Ako vybrať kávu

Mnohí z nás si bez šálky dobrej kávy nedokážu predstaviť štart do nového dňa. To nie je nič prekvapujúce, pretože sa jedná o jeden z najobľúbenejších nápojov na svete. Ako sa však pri výbere tej najlepšej kávy zorientovať? Aby ste si mohli svoju šálku náležite vychutnať, pomôžeme vám s výberom v nasledujúcom článku, v ktorom sa dozviete všetko nielen o jednotlivých typoch a formách. Prezradíme vám tiež, na čo sa zamerať, alebo ako od seba rozoznať kvalitné a nekvalitné kávu.

Recenzie kávy 2018

Testovanie sme podrobili celkom päť užívateľsky veľmi obľúbených produktov z radov zrnkovej, mletej i instantnej kávy. Zastúpená je ako Arabica, Robusta, ich zmes, tak aj zelená a bezkofeínová káva. Ide teda o veľmi široké spektrum.

Zaujímala nás predovšetkým chuť, vôňa a arómu. Okrem toho sme sa zamerali tiež na obsah kofeínu, vzhľad a cenu kávy.

Lavazza Qualita Oro zrnková káva 1 kg

Typ100% Arabica
Formazrnková
Úroveň praženienízka až stredná
Krajina pôvoduneuvedené
Obsah kofeínunízky
Hmotnosť balenia1 kg

Zrnková 100% pražená Arabica Qualitá Oro talianskej značky Lavazza vo veľkom 1 kg balenie patrí medzi najobľúbenejšie kávu na trhu. Je určená najmä pre tých, ktorí si svoju šálku chcú maximálne vychutnať. Obsah kofeínu je u tohto produktu nižšia.

Svetlo hnedá pravidelná kávové zrná sú upražené jemne až stredne, bez mastných škvŕn. Rozlámaných a defektných zŕn balenie obsahuje minimum. Ide o zmes kávových zŕn 100% Arabiky, krajinu pôvodu bohužiaľ výrobca neuvádza.

Pripravený nápoj je chuťovo vyvážený, skôr slabšie mierne sladkastej chuti. Po prehltnutí v ústach prevažujú pomerne výrazné kyslé tóny. Bez náznaku horkosti. Vôňa je príjemná, sladká. Aróma je slabšia. Jedná sa však o prekvapivo dobrú kávu, najmä s prihliadnutím k nízkej cene.

Táto talianska káva je veľmi vhodná na prípravu espressa, Latte Macchiata apod. A pre nízky obsah kofeínu ju možno piť aj počas dňa. Zoženiete ju ako na e-shope, tak aj v supermarkete, tam však za rovnaké množstvo zvyčajne zaplatíte dvojnásobok. Veľmi často ju možno zakúpiť v akcii.

Lavazza Quality Oro patrí vo svojej cenovej kategórii medzi špičku. Pre svoju nízku cenu a veľké balenia je ideálna do veľkých pracovných kolektívov (napr. do kancelárií), rodín a všade tam, kde sa pohromade vyskytuje väčšie množstvo kávomilů. Odporúčame ju však skôr nenáročným konzumentom, ktorí sa uspokoja s priemernou chuťou.

  • pomer cena / kvalita
  • veľké balenie
  • často v akcii
  • slabšie chuť a arómu
  • výraznejšie kyslosť
Zistiť cenu

Vettori Tradizionale 100% Robusta zrnková 1 kg

Typ100% Robusta
Formazrnková
Úroveň praženievysoká
Krajina pôvoduAfrika
Obsah kofeínuveľmi vysoký
Hmotnosť balenia1 kg

Zrnková 100% Robusta Tradizionale pochádzajúci z malej talianskej rodinnej pražiarne Vettori v Toskánsku, patrí medzi silné kávy s vysokým obsahom kofeínu. Šálka ​​tejto kávy vás preto skvele naštartuje do nového dňa.

Ide o zmes menších tmavo pražených zŕn 100% Robusty, z ktorých väčšina pochádza z Afriky. Defektné a drvené zrná balenie takmer neobsahuje.

Chuťové vlastnosti tejto kávy nás príliš neprekvapili – prevažuje horkosť, ktorá však vzhľadom na skutočnosť, že sa jedná o 100% Robuste nie je nijako extrémne. Bez náznaku kyslosti. Dochuť je dlhotrvajúce, príjemná. Poteší silná kávová vôňa, z ktorej sa dá ľahko vyčítať na silnejšie upražené zrná.

Aróma je však plochejšie a ani chuť neponúka nič navyše. Napriek tomu môže práve táto jednoduchosť mnohým milovníkom horkej kávy vyhovovať. Celkom iste poteší tiež vynikajúca cena za balenie s gramážou 1 kg.

S ohľadom na vysoký obsah kofeínu ju doporučujeme iba k rannej či dopoludňajšie konzumácii. Ak si ju dáte popoludní či navečer, riskujete, že probdíte noc. Vhodná je na prípravu klasického turka, prekvapkávanej kávy alebo varenie v moka kanvičke.

Robusta Tradizionale je ideálna pre všetkých, ktorí pijú kávu pre povzbudenie a preferujú vyššiu horkosť a jednoduchosť chuťou.

  • pomer cena / kvalita
  • veľké balenie
  • vynikajúce pre povzbudenie
  • chuťovo nezaujímavá
Zistiť cenu

Jihlavanka Standard, mletá káva 1 kg

TypArabika, Robusta
Formamletá
Úroveň praženiestredná až vysoká
Krajina pôvoduneuvedené
Obsah kofeínuvysoký
Hmotnosť balenia1 kg

Do nášho testovania sme zaradili tiež  Jihlavanku štandard mletú 1 kg. Ide o produkt vyrobený zo zmesi kávových zŕn Arabiky a Robusty, u ktorých bohužiaľ nie je uvedená krajina pôvodu.

Pri prvom pohľade je zrejmé, že zmes mletých kávových zŕn nie je príliš kvalitná. Zrná sú pražené stredne až silno, a niektoré z nich bola dokonca prepražená. Obsah balenia má skôr tmavú farbu, a okrem kávy obsahuje aj pomerne veľké množstvo odpadu z kávových šupiek.

Chuť výsledného nápoja je v prvom okamihu pomerne dobrá, jemná, ľahko horkastá. Dochuť je však nepríjemná, dlhotrvajúci s prevažujúcimi kyslými tónmi a určitou mierou zemité pachuti. Aróma je slabé a rýchlo vyprchá.

Pre vyšší obsah kofeínu je vhodná najmä pre ranné, prípadne obedňajšiu konzumácii. Výhodou je veľmi jednoduchá a rýchla príprava.

Jihlavanka standart je jemne mletá káva vhodná na prípravu klasického turka. Počítajte však s tým, že pri tejto príprave určité množstvo mletých zŕn zostáva na hladine šálky, čo je pri pití nepríjemné.

Jediným pozitívom Jihlavanky standart je jej veľmi nízka cena (často v akcii či zľave). Bohužiaľ v tomto prípade cena zodpovedá kvalite. Treba však podotknúť, že veľa užívateľov si na túto kávu zvyklo a nedá na ňu dopustiť. Ak však zháňate kvalitnú mletú kávu, skúste sa radšej poobzerať inde.

  • veľmi nízka cena
  • veľké balenie
  • nízka kvalita
  • slabá chuť a arómu
  • nepríjemná dochuť
Zistiť cenu

Illy Espresso bez kofeínu mletá káva v plechovke 250 g

Typ100% Arabica
Formamletá
Úroveň praženiestredná
Krajina pôvoduneuvedené
Obsah kofeínuneobsahuje
Hmotnosť balenia0,25 kg

Espresso bez kofeínu talianskej značky Illy je mletá káva predávaná v praktickej plechovke po 250 g. Ide o jemne mletá zrná 100% Arabiky, ktorá prešla špeciálnym procesom, pri ktorom bola zbavená kofeínu. Obsah tejto látky je preto iba 0,05%, čo je ešte menej, než pre bezkofeínovú kávu udáva zákonný limit.

Bohužiaľ výrobca neuvádza, akým procesom zrná prešla, či išlo o chemický či šetrnejší prírodný postup, ktorý využíva lúhovania v horúcej vode. Vzhľadom na pomerne nízkej cene sa však domnievame, že išlo o prvý z dvoch menovaných postupov, teda o odstránenie kofeínu chemickou cestou.

Presnejšie sa jedná o zmes deviatich druhov Arabiky, výrobca však neuvádza krajinu pôvodu. Zrná prešla strednou úrovňou praženie, po zomletí preto vznikol karamelovo hnedý prášok. V balení sa nenašli žiadne nežiaduce prímesi (zvyšky šupiek a pod.).

Chuť nápoja prekvapila príjemnú jemnosťou s kyslejšími tóny, viditeľné boli však aj náznaky lieskových orieškov a kakaa. Pri príprave espressa potešila nádherná a dlhotrvajúci crema. Silnú arómu výrazne pripomínalo dobrú kofeínovú kávu.

Okrem prípravy veľmi dobrého espressa možno túto bezkofeínovú kávu pripraviť napríklad aj ako obyčajného turka. Ako espresso je však najchutnejšie.

Rozhodne sa jedná o jednu z najlepších bezkofeinových káv na trhu, ktorá s ohľadom na svoju chuť patrí medzi nadpriemer. Ak preto patríte medzi osoby, ktoré zo zdravotných dôvodov nesmú konzumovať kofeín, tento produkt vám môžeme odporučiť.

  • príjemná chuť
  • silnú arómu
  • pekné balenie
  • nedostatok dostupných informácií
Zistiť cenu

Nescafé Gold instant káva 200 g

TypArabika, Robusta
Formainstantná
Úroveň praženiestredná
Krajina pôvoduneuvedené
Obsah kofeínustredný
Hmotnosť balenia0,2 kg

Nescafé Gold instantná káva bola vyrobená metódou tzv. lyofilizácie (vymrazovania). Upražené a rozomletá kávové zrná sa pri nej pod vysokým tlakom lúhujú v horúcej vode, vzniknutý koncentrát sa potom vymrazuje (suší) pri veľmi nízkych teplotách (okolo – 40 ° C). Ide o šetrnú metódu, ktorá v produkte zachováva typickú kávovú chuť aj arómu. Vznikajú pri nej tiež typické väčšie kryštáliky lyofilizovanej kávy.

K výrobe bola použitá zmes Arabiky a Robusty s prevažujúcim podielom Arabiky. Vo výslednej chuti nápoja sú preto viac zastúpené kyslejšie tóny. Tie mierne vyvažuje ľahká horkosť. Chuť je jemná, spočiatku príjemná, avšak nie príliš kávová. V ústach však zostáva dlhotrvajúci nepríjemná dochuť. Vyznačuje sa pomerne silnú arómou a sladkastou výraznou vôňou.

V horúcej vode sa rozpúšťa veľmi ľahko a pomerne dobre vytvára penu. Pre zjemnenie nápoja je možné pridať smotanu alebo mlieko. Obsah kofeínu nie je príliš vysoký ani nízky, Nescafé Gold preto možno odporučiť aj pre povzbudenie. Vďaka jednoduchej príprave je ideálny na cesty.

Nevýhodou je pomerne vysoká cena, ktorá nezodpovedá kvalite. Ide totiž o kávu skôr nižšej triedy, hoci sa tak na prvý pohľad netvári. Receptúra ​​výroby sa v prípade Nescafé Gold v posledných rokoch postupne premieňa, bohužiaľ k horšiemu. Výsledkom je produkt, ktorý môže niektorým konzumentom chutiť. My však odporúčame sa v prípade instantnej kávy poobzerať inde.

  • silnú arómu
  • šetrná metóda výroby
  • vysoká cena
  • nižšia kvalita
  • nepríjemná dochuť
Zistiť cenu späť hore ↑

Základné typy

Na svete nájdeme niekoľko desiatok druhov kávovníkov, ale k výrobe kávy sú vhodné len niektoré z nich. Medzi najznámejšími odrody patrí Arabica a Robusta, výnimočne sa možno stretnúť s Liberica či Excelsa, ktorých chuť však nie je príliš zaujímavá (Liberica je nevýrazná a Excelsa sa podobá robuste).

Ďalšie typy sú závislé na času zberu či spôsobe spracovania. Všeobecne medzi najznámejšie základné druhy patrí:

  • arabica,
  • robusta,
  • cibetková,
  • zelená
  • a bezkofeínová káva.

Arabica

Zrná Arabiky sú v skutočnosti semená Kávovníka arabského (Coffea arabica), ktorý má väčšie nároky na pestovanie i zber. Z tohto dôvodu je drahšie, ale aj kvalitnejšie a medzi ostatnými druhmi najžiadanejšie. Ponúka jemnejšie, aromatickejší, menej horkú, slabo kyslastú chuť podkreslenie najrôznejšími ovocnými tónmi. Oproti robuste sa tiež vyznačuje nižším obsahom kofeínu (zhruba polovičnom).

Veľkou výhodou je skutočne široký výber najrôznejších druhov Arabiky, ktoré vznikajú šľachtením, krížením alebo odlišným spôsobom spracovania. Môžete sa tak stretnúť ako s výrazným čokoládovým alebo orieškovým aromatickými, tak s jemnými bylinkovými či sladkými ovocnými tónmi. Najkvalitnejšie Arabica je dovážaná z Kolumbie.

Arabicu odporúčame všetkým gurmánom, ktorí si na šálke kávy cení predovšetkým chuťového zážitku. Počítajte však s vyššou cenou.

Robusta

Pražením semien Kávovníka statného (Coffea Canephora) vzniká výraznejší, silnejšie a hrubšie káva s intenzívnou horkou chuťou a vysokým obsahom kofeínu (2-3x vyšším ako u Arabiky). Vzhľadom k ľahkému pestovanie i zberu je o poznanie lacnejší. Najväčším pestovateľom a vývozcom je Vietnam.

Z Robusty sa tiež vyrába instantná káva a v určitom pomere je vhodná aj na výrobu espresa, pretože vytvára bohatú penu. Vzhľadom k svojej silne horkej chuti sa zvyčajne mieša s Arabikou. Zmesi s vyšším podielom Robusty sú ideálne pre výrobu klasického turka alebo filtrovanej kávy.

Robusta sa zvyčajne pije nie kvôli chuti, ale pre povzbudenie.

Cibetková káva

Mnohým naj sa pýši tzv. Kopi Luwak čiže cibetková káva, ktorá patrí medzi najdrahšie a zároveň najexkluzívnejšie druhy. Zaujímavosťou je, že sa táto káva získava z trusu cibetiek palmových (jedná sa o šelmu pripomínajúce kunu), ktoré sa okrem iného živia tiež plody kávovníka. Vyberajú si však iba zrelá a veľká kávové zrná. V tráviacej sústave týchto zvierat potom dochádza k fermentácii, vďaka ktorej kávové semená získavajú nezameniteľné a veľmi silnú arómu, vynikajú intenzívnou chuťou a špecifickú sirupovú hutnosťou.

Keďže je zber i spracovanie veľmi náročné, jedná sa o najmenej dostupnú a extrémne drahou kávu na svete. Väčšina produkcie končí v Japonsku alebo USA. Je možné ju zohnať aj v Českej republike. V niektorých prípadoch sa však môže jednať o lacnejšie náhrady, ktoré s Kopi Luwak nemajú nič spoločné.

Zelená káva

Ďalším menej známym typom je káva zelená. Jedná sa o nepražené kávové zrná, ktoré obsahujú mnohé prospešné látky, ktoré sa pražením ničia (napr. kyselinu chlorigenovou). Z tohto dôvodu je zdravší ako bežné typy.

Medzi najznámejšie pozitívne účinky zelenej kávy patrí to, že štartuje metabolizmus a bráni vstrebávaniu cukru, čím výrazne pomáha pri chudnutí. Okrem toho tiež posilňuje svalstvo a spomaľuje starnutie buniek.

Vyznačuje sa veľmi špecifickou chuťou, ktorá sa pohybuje medzi zeleným čajom a bežnú praženú kávou.

Príprava je jednoduchá: šálka sa 2-3 lyžičkami mletej zelenej kávy zalejeme vriacou vodou, necháte 5 minút lúhovať a scedíte. Odporúča sa piť v dopoludňajších hodinách približne pol hodiny pred jedlom.

Káva bez kofeínu

V tehotenstve či pre osoby, ktoré z nejakého dôvodu nemôžu konzumovať kofeín, je určená bezkofeínová káva. Štandardné odrody sú tejto látky umelo zbavené, napriek tomu v týchto produktoch malé množstvo kofeínu zostáva (maximálne však 0,1%).

Existujú dva spôsoby, pomocou ktorých sa kofeín z kávových zŕn odstraňuje. Častejšie je Európsky proces, ktorý využíva chemických látok. Konkrétne sa nechajú máčať v roztoku dichlórmetánu. Aj keď sa zrná následne prepláchnite, zvyšky chemikálií v nich zostávajú, čo sa negatívne prejaví na výslednej chuti nápoja.

Druhý spôsob je založený na dlhom máčanie zŕn vo vode, pri ktorom sa kofeín do kúpeľa samovoľne uvoľní. Následne sa voda aj s kávovými zrnami prefiltruje cez uhlík, ktorý kofeín vstrebe. Hoci je tento postup zdravšie, spolu s kofeínom sa z výsledného produktu vytratí aj éterické oleje, a tým typické kávová aróma.

späť hore ↑

Formy kávy

Okrem typu je dôležitá aj forma, z ktorej je nápoj pripravovaný. Tá má vplyv nielen na spôsob prípravy, ale aj na výslednú chuť.

Najčastejšie sa stretávame so štyrmi základnými formami, medzi ktoré patrí káva:

  • zrnková,
  • mletá,
  • instantné,
  • E.S.E. pody.

Zrnková káva

Upražené zrná je potrebné pred použitím namlieť, zachovajú si vďaka tomu silnejší arómu a výraznejšiu chuť. Výhodou je, že si môžete zvoliť hrubosť mletia podľa svojich preferencií, a pripraviť si tak svoj obľúbený nápoj presne na mieru. Samozrejme je nutné tento účel vlastniť mlynček na kávu, ktorý je v ideálnom prípade opatrený kvalitnými mlecími kameňmi.

Táto forma sa delia do dvoch základných typov: Arabiky a Robusty, ktoré zahŕňajú mnoho ďalších odrôd a druhov. Výber je preto naozaj veľmi široký. A tiež spôsobov prípravy je nepreberné množstvo – môžete ju jednoducho nasypať do šálky a či pochutnať si na sofistikovanejšiem zariadenia, medzi ktoré patrí napríklad aeropress, frenchpress či moka kanvička.

Výhody a nevýhody

  • najvýraznejšie chuť a arómu
  • vydrží dlhšie čerstvá
  • široké možnosti prípravy
  • náročnejšie na prípravu
  • musíte vlastniť mlynček alebo kávovar

Mletá káva

Mleté kávové zrná sú určené na rýchlu prípravu. Tento typ je ideálny pre všetkých, ktorí nechcú strácať čas mletím či doma nemajú mlynček na kávu. Ide o čistú Arabicu, Robuste alebo najčastejšie ich zmes.

Zvyčajne sa pripravuje v kávovare, frenchpresse, aeropressu, moka kanvičke, pomocou filtra alebo jednoducho ako turek. Každý spôsob prípravy však vyžaduje inú hrubosť mletia (napr. Espresso sú potrebné jemnejšie pomletá kávové zrná). Vždy si preto najskôr ujasnite, aký nápoj budete pripravovať, a až potom vyberte určitý typ mletej kávy.

Výhody a nevýhody

  • nenáročné na prípravu
  • výraznejšiu chuť a arómu ako instantná káva
  • nevydrží dlho čerstvá
  • slabšie chuť a arómu než zrnková káva

Instantná káva

Instantná (rozpustná) káva je úplne nenáročná na prípravu, jednoducho ju rozpustíte v horúcej vode. K dostaniu je ako s kofeínom, tak bez neho.

Vyrába sa najčastejšie z hrubo mletej praženej kávy (najčastejšie zmesi Arabiky a Robusty v rôznom pomere), ktorá sa pod vysokým tlakom lúhuje v horúcej vode. Vzniknutý extrakt sa následne rozprašuje (sprejom) spolu s horúcim vzduchom, čím sa voda vyparí a zostane iba prášok. Tento produkt však stráca typické kávová aróma, musí sa do neho preto dodatočne umelo pridať.

Druhou metódou je tzv. lyofilizácia, teda mrazenia za veľmi nízkych teplôt (okolo – 40 ° C), čím vznikajú granuly typického krystalovitého tvaru. Jedná sa o zložitejší postup, preto je takto vyrobená instantná káva výrazne drahšie, prirodzene si však zachováva svoju arómu.

Informáciu o metóde sušenia však výrobca udávať nemusí. Napriek tomu možno od seba oba produkty väčšinou voľným okom veľmi ľahko rozoznať, lyofilizovaná káva je totiž tvorená veľkými kryštálmi s hladkým povrchom.

Do instantnej kávy je zakázané pridávať akékoľvek kávovinové náhradky (najčastejšie pražený čakankový koreň, obilniny alebo prášok z mletých fíg). Ak je výrobca pridá, výrobok sa už nesmie predávať pod označením „káva“. Používajú sa preto alternatívne názvy ako „Café“, „Kávička“ apod. Vždy preto starostlivo čítajte zloženie a všímajte si označenie výrobku.

Výhody a nevýhody

  • veľmi jednoduchá a rýchla príprava
  • nepotrebujete žiadne príslušenstvo
  • vytvára bohatú penu
  • slabšie chuť a aróma ako zrnková a mletá káva
  • často chemicky aromatizované

E.S.E. pody

E.S.E. pody (Easy Serving Espresso), kávové kapsule čiže porciovaná káva získava najmä v poslednej dobe na stále väčšej popularite, pretože jej príprava výrazne šetrí čas a zároveň ponúka vynikajúci chuťový zážitok s tou správnou cremou.

Jedná sa o porciovanú namletú kávu, ktorá je hermeticky uzavretá v malom sáčku, vďaka čomu si po dlhú dobu udrží arómu aj intenzitu chuti. Máte preto záruku, že takto pripravený šálku bude vždy veľmi lahodný. Navyše nikdy nemôžete zvoliť zlé dávkovanie, gramáž je totiž už dopredu daná (zvyčajne 7 g).

Tento typ však vyžaduje prípravu iba v kávovare. Odporúča sa používať rovnakú značku kávovaru a E.S.E. podov. Počítajte tiež s vyššou cenou (za jednu porciu zaplatíte približne od 20 do 50 centov).

Výhody a nevýhody

  • veľmi jednoduchá a rýchla príprava
  • výrazná chuť a arómu
  • možno dlhšie skladovať
  • vyššia cena
  • musíte vlastniť kávovar na E.S.E. pody
späť hore ↑

Dôležité parametre

Ak už máte jasno v tom, aké káve dáte prednosť, nemenej dôležité je dbať pri výbere tiež na niekoľko dôležitých parametrov, medzi ktoré patria najmä:

  • kvalita,
  • čerstvosť,
  • úroveň upražení,
  • krajiny pôvodu.

Kvalita

Podobne ako u lístkov čaju, aj u kávových zŕn závisí od priebehu ich pestovania, zberu i spracovanie. Z rovnakého kávovníka potom môžete získať kvalitatívne úplne odlišné produkty. Z tohto dôvodu je dobré zistiť si o danom výrobku vždy maximum informácií. Kvalite zrnkovej, mletej aj instantnej kávy sa venujú tiež mnohé nezávislé testy, napr. dTest.

Najlepšie kávové zrná pochádzajú z prvého zberu, ktorý je vykonávaný výhradne ručne. Zberači totiž vyberajú len veľké a zrelé plody najvyššej akosti. Dobrým príkladom môže byť napríklad brazílska káva Pergamino.

Najkvalitnejšie produkty spoznáte tiež podľa veľmi nízkeho obsahu kofeínu. Takéto druhy majú výraznú vôňu a plnú sladkú chuť obvykle po kakau, orechoch, ovocí či kvetoch.

Zárukou kvality sú tiež najrôznejšie certifikáty. Medzi najvýznamnejšie patrí najmä The Specialty Coffee Association of Costa Rica (SCACR) alebo ocenenie od The Italian Coffee Academy. Každá šarža prechádza prísnou kontrolou siedmich porotcovia, ktorí následne vyhodnotí výsledky. Iba kávové zrná s najvyšším skóre majú právo získať certifikáciu.

Medzi základné znaky kvalitných kávových zŕn patrí, že:

  • nie sú nedopražená (svetlá) ani prepražená (tmavá a mastná),
  • sú celistvá, nevyskytujú sa medzi nimi úlomky ani zdeformovaná či olejnaté zrná,
  • majú (v ideálnej stave) rovnakú veľkosť a farbu,
  • nesmie medzi nimi byť vetvičky, kamienky a pod.,
  • pekne vyzerajú a silne vonia.

Čerstvosť

To, či je káva čerstvá, alebo nie, na prvý pohľad bohužiaľ obvykle nemožno s istotou zistiť (zvlášť ak je zabalená v nepriehľadnom obale). Jedinou možnosťou je preto orientovať sa podľa dátumu spotreby na obale tovaru. Výrobca navyše nie je povinný uvádzať dátum výroby (presnejšie dátum praženia). Avšak podľa zákona je dátum spotreby stanovený na 2 roky, dátum praženia možno preto veľmi ľahko dopočítať. Všeobecne platí, že čím vzdialenejší dátum spotreby je, tým lepšie.

Pri kúpe balení, do ktorého možno nahliadnuť, prípadne po otvorení balenia, možno čerstvosť spoznať ďaleko lepšie. Všeobecne platí, že čerstvá zrná veľmi silno vonia, ľahko sa melú a nápoj z nich pripravený silne pení. Naopak stará kávové zrná sú na povrchu mastná, nevydávajú žiadnu alebo len slabú vôňu, ťažko sa melú, zle extrahujú a nepení.

Úroveň praženie

Pri výbere dbajte aj na to, do akej miery je kávové zrno upražené. Praženie totiž výrazne mení chuťové vlastnosti výsledného nápoja. Ak preferujete kyslejšie a ovocnejšia tóny, voľte mierne upražené kávové zrná, ktoré majú svetlejšiu farbu. Naopak ak dávate prednosť horkej chuti, zamerajte sa na tmavšie, dlhšie pražené zrná.

A ak si nie ste istí, môžete zvoliť zlatý stred, a to stredne pražená kávové zrná, v ktorých chuti je kyslosť s horkosťou vyvážená.

Krajina pôvodu

Svoju nezanedbateľnú úlohu pri výbere zohráva tiež pôvod daného produktu. Bohužiaľ krajinu pôvodu nie je povinné na obale uvádzať. U luxusnejšie a zrnkovej kávy sa s ňou však obvykle možno stretnúť.

Hoci sa káva v súčasnosti pestuje až v 70 krajinách po celom svete, polovica úrody pochádza iba z troch krajín: Brazília (ktorá vyváža až 1/3 celkovej produkcie), Vietnamu a Kolumbia.

Najlepšie káva pochádza z Kolumbie, kde sa pestuje prevažne Arabica. Naopak vietnamskej podnebie je ideálny pre drsnú odrodu kávy, Robuste. V Brazílii sa darí obom základným typom, chuť brazílskej Arabiky ale spravidla nebýva tak jemná ako je tomu u Arabiky kolumbijskej.

späť hore ↑

Spôsob prípravy

Podľa toho, pre aký spôsob prípravy kávy sa rozhodnete, úplne zásadne ovplyvníte výslednú chuť nápoja. V súčasnej dobe nájdete na trhu celý rad zariadení: najrôznejšie typy kávovarov (na zrnkovú i mletú kávu), presovačov, moka konvičiek atď.

Naozajstný gurmánsky zážitok vám však zaistí aj kvalitný ručný alebo elektrický mlynček na kávu. Odporúčame vám tiež zvoliť štýlovú kanvičku či kanvicu na kávu a pekné šálky, poháre alebo keramické, porcelánové či sklenené hrnčeky. Káva totiž nie je len o chuti a vôni, ale aj o celkovom zážitku pri jej konzumácii a k ​​tomu kvalitný riad jednoducho patria.

Z ručne pomletých kávových zŕn si môžete pripraviť vynikajúce espresso či domáce ľadovú kávu. Naopak silný nápoj s vysokým obsahom kofeínu získate prekvapkávaním. Výhodou prekvapkávačov je to, že môžete pripraviť aj viac ako desať šálok kávy naraz, čo ocenia najmä väčšie kolektív ľudí (pracujúcich napr. v kanceláriách).

Pri príprave dodržujte predovšetkým toto základné pravidlo: Svetlo pražené Arabiky nezalievajte teplotou blížiacou sa bodu varu, ale trochu chladnejšie (ideálne v rozmedzí 85-92 ° C). Svetlá či stredne pražené kávové zrná (najlepšie jednodruhovej Arabiky) sú ideálne pre prípravu filtrovanej kávy a tmavo pražené zrná (najlepšie s vyšším podielom Robusty) sú zasa vhodná na prípravu nápoja v moka kanvičke. Na espresso môžete použiť akýkoľvek typ.

späť hore ↑

Kde nakupovať

Ak už máte určitú predstavu o type kávy, iste tiež vyvstane otázka, kde nakupovať. Možností je viac – môžete zájsť do supermarketu, pražiarne alebo využiť e-shopu a objednať ju z domova cez internet. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody. Pozrieme sa na ne preto podrobnejšie.

Káva zo supermarketu

Mnoho ľudí dáva prednosť pohodlnému nákupu v supermarkete. Výhodou je široký výber nepreberného množstva zrnkovej, mletej, a predovšetkým instantnej kávy, ktorá navyše býva veľmi často v akcii alebo zľave. Zvyčajne je tiež možné pomocou jednocestného ventilu na obale pričuchnúť a overiť si arómu daného produktu.

Úplne zásadné nevýhodou však býva horšia kvalita tohto typu kávy a jeho vyššiu starobe. Zvyčajne totiž v supermarkete narazíte na kávové zrná, ktorá bola pražená pred viac ako šiestimi mesiacmi.

Pre gurmánov a všetkých, ktorí to s pitím tohto horúceho nápoja myslí vážne, nákup v supermarkete neodporúčame. Vyššia staroba kávových zŕn sa totiž obvykle negatívne odrazí na výslednej chuti a arómy.

Káva z pražiarne

Pražiarne alebo obchody k pražírnám pridružené ponúkajú užší sortiment ako supermarkety, pretože sa obvykle špecializujú len na jeden typ praženie (svetlé, stredné alebo tmavé). Výhodou však je, že vždy uvádzajú dátum praženia, ktoré sa obvykle pohybuje v rozmedzí niekoľkých dní, maximálne týždňov. Nájdete tu preto výnimočne čerstvú kávu. Okrem dátumu praženie možno často zistiť aj informácie, odkiaľ bola kávové zrná dovezená, akou metódou bola spracovaná pod.

Pri nákupe v pražírnách si však vždy dávajte pozor na spôsob skladovania čerstvo upražených zŕn. Bohužiaľ nie je výnimkou uchovávanie vo veľkých otvorených zásobníkoch s prístupom vzduchu. Takýto spôsob skladovania však z čerstvých kávových zŕn už behom jedného dňa vytvoria kávu starú, ktorá stráca svoju arómu aj všetky ďalšie pozitívne vlastnosti.

Káva z e-shopu

V súčasnej dobe na internete nájdete veľké množstvo e-shopov, ktoré sa špecializujú na predaj čerstvo praženej kávy (dátum praženia spravidla nepresahuje 14 dní). Obvykle tiež disponujú širokým sortimentom, ktorý možno zakúpiť v rôznej gramáži, prípadne ako degustačné balíčky.

Nevýhodou je len to, že k produktu nemôžete pričuchnúť či si ho prezrieť. Musíte preto spoliehať na odporúčanie, staviť na víťaza nezávislých testov, prečítať recenzie na jednotlivé druhy zrnkovej, mletej či instantnej kávy alebo jednoducho skúšať a dať na svoju intuíciu.

späť hore ↑

Cenové relácie

Cena kávy vás môže na prvý pohľad zmiasť. Napríklad zdanlivo rovnaká 100% Arabica môže stať ako  4 €, tak trebárs aj 40 €. Výslednú cenu každej kávy totiž okrem odrody a druhu výrazne ovplyvňuje aj kvalita kávových zŕn, spôsob zberu, praženia a samozrejme tiež značka.

Prekvapivo však neplatí, že čím drahší, tým lepšie. Preto možno občas naraziť aj na pomerne lacnú vynikajúcu kávu. Drahšie je zvyčajne jednodruhové Arabica. Čím viac je v zmesi Robusty, tým nižšia je cena.

Pre ľahšiu orientáciu je možné vyčleniť štyri základné cenovej kategórie:

  • do 5 €,
  • od 5 do 10 €,
  • od 10 do 40 €,
  • nad 40 €.

Najnižšia cenová kategória

Cena najlacnejšie kávy sa pohybuje pod 4 € za 100 g. Vstupnú surovinou pre výrobu bývajú najčastejšie menej kvalitné zrná Robusty. Výsledný nápoj je preto spravidla horký, a okrem vyššieho obsahu kofeínu neponúka žiadnu pridanú hodnotu v podobe lahodnej chuti či vône. Pije sa preto obvykle iba pre povzbudenie.

Stredná cenová kategória

Do cenového rozpätia od 5 do 10 € za 100 g spadá väčšina kávovej produkcie na trhu. V tejto relácii si preto vyberie väčšina užívateľov. Najlacnejšie je jednodruhové Robusta, v zmesi s Arabikou závisí na ich vzájomnom pomere (čím viac Arabiky, tým vyššia je cena). Najdrahší je potom 100% Arabica. Naraziť môžete aj na bezkofeínovú či zelenú kávu.

Čo sa týka gramáže, kávu (zrnkovú, mletú i instantné) možno zakúpiť zvyčajne v baleniach po 100 g, 250 g, 500 g, 1 kg až 1,5 kg (zvyčajne v akcii). Na väčšie balenie však dávajte pozor. Väčšinou sa jedná o menej kvalitné kávové zrná. Doporučujeme preto voliť radšej menšie balenia, ktorá zvyčajne skrývajú vysoko akostnej kávové zrná.

V prípade tohto cenového rozpätia sa vždy oplatí podrobne preštudovať obal, prípadne zistiť maximum informácií o pôvode i spôsobe spracovania.

Vyššia cenová kategória

Od 10 do 40 € môžete zakúpiť menšie balenie veľmi kvalitných a často certifikovaných druhov, ktoré sú určené pre všetkých gurmánov, ktoré tento nápoj pijú najmä pre jeho chuť a vôňu. Do tejto kategórie však spadajú aj produkty strednej kvality, ktoré sú predávané vo veľkých baleniach až po 3 kg.

Najvyššia cenová kategória

Nad 40 € zoženiete najlepšie, značkovú a vysoko kvalitnú (zvyčajne zrnkovú) kávu na trhu a ďalšie top produkty. Patria sem najmä exkluzívná 100% Arabica, ktorá sa často pýši aj niekoľkými certifikáty kvality a ktorej zrná sú starostlivo zbierané a šetrne spracovávané.

Do tejto kategórie však spadá tiež vyhlásená cibetková káva, ktorej cena sa bežne šplhá nad 50 € za 100 g. Kilogram takej kávy potom vyjde na viac ako neuveriteľných 500 €.

späť hore ↑

Tipy na záver

  1. Ak si neviete s výberom rady a môžete k danému produktu privoňať, riaďte sa jednoduchou radou: Ak vám kávové zrná vonia, bude vám nápoj z nich pripravený tiež chutiť.
  2. Kvalitné druhy kávy zvyčajne obsahujú menej kofeínu ako tie lacnejšie. Ak preto piť tento nápoj predovšetkým pre povzbudenie, nemá zmysel míňať za drahšie druhy.
  3. Aróma daného druhu je závislé na nadmorskej výške, v ktorej sa kávovník pestuje. Čím vyššie rastie, tým výraznejšie bude výsledné arómu.
  4. Čerstvo zomletá kávové zrná už behom niekoľkých desiatok minút na vzduchu začínajú strácať svoju arómu. Namletú kávu preto skladujte vždy čo najkratšiu dobu, a to najlepšie v uzavretej dóze na tmavom a suchom mieste. V ideálnom prípade si nameľte vždy len také množstvo, ktoré ihneď spotrebujete.
  5. Pokiaľ si bez hrnčeka kávy neviete predstaviť svoj deň, ale nemáte možnosť si ju pripraviť čerstvú, vynikajúcim riešením je termohrnček, ktorý sa ľahko prenáša a zároveň váš obľúbený nápoj udrží veľmi dlho horúci. Pre viac osôb ju môžete vo väčšom množstve uvariť do bežnej termosky, ku ktorej zaobstaráte ľahko prenosné tégliky na kávu.
  6. Podľa mnohých výskumov má kvalitná káva v obmedzenom množstve (do šiestich šálok denne) mnoho blahodarných účinkov na ľudské zdravie. Medzi inými znižuje riziko rakovinového ochorenia maternice, prostaty či hrubého čreva. Predchádza tiež vzniku cukrovky či Parkinsonovej choroby. Jej konzumácii by sa však mali vyhnúť osoby trpiace srdcovými poruchami, vysokým krvným tlakom a tehotné ženy.

Kategórie:

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Napíšte odpoveď