Ako na výber pomalého hrnca

Pomalý, elektrický, ale aj multifunkčný hrniec. Všetky tieto pomenovania odkazujú k hrncu, ktorý vie pomaly sám variť. Vzhľadom k tomu, že pre svoj chod potrebuje elektrinu, hovorí sa mu elektrický. Pokiaľ ponúka aj ďalšie funkcie ako pečenie alebo prípravu rôznych pokrmov, označuje sa pojmom multifunkčný. Hrnce, ktoré len pomaly varí, sú skrátka pomalé hrnce. Podľa čoho vybrať ten najvhodnejší? Začnite u jeho objemu. Ďalšie rady nájdete v článku.

Recenzie pomalých hrncov

Do testu pomalých hrncov sme zahrnuli ako hrnce multifunkčné, ktoré okrem pomalého varenia umožňujú aj pečenie, vyprážanie, dusenie a ďalšie, tak hrnca len na pomalé varenie. Z hľadiska obstarávacej ceny sú zastúpené ako lacné, tak drahé modely. Medzi drahšie výrobky spadajú multifunkčné hrnce. Pri testovaní sme sa zamerali predovšetkým na príkon, objem, ale aj komfort varenie, ktorý výrazne zlepšuje prítomnosť časovača. Ako výrobky dopadli? Dozviete sa z našich recenzií.

ETA Tauro 2131 90000

Typmultifunkčný
Počet programov5
Objem5 l
Príkon900 W
Výrobný materiálneuvedené
Odložený štart v háno
Časovačáno
Keep Warmáno
Príslušenstvoáno
Displejáno
Ovládaniedotykové
Odnímateľná nádobaáno
Umývanie v umývačkeáno

ETA Tauro je multifunkčný hrniec, ktorý disponuje 5 prednastavenými programami zahŕňajúcimi i pomalé varenie. Okrem toho v ňom môžete smažiť, dusiť, ohrievať jedlo alebo variť v pare a pod tlakom. Variť v hrnci je možné aj bez veka.

Objem 5 l ho predurčuje skôr do veľkých rodín, ktoré ocenia aj príkon 900 W, vďaka ktorému bude varenie rýchlejšie. Hrniec disponuje časovačom umožňujúcim odloženie varenia až o 24 hodín. V teple budú pokrmy udržiavané po dobu 8 hodín. Dobu varenia si môžete nastaviť v rozmedzí 1-99 minút. U módu pomalého varenia je možné si nastaviť požadovaný čas prípravy. Po dovarení sa hrniec sám vypne.

Ovládanie hrnca je jednoduché. Ovládací panel je umiestnený mimo vonkajšie plášť hrnca a je dotykový. Upozornenie na dokončenie varenie alebo iné nastavenie je zvukové a vďaka diódam aj vizuálne. Výhodou ovládacieho panelu je bezškárové prevedenie, takže sa nemusíte obávať, že by voda zatiekla do elektroniky.

Vnútorná časť môžete vybrať a umyť v umývačke. Výrobca bohužiaľ neuvádza, z akého materiálu je povrch vyrobený, ale pre manipuláciu s jedlom odporúčame používať iba plastové alebo drevené riadu, aby ste neporušili nepriľnavý povrch.

  • ľahká údržba
  • jednoduché ovládanie
  • možnosť varenia bez veka
  • časovač
  • zaberie dosť priestoru
  • vysoká obstarávacia cena
  • horúca vnútorná nádoba sa zle vyberá
Zistiť cenu

SENCOR SPR 3600WH

Typmultifunkčný
Počet programov14
Objem5,5 l
Príkon1000 W
Výrobný materiálneuvedené
Odložený štart v háno
Časovačáno
Keep Warmáno
Príslušenstvoáno
Displejáno
Ovládaniedotykové / manuálne
Odnímateľná nádobaáno
Umývanie v umývačkenie

Sencor PSR 3600WH je multifunkčný tlakový hrniec, ktorý umožňuje aj funkciu pomalého varenia. Okrem neho si môžete vybrať z ďalších 13 programov, ktoré zahŕňajú napríklad vyprážanie, dusenie, pečenie i varenie v pare. V hrnci pripravíte mäso, ryby, zeleninu, strukoviny, zjednodušene povedané takmer všetko.

Hrniec má 14 prednastavených programov, ale umožňuje aj individuálne nastavenie času a teploty prípravy. Vďaka tomu v ňom môžete variť aj pomaly. Ovládanie kombinuje možnosť dotykového i mechanického. Ovládací panel môžete obsluhovať aj mokrými rukami.

Varenie v hrnci je bezpečné, pretože si sám dokáže kontrolovať mieru tlaku a má bezpečnostný pokrievku, ktorá nedovolí spustenie hrnce, ak nie je bezpečne zatvorená. Je trochu škoda, že výrobca neuvádza materiály vnútorného hrnca. Dozviete sa iba, že je upravený špeciálnym povrchom proti pripaľovaniu. V hrnci môžete variť bez tuku aj na tuku. Vnútorný hrniec je vyberateľný, ale nie je možné ho umývať v umývačke. Do umývačky môžete dať len príslušenstvo, medzi ktoré patrí lyžice, naberačka, odmerka a naparovacia vložka.

Hrniec umožňuje jedlo udržiavať teplé až po dobu 8 hodín alebo odložiť štart až o 24 hodín. Pripravíte v ňom pokrmy až pre 7 osôb. Vzhľadom na objem 5,5 l má dostatočný príkon 1 000 W. Rozsah teplôt je od 30-170 ° C.

  • 14 prednastavených programov
  • vlastné nastavenie
  • príslušenstvo
  • príkon
  • obstarávacia cena
Zistiť cenu

Tefal All-In-One CY505E30

Typmultifunkčný
Počet programov25
Objem6 l
Príkon1100 W
Výrobný materiálneuvedené
Odložený štart v háno
Časovačáno
Keep Warmáno
Príslušenstvoáno
Displejáno
Ovládaniedotykové
Odnímateľná nádobaáno
Umývanie v umývačkenie

Tefal All In One Pot je kombináciou tlakového hrnca, ryžovara, hrnca na pomalé varenie alebo remosky. Disponuje 25 prednastavenými programami, vďaka ktorým v ňom uvaríte snáď každé jedlo, na ktoré si spomeniete. Okrem toho umožňuje aj manuálne nastavenie, takže si môžete sami určiť ako dlho, na aký stupeň a či budete variť pod tlakom alebo nie.

Prednosťou hrnca je displej s červenými digitálnymi číslicami, ktoré sú dobre čitateľné aj z väčšej diaľky. V podstate polovicu hrnca zaberá ovládací panel s dotykovými tlačidlami. Pokrievka je s hrncom napevno spojená, čo nie je príliš praktické na údržbu. Na druhú stranu sa nemusíte báť, že by vám z ruky vykĺzla.

Na paneli nájdete celkom 21 tlačidiel, ktoré môžu neskúseného používateľa spočiatku vydesiť. Tento multifunkčný hrniec ponúka celý rad funkcií, s ktorými je dobré sa najskôr zoznámiť. Manuál produktu nie je príliš prehľadný, takže je dosť pravdepodobné, že sa budete učiť formou pokus / omyl. V priloženej kuchárke nájdete skôr recepty na polievky a kaše. Pomerne málo receptov je orientovaných na prípravu mäsa. Hrniec umožňuje odložený štart, ohriatie pokrmov aj udržiavanie v teple.

Vnútornú časť hrnca môžete vytiahnuť a umyť ju pod vodou. Podľa výrobcu sa nesmie dávať do umývačky. Do umývačky môže prísť len príslušenstvo: obracačka, naparovacia košík, odmerka a trojnožka.

  • multifunkčný
  • veľký objem
  • príslušenstvo
  • dobre čitateľný displej
  • zložité ovládanie
  • recepty v kuchárke nie sú príliš rozmanité
Zistiť cenu

Bionaire CrockPot SCCPBPP 605

Typpomalý
Počet programov1
Objem5,7 l
Príkon250 W
Výrobný materiálkamenina
Odložený štart v hnie
Časovačáno
Keep Warmáno
Príslušenstvonie
Displejáno
Ovládaniedotykové
Odnímateľná nádobaáno
Umývanie v umývačkeáno

Bionaire CrockPot je pomerne dosť drahý hrniec nato, že v ňom môžete iba pomaly variť. Za jeho obstarávaciu cenu totiž môžete získať aj multifunkčný hrniec s desiatkami programov a možnosťou pečenia dezertov.

Vysoká obstarávacia cena je však len jednou veľkou chybou na kráse. Dôležité je, že pomalý hrniec funguje skvele a pracuje bez nutnosti vašej prítomnosti. Pri varení umožňuje nastavenie 2 teplotných úrovní. Pri nízkej trvá varení 10 hodín, pri vysokej 6 hodín. Ďalšou funkciou je Keep Warm, ktorá jedlo ohrieva až 6 hodín.

Pomalý hrniec disponuje časovačom, vďaka ktorému si môžete nastaviť dobu prípravy jedla. Maximálna doba prípravy je 20 hodín. Nevýhodou je, že výrobok nemá odložený štart, ktorý by vám pri varení ešte viac pomohol. Hrniec je určený na prípravu polievok, omáčok a mas, vrátane pečenie mäsa.

Pri jeho používaní si dajte pozor na plášť, ktorý sa pomerne dosť zahrieva, takže by sa v blízkosti hrnca nemali vyskytovať žiadne predmety. Kameninovou nádobu rovnako ako sklenenú pokrievku môžete umývať v umývačke. Nádobu z kameniny môžete použiť pre dopekanie v klasickej aj mikrovlnnej rúre.

Po dokončení varenia prechádza hrniec automaticky do režimu Keep Warm. Ak by ste po dovarení požadovali, aby sa hrniec vypol, musíte ho odpojiť od zdroja elektrickej energie.

  • displej
  • časovač
  • nádoba z kameniny
  • možnosť umývania v umývačke
  • vysoká obstarávacia cena
  • plášť sa pri prevádzke zahrieva
Zistiť cenu

Russell Hobbs 22740-56

Typpomalý
Počet programov1
Objem3,5 l
Príkon160 W
Výrobný materiálhliník s nepriľnavým povrchom
Odložený štart v hnie
Časovačnie
Keep Warmáno
Príslušenstvonie
Displejnie
Ovládaniemanuálne
Odnímateľná nádobaáno
Umývanie v umývačkeáno

Russell Hobbs 22740-56 patrí do najnižšej cenovej kategórie, čomu zodpovedá aj jeho celkové vybavenie. Jeho najväčšou nevýhodou je absencia časovača, čo je však u takto lacného výrobku pochopiteľné. Znamená to, že si nemôžete nastaviť, ako dlho by mal hrniec variť. Tento nedostatok sa dá vyriešiť spínačom do zásuvky čiže spínacími hodinami, ktoré kúpite v každom hobby markete.

Z hľadiska nastavenia teploty si môžete nastaviť dve. Jednu vyššie a druhú pod. Nižšia teplota zodpovedá pomalému varenie, vyššia skôr dusenie. Pri varení na vysokú teplotu má pomalý hrniec príkon len 160 W, čo však zodpovedá aj malému objemu nádoby 3,5 l.

Vyberateľný kastról je vyrobený zo zliatiny hliníka a potiahnutý nepriľnavou vrstvou. Nie je možné ho použiť na indukciu, ale len na plyn alebo sklokeramiku. Hrniec sa veľa a rýchlo zahrieva, takže ak ho budete používať na zmieňovaných sporákoch, vždy pri varení používajte ochranou rukavicu. Hrniec disponuje funkciou Keep Warm.

  • keep warm
  • nízka obstarávacia cena
  • umývanie v umývačke
  • použitie na plynový a sklokeramický sporák
  • chýba časovač
Zistiť cenu späť na začiatok ↑

Aký je rozdiel medzi pomalým a klasickým hrncom

Obe varianty hrncov majú svoje špecifiká.

  • Klasický hrniec – je obľúbený pre svoju relatívne nízku obstarávaciu cenu. Vybrať si môžete z oválneho alebo okrúhleho prevedení. Pre fungovanie potrebuje zdroj tepla, môžete ho bez obáv vložiť do rúry (pokiaľ nemá plastové komponenty) a jednoducho sa čistí. Je možné v ňom aj variť pomaly, ale to si vyžaduje vašu prítomnosť.
  • Elektrický hrniec – jeho obstarávacia cena je vyššia, nepotrebuje zdroj tepla, ale prívod elektrickej energie. Väčšinou nie je možné ho vkladať do rúry, má vyššiu hmotnosť a väčšie rozmery. Disponujú funkciou pomalého varenia, ale môže byť vybavený i ďalšími programami. Pre prácu väčšinou nepotrebuje vašu asistenciu.

Najväčšou prednosťou pomalého hrnca je to, že si potraviny zachovávajú dôležité látky a že pre varenie nepotrebuje platňu. Uvaríte v ňom pokojne v obývacej izbe alebo na chate, kde je možné variť len na kotlíka. Postačí vám miesto so zásuvkou a všetko je vyriešené. Medzi nevýhody však patrí väčšie rozmery, ktoré sa odvíja nielen od objemu, ale aj od celkového spracovania. Ideálnym stavom je si pomalý hrniec prikúpiť ako doplnok ku klasickým hrncom.

Hrniec na pomalé varenie sa skladá z hrnca s ovládacím panelom, vnútorné vyberateľné nádoby (tú môžete spravidla použiť aj na varenie na varnej doske alebo plynu) a pokrievky.

  • pre prevádzku potrebuje len zásuvku
  • jedlá z pomalého hrnca sú plné vitamínov a dôležitých látok
  • vyššia nákupná cena pomalého hrnca
  • väčšie rozmery
späť na začiatok ↑

Ako variť v pomalom hrnci

Hrnce pre pomalé varenie fungujú na jednoduchom princípe. Jednotlivé ingrediencie vložíte do hrnca a necháte variť za konštantnej teploty, ktorá nepresiahne 100 ° C. Vďaka tomu nedochádza k strate dôležitých látok. Naviac sa neodparuje voda, takže ju nie je nutné prilievať a pokrm miešať. Varenie však trvá niekoľko hodín, takže pre niekoho, kto rieši jedlo na poslednú chvíľu, tento spôsob varenia najvhodnejší nie je.

Aké sú výhody varenie v pomalom hrnci?

  • Stála teplota – po celú dobu varenia sa v pomalom hrnci udržuje stála teplota nepresahujúcou 100 ° C.
  • Nízka strata živín – vďaka tomu, že teplota nepresiahne bod varu, nedochádza k strate živín a vitamínov.
  • Jedlo je chutnejšie – tým, že sa všetky suroviny varí naraz v jednom hrnci, docielite lepšieho premiešanie chuťou a arómou.
  • Jednoduchá príprava – do hrnca vložíte všetky suroviny, necháte ho samostatne pracovať a po dovarení môžete jedlo ihneď servírovať.
  • Nenáročná údržba – v prípade, že je hrniec vyberateľný, môžete ho pohodlne umývať v umývačke (overte u výrobcu).
  • Úspora energie – varením v jednom hrnci spotrebujete oveľa menej energie ako pri varení v niekoľkých hrncoch na niekoľkých platničkách.

Z počiatku sa vám môže javiť aróma a chuť pokrmov iná, než na ktoré ste zvyknutí. Akonáhle však tento spôsob prípravy jedla pojmete za svoj, inakosť už vnímať nebudete.

späť na začiatok ↑

Parametre pre výber najlepšieho pomalého hrnca

Vhodný pomalý hrniec vyberajte na základe objemu, tvaru, materiálu, príkonu, údržby, ovládanie, príslušenstvo a funkcií. Rozhodnite sa, čo od hrnca očakávate a tomu prispôsobte jeho výber.

Objem a tvar

Objem je jedným z najdôležitejších parametrov. Vzhľadom k tomu, že príprava jedla v hrnci na pomalé varenie trvá niekoľko hodín, nebol by nikto z rodiny iste nadšený, keby na neho po 10 hodinách varenia nevyšla porcie a on by musel čakať ďalších 10 hodín na ďalšie! Preto vyberte taký objem, v ktorom pripravíte jedlo pre celú rodinu. Je tiež dôležité pamätať na fakt, že hrniec musí byť zaplnený minimálne z polovice a maximálne do ¾, aby bolo teplo rozdelené rovnomerne.

Aké objemy hrncov sú na trhu dostať?

  • 3 l – na prípravu 2-3 porcií,
  • 4 l – na prípravu 3-4 porcií,
  • 5 l – pre prípravu – 5-6 porcií,
  • 6 l – na prípravu 7-8 porcií,
  • pomalé hrnca s objemom 8 l sú už profesionálnymi výrobky pre prípravu jedál.

Pri výbere objemu zvážte tiež to, čo chcete v hrnci pripravovať. Budú to objemná jedla alebo veľké kusy mäsa? Siahnite radšej po objemu väčším. Ovšem ak chcete v pomalom hrnci variť len slivkový lekvár alebo marmeládu, vystačíte si s objemom menším.

Podľa typu pripravovaného jedla vyberte tiež tvar. Na prípravu veľkých kusov más a zeleniny je najvhodnejší tvar oválny alebo hranatý. Ak však v hrnci, čo varí sám, chcete pripravovať polievky, je lepšie zvoliť guľatý tvar.

Výrobný materiál

Výrobný materiál ovplyvňuje to, aká bude distribúcia tepla aj to, ako ľahko alebo ťažko sa bude dať hrniec udržiavať. V súčasnosti sú na trhu najviac obľúbené tieto 4 druhy materiálov:

  • Keramika – nie je najdrahší a je vhodná pre dusenie. Nevyužijete ju pri varení na sporáku a nehodí sa ani na umývanie v umývačke.
  • Teflon – radí sa k drahším materiálom, je nepriľnavý, horšie sa umýva a pri poškriabaniu stráca svoje nepriľnavé vlastnosti a stáva sa zdraviu škodlivým.
  • Liaty hliník – pomalý hrniec z liateho hliníka kúpite za vyššiu cenu, ale za to ho môžete využiť aj pre varenie na sporáku alebo pri pečení v rúre. Tiež ho môžete umývať v umývačke riadu.
  • Kamenina – hrnce z kameniny patrí k najdrahším, ale tiež najkvalitnejším. Sú zdravotne úplne nezávadné, sú hygienické, ľahko sa umývajú a dobre drží konštantnú teplotu.

Hrnce z teflónu a hliníka patria k univerzálnym pomocníkom, ktoré využijete aj pri varení na platni. Na druhú stranu kameninu a keramiku pre tento typ prípravy jedál nevyužijete, ale zase s nimi dosiahnete lepšie výsledky pri pomalom varení. Preto sa vopred rozhodnite, či túžite skôr po univerzálnosti alebo po pomalých hrncoch, v ktorých pripravíte zdravé jedlo.

Príkon

Príkon je údaj o spotrebe elektrickej energie, ktorý sa udáva vo wattoch. Čím viac wattov, tým bud výrobok výkonnejšie a príprava jedla rýchlejší. Na druhú stranu však budete mať vyššie náklady. Príkon zodpovedá veľkosti nádoby. Hrniec s väčším objemom bude mať logicky väčšiu spotrebu než menšie hrniec s malým objemom.

Najčastejším príkonom je 270 W, ale ak sa rozhodnete pre väčší hrniec s viacerými funkciami, mal by mať príkon najmenej 1 000 W. Každopádne platí, že spotreba pomalého hrnca je menšia ako spotreba viac zapnutých varných sporáku.

Tabuľka spotreby

Počítame s priemernou cenou 0,15 eura za 1 kWh (všetko však záleží na spôsobe použitia spotrebiča).

Zdroj tepla Spotreba vo W – 1 varná zónaNáklady v € za hodinu
Plynový sporák2 0000,3
Sklokeramická doska – elektrina1 2000,18
Indukcia – elektrina1 8000,27
Pomalý hrniec – elektrina2200,033

Ak používate viac varných zón naraz, nezabudnite si údaje vynásobiť počtom varných zón, ktoré sú v chode.

Údržba a čistenie

Pri nákupu hrnca si zistite, ako ho môžete udržiavať. Zaujímajte sa o to, či je hrniec možné rozložiť na jednotlivé časti a či je možné ho umývať v umývačke. Počítajte s tým, že čím väčší hrniec budete mať, tým náročnejšie jeho čistenie bude.

Spôsob ovládania

Hrnce na pomalé varenie môžu disponovať dvoma typmi ovládanie:

  • Manuálne ovládanie – nájdete ho u lacnejších výrobkov v podobe gombíkov, je možné nimi ovládať základné funkcie ako stupňa varenie alebo udržiavanie teploty. U týchto modelov väčšinou chýba doplnkové funkcie.
  • Digitálne ovládanie – v tomto prípade sa jedná o multifunkčný hrnca s displejom, najčastejšie dotykovým, ktorý ponúka ďalšie funkcie ako napríklad pečenie.

Hrnce opatrené modernou technológiou sú z veľkej časti autonómné. Pre svoju prevádzku nepotrebujú váš dohľad. Stlačením tlačidla stačí nastaviť program varenia a ďalej sa nemusíte o nič starať. Ak však chcete mať varenie pod kontrolou, siahnite po manuálnom tlačidlovom ovládanie.

Funkcie a príslušenstvo

Podľa toho, ako pokročilý hrniec si vyberiete, môžete sa tešiť na vybavenie najrôznejšími funkciami a príslušenstvom pre jednoduché varenie.

  • Displej – zobrazuje informácie týkajúce sa teploty a vybraného programu.
  • Časovač – časovač u pomalého hrnca umožní nastaviť čas vypnutia.
  • Odložený štart – varenie začne až vo vami vybranú dobu.
  • Nastavenie výkonu – umožňuje riadiť silu a teplotu ohrevu.
  • Udržiavanie teploty – pokrm sa po dovarení ešte určitú dobu udržuje teplý. Túto funkciu môžete poznať aj z ryžovara.
  • Pamäť – po výpadku energie sa pomalý hrniec vráti k predchádzajúcej vykonávanej činnosti.
  • Programy – na výber máte možnosť pomalého varenia, restovanie, smaženie, pečenie, varenie v pare, rozmrazovanie alebo grilovanie.

K niektorým hrncom je dodávané aj príslušenstvo. Môže ním byť prídavná nádoba na prípravu väčšie porcie potravín alebo naberačky a odmerky.

späť na začiatok ↑

Čo variť v pomalom hrnci

V tomto hrnci uvaríte takmer všetko. Najviac sa hodí na prípravu polievok, ale aj omáčok a mäsa. V pomalom hrnci bez problémov uvaríte guláš pokojne aj z glejovky. Príprava tuhších mas nie je vďaka dlhej dobe varenia problém. Pokrmy z hrnca ocenia aj osoby držiace diétu, pretože sa jedla nemusí pripravovať na tuku. Tuk sa pridáva len v prípade, že v pomalom hrnci chcete piecť treba kačicu alebo kurča. V prípade pečenia je potreba nádobu vymazať. Kuchynský pomocník zvládne pripraviť aj zeleninu, cestoviny a dokonca aj dezerty.

Top recepty z pomalého hrnca

Spoločne s hrncom by ste mali dostať tiež kuchárku varenie v pomalom hrnci. My vám prinášame niekoľko obľúbených a preverených receptov.

Tekvicová polievka

Budete potrebovať:

  • 800 g tekvice nakrájanej na malé kúsky bez jadier,
  • 500 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru,
  • 2 lyžice masla,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ,
  • korenie,
  • kurkumu,
  • muškátový oriešok.

Tekvicu môžete buď najskôr upiecť – bude mať lepšiu chuť, alebo ju môžete uvariť vo vývare. Do hrnca dajte rovno korenia i cesnak. Akonáhle tekvica zmäkne, polievku rozmixujte dohladka. Polievku servírujte s tekvicovými semienkami a kyslou smotanou.

Dusené hovädzie na zelenine a šampiňónoch

  • 800 g hovädzieho mäsa,
  • 400 g šampiňónov,
  • 6 čerstvých paradajok,
  • 200 g zeleru,
  • 3 mrkvy,
  • 400 g paradajok krájaných z konzervy,
  • 750 ml hovädzieho vývaru,
  • 40 g kukuričnej múky,
  • 1 vetvička tymiánu, 1 vetvička rozmarínu,
  • 9 g rímskej rasce,
  • 6 g mletej sladkej papriky,
  • 6 g chilli korenie,
  • soľ,
  • korenie.

Mäso, zeler a petržlen nakrájame na menšie kúsky. Všetky ingrediencie vložte do nádoby a varte na II. stupeň 6 až 8 hodín.

Mrkvový koláč

  • 250 g trstinového cukru,
  • 2 lyžičky vanilkového cukru,
  • 4 vajcia,
  • 200 ml oleja,
  • 280 g hladkej múky,
  • 2 lyžičky prášku do pečiva,
  • 2 lyžičky sódy bikarbóny,
  • 2 lyžičky škorice,
  • 450 g strúhanej mrkvy.

Z vyššie spomínaných ingrediencií vymiešajte cesto. Nádobu pomalého hrnca vymažte maslom a cesto nalejte dovnútra. Hrniec zakryte 4 vrstvami papiera na pečenie a priklopte pokrievkou. Pečte na I. stupeň zhruba 2,5 hodín. Potom vpichnutí špajdľou vyskúšajte, či je koláč hotový. Po vychladnutí ho servírujte samotný alebo s vyšľahanou smotanou.

späť na začiatok ↑

Ceny pomalých hrncov

Cena sa odvíja podľa toho, ako pokročilého pomocníka chcete mať doma. V každom prípade je zdravé varenie v pomalom hrnci dostupné každej rodine, pretože obstarávacia cena začína zhruba na 20 €.

Lacné pomalé hrnce

V tejto cenovej kategórii do 50 € nájdete hrnce s menším objemom pohybujúcim sa okolo 4,5 l. Ideálna voľba pre menšie rodiny, ktoré pripravujú menšie porcie jedla.

Hrniec bude mať manuálne ovládanie využívajúce jeden alebo dva gombíky. Príkon sa bude pohybovať okolo 250 W, ale aj slušných 700 W, čo stačí pre udržiavanie konštantnej teploty. Hrnci bude pravdepodobne chýbať displej, časovač a ďalšie pokročilé funkcie. Z hľadiska materiálu narazíte na teflónové výrobky alebo výrobky z nerezovej ocele. Len výnimočne narazíte na keramiku, ale na kameninu vôbec.

Kvalitné pomalé hrnce

Stredná cenová kategória zahŕňa modely od 50 do 100 €. Tešiť sa môžete na obstojne vybavené hrnce, ktorých objem bude dosahovať k 6 l. Pohodlne v ňom pripravíte obed pre celú rodinu a priateľov. V tejto cenovej kategórii je samozrejmosťou časovač, odložený štart alebo udržiavanie teploty. Príkon dosahuje 1 000 W.

Najlepšie hrnce na pomalé varenie

Ak hľadáte naozajstný top výrobok, vyberajte z kategórie s cenovkou od 100 €. Tešiť sa môžete na vysoký výkon, digitálne ovládanie a bohatú ponuku funkcií. V hrnci pripravíte jedlo aj na veľkú oslavu. Z hľadiska výrobných materiálov sa do výberu dostáva aj kamenina cenená pre dokonalú teplotnú stálosť.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď