Ako vybrať kvalitnú panvicu

Ak radi varíte, vyprážate a opekáte, bude pre vás výber kvalitnej panvy neoddeliteľnou súčasťou dobrých kulinárskych výsledkov. Pokiaľ do tohto kuchárskeho náčinie investujete len pár eruo, nebude sa pravdepodobne jednať o panvicu, na ktorej sa nič nepripaľuje, nebude odolná proti poškriabaniu a celkový výsledok z jedla asi nebude nič moc. V našom radcovi sme pre vás pripravili prehľad materiálov a typov panvíc, vďaka ktorým si budete vedieť vybrať tú najlepšiu panvicu do vašej kuchyne!

Recenzia na panvice

Do nášho testu panvíc sme zahrnuli univerzálné panvice, ale nejdete medzi nimi aj recenziu na panvicu WOK a grilovaciu panvicu. Hodnotili sme najmä povrch a nepriľnavosť, materiál, rukoväť a pohodlnosť pri manipulácii. Ak hľadáte tú najlepšiu panvicu na vyprážanie, inšpirujete sa našimi recenziami a už nebudete musieť mať obavy z pripáleného jedla.

Tescoma i-PREMIUM Stone 28 cm

Výrobný materiálhliníková zliatina
Nepriľnavý povrcháno, neleštený kameň
Vhodná aj na indukciuáno
Možnosť zapekanie v rúrenie
Umývanie v umývačkeáno
Možnosť použitia kovového náčinianie
Priemer28 cm
Hĺbka6 cm

Tescoma i-Premium Stone je univerzálná panvica, na ktoré je možné pripraviť akékoľvek jedlo. Spoľahlivo na nej prepečiete mäso aj rybu, orestujeme zeleninu alebo usmažíte palacinky. Je pomerne hlboká, takže nebude problém ani s prípravou menšieho množstva omáčky.

Nepriľnavá vrstva je na báze teflónu, takže sa rozhodne neodporúča používanie kovových predmetov, ale skôr dreveného alebo plastového náčinia. Pri príliš vysokých teplotách sa môže dno panvy vyduť. Hodí sa teda skôr pre prípravu jedla na miernom plameni.

Rukoväť je z plastu, čo znamená, že panvicu nie je možné používať v rúre. Rukoväť je opatrená otvorom pre zavesenie. Vďaka magnetickému dnu z nehrdzavejúcej ocele môžete panvicu používať aj na indukčnej varnej doske. Hmotnosť panvy je 1,25 kg, v ruke ju teda rozhodne ucítite.

Výhodou je, že na prípravu jedla nie je potrebná vysoká vrstva oleja a po použití je možné umytie v umývačke. Pokrmy sa na panvici nepripaľujú ani inak neprichytávajú a mäso si zachováva svoju šťavnatosť. Zohnať je aj presne padnúci pokrievka.

  • malé množstvo oleja
  • umývanie v umývačke
  • univerzálny varenie
  • použitie i na indukciu
  • pri vyšších teplotách vypúlené dna
  • nesmie sa dávať do rúry
  • vyššia hmotnosť
Zistiť cenu

Tefal TalentPro hlboká sauté panvica s pokrievkou

Výrobný materiálhliník
Nepriľnavý povrcháno, titán
Vhodná aj na indukciuáno
Možnosť zapekanie v rúreáno
Umývanie v umývačkenie
Možnosť použitia kovového náčiniaáno
Priemer26 cm
Hĺbka11 cm

Hlboká panvica TalentPro od Tefalu má titánový nepriľnavý povrch, ktorý zaručuje vysokú odolnosť. Mäso ani iné pokrmy sa v nej nepripaľujú. Vďaka dobrej odolnosti titánu je možné pri varení používať aj kovové náčinie a nemusíte sa báť poškriabaniu nepriľnavé plochy.

Správnu teplotu panvice spoznáte podľa indikátora rozohriatie. Neodporúčame na panvici pripravovať jedlo bez oleja. Panvička je pomerne masívná, takže aj ťažká. Vďaka tomu však nekĺže zo sporáka a rozhodne sa nemusíte báť nešvárov v podobe vypouleného dna.

Súčasťou panvice je i pokrievka s odvodom pary, ktorú pri varení ocení nejeden kuchtík. Napriek tomu, že je rúčka panvy plastová, je možné ju dať do rúry, ale iba do maximálnej teploty 170 ° C. Hlboká panvica je univerzálná, takže v nej môžete aj variť. Nepripravíte v nej však palacinky ani zemiakové placky, pretože steny sú príliš vysoké. Zle by sa vám teda manipulovalo s obracačkou.

Napriek tomu, že sa na niektorých e-shopoch uvádza, že panva je možné umývať v umývačke, výrobca toto neodporúča. Ak by sa poškodil povrch, nevzťahuje sa na to záruka. Veľmi sa nám páči, že má panvica okrem rukoväte ešte ucho, takže sa s ňou dobre manipuluje najmä vo chvíli, keď v nej pripravujete väčšie množstvo jedla, treba omáčku. Tefal TalentPro je vhodná aj pre varenie na indukčnej doske.

  • použitie aj kovového náčinia
  • vhodná aj na prípravu omáčok
  • dodávaná s pokrievkou
  • možnosť použitia v rúre
  • ucho i rukoväť
  • ťažká
  • nevhodná pre prípravu palaciniek
Zistiť cenu

Tescoma Wok i-PREMIUM Stone

Výrobný materiálhliníková zliatina
Nepriľnavý povrcháno, neleštený kameň
Vhodná aj na indukciuáno
Možnosť zapekanie v rúrenie
Umývanie v umývačkeáno
Možnosť použitia kovového náčinianie
Priemer28 cm
Hĺbka10 cm

Wok i-Premium Stone sa hodí na prípravu más, zeleniny a omáčok. Vďaka vysokým stenám sa nemusíte báť, že by vám aj väčšie množstvo jedla vypadlo von. Horný priemer panvice je 28 cm, spodný 19 cm. Jedná sa o pomerne kompaktnú panvicu, na ktoré pripravíte jedlo pre 2 a viac osôb.

Nepriľnavý povrch je naozaj nepriľnavý, mäso je dobre prepečené a nie je potreba smažiť alebo opekať na vysokej vrstve oleja. Nevýhodu vidíme v tom, že sa panva nedodáva spoločne s pokrievkou. Jediným riešením je kúpa štandardizované pokrievky, u ktorej sa však môže stať, že nebude sedieť úplne presne.

Wok je kvôli svojim rozmerom sám o sebe ťažšie ako klasické panvy. Ak v ňom budete ešte pripravovať potrebnú omáčku na čínu, počítajte s tým, že pre manipuláciu budete musieť použiť obe ruky. Madlo je našťastie pomerne dlhé a robustné, takže sa pohodlne drží aj oboma rukami.

Držadlo je vyrobené z plastu, takže sa panva nesmie dávať do rúry. Po použití je však možné ju umývať v umývačke riadu. Výrobca dôrazne upozorňuje, že pre zachovanie nepriľnavosti sa pre manipuláciu nesmie používať kovové predmety. Preto na miešanie a otáčanie radšej zvoľte náčinie plastové alebo drevené. Všetky vyznávačov exotických jedál iste poteší veľmi prijateľná cena.

  • obstarávacia cena
  • dostatočná hĺbka
  • i na prípravu omáčok
  • umývanie v umývačke
  • pokrievku je nutné prikúpiť zvlášť
  • vyššia hmotnosť
Zistiť cenu

Tefal Expertise

Výrobný materiálhliník
Nepriľnavý povrcháno, titán
Vhodná aj na indukciuáno
Možnosť zapekanie v rúreáno
Umývanie v umývačkenie
Možnosť použitia kovového náčiniaáno
Priemer28 cm
Hĺbka5,5 cm

Veľkou prednosťou Tefal Expertise je fakt, že na prípravu jedla naozaj nebudete potrebovať litre oleja, pretože na nepriľnavé vrstve sa vám jedlo naozaj nepripáli. Na vyprážanie tak postačí len pár kvapiek oleja.

Panva je vhodná na smaženie a opekanie. Skvele sa na nej pripravujú aj lievance a palacinky. Vďaka nie príliš vysokým stenám sa dobre otáča a v pohode sa dá manipulovať aj s obracačkou. Navyše nie je potrebné veľké množstvo oleja, takže palacinky ani zemiakové placky alebo lievance nebudú tak ťažké. Kvôli nízkym stenám však panvica neodporúčame pre varenie omáčok.

Jediné čo môžeme panvičke vytknúť je trochu vyššia hmotnosť. Inak je dostupná za veľmi prijateľnú cenu. Vďaka odolnému titánovému povrchu vám nič nebráni v používaní kovových nástrojov. Rúčka je k panvičke pevne primontovaná, a napriek tomu, že je z plastu, je možné panvicu používať aj na zapekanie v rúre. Pozor si však dajte, aby teplota nepresiahla 170 ° C, potom už by mohlo dôjsť k deformácii.

Údržba panvice je veľmi jednoduchá, síce ju nemôžete dať do umývačky, ale pretože sa na povrchu nič nepripáli, postačí vám na údržbu len hubka a saponát na mastnotu. Dno panvy je opatrené tepelným indikátorom, ktorý vás upozorní na ideálnu rozpálení panvy. Tefal Expertise môžete používať na akomkoľvek type variče vrátane indukčnej dosky.

  • obstarávacia cena
  • použitie v rúre
  • stačí málo oleja
  • ťažšie do ruky
  • nevhodné pre varenie omáčok
Zistiť cenu

Tescoma i-Premium 26cm

Výrobný materiálzliatina kovov
Nepriľnavý povrcháno
Vhodná aj na indukciuáno
Možnosť zapekanie v rúre-
Umývanie v umývačkeáno
Možnosť použitia kovového náčiniaáno
Priemer26 cm
Hĺbka-

Panvica na palacinky i-Premium je skutočne vhodná len na prípravu palaciniek, maximálne omeliet. Okraj je veľmi nízky, takže je spočiatku potrebné sa naučiť odhadnúť množstvo cesta, ktoré na panvičku lejete, aby cesto nebolo až úplne ku krajom, prípadne nepretieklo.

Výrobca neuvádza, z akého materiálu je nepriľnavý povrch, ale vieme, že sa nemusíte báť pri otáčaní použiť kovové náčinie, pretože ním povrch nepoškriabete.

Veľkou výhodou tejto panvice na palacinky je možnosť pripravovať jedlo takmer bez tuku. Naozaj stačí len kvapka. Panva je vyrobená zo zliatiny kovov, takže veľmi dobre vedie teplo a rovnomerne ho rozvádza, takže cesto je upečené po celej ploche rovnako.

Pozor si len dajte, aby sa vám nepálila rukoväť a buďte pripravení aj na vyššiu hmotnosť panvičky. Prácu s údržbou vám uľahčí umývačka, v ktorej sa panva môže umývať.

  • umývanie v umývačke
  • nie je nutná veľká vrstva oleja
  • možnosť používania kovového náčinia
  • rovnomerné vedenie tepla
  • vyššia nákupná cena
  • vyššia hmotnosť
Zistiť cenu

Tescoma Steaková panvica Premium

Výrobný materiálhliník
Nepriľnavý povrcháno, teflón
Vhodná aj na indukciunie
Možnosť zapekanie v rúre-
Umývanie v umývačkeáno
Možnosť použitia kovového náčinianie
Priemer26 cm
Hĺbka4,5 cm

Steaková panvica Premium je vhodná na prípravu mäsa, ale krásne na nej ugrilujete i zeleninu, zemiakové placky alebo karfiolové placky. Jej veľkou výhodou je, že k príprave nepotrebujete veľké množstvo tuku. Stačí len pár kvapiek.

Mäso pripravené na steakové panvici si zachováva šťavnatosť. Trebárs kuracie vrecko nie je vôbec vysušená, ako tomu môže byť pri príprave na klasickej panvici. Výpek sa drží v drážkach, a ak ho chcete zliať, jednoducho môžete panvicu nakloniť na pravú alebo ľavú stranu a šťavu vyliať pripravenými drážkami.

Na panvicu sa v pohode zmestia dva veľké steaky a je zaujímavé, že kúsky mäsa, ktoré inak potrebujú dlhú prípravu, sú na tejto panvici pripravené jedna dve.

Panvička je dosť masívná a robustná, čo sa podpisuje aj na jej väčšej hmotnosti. Kvôli teflónové úprave rozhodne neodporúčame pripravovať jedlá pri vysokých teplotách, ale skôr pri stredných až nízkych. Pre manipuláciu s jedlom nepoužívajte žiadne kovové ani ostré predmety. Mohlo by totiž dôjsť k porušeniu nepriľnavého povrchu.

Všetkých záujemcov určite poteší, že panva je zohnať okolo 20 eur a je možné ju umývať v umývačke. Radi by sme podotkli, že prípravu jedla by uľahčila aj pokrievka, vďaka ktorej by sa teplota udržala vo vnútri. Bohužiaľ pokrievka tohto tvaru nejde zohnať.

  • obstarávacia cena
  • malé množstvo oleja
  • vhodná aj na prípravu placiek a karfiolových placiek
  • nedostupná pokrievka
  • teflónová úprava
  • vyššia hmotnosť
Zistiť cenu

Než pôjdete do obchodu

Než vyrazíte do obchodu alebo začnete s výberom panvy na internete, ujasnite si, čo na nej budete variť a pre koľko osôb to budete variť. Podľa toho si totiž jednotlivé typy panvíc rozdelíme.

späť hore ↑

veľkosť panvíc

Veľkosť panvice záleží na počte stravníkov, pre ktoré budete jedlo pripravovať. Pre menší počet stačí menší priemer, pre viac stravníkov budete potrebovať väčší priemer. Čím väčší priemer, tým ťažšie panvicu bude a tým horšie sa s ňou bude manipulovať.

  • Malá panva – do malých panvíc radíme tie, ktoré majú priemer 20, 22, 24 cm. Sú najvhodnejšie pre prípravu menších porcií jedla. Ocenia je predovšetkým kulinářští začiatočníci, pretože vďaka malému priemeru sú ľahké a dobre sa s nimi manipuluje. Hodí sa na prípravu menších kusov mäsa, na restovanie zeleniny a pripravíte na nej aj menšie rybu. Ideálne sa hodí do kuchynských liniek jedno až dvojčlenných domácností.
  • Stredná panva – do stredných panvíc sa radia tie s priemerom 25,26,28, 30 cm. Jedná sa o najpredávanejší panvice, pretože ju upotrebia všetky rodiny, ktoré zahrňujúceho viac ako 2 členmi. Pripravíte na nej aj väčšie kusy mäsa, väčšie množstvo zeleniny a normálne veľkú rybu.
  • Veľká panva – do veľkých panvíc radíme všetky tie, ktoré majú priemer 32, 36, 40 cm. Jedná sa o opravu veľké panvice, na ktorých sa pripravujú veľké kusy mäsa alebo veľké ryby. Kvôli väčšiemu priemeru musíte počítať s tým, že sú tieto panvy pomerne ťažké a horšie sa s nimi manipuluje. Najčastejšie ich nájdete vo výbave profesionálnych kuchárov.
späť hore ↑

Typy panvíc

Vo väčšine domácností sa nachádza len jedna, maximálne dve univerzálne panvice, na ktoré sa pripravuje akékoľvek vyprážané jedlo. Viete však, že existujú špeciálne panvice na grilovanie, prípravu čínskych jedál alebo na palacinky. Poďme si jednotlivé typy panvíc predstaviť.

Univerzálna panvica

Je najdostupnejšie a nájdete ju v každom obchode. Väčšinou je hlbšia, takže v nej pripravíte rôzne druhy jedla (mäso, omáčky, zeleninu, ryby, palacinky). Vyrába sa z rôznych materiálov a dostupné sú v rôznych veľkostiach. Súčasťou môže byť aj pokrievka.

  • príprava rôznych druhov jedál
  • vhodná aj na omáčky
  • dostupná v rôznych veľkostiach a z rôznych materiálov
  • nepripravíte na nej tak dokonale palacinky

Panvica WOK

Túto hlbokú panvicu síce nenájdete v každej slovenskej domácnosti, ale pomaly si svoje miesto na slnku vydobýva tiež. Spoznáte ju hneď na prvý pohľad. Je typická svojím kotlíkovým tvarom a menším priemerom dna. Steny sa od úzkeho dna postupne rozširujú, takže teplo rovnomerne rozvádzajú. Môžete v nej pripravovať kúsky mäsa, tofu, chrumkavú zeleninu, oriešky, ale aj omáčky. Ak neviete, ako vybrať wok panvicu, zamerajte sa na tieto faktory:

  • materiál – najlepším výrobným materiálom je oceľ alebo liatina, povrch by mal byť prírodné bez chemickej úpravy,
  • rozmery – pri výbere panvice WOK majte na pamäti 3 dôležité rozmery, medzi ktoré patria vonkajší horný priemer (pre rodiny je ideálny priemer 26-30 cm), rozmery čisté hĺbky a vonkajší priemer dosadacej plochy, ktorú sa panva dotýka platničky,
  • dno – malo by byť vyduté a 6 mm hrubé. Pokiaľ dno nebude vyduté už z výroby, môže sa stať, že sa vplyvom tepla výdute samo, čo povedie k strate stability. Kvôli tomu dôjde k zhoršeniu prúdenia tepla a horšie bude aj manipuláciou s panvou.
  • najvhodnejšie pre varenie ázijských jedál
  • príprava jedla pre viac osôb
  • väčšia hmotnosť
  • horšie na manipuláciu

Grilovacia panvica

Panvica na gril je masívná, ťažká a zo železa. Vďaka tomu dlho udrží teplo a rovnomerne ho rozvedie po celom dne. Môžete ju nájsť tiež pod označením steaková panva. Hodí sa pre grilovanie mäsa, zeleniny, ale aj syrov. V obchode ju ľahko spoznáte podľa tvaru, ktorý je štvorcový a má vrúbkovaný povrch. Vďaka drážkam steká šťava na dno, takže ju ľahko vylejete do omáčnika. Steaková panva je väčšia, takže na nej pripravíte viac kusov mäsa naraz. Ak neviete, ako grilovaciu panvicu vybrať, zamerajte sa na tieto faktory:

  • odolný materiál – mal by vydržať aj vyššie teploty, preto sa pozerajte po liatine alebo hliníka, tieto materiály vedú teplo rovnomerne, čo je pri grilovaní veľmi dôležité,
  • povrch – najlepší panvica na steaky by mala mať povrch z nepriľnavých keramických, titánových alebo minerálnych častíc, vďaka tomu môžete steak robiť na suchu, takže nebudete potrebovať olej.
  • kresba na mäse
  • k príprave nie je potreba tuk
  • zachovanie šťavy
  • vysoko kvalitné materiály
  • väčšiu hmotnosť
  • vyššia nákupná cena

Panvica na palacinky

Hodí sa aj na prípravu lievancov a zemiakových placiek. Spoznáte ju veľmi ľahko, pretože má veľmi nízke okraje a ploché dno. Vďaka tomu sa palacinky ľahko podebírají a obracajú. Výhodou palacinkové panvy je nízka hmotnosť a nepriľnavý povrch. Zohnať sa dajú aj špeciálne panvice s rozdeleným dnom, v ktorých je možné pripravovať lievance. Najčastejšie majú 4 otvory. Ak neviete, ako vybrať panvica na palacinky, je najlepšie si ju chytiť do ruky. Tak zistíte, ako sa vám s ňou bude manipulovať. Rozhodne by panva mala mať nepriľnavý povrch a okraje, cez ktoré sa ľahko dostanete s obracačkou. Pokiaľ panvica na palacinky nechcete, môžete si kúpiť napríklad palacinkovač.

  • vhodné aj pre prípravu lievancov a zemiakových placiek
  • nízke okraje
  • malá hmotnosť
  • nie je vhodná na prípravu mäsa alebo iných pokrmov

Elektrická panvica

Je v podstate multifunkčný panvica a je ideálná na chalupy alebo do malých kuchýň, kde nie je priestor pre klasickú rúru na pečenie. Elektrická panvica je tá, v ktorej sa dajú robiť buchty, môžete v nej aj smažiť, piecť mäso a zapekať. Pokiaľ ju budete používať primárne na pečenie buchiet, mala by mať tepelný zdroj umiestnený hore. Na vyprážanie, dusenie a prípravu steakov môže byť zdroj tepla umiestnený dole. Elektrická panvica by mala mať stojan z nevodivého materiálu, ideálne odolného plastu. Zamerajte sa tiež na to, či disponuje reguláciou teploty a ako dlhý je prívodný elektrický kábel.

  • je možné v nej vykonávať takmer všetky tepelné úpravy pokrmov
  • pečenie panvica sa ľahko čistí
  • môže nahradiť remosku
  • je drahšie
  • nie je príliš vhodná na prípravu placiek alebo palaciniek

Sada panvíc

Zakúpenie sady panvíc je ekonomické riešenie, pretože obdržíte panvy rôznych veľkostí. Cenovo vás nákup sady panvíc vyjde lepšie, než keby ste zhotovovali každú panvicu zvlášť pre inú príležitosť.

  • ekonomicky výhodné
  • rôzne veľkosti
  • počiatočná vyššia nákupná cena
späť hore ↑

Z akého materiálu si panvu vybrať

Dávno preč sú doby, kedy sa jedlo pripravovalo na plechových panvičkách. V súčasnosti sú na trhu dostupné moderné materiály, ktoré sa ľahko udržiavajú a varenie čo najviac uľahčujú.

Hliníková panvica

Hliníkové panvice sú cenovo veľmi dostupné a je možné ich označiť za dobrý pomer medzi cenou a výkonom. Veľmi dobre totiž vedie, absorbuje a ďalej rozvádza teplo. Nie všetky panvičky z hliníka sú rovnaké. Veľmi totiž záleží na spôsobe výroby.

Hliníkové panvice lisované zastudena sú všade rovnako silné (ako na dnu, tak po stenách). Kúpite ich za pár euro, ale musíte sa pripraviť na to, že ak je veľa zahrejete, panva sa zdeformuje. Dno sa vypoulí a vyprážanie bude skôr otrava než radosť. Jedlo sa na okrajoch bude kúriť v oleji, ale uprostred pripaľovať, pretože sa tu neudrží olej.

Lepšie je zaobstarať si hliníkovou panvicu, ktorá sa odlievali za tepla. Je charakteristická silnejším dnom a má lepšie tepelno-vodivé vlastnosti. Navyše sa toľko nekrúti a bude lepšie sedieť na sporáku.

Príprava na „čistom“ hliníku však nie je najvhodnejšie, a preto sú hliníkové panvice najčastejšie potiahnuté vrstvou nepriľnavého povrchu. Aby ste panvicu s nepriľnavým povrchom nepoškriabali, odporúča sa používať drevené alebo silikónové náčinie.

Titánové panvice

Titan patrí medzi tvrdý, odolný a veľmi nepriľnavý materiál. V súčasnosti ide o modernú technológiu, ktorá sa postupne objavuje vo viacerých domácnostiach. Ak neviete akú titánovú panvicu vybrať, zamerajte sa spôsob výroby a nanášania povrchu na telo panvice, ktoré býva najčastejšie z hliníka.

Ideálne by ste preto mali vyberať panvicu, ktorá bola vyrobená pomalým ručným liatím hliníka. Na jej telo sa následne plazmovými dýzami pri teplote 20 000 ° C nanáša oxid titaničitý, a potom ďalšie vrstvy nepriľnavého povrchu.

Na titánovej panvici môžete variť aj úplne bez tuku. Naviac je rezistentný tepelným šokom, takže jej nevadí ani prudké zahriatie nasucho. Jedná sa o panvu, ktorá je odolná proti ostrým a kovovým nástrojom a veľmi dobre sa čistí. Všetky tieto pozitívne vlastnosti a kvalita sa podpisuje na vyššej obstarávacej cene.

Nerezová panvica

Nerez je klasikou, po ktorej siahne nejeden profesionálny kuchár. Výhody nerezové panvici sú v tom, že rovnomerne rozvádza teplo, nevadí ju vysoké plamene a môžete ju mať aj v umývačke alebo drôtenkou. Štandardom nerezových panvíc by malo byť sendvičové termoakumulačné dno.

Veľmi často sa môžete stretnúť aj s viacvrstvovým materiálom, ktorý princíp sendvičového dna aplikuje na celý výrobok.

  • Trojvrstvová nerez – jedná sa o extra silné hliníkové jadro, ktoré má vnútornú stranu obalenou ušľachtilou nerezovou oceľou s označením 18/10. Ak hľadáte panvu, ktorá sa nepoškriabe, je tento typ nerezu vhodným kandidátom. Ideálne je, ak je vonkajšia vrstva z magnetickej ocele, takže výrobok môžete použiť aj na indukčnej varnej doske.
  • Päťvrstvová nerez – medzi vnútornú stenu z ušľachtilej ocele s označením 18/10 a vonkajšiu vrstvu z chrómovej magnetickej ocele sa vkladajú 3 vrstvy čistého hliníka a hliníkovej zliatiny. Päťvrstvová nerez má najrovnomernejšie rozvod a akumuláciu tepla. Je tiež zárukou dobrej stability riadu na sporáku.

Za nevýhodu nerezové panvy možno považovať to, že bez použitia tuku, sa jedlo pripaľuje.

Medená panvica

Meď všeobecne patrí medzi najlepšie vodiče tepla. Panvice, a všeobecne riad z nej, navyše vyzerá naozaj luxusne. Výhoda medeného riadu spočíva v tom, že príprava v nich, najmä vyprážanie a fritovanie, je veľmi rýchla a úsporná. Iste oceníte, že meď rýchlo reaguje na zmenu výkonu sporáka, čo je u niektorých jedál veľmi žiaduce. Vďaka kratšej dobe prípravy sa z jedla nestráca toľko zdraviu prospešných látok.

Nenechajte sa však zmiasť medeným vzhľadom riadu, pretože nie je meď ako meď. Dôležitý je spôsob výroby. Ak narazíte na riad, ktoré má medený náter a telo z hliníka, bude síce krásne na pohľad, ale jeho vlastnosti nebudú také ako u ozajstného medeného riadu.

Naozajstné medené panvice by mali mať steny z medi, vnútorná časť môže byť ošetrená vrstvou cínu alebo nerezu. Pred zaobstaraním by ste mali vedieť, že medená panvica nie je vhodná na indukciu a potrebuje špeciálnu údržbu.

Medený riad nesmiete umývať v umývačke a tiež je veľmi náchylný na chemické reakcie so vzduchom, vodou i potravinami. Preto je potreba pre umývanie používať len špeciálne prípravky. Pripravte sa aj na to, že riady budete leštiť aj v prípade, že ho nebudete používať.

Náš tip: Pred nákupom sa uistite, či je možné medenou panvicu používať na indukčnej doske.

Liatinová panvica

Liatina je jednoducho tvrďas, vydrží takmer všetko a rozhodne ju za rok používania nevyhodíte. Liatinové panvice sú masívne, dobre zvládajú nízke i vysoké teploty, majú dobré termoakulační vlastnosti a sú nepriľnavé.

Vďaka vysokej odolnosti tohto materiálu, môžete panvičku pokojne umývať v umývačke alebo na nej krájať príborom. Nie je totiž náchylná na škrabance ani odreniny. Nepriľnavosť sa vďaka pórovitosti liatiny časom zväčšuje. Počítať však musíte s tým, že sú liatinové panvice pomerne dosť ťažké.

Keramická panvica

U keramické panvy sa spievajú ódy na to, že príprava na nich je zdravá. Je však fakt, že sa na nich pomerne ľahko pokrm pripáli, takže na smaženie budete potrebovať väčšiu vrstvu oleja. Naviac sa pripálené zvyšky odstraňujú celkom ťažko a biela farba veľmi často zájde, takže sú používatelia z výsledku sklamaní. Ďalšou nevýhodou je skrutkovaná rukoväť, ktorá sa môže časom uvoľniť.

Keramická panvica je vhodná pre úpravu jedla pri nízkych teplotách a na pomalý ohrev. Výhodou panvy z tohto materiálu je fakt, že sa nepoškriabe úplne ľahko.

Panvice s nepriľnavým povrchom

Aby boli panvy nepriľnavé, môžu byť ošetrené rôznymi materiálmi. Najznámejší je asi teflón, obľúbené sú ale aj granitové panvice s vrstvou nepriľnavého granitu.

Veľkou nevýhodou teflónu je teplotné obmedzenia. Pri teplote nad 250 ° C z neho totiž začínajú unikať zdraviu škodlivé látky. Nekvalitné teflónové panvice môžu poškodiť kovové predmety. U kvalitného teflónu sa tohto báť nemusíte. Akonáhle sa na panvici objavia miesta, kde sa začne jedlo prichytávať, radšej panvicu vyhoďte.

Teflónové panvice sú vhodné na rýchlu prípravu jedla pri nízkych teplotách. Pre manipuláciu s ňou by ste mali používať len drevené, plastové alebo teflónové náčinie. Na čistenie sa používa jemná hubka a saponát. Vyhnite sa drôtenkám.

Oceľové panvice

Železné alebo oceľové panvice sú stále obľúbené aj medzi profesionálnymi kuchármi. Hlavným dôvodom je, že dobre vedú teplo, výsledná chuť jedla je surovejší, takže veľa pripomína jedlo z grilu. Železné panvice sú naozaj dlhoveké. Napriek tomu, že časom tmavnú, zlepšujú sa ich nepriľnavé vlastnosti. Často sa používajú na steaky, restovanie mäsa a tiež zeleniny.

Nezabudnite sa zamerať na …

Okrem použitého materiálu sa sústreďte aj na hrúbku dna, pretože tá ovplyvňuje pohodlnosť prípravy. Čím väčšia hrúbka dna (a i stien), tým vyššia kvalita. Ideálnym stavom je, ak má dno sendvičové usporiadanie. To znamená, že sa skladá z niekoľkých materiálov a zaisťuje tak dobré vedenie tepla.

Hrúbka materiálu sa udáva v milimetroch. Pokiaľ v technických špecifikáciách narazíte na číslo 2 mm, rozhodne takúto panvicu neberte. Dno je totiž veľmi slabé, a ak na neho dáte mäso, rýchlo sa ochladí, takže sa mäso bude skôr dusiť alebo variť ako piecť alebo smažiť. Malá hrúbka vedie tiež k vytláčaniu dna alebo deformácii.

späť hore ↑

Tvar panvy

Tvar panvy predurčuje, na čo sa panva používa. Môžete zvoliť buď univerzálny tvar s guľatým dnom, alebo špeciálne panvice, ktoré môžu byť aj štvorcové alebo mať delené dno.

Univerzálny – guľatý tvar

Univerzálny tvar zodpovedá tomu, že panva bude používaná univerzálne. Bude sa na nej nielen smažiť, ale tiež variť. Preto by panva mala byť hlbší. Pripravíte v nej steak a z výpeku následne uvaríte výbornú omáčku.

Špeciálny tvar

Špeciálny tvar môže mať panva vo chvíli, keď slúži na prípravu konkrétneho pokrmu. Trebárs na ryby existuje špeciálná obdĺžniková panvica, na ktorú sa bez ťažkostí zmestia aj väčšie ryby. Na dne panvy je rebrovanie, ale nepleťte si ju s panvicou na grilovanie. Rebrovanie na mäse vytvorí krásnu mriežku, ale nie je vhodné na miešanie omáčok.

Na panvici s rozdeleným dnom môžete pripravovať hneď niekoľko pokrmov naraz, treba mäso, zeleninu, rybu a podobne. Obdĺžnikové panvice s ušami sa hodí pre zapekanie do rúry. Iste tiež poznáte panvicu na lievance, ktorá má v guľatom dne najčastejšie 4 a viac guľatých otvorov. Táto panvica môže slúžiť aj na prípravu volských ôk.

Hoci má okrúhly tvar, môžeme obojstrannú panvu označiť tiež za špeciálnú. Je ideálná pre prípravu vyšších omeliet. Skladá sa z dvoch okrúhlych panvíc, ktoré sa pricvaknú k sebe a jednoducho sa rýchlym pohybom otočí, takže je horná panva dole a naopak. Panvice možno použiť aj separátne.

späť hore ↑

Doplnky k panviciam

Pokrievka

Ak je to možné, kúpte si panvicu aj s pokrievkou. Príprava jedla na panvičke s pokrievkou je naozaj ekonomická, pretože udržujete drahocenné teplo vnútri nádoby. Navyše nebudete musieť zo stien, kachličiek ani sporáku upratovať kvapky mastnoty a zabránite vlhkosti, z ktorej sa môžu tvoriť plesne. Ideálne je, ak má pokrievka nerezový hmatník, pretože potom ju môžete vložiť i do rúry.

Veľkosti pokrievok sú štandardizované, takže ich môžete dokúpiť aj dodatočne. Pokiaľ máte panvicu s priemerom 28 cm, stačí, keď na ňu kúpite pokrievke o priemere 28 cm.

Rukoväť

Pri výbere panvičky nezabudnite pozornosť venovať tiež rukoväte. Ideálnou voľbou je nerez, rovnako ako hliník. Hliníková rúčka nie je tak horúca ako panvica. Existujú tiež duté kovové rukoväte. Zvoliť môžete aj rukoväť potiahnutú silikónom. Jej výhodou je, že sa ľahko udržuje, ale nie je možné ju dať do rúry.

Niektoré panvy disponujú vychytávkou vo forme odnímateľné rukoväte, ktorú stačí na panvicu pricvaknúť a potom odcvaknúť. Rukoväť je väčšinou univerzálne a je možné ju použiť aj na ďalšie hrnce z danej radu riadu od konkrétnej značky. Odnímateľná rukoväť je praktická aj z úložného hľadiska. Panva sa pohodlne vojde do chladničky aj skrinky či šuplíku, kam ju bežne upratujete. Ak sa rozhodnete panvicu dať do rúry, opäť stačí rukoväť odcvaknúť a pred vytiahnutím nacvaknúť.

Rukoväte by k panvici mali byť prinitované, pretože sú oveľa stabilnejšie a nehrozí u nich uvoľnenie ako na panviciach s rukoväťou, ktorá je priskrutkovaná skrutkou.

späť hore ↑

Ceny panvíc

Ceny panvíc sa odvíja od značky, ale tiež od použitého materiálu, technológie spracovania, priemeru a doplnkov, ktoré spoločne s panvicou môžete zaobstarať. Vyššia obstarávacia cena bude u sady panvíc alebo u panvice s pokrievkou. Za najlacnejšie platí oceľové alebo železné panvy, najdrahšie sú panvičky medené. Verte, že investície do kvalitného kuchárskeho náčinia sa naozaj oplatí!

Panvice do 40 euro

Do tejto sumy sú k zohnaniu skôr menšie panvice s priemerom 24-25 cm, ktoré sú vhodné predovšetkým pre prípravu menších porcií jedla. Najčastejšie ich budú zastupovať panvičky univerzálny z hliníka a keramiky.

Panvice od 40 do 100 euro

V tejto cenovej kategórii už narazíte aj na špeciálné panvičky, medzi ktoré sa radia grilovací, WOK alebo palacinkové. K najlacnejším materiálom pribudne liatina, nerez a ďalšie formy ocele. Z hľadiska veľkosťou sa bude jednať o strednej panvice s priemerom 26-30 cm. Teda najbežnejšie panvica pre viacčlenné rodiny.

Panvice od 100 do 200 euro

Ak chcete investovať do odolného titánového povrchu, panvíc s pokrievkou a kvalitné rukoväte, najskôr zabrúsite do tejto cenovej kategórie.

Panvice nad 200 euro

V prípade, že chcete variť ekonomicky a rýchlo, poobzerajte sa po medených panviciach, ktoré sa pohybujú okolo tejto sumy a viac. Dostupný bude aj veľký priemer 32 cm. Vyberať budete môcť z panvíc určených na plynový a elektrický varič a zastúpené budú aj panvice na indukčnú dosku.

Kategórie:

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Napíšte odpoveď