Ako vybrať kuchynské nože

Kuchynský nôž patrí k najpoužívanejším nástrojom v kuchyni. Slúži nielen na krájanie, ale aj k vykrajovanie, sekanie, lúpanie a niekedy aj drvenie. Niektoré technologické postupy spracovania potravín potrebujú špeciálne nože, inde si vystačíte so základnou sadou kuchynských nožov či s výrobkom univerzálnym. Pri výbere je dôležité si odpovedať na otázku, na čo chcete nástroj používať. Chcete poznať ďalšie parametre výberu? Prečítajte si nášho radcu.

Test kuchynských nožov

Do testu kuchynských nožov sme vybrali predovšetkým tých, ktorí sa hodia do kuchyne kuchárov amatérov. To znamená, že je kúpite za prijateľnú cenu a tešiť sa môžete z ich kvality. Z piatich produktov je predsa len jeden profesionálny, čo sa odráža na obstarávacej cene, použitých výrobných materiáloch i spôsobu spracovania.

LAMART LT2045 20cm

Typna spracovanie mäsa
Výrobný materiál čepelenerezová oceľ
Dĺžka čepele20 cm
Celková dĺžka34 cm
Hmotnosť241 g
Výrobný materiál rukovätepakka wood

Výrobok patrí medzi značkové nože. Vyrobila ho francúzska značka Lamart, ktorá vyrába kvalitný, ale cenovo dostupný tovar. Nejedná sa o nôž pre profesionálov, ale na bežné používanie v kuchyni je úplne postačujúce. Dĺžka čepele 20 cm ho predurčuje pre spracovanie mäsa v surovom aj tepelne spracovanom stave.

Podľa dlhodobého testu v časopise dTest nie je nôž náchylný ku korózii a disponuje pevnou rukoväťou. Vzhľadom k výrobným materiálom sa o neho nemusíte báť ani v prípade, že vám spadne na zem. Je vhodný pre prácu s mäsom. Zle sa s ním pracuje pri porciovaní rýb, mrkvy, vodného melónu alebo paradajok. Dobre si vedie pri krájaní pažítky.

Nenechajte sa zmiasť názvom obsahujúce slovo damas alebo kresbou na čepeli. O damaškovú oceľ sa skutočne nejedná. Ostatne to vám napovie aj nízka obstarávacia cena.

Zistiť cenu

G21 Gourmet Súprava nožov Dynamic 5 ks

Typ5 základných druhov
Výrobný materiál čepeleoceľ
Dĺžka čepele21; 15,5; 13; 9 cm
Celková dĺžkarôzna
Hmotnosťrôzna
Výrobný materiál rukovätepakka wood

Za pomerne nízku obstarávaciu cenu obdržíte hneď 5 nožov. Blok zahŕňa nôž na krájanie, vykosťovanie, orezávanie, porciovanie a nôž univerzálny. Dĺžka čepeľ noža šéfkuchára aj krájacieho noža je 21 cm, vykosťovací nôž má čepeľ s dĺžkou 15,5 cm, univerzálny 13 cm a krájacie 9 cm. Nože spĺňajú certifikáciu nemeckej LFGB, ktorá zaručuje, že výrobky neobsahujú žiadne toxické látky, ktoré by mohli byť škodlivé pre ľudské telo.

G21 patrí k lacnejším výrobcom náčinie do kuchyne, takže s nožmi si obyčajný smrteľník celkom iste vystačí. Na nože dostanete 4-ročnú záruku. Výhodou je, že výrobky dostanete v praktickom nerezovom bloku, ktorý zabraňuje rýchlemu otupeniu.

Zistiť cenu

Fiskars nôž Functional Form 16 cm

Typuniverzálny
Výrobný materiál čepelenerezová oceľ HRC 53
Dĺžka čepele16 cm
Celková dĺžka30 cm
Hmotnosť89 g
Výrobný materiál rukoväteprotišmykový materiál Softgrip

Fiskars patrí k spoľahlivým výrobcom s dlhou tradíciou na trhu. Preto je kúpa nožov od tejto značky stávkou takmer na istotu. Obstarávacia cena je vzhľadom k značke primeraná. Hmotnosť tohto univerzálneho noža je 89 g, čo je pomerne málo, ale aj tak je výrobok vyvážený. Čepeľ je zapustená ďaleko do držadla, takže sa nemusíte obávať zlomenia noža.

Je vhodný na krájanie mäsa i zeleniny. Skrátka univerzálny nôž. V ruke sa dobre drží a aj jeho opätovné brúsenie je jednoduché. Nerezová oceľ nepatrí k najtvrdším, ale na domáce varenie rozhodne postačí.

Zistiť cenu

Tefal Ingenio keramický nôž na chlieb 16 cm

Typna pečivo
Výrobný materiál čepelekeramika
Dĺžka čepele16 cm
Celková dĺžka28 cm
Hmotnosť46 g
Výrobný materiál rukoväteplast

Tefal tiež patrí medzi spoľahlivých výrobcov, ktorých kuchynské náčinie sa pýši spoľahlivosťou a kvalitou. Nie inak je tomu u tohto keramického noža. Medzi prednosti keramiky patrí stále trvajúci ostrosť, takže sa nôž nemusí takmer brúsiť. Nevýhodou je krehkosť. Ak vám spadne na zem, hrozí poškodenie keramické časti.

Ďalšou výhodou keramiky je to, že nereaguje so žiadnymi látkami, s ktorými príde do kontaktu, takže napríklad ovocie a zelenina si zachovávajú 100% všetkých vitamínov a minerálov. Nôž má charakteristické vrúbkované ostrie, ktoré sa ľahko pobije s chrumkavou kôrkou a nadýchaným cestom.

Zistiť cenu

Wüsthof nôž Classic Ikon crème 20 cm

Typuniverzálny
Výrobný materiál čepelenerezová oceľ HCR58
Dĺžka čepele20 cm
Celková dĺžka33,5 cm
Hmotnosť274 g
Výrobný materiál rukoväteplast

Tento nôž patrí do rúk profesionálov, o čom svedčí aj vysoká obstarávacia cena výrazne nad 80 €. Samozrejme si tento nôž môžete zaobstarať aj do obyčajnej domácnosti, otázkou však zostáva, či je to naozaj nutné. Kvalitné nože zoženiete aj za polovicu.

Avšak u tohto produktu platíte za kvalitné spracovanie. Nôž je vyrobený kovaním a tvrdosť ocele dosahuje HCR58. Veľká tvrdosť však môže mať negatívny vplyv na krehkosť čepele. Nôž je pomerne ťažký a veľký, ale hodí sa ako pre krájanie, tak sekanie. Ide o výrobok univerzálny. Dĺžka čepele je vyvedená až do rukoväte, ktorá je opatrená špeciálnym plastovým materiálom, ktorý je k rukoväti prinitovaný. Môžete sa tak tešiť na dlhú životnosť.

Zistiť cenu späť na začiatok ↑

Spoľahliví výrobcovia nožov do kuchyne

Vybrali sme pre vás niekoľko výrobcov, ktorých výrobky by vám v kuchyni rozhodne nemali chýbať.

Tescoma

Tescoma je snáď každému kuchári alebo kuchárke dobre známa česká značka. Navrhuje celý rad kuchynských potrieb, ktoré sa testujú v Design centre v Zlíne. Celý rad výrobkov nesie označenie svetový patent a mnoho z nich získalo prestížne ocenenie za dizajn. Okrem nožov vyrába tiež panvice, palacinkovače a mnoho ďalšieho.

Fiskars

Fínska spoločnosť Fiskars svoj názov dostala podľa dediny, v ktorej začala s výrobou železa v roku 1649. V jej halách vznikali príbory, ale aj dnes tak obľúbené nožnice s plastovým zakončením. Radu svojich produktov rozšírila o klince, závity, nože, motyky a ďalšie poľnohospodárske výrobky. Fiskars je značkou, ktorá je zárukou kvality.

Tefal

Tefal je na trhu od roku 1956. Je prvou spoločnosťou na svete, ktorá začala predávať riady a panvice potiahnuté vrstvou teflonu. Zaujímavosťou je, že táto značka obnovila Deň palaciniek, ktorý je každoročne stanovený na 2. februára. Okrem panvíc začala tiež s výrobou waflovačov a výrobkov pre bielizeň

Wüsthof / Solingen

Wüsthof je tradičný nemecký výrobca, ktorý do roku 1814 v Solingene vyrába nožiarske produkty. V súčasnej dobe ich ponuka zahŕňa na 350 nožov, krájacie dosky, bloky s nožmi, kuchynské náčinie a nožnice. Nože od tejto značky používajú aj profesionáli.

Lamart

Francúzska značka nesúca meno šéfkuchára Piera Lamart. Zahŕňa širokú škálu moderného, ​​ale aj cenovo dostupného riadu a náčinie do kuchyne.

WMF

Nemecký výrobca sa 160-ročnou tradíciou. Vyrába vysoko kvalitný a funkčný riad a náčinie do kuchyne, ktoré kombinuje estetický dizajn s funkčnosťou a jednoduchou použiteľnosťou. V jeho ponuke nájdete príbory, nože, riad na horúce i studené nápoje, hrnce a panvice.

späť na začiatok ↑

Rozsekne otázku týkajúcu sa využitia

Najdôležitejšou otázkou, na ktorú by ste si mali odpovedať ešte pred tým, než sa vydáte do obchodu alebo kliknete na tlačidlo kúpiť, je tá, na čo nôž potrebujete a čo sa s ním chystáte najčastejšie krájať.

  • Odpoveď: Všetko – v tom prípade pre vás bude najjednoduchšie voľbou siahnuť po noži univerzálnom. Práca s ním síce nie je tak precízna ako so špeciálnymi nožmi, ktoré majú správnu veľkosť, potrebný výrobný materiál alebo unikátny tvar čepele, ale aj tak urobí dobrú službu.
  • Odpoveď: Chcem ho špeciálne pre krájanie … – je na čase, aby ste siahli po noži, ktorý je špeciálne určený na prácu s potravinou, ktorú ním chcete spracovávať. Vyberať môžete z nožov steakových, na syr, vykosťovacích, filetovacieho a podobne.

Čo je dobré vedieť pred nákupom

Pamätajte, že kuchynský nôž vám bude slúžiť niekoľko rokov, preto sa na ňom neoplatí šetriť. Ak hľadáte najlepšie kuchynské nože, siahnite po niektorej z osvedčených značiek. O kvalite vám napovie spomínaná značka, ale aj precízne spracovanie, ostrá a pevná čepeľ, do ruky dobre padnúci rukoväť (črienky), ale tiež to, že čepeľ nie je príliš pružná. U veľkých nožov by pružná nemala byť vôbec. Nekvalitný kuchynský nôž spoznáte podľa výrazne lacné ceny.

Pre chod bežnej domácnosti by ste mali vyberať výrobky v cenovej hladine od 20 do 50 eur. Lacnejšie sa neoplatí kvôli menej kvalitným výrobným materiálom a drahšie sú pre „obyčajných smrteľníkov“ zbytočné, ide totiž skôr o profesionálne kuchynské nože.

späť na začiatok ↑

Základné parametre výberu

Pri robení kvalitných kuchynských nožov by ste mali zohľadniť kvalitu, veľkosť a váhu, ergonómiu a celkovú pohodlnosť používania, materiál čepele a rukoväte, ale aj cenu.

Kvalita

Celková kvalita noža je ovplyvnená tvrdosťou a húževnatosťou výrobného materiálu. Čepeľ musí mať optimálnu tvrdosť, pružnosť a odolnosti voči korózii.

Tvrdosť sa označuje skratkou HCR a dosahuje hodnôt 52-60.

  • HCR 52 je minimálna tvrdosť, ktorú by každý kvalitný nôž mal spĺňať.
  • HCR 60 je tvrdosť vysoká.
  • Naraziť môžete aj na tvrdosti HCR 64-68.

Tvrdosť určuje kvalitu nože, ale majte na pamäti, že čím je oceľ tvrdšia, tým krehkejšie je čepeľ. Tvrdé nože sa síce horšie brúsi, ale ich ostrie je trvanlivejšie.

Kvalita oceľových nožov sa úzko spája s výrobnými postupmi, ktoré sú dva.

  1. Vyrezávanie – čepeľ sa vyrezáva z oceľového plátu a na jednej strane sa vybrúsia ostrie. Vyrezávané nože spoznáte tak, že majú pri pohľade na prierez čepele šírku všade rovnakú. K zúženie dochádza až u ostria. Vyrezávané nože nepatrí k najodolnejším.
  2. Kovanie – celý tvar čepele aj ostria sa formuje kovaním. Spoznáte ich podľa postupne sa zužujúci čepele od chrbta až k ostria. Kované kuchynské nože sú odolnejšie, majú dlhšiu životnosť a lepšie odolávajú korózii.

Rozmery a hmotnosť

Rozmery sú závislé od typu noža. Pri výbere je pre vás najdôležitejšia dĺžka a výška čepele.

Pre porovnanie: lúpacie nože disponujú krátkym 5cm ostrím X noža filetovací môžu mať ostria až 25 cm dlhé.

Okrem dĺžky sú rôzne tiež výšky ostria. Napríklad nože na šunku majú ostrie nižší ako nože na mäso, a to až o niekoľko centimetrov. Z hľadiska pohodlného držania hrá dôležitú úlohu aj veľkosť rukoväte. Pri výbere nového noža si doma nájdite niektorý, s ktorým sa vám dobre pracuje – dobre sa vám držia – a podľa rukoväte tohto vyberte rukoväť noža nové.

Na manipuláciu s nožom má zásadný vplyv aj jeho hmotnosť. Samozrejme platí čím ľahší nôž, tým ľahšie sa s ním bude manipulovať, ale na druhú stranu príliš ľahké ostrie znamená väčšie riziko poškodenia. Ťažšie nože sú na manipuláciu náročnejšie, ale na druhú stranu sú odolnejšie proti mechanickému poškodeniu, takže sa môžete tešiť na dlhšiu životnosť výrobku.

Hmotnosť sa odvíja od veľkosti, ale aj materiálu, ktorý bol pre výrobu použitý. Malé lúpací nože môžu mať hmotnosť len pár gramov, ale veľké sekáčiky na mäso trebárs aj 1 kg.

Pohodlné používanie

Na príjemnú a bezproblémovú prácu s nožom má vplyv predovšetkým výrobný materiál, ale aj tvar rukoväte. Rukoväť by mala byť tvarovaná tak, aby bol jej úchop čo najpohodlnejšie a ani v prípade, kedy ju musíte silno stlačiť, vás nebude nikde tlačiť. Ak často krájate, vyskúšajte si, ako vám nôž sedí v ruke, či má dobrú stabilitu a vyváženosť. Rukoväť je zosilnená v mieste, kde sa čepeľ dostáva do kontaktu so rúčkou. Vďaka tomu sú chránené vaše prsty, ale zároveň môžete vyvinúť väčší tlak na nôž.

Výrobné materiál čepele a rukoväte (črienky)

Pre výrobu čepeľou sa spravidla používa bambus, keramika alebo oceľ. Každý materiál môže byť v horšej či lepšej kvalite.

  • Nerezová oceľ – jedná sa o zliatinu železa a ďalších prvkov, medzi ktoré sa radia chróm molybdén alebo nikel. Vďaka nim je materiál odolnejší proti korózii.
  • Uhlíková oceľ – čepele z tohto materiálu sú mäkšie a menej odolné voči korózii. Ich prednosťou je však ľahké brúsenie. Na nože z uhlíkovej ocele narazíte len výnimočne. Ide skôr o zberateľské kúsky alebo výrobky zhotovené na zákazku.
  • Damašková oceľ – stretnúť sa môžete aj označením damascénska oceľ je najodolnejším typom ocele kombinujúci mäkšie a pružnejšie oceľ s oceľou tvrdou. Vďaka tomu je oceľ ako pevná, tak ohybná. Od ostatných ocelí je damascénska rozoznateľná svojou typickou kresbou čiže mramorovaním. Na trhu sa môžete stretnúť aj s falošným typom tejto ocele. Mramorovanie sa na povrch len tlačí, takže kuchynský nôž nemá s odolnosťou vlastnou damascénskej ocele nič spoločné. Napodobeninu spoznáte podľa nízke obstarávacie ceny, ktorá sa pohybuje v rádoch desiatok euro.
  • Keramika – keramickú čepeľ tvorí zirkón uhličitý, ktorý nevstrebáva pachy ani vône, takže nedochádza k ovplyvňovaniu chuťou pripravovaného jedla. Medzi nevýhody patrí vyššia krehkosť. Ak spadnú na zem alebo na ne v dreze položíte ťažký hrniec, môže dôjsť k odštiepeniu materiálu. Týmito nožmi sa krája predovšetkým ovocie a zelenina, ktoré si vďaka unikátnym vlastnostiam keramiky zachovávajú všetky vitamíny a dôležité živiny. Všeobecne sa hodí skôr pre krájanie mäkších potravín, pretože tvrdá čepeľ je pomerne krehká. Keramické nože sú veľmi ostré, pri bežnom používaní sa neotupí a nepodliehajú korózii. Pokiaľ bude potrebné nechať výrobok nabrúsiť, vyhľadajte odborníka s brúskou opatrenú diamantovým kotúčom.
  • Bambus – bambusové nože sú kompletne vyrobené z bambusu. Sú ľahké a pri porciovaní na tanieroch alebo inom riadu nespôsobujú ich poškodenia. Hodí sa pre krájanie zeleniny, ovocia, masla a syrov. Ostrie je brúsiteľné.
  • Ako spoznáte nekvalitnú oceľ? Varovným znamením pre vás môže byť nápadne lesklá oceľ vo farbe chrómu. Tá značí, že sa jedná o nekvalitnú oceľ prekrytou pokovaním, ktoré dodáva nožmi lepší vzhľad.

Čo si všímať u čepele

  • U čepele si všímajte jej tvaru. Ten by mal zodpovedať niektorému klasických kuchárskych nožov, ktoré sa v našej krajine bežne používajú. Na príklad nôž typu Santoku má špecifické spracovanie, ktoré vám pri práci nemusí vyhovovať.
  • Ostrie by malo viesť od špičky až k záštitě. Pri hľadaní správneho noža môžete naraziť na nože, ktorých ostrie končí kúsok pred záštitou, s takými nožmi sa však zle pracuje. Ostrie by malo byť zbrúsené z oboch strán. Kuchynský nôž s ostrím iba na jednej strane patria väčšinou do rúk profi kuchára.
  • Klin čepele by sa od tupé k ostrej strane mal zužovať v klinovitom tvare. Len tak si môžete byť istí správnou tuhosťou noža a tiež tým, že ľahko prejde potravinami. Ak je čepeľ rovnako široká vo všetkých svojich častiach, je nôž pravdepodobne vyrobený z plechu, čo nie je znamenie kvalitného noža.
  • Záštita noža je vertikálne predĺžená časť nachádzajúca sa na konci rukoväte a začiatku ostrie. Na noži je preto, aby prsty neskĺzli z ostrie a aby kĺby pri porciovaní nenarážali na doštičku. Môže byť buď kovová, alebo môže byť súčasťou čepele, ale tiež môže byť z rovnakého materiálu ako črienky.
  • Top kuchynské nože disponujú čepeľou, ktorej kov pretína celú dĺžku črienky až na koniec. U nožov, v ktorých je čepeľ uchytená vo rukoväti je kratšia častí môže dochádzať k ich prevažovania dopredu, čo vedie k neexportovania noža s následnej bolesti v rukách.

Okrem materiálu čepele je dôležité si vybrať tiež vhodný materiál rukoväte (črienky). Stretnúť sa najčastejšie môžete s drevom, kovom alebo plastom.

  • Plast sa na rukoväť strieka alebo môže byť pripevnený pomocou nitov. Striekaný plast je však náchylnejšie na poškodenie a pri väčšom tlaku môže aj prasknúť. Pevný plast je vhodným materiálom pre črienkou, nekomplikuje umývanie, nešmýka mokrý, ale nôž kvôli nemu môže vyzerať pomerne lacno.
  • Drevená rukoväť je príjemná do ruky, ale je nutné ju čas od času potrieť včelím voskom, aby si zachovala svoje vlastnosti.
  • Rukoväte z kovu sú pevné a odolné. Majú dlhú životnosť a nepoškodí sa napríklad dotykom o horúci hrniec. Nevýhodou je, že v ruke kĺžu, ak je vaša pokožka mokrá alebo od oleja.
späť na začiatok ↑

Delenie nožov podľa tvaru a použitia

Na trhu sa môžete stretnúť sa niekoľkými typmi nožov. Ak nie ste majstrom remeslá, vystačíte si s nožom univerzálnym. Do domácností sa odporúčajú kupovať sety nožov, ktoré zahŕňajú 5 najčastejšie používaných typov. Každá domácnosť by v základnom vybavení mala mať malý nôž na okrajovanie zeleniny a ovocia a krájanie menších surovín, univerzálny nôž na všetko, dlhý nôž na pečivo s vlnitým ostrím.

Viete, že: Univerzálny nôž pre širšie použitie má ostrie dlhé 15-18 cm a silné minimálne 3 mm.

Ďalšie typy nožov:

  1. Nôž univerzálny – je dobre vyvážený, spoznáte ho podľa stredne dlhé ocele pohybujúce sa medzi 10 až 15 cm. Využijete ich na krájanie všetkých druhov potravín.
  2. Nôž na mäso – má masívnu čepeľ s dĺžkou až 20 cm. Slúži predovšetkým na porciovanie surového, ale aj tepelne upraveného mäsa.
  3. Nôž na šunku – jeho čepeľ je štíhla a dlhá asi 30 cm. Používa sa na orezávanie šuniek rôznych veľkostí.
  4. Nôž na syr – spoznáte na prvý pohľad, pretože jeho čepeľ je perforovaná niekoľkými otvormi a zakončená vidličkou s dvoma tŕňmi.
  5. Nôž na maslo – disponuje výrazne zaoblenou čepeľou s dĺžkou pohybujúcou sa medzi 10 a 12 cm. Zaoblenou čepeľou ide dobre mazať maslo, syr aj margaríny.
  6. Nôž na pečivo – vyznačuje sa 20 až 30 cm dlhou čepeľou, ktorej ostrie je na konci obloučkovitě zvlnené. Vďaka tomu ľahko prerežú kôrku aj nadýchané pečivo.
  7. Nôž na ovocie a zeleninu – ich čepeľ je dlhá 15 až 22 cm. Na krájanie mäkkých plodov je vhodné použiť nôž so zvlneným ostrím, ktoré si ľahko a rýchlo poradí s tuhou šupkou aj mäkkou dužinou.
  8. Nôž lúpací – rovnako ako škrabka sa používa pre lúpanie šupiek z ovocia či zeleniny. Charakteristická je pre nich 4-10 cm dlhá čepeľ so špicatým vrchom zahnutým dovnútra. Vďaka tomuto prevedeniu sa šupka ľahšie lúpe a jednoducho sa vykrajujú nedostatky.
  9. Nôž dekoračný – jedná sa o model, ktorý slúži na vykrajovanie či krájanie ovocia, zeleny, masla aj syru. Ostrie a čepeľ sú perforované alebo upravené tak, aby mal rez rôzne tvary.
  10. Nôž filetovací – spoznáte ho podľa dlhé pružné čepele, ktorá môže merať 15 až 25 cm. Využívajú sa na čistenie a porcovanie rýb.
  11. Nôž vykosťovací – je charakteristický dlhú a úzku čepeľou, ktorá vedie do špičky. Vďaka tomuto prevedení sa hodí pre oddeľovanie kostí a kĺbov od mäsa. Čepeľ môže merať 10-16 cm.
  12. Nôž steakový – používa sa pre porciovanie mäsa priamo na tanieri tak, aby z neho nevytiekla drahocenná šťava. Čepeľ dosahuje dĺžku 12-14 cm. Čepeľ je veľmi ostrá a poradí si s krájaním mäsa pripraveným rare aj mäsom úplne vypečeným.
  13. Nôž japonský – japonskej kuchynské nože sú charakteristické svojou ostrosťou a tenkou čepeľou. Ryby aj zeleninu nakrájate na presné kúsky. Čepeľ je vyrobená z veľmi tvrdej ocele náchylnejšie ku korózii. S nožmi sa teda musí zaobchádzať opatrne a ihneď po umytí je potrebné ich usušiť. Pre brúsenie sa nepoužíva ocieľka, ale jemné brúsne kamene.
  14. Sekáčiky – špeciálny typ nožov, ktorých masívna čepeľ má obdĺžnikový tvar, a pritom je kolébkovitě prehnutá. Dĺžka ostria je 15-25 cm, výška približne 5 cm. Sekáčiky sa používajú pre porciovanie a sekanie veľkých kusov mäsa.

Dĺžka čepelí v skratke

  • 5-12 cm – vhodné na lúpanie, okrajovanie, porciované malých potravín a na mazanie.
  • 13-20 cm – krájanie mäsa, veľkých kusov ovocia a zeleniny. Tieto rozmery mávajú nože kuchárske, filetovací, plátkovací alebo Santoku.
  • 20-25 cm – nože vhodné pre krájanie pečiva.
späť na začiatok ↑

Ako o nože správne starať

Životnosť svojho nože môžete predĺžiť správnou starostlivosťou a zaobchádzaním.

Umývanie a starostlivosť

Nože by ste rozhodne nikdy nemali umývať v umývačke, pokiaľ to výrobca výslovne nedovoľuje. Agresívne chemické čistenie totiž mikroskopicky narušuje povrch, takže by výrobok mohol stratiť niektoré zo svojich deklarovaných vlastností. Umývajte je vždy v ruke pod vlažnou vodou. Pre odstránenie nečistôt používajte jemný umývací prostriedok a mäkkú hubku bez abrazívne vrstvy. Nože umývajte ihneď po použití, aby na čepeli nezasychali zvyšky. Nože s drevenou rukoväťou potrebujú čas od času rukoväť ošetriť včelím či ľanovým voskom. Tieto nože do umývačky nesmie prísť za žiadnych okolností.

Skladovanie

Kvalitu noža ovplyvňuje tiež to, akým spôsobom ho budete skladovať. Ak budete nôž skladovať spoločne s ostatnými alebo ďalším kuchynským náradím, môže rýchlo dôjsť k jeho otupeniu alebo poškodeniu ostria. Najlepším riešením je noža skladovať v drevenom stojane na kuchynské nože alebo na magnetickom držiaku, kde sa nebudú vzájomne dotýkať.

Používanie

Nože používajte iba na účely, pre ktoré sú prispôsobené, teda krájanie. Nepoužívajte ich na miesto otvárača alebo nimi neotvárajte papierové krabice. Krájajte nimi vždy na vhodnom podkladovom materiáli, medzi ktorý patrí drevo, plast alebo silikón. Nekrájajte na doskách z mramoru, skla alebo žuly. Ničíte tým ostrie noža.

Brúsenie a brúsky na kuchynské nože

Aj tie kuchynské nože, ktoré nevyžadujú časté brúsenia je čas od času treba nechať nabrúsiť. Zveriť ich môžete do rúk profesionálov v brusírnách alebo si ich doma nabrúsiť sami pomocou ručné brúsky či elektrické brúsky s kotúčom na brúsenie kuchynských nožov. Používanie brúsneho kameňa alebo ocieľky vyžaduje určitú zručnosť.

späť na začiatok ↑

Čoho sa pri práci s nožom vyvarovať

Pamätajte, že tupý nôž je najnebezpečnejší nôž. Pri krájaní musíte na pritlačenie vydať väčšiu silu a jedno skĺznutiu noža spôsobí oveľa hlbší rez. Ak nože prenášate, zabaľte ich do utierky a za rukoväť je držte čepeľou dole a ostrím čelom vzad. Pokiaľ máte nôž zabalený v utierke v kuchyni, informujte o tom ďalšie osoby, ktoré sa v kuchyni pohybujú.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď