Ako vybrať mlynček na kávu

Šálku dobrej kávy hrá v živote mnohých z nás nezastupiteľnú úlohu. Ak si navyše kávové zrná čerstvo nameliete, chuť nápoja je neporovnateľne lepšia oproti vopred mletej káve alebo káve instantné. Ako ale vybrať ten správny kávomlynček? To aj veľa cenných rád v nasledujúcom článku, do ktorého sme zaradili tiež test najobľúbenejších modelov.

Test mlynčekov na kávu 2020

Do nášho testu sme zaradili celkom päť mlynčekov na kávu, z toho dva ručné a tri elektrické. Snažili sme sa pritom pokryť všetky cenovej kategórie, a voliť teda ako lacnejšie, tak i drahšie modely. Predovšetkým nás zaujímalo, ako si vybrané spotrebiče poradí s rýchlosťou aj kvalitou mletie kávy.

SENCOR SCG 1050WH

Typelektrický
Mlecí mechanizmustrieštivé nože
Materiál mlecieho mechanizmunerezová oceľ
Príkon150 W
Kapacita násypky50 g
Regulácia hrubosti mletiaáno
Farbabiela
Hmotnosť76 g

Sencor SCG 1050WH patrí medzi najlacnejšie elektrické mlynčeky na kávu na trhu. Ide o menší model s kapacitou násypky iba 50 g, je preto zrejmé, že bude vhodnejšie len pre príležitostné mletie kávy ideálne iba na jeden, maximálne dva šálky. Podľa výrobcu je vhodný aj pre mletie orechov, makov alebo byliniek.

Vyrobený je z plastu a vo vnútri sa nachádza mlecí mechanizmus v podobe nerezových trieštivých nožov. Prevedenie je pomerne dobré. Výhodou je ľahké ovládanie. Bohužiaľ ale tento model trpí nešvárom väčšiny lacných mlynčekov na kávu s trieštivým nožmi. Hoci melie rýchlo a možno na ňom nastaviť hrubosť mletia, pri akomkoľvek nastavení sú rozomletá kávové zrná v dolnej časti jemná, ale v hornej zostávajú rozomletá na väčšie kusy. Rozomletá káva preto nikdy nemá rovnakú štruktúru, čo sa prejaví aj na zhoršenej kvalite pripravovaného nápoja. Mlynček má tiež problém s mletím menšieho množstva kávových zŕn. A bohužiaľ dochádza tiež k prepaľovaniu kávy pri mletí.

Medzi ďalšie negatíva patrí horšia vysypávanie rozomleté ​​kávy, veľmi ťažké čistenie (káva sa usadzuje na dne nádoby, ktorú nemožno vybrať) a samovoľné odvíjanie elektrického kábla, ktorého prebytočnú dĺžku je možné uschovať na spodnej strane mlynčeka. Pre mletie maku sa tiež príliš nehodí, ak ale potrebujete namlie len malé množstvo, možno ho využiť aj na tento účel.

Mlynček na kávu Sencor SCG 1050WH preto neodporúčame. Pokiaľ ale zháňate naozaj lacný elektrický mlynček a na kvalite kávy vám príliš nezíde, najskôr s ním budete spokojní.

  • nízka obstarávacia cena
  • rýchlosť mletia
  • skladnosť
  • veľmi nízka kvalita mletia
  • obtiažna údržba
Zistiť cenu

HARIO Skerton Plus

Typručný
Mlecí mechanizmuskónické mlecie kamene
Materiál mlecieho mechanizmukeramika
Príkon-
Kapacita násypky70 g
Regulácia hrubosti mletiaáno
Farbatransparentná / šedá
Hmotnosť200 g

Ručný mlynček na kávu Skerton Plus japonskej značky Hario patrí medzi jeden z najobľúbenejších mlynčekov na kávu na svete. A niet divu. Tento model totiž vyniká skvelým pomerom obstarávacej ceny a veľmi dobrého výkonu. Vhodný je ale skôr pre mletie menšieho množstva kávy (1-2 šálky denne). Na tomto mlynčeku ale nie je možné mlieť mak, orechy ani ďalšie ingrediencie.

Spracovanie je veľmi kvalitné. Zásobník je z číreho skla, ostatné súčasti z pevného plastu v kombinácii s nerezovou oceľou. Mlecí mechanizmus tvoria keramické mlecie kamene kónického tvaru, ktoré sú pri mletí efektívne a majú dlhú životnosť. Násypku je možné pri mletí uzavrieť plastovým viečkom, ktoré zabraňuje vyskakovanie kávových zrniek pri mletí. Sklenený zásobník, do ktorého sa zmestí až 100 g pomletej kávy, je možné uzavrieť pomocou priloženého plastového uzáveru, a tak zabrániť strate arómy. Jedná sa o praktickú drobnosť, vďaka ktorej si môžete kávu zomlieť do zásoby (napr. do práce). Kávové zrná sú zomletá rovnomerne a kvalitne, získate preto veľmi dobrý základ pre kvalitný kávový nápoj.

Samozrejmosťou je možnosť nastavenia hrubosti mletia, a to jednoducho po odobratí kľučky pomocou skrutkovacieho mechanizmu na hornej strane mlynčeka. Samotné mletie ide pomerne ľahko, ale – podobne ako u väčšiny ručných mlynčekov na kávu – musíte počítať s tým, že nejakú dobu trvá. Zomletí zhruba dvoch šálok vám preto zaberie zhruba 5 minút. Pri mletí však môžu mať problémy osoby s menšími dlaňami, pretože horná strana zásobníka má väčší priemer, a horšie sa preto držia jednou rukou. Pre zjednodušenie mletia je preto Skerton Plus vybavený protišmykovou podložkou, ktorú je možné nasadiť na spodnú časť zásobníka.

Údržba je jednoduchá. Tento model možno ľahko rozobrať a umyť buď pod tečúcou vodou, alebo ho vložiť do umývačky riadu.

Skerton Plus môžeme rozhodne odporučiť, jedná sa o kvalitný mlynček na kávu za prijateľnú cenu, ktorý vám poslúži niekoľko rokov. Vhodný je ale iba pre menšie množstvo kávy (1-2 šálky denne). Samozrejme ho môžete použiť aj pre väčšie množstvo, počítajte ale s dlhšou dobou prípravy a väčšiu fyzickú náročnosťou.

  • dobrý pomer cena / výkon
  • vysoká kvalita mletie
  • kvalita a praktickosť prevedenia
  • ľahká údržba
  • dlhá životnosť
  • horšie sa držia v menších rukách
  • nevhodný pre veľké množstvo kávy
Zistiť cenu

LODOS Istanbul

Typručný
Mlecí mechanizmusfrézované mlecie kamene
Materiál mlecieho mechanizmukalená oceľ
Príkon-
Kapacita násypky30 g
Regulácia hrubosti mletiaáno
Farbazlatá
Hmotnosť488 g

Istanbul je ďalší z kvalitných ručných mlynčekov na kávu českej značky Lodos s takmer storočnou tradíciou. Opäť ide o model s vynikajúcim pomerom ceny a kvality. Testovaný model je vyrobený z mosadze (zlaté prevedenie), na trhu je ale k dostaniu tiež ten istý poniklovaný model (strieborné prevedenie). Odporučiť ho možno pre menšie množstvo kávy (zhruba dve šálky denne). Vzhľadom k mlecímu mechanizmu nie je vhodný pre mletie iných surovín ako kávových zŕn.

Česká firma Lodos sa môže pochváliť veľmi kvalitným spracovaním, ktoré už pri prvom pohľade vyzerá skutočne pevne. Všetky časti sú vyrobené z kovu, výrobca navyše na mlecí mechanizmus garantuje záruku 10 rokov. Tento mlynček je preto takmer nezničiteľný a bez obáv si ho môžete vziať so sebou pokojne aj na dovolenku alebo služobnú cestu. Namletá káva vnútri pritom nestrácajú svoju arómu.

Mlecí mechanizmus je vyrobený z frézované kalenej ocele. Jeho hlavnou prednosťou je veľmi dlhá životnosť (pri správnom zaobchádzaní až nezničiteľnosť), výrobný proces totiž zostal rovnaký už takmer 100 rokov. Mlecie kamene u tohto modelu sú pritom väčšie ako pri modeloch ostatných, viac sa preto hodí pre rôzne mletie kávy (hrubosť možno nastaviť pootočením skrutky v hornej strane mlynčeka). Bohužiaľ pri hrubšom mletí nemajú zrna konzistentnú veľkosť, odporúčame ho preto používať skôr pre jemné mletie.

Istanbul sa pri mletí drží dobre a možno ho pevne uchopiť iba jednou rukou. Mletia je pomerne rýchle a jednoduché (aspoň v porovnaní s ostatnými ručnými mlynčeky v tomto teste). Bohužiaľ kľučka nie je skladací, ľahko preto mlynček prevrhne. Údržba je pomerne jednoduchá, stačí mlynček jednoducho rozmontovať a jednotlivé časti umyť pod tečúcou vodou.

Pokiaľ zháňate štýlový a kvalitný mlynček na ručné mletie menšieho množstva kávy, Istanbul môžeme rozhodne odporučiť. Vhodný je ale skôr pre jemnejšie mletie.

  • dobrý pomer cena / výkon
  • kvalita prevedenia
  • veľmi dlhá životnosť
  • dobre padne do ruky
  • vydarený dizajn
  • ľahko dôjde k prevrhnutiu
  • hrubé mletie nie je konzistentné
  • nevhodný pre veľké množstvo kávy
Zistiť cenu

DELONGHI KG 89

Typelektrický
Mlecí mechanizmusmlecie kamene
Materiál mlecieho mechanizmuoceľ
Príkon110 W
Kapacita násypky120 g
Regulácia hrubosti mletiaáno
Farbastrieborná
Hmotnosť1700 g

Elektrický mlynček na kávu DeLonghi KG 89 už spadá do vyššej cenovej kategórie. Na prvý pohľad zaujme vydareným dizajnom a kvalitou prevedenia. Je pritom vhodný aj pre mletie väčšieho množstva kávy (až 12 šálok naraz), a to aj viackrát denne. Nastaviť ho môžete na 16 stupňov hrubosti, vhodný je ale skôr pre hrubšie mletie. Úplne sa nehodí pre mletie maku a iných surovín.

Vyrobený je z kombinácie kvalitného pevného plastu a kovu. Ide pritom o ťažšie, väčšie a pevnejšie model. Počítať ale musíte s kratším prívodným káblom. Je preto vhodné pre neho v kuchyni nájsť miesto, kde ho budete mať umiestnený trvalo. Vnútri sa nachádza mlecí mechanizmus, ktorý tvoria dva oceľové mlecie kamene.

Hoci možno hlubost mletia nastaviť až v 16 rôznych stupňoch, a to pomocou dotykových tlačidiel, aj pri nastavení najjemnejšieho možného stupňa (Fine), sú namletá zrná stále pomerne veľká, a to navyše nerovnomerne. Tento elektrický mlynček preto nemožno odporučiť pre mletie kávy na espresso a nehodí sa ani na prípravu klasického turka. Namletá káva je preto vhodná skôr do kávovarov. Nastavenie na najjemnejšie mletia je však možné, ale pomerne zložitým zásahom do mechanizmu mletia. Ak preto nepatríte medzi zručných kutilov a prajete si kávomlynček s jemným mletím, porozhliadnite sa inde.

Ďalšou nevýhodou tohto mlynčeka je, že kvôli statickej elektrine po namletia dochádza k nalepenie namletej kávy na steny zásobníka. Pri vysypávanie preto môže častejšie dochádzať k rozsypaniu kávy do okolia. Negatívom sa ukázalo byť ale tiež samotné dávkovanie. Hoci na zariadení môžete nastaviť počet šálok (v rozmedzí 2 až 12), množstvo namletej kávy nemusí zodpovedať vášmu zadaniu. Napríklad pri voľbe dvoch šálok (tj. 2×7 g) na najjemnejšie mletie získate správne množstvo (tj. cca 14 g), ak ale zvolíte mletie najhrubšie, získate takmer dvojnásobok (teda cca 28 g). Bohužiaľ tiež chýba možnosť prípravy len jednej porcie.

Výhodou je ale skutočnosť, že pri mletí sa mlecí mechanizmus nezahrieva, a nedochádza teda k prepaľovaniu a znehodnocovaniu kávových zŕn. Údržba aj manipulácia je jednoduchá a intuitívna. A okrem iného poteší aj tichý chod a rýchlosť prípravy.

Ak nepotrebujete elektrický kávomlynček s funkciou jemného mletia, ale postačí vám hrubšie namletá zrna, môže vám tento model vyhovovať. Počítať ale musíte s vyššie uvedenými negatívy.

  • kvalita prevedenia
  • rýchlosť mletia
  • aj pre veľké množstvo kávy
  • vydarený dizajn
  • vyššia nákupná cena
  • len hrubšie mletie
  • nemožno pripraviť iba jeden šálku
  • zásobník nie je antistatický
Zistiť cenu

KRUPS GVX242

Typelektrický
Mlecí mechanizmusmlecie kamene
Materiál mlecieho mechanizmukeramika
Príkon110 W
Kapacita násypky200 g
Regulácia hrubosti mletiaáno
Farbastrieborná / čierna
Hmotnosť1300 g

Krups GVX242 je elektrický mlynček na kávu z vyššej cenovej kategórie. Sľubuje vysoko kvalitné mletia, ktoré možno nastaviť na 17 stupňov hrubosti, od úplne jemné (espresso) až po hrubé (napr. French Press). Ideálne je pre mletie veľkého množstva kávy, a to až 12 šálok naraz. Nehodí sa ale pre mletie iných surovín ako kávových zŕn.

Z hľadiska prevedenia ide o skutočne kvalitný výrobok, pri jeho výrobe bola použitá nerezová oceľ a tvrdený plast. Ide pritom o väčší model s kapacitou násypky až na 200 g kávových zŕn. Pochváliť musíme tiež kvalitný mlecí mechanizmus, ktorý je tvorený keramickými mlecími kameňmi, ktoré zaisťujú kvalitné a šetrné mletie, pri ktorom nehrozí prepaľovania kávy. Počítať ale musíte s vyššou hlučnosťou pri chode.

Hrubosť mletia možno nastaviť až v 17 stupňoch pomocou otočného kolieska. Od úplne jemného, ​​práškového až po hrubé (pre prípravu espressa je vhodný zhruba stupeň 5). Mletie je rýchle a vysoko účinné. Pomletá zrná sú konzistentné. U tohto modelu je samozrejme možné nastaviť aj počet šálok, a to od 2 do 12. Bohužiaľ mlynček nedokáže úplne presne odhadnúť množstvo gramov na zvolený počet porcií, gramáž jednotlivých šálok sa preto môže líšiť.

Obsluha i údržba je jednoduchá. Zamrzelo ale riešenie zásobníka na zomletú kávu, ktorý nie je antistatický, a vysypávanie je preto ťažšie.

Celkovo hodnotíme kávomlynček Krups GVX242 napospol pozitívne. Kávu melie dobre a rýchlo, počítať ale musíte aj s niekoľkými nedostatkami, ktoré sme popísali vyššie. V danej cenovej kategórii sa ale jedná o vydarený model.

  • kvalita mletie
  • kvalita prevedenia
  • rýchlosť mletia
  • vydarený dizajn
  • vyššia nákupná cena
  • hlučnejšie chod
  • nemožno pripraviť iba jeden šálku
  • zásobník nie je antistatický
Zistiť cenu späť na začiatok ↑

Ručný alebo elektrický

Kávomlynčeky (ľudovo tiež mlynčeky na kávu) sa delí na dve základné kategórie: na ručné a elektrické. Najskôr si preto musíte položiť otázku, ktorej kategórii dáte prednosť. Každá z nich ponúka samozrejme ako pozitíva, tak i negatíva. V tejto kapitole vás preto zoznámime so všetkými výhodami aj nevýhodami oboch základných typov.

Ručné mlynčeky na kávu

Ako je už z názvu zrejmé, príprava kávy s týmto typom mlynčeka bude čisto na vás, presnejšie vo vašich rukách. Zrná zvyčajne rozomieľajú otáčaním kľučkou, ktorá pohyb prenáša na mlecí mechanizmus. Tomuto spôsobu mletia nemožno uprieť atmosféru, ktorá je neodmysliteľne spätá s rituálnou prípravou kávy. Nemálo osôb sa preto rozhodne pre ručný model práve z tohto dôvodu. Úplne zásadné výhodou ručného mletia je ale istota, že nedôjde k prepáleniu kávy (čo sa môže diať u lacnejších elektrických mlynčekov). Ďalším plusom je aj nižšia obstarávacia cena, dlhšia životnosť (pri kvalitných modeloch môžete počítať takmer s nerozbitnosťou) a jednoduché nastavenie i údržba.

Medzi negatíva však patrí dlhotrvajúca a fyzicky náročná príprava. Ak preto popíjate kávu často alebo vo väčšom množstve, odporúčame zvoliť radšej kvalitný elektrický model. Avšak v prípade, že pripravujete iba jeden až štyri šálky denne, preferujete hrubšie mletie a pitie kávy si bez ručnej prípravy neviete predstaviť, rozhodne siahnite po tomto type.

Výhody a nevýhody ručných mlynčekov na kávu

  • Nižšia obstarávacia cena
  • Nedochádza k spaľovaniu kávy a znehodnotenie aróma
  • Rovnomerné mletie
  • Atmosféra prípravy
  • Jednoduché nastavenie a údržba
  • Štýlový dizajn
  • Mletie je fyzicky aj časovo náročné
  • Len pre hrubšie mletie
  • Iba pre menšie množstvo kávy

Elektrické mlynčeky na kávu

Druhým typom je elektrický kávomlynček, ktorý k svojmu chodu využíva elektrickú energiu z klasickej zástrčky. Tento spôsob prípravy je veľmi jednoduchý a rýchly – stačí nasypať požadované množstvo kávy dovnútra, nastaviť hrubosť mletia (prípadne ďalšie parametre) a stlačiť tlačidlo. Ľahko tak nameliete aj veľké množstvo šálok denne.

Rýchlosť a jednoduchosť prípravy je teda najpodstatnejšie výhodou tohto typu. Medzi ďalšie pozitíva patrí tiež jemnejšie mletie a viac možností nastavenia. Niekomu ale môže vadiť, že sa ochudobní o klasický rituál prípravy kávy a najmä u lacnejších modelov s oceľovými nožmi môže často dochádzať k prepáleniu kávových zŕn prehriatím pri mletí. Nevýhodou je tiež vyššia nákupná cena.

Pokiaľ si bez kávy nedokážete predstaviť svoj deň a spotrebujete jej veľké množstvo, prípadne ju pripravujete pre viac ľudí, určite vyberajte medzi elektrickými modelmi. Odporúčame ale voliť mlynčeky s keramickým mlecím mechanizmom (keramickými mlecími kameňmi alebo keramickými nožmi). Oceľové nože totiž melú spravidla nerovnomerne a kávu prepaľujú.

Výhody a nevýhody elektrických mlynčekov na kávu

  • Rýchle a jednoduché mletie
  • Aj pre veľké množstvo kávy
  • Možno nastaviť aj veľmi jemné mletie
  • Väčší zásobník na kávu
  • Moderný dizajn
  • Vyššia nákupná cena
  • Môže dochádzať k spaľovaniu kávy a znehodnotenie aróma
  • Môže dochádzať k nerovnomernému mletie
späť na začiatok ↑

Dôležité parametre

Či už budete vyberať ručný alebo elektrický mlynček na kávu, nezabudnite starostlivo prejsť jednotlivé parametre. Podľa nich totiž spoznáte kvalitu daného výrobku a predovšetkým jeho vlastnosti, budete teda vedieť, či je pre vaše potreby vhodný, alebo nie. Medzi najdôležitejšie parametre patrí:

  • mlecí mechanizmus,
  • hrubosť mletia,
  • kapacita,
  • veľkosť,
  • materiál,
  • dizajn,
  • značka.

Mlecí mechanizmus

Všetky mlynčeky na kávu (ručné aj elektrické) disponujú dvoma základnými mechanizmami: trieštivým ostrím a mlecími kameňmi. Voľba správneho mlecieho mechanizmu pritom dokáže výrazne ovplyvniť kvalitu mletia a vlastnosti namletej kávy (aróma, konzistenciu a pod.). Rozhodne sa preto oplatí tento základný parameter nezabudnúť.

Mlynčeky na kávu s trieštivým ostrím

Modely s týmto typom mlecieho mechanizmu sa veľmi často označujú ako tzv. nožové mlynčeky alebo mlynčeky s oceľovým ostrím. Typická je nižšia obstarávacia cena a nižšia kvalita prevedenia. Trieštivé nože sú pritom zvyčajne súčasťou elektrických mlynčekov na kávu (pri ručných je v podstate nenájdete). Dôvod, prečo sa stále používajú, tkvie v rýchlosti mletia. Ide totiž o najrýchlejší spôsob mletia, kávové zrná sú totiž doslova nasekané na malé kúsočky. Medzi ďalšie výhody patrí tiež dlhá životnosť, ľahká údržba a tiež možnosť nasekať v tomto spotrebiči ďalšie suroviny (najčastejšie orechy, mak alebo korenie).

Hoci mnoho zákazníkov na kúpu týchto výrobkov naláka práve rýchlosť mletia, rýchlosť je v tomto prípade dvojsečnou zbraňou. Trieštivé nože sa totiž pri rotácii postupne zahrievajú, a môže tak dochádzať k prepaľovaniu kávy, čo má za následok vznik nepríjemnej chuti. Ďalším negatívom býva nerovnaká veľkosť nasekaných zŕn. Dôsledkom je nižšia kvalita kávy, slabšie aróma aj výrazne horšie chuťový zážitok. Ak si preto chcete zaobstarať tento typ, vyberajte modely z vyššej cenovej kategórie, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť nežiaduceho prepaľovaniu zŕn.

Mlynčeky na kávu s mlecími kameňmi

Druhým typom je mechanizmus s mlecími kameňmi, ktorým disponujú ako ručné, tak aj elektrické mlynčeky. Úplne kľúčovú výhodou mlecích kameňov je fakt, že sa kávové zrná pri mletí neznehodnocujú, a nedochádza tak k ich prepaľovaniu. Mlecie kamene pritom zrná drví rovnomerne na rovnakú veľkosť, čo zabezpečuje lepšie uvoľňovanie olejov. Výsledná šálka je preto aromatickejší, lahodnejšia a intenzívnejšie.

Medzi negatíva mechanizmu s mlecími kameňmi sa radí najmä ťažšie údržba (pokiaľ ju navyše zanedbáte, hrozí aj nebezpečenstvo vzniku plesní). Pri elektrických modelov je nevýhodou najmä vyššia nákupná cena.

Mlynčeky s mlecími kameňmi sa ďalej delia podľa konštrukčného riešenia a použitých materiálov. Stretnúť sa tak môžete s kameňmi plochými alebo kónickými a tiež s kameňmi keramickými alebo oceľovými.

Ploché mlecie kamene

Pre mlynčeky na kávu s plochými mlecími kameňmi je typická vyššia rýchlosť mletia, ale aj nižšia výkonnosť a rýchlejšie opotrebenie. Pri elektrických mlynčekov na kávu tak môžete počítať s rýchlosťou 900-1 300 ot./min. a výkonnosťou zhruba 9-18 kg / h. K opotrebenie u oboch typov dochádza pri pomletia približne 300-350 kg kávových zŕn.

Kónické mlecie kamene

Mlynčeky s kónickými kameňmi síce melú pomalšie, na druhú stranu sú ale výkonnejšie a majú tiež dlhšiu životnosť. Rýchlosť elektrických modelov sa pohybuje od 400 do 550 ot./min. s výkonnosťou okolo 15-70 kg / h. K opotrebenie kónických kameňov pritom dochádza zhruba až po pomletia dvojnásobného množstva kávy (600-750 kg).

Oceľové mlecie kamene

Dôležité je tiež rozdelenie podľa materiálu mlecích kameňov. Ak sú z ocele, môže u nich dochádzať k prepaľovaniu kávy podobne ako u mlynčekov s trieštivým nožmi, pretože oceľ sa ľahšie prehrieva.

Keramické mlecie kamene

Ak môžete, rozhodne odporúčame voľbu keramických mlecích kameňov, keďže sa neprehrievajú, a teda nijako neskresľujú chuť kávy (týmto typom bývajú často vybavené kvalitné ručné mlynčeky na kávu a drahšie modely elektrické).

Hrubosť mletia

Hrubosť mletia ovplyvňuje výslednú chuť pripravovaného nápoja, a líšia sa preto na základe druhu kávy, ktorý si chcete pripraviť (prípadne na osobných preferenciách). U väčšiny ručných i elektrických mlynčekov na kávu našťastie dá upraviť hrubosť mletia. Pri ručných modelov jednoducho utiahnete mechanizmus (upravujúce medzery medzi mlecími kameňmi – utiahnutím docielite jemnejšiu konzistencie, povolením hrubšie), pri elektrických spotrebičov potom hrubosť nastavíte stlačením tlačidla / páčky (prípadne ju navolíte na dotykovom displeji).

Pre predstavu uvádzame niekoľko príkladov druhov kávy a príslušné stupňa hrubosti mletia:

Hrubosť mletiaDruh kávy
NajjemnejšieDžezva
JemnéEspresso
StrednéMoka Express
HrubéDripper, Chemex
NajhrubšieFiltrovaná káva, French Press
Jemné, stredné aj hrubéAeropress, Vacuum pot

Kapacita

Kapacitu kávomlynčeka vyberajte vždy podľa toho, aké množstvo kávy budete naraz pripravovať. Pokiaľ ide len o jednu alebo dve šálky, nemusíte sa tomuto parametru nejako zvlášť venovať, avšak v prípade, že pripravujete viac ako dve šálky zároveň, zbystrite a vyberajte modely s väčším zásobníkom i násypkou. Pre predstavu na jednu šálku potrebujete približne 7-10 g kávy.

Kapacita násypky väčšiny na trhu dostupných mlynčekov sa pohybuje zhruba od 50 g do viac ako 500 g kávových zŕn. Pre lepšiu predstavu môžeme vydeliť štyri základné kategórie veľkostí zásobníka (na množstvo kávových zŕn):

  • do 70 g – pre prípravu 1-2 šálok naraz, prevažne ide o ručnú alebo základné modely elektrických mlynčekov, vhodné aj na cesty,
  • od 70 g do 250 g – vhodné do bežnej domácnosti, ručné aj elektrické modely nižšej triedy,
  • od 250 g do 450 g – ideálne do veľkej domácnosti, firiem apod., elektrické modely vyššej triedy,
  • nad 450 g – prevádzky, kaviarne a pod., profesionálne el. mlynčeky na kávu.

Veľkosť

Veľkosť mlynčeka ide ruka v ruke s kapacitou. V tomto prípade však berte do úvahy najmä skladnosť, možnosti prepravy a tiež rýchlosť prípravy. Pri ručných modelov nezabudnite myslieť tiež na jednoduchosť a pohodlie pri mletí (niektoré mlynčeky sú príliš veľké a ľudia s menšími rukami môžem mať problém s ich pohodlným úchopom).

Materiál

Materiály, z ktorých sú vyrobené ručné a elektrické mlynčeky na kávu sa zvyčajne líšia. Pri ručných typov je materiál pestrejšia – vyberať môžete ako drevené, plastové i kovové mlynčeky na kávu. Luxusné modely sú často z exotických drevín alebo skla či nerezovej ocele. Pri elektrických mlynčekov býva najbežnejším materiálom plast, sklo alebo nerezová oceľ. Materiál na výslednú chuť kávy nemá vplyv, teda s výnimkou nerezovej ocele, ktorá chuť môže ovplyvniť. Rozhodovať by ste sa však mali najmä podľa osobných preferencií, praktickosti a hlavne aj trvanlivosti a odolnosti daných materiálov.

Design

Vzhľad je čisto záležitosťou vkusu, na trhu preto nájdete neprebernú škálu mlynčekov na kávu od klasických retro modelov, až po najmodernejšie dizajn. Kávomlynčeky totiž v kuchyni často slúži aj ako štýlová dekorácia.

Značka

Kvalitu do veľkej miery ovplyvňuje aj značka. Ak preto chcete mať istotu, odporúčame siahnuť radšej po niektorej z overených značiek. Pri klasických ručných mlynčekov na kávu medzi ne patrí česká značka Lodos alebo japonská značka Hario. Pri elektrických neurobíte chybu pri voľbe dobrého kávomlynčeka DeLonghi, Graef alebo tiež Sencor, Krups či Bosch.

späť na začiatok ↑

Údržba

Ako sme už spomínali vyššie, pravidelná údržba (predovšetkým modelov s mlecími kameňmi) by sa mala stať súčasťou rituálu prípravy kávy. Pri mletí totiž dochádza k uvoľňovaniu éterických olejov, ktoré ostávajú na mlecím mechanizmu i vnútornej strane zásobníka. Zachytený olej na seba potom viaže prachová zrnká z nasypané kávy. Ak preto údržbu dlhodobo zanedbávate, môže dôjsť až k vzniku plesní, a o nepríjemnom ovplyvnenie chuti a arómy sa ani netreba zmieňovať.

Mlynčeky s mlecími kameňmi by ste preto mali čistiť ideálne po každom mletí alebo aspoň raz týždenne. Pre čistenie postačí čistá zubná kefka, ktorú celý vnútorný mechanizmus postupne vyčistíte. Pre dokonalé vyčistenie ale doporučujeme použiť špeciálne čistiace tablety, ktoré jednoducho pomeliete miesto klasických zrniek kávy.

späť na začiatok ↑

Cenové relácie

Cena mlynčeka na kávu sa odvíja najmä od typu (ručné / elektrický), mlecieho mechanizmu, veľkosti, dizajnu a prídavných funkcií. Výber je preto naozaj bohatý, za ceny od niekoľkých eur po stovky. Zamerali sme sa na modely pre bežné použitie a pre lepší prehľad vydelili štyri základné cenovej kategórie:

  • do 20 €,
  • od 20 do 50 €,
  • od 50 do 100 €,
  • nad 100 €.

Najlacnejšie mlynčeky na kávu

Zhruba do 20 € zoženiete najlacnejšie modely, ktoré zahŕňajú základné ručné aj najjednoduchšie elektrické mlynčeky s kapacitou do 70 g. Väčšinou je tiež možné nastaviť hrubosť mletia, ale rozhodne nejde o pravidlo. Ručné mlynčeky z tejto kategórie sú zvyčajne pomerne vydarené, elektrickým modelom je ale lepšie sa vyhnúť (spravidla disponujú trieštivým nožmi a kávu prepaľujú).

Lacné mlynčeky na kávu

Za 20 – 50 € možno zohnať už pomerne kvalitný a plne funkčné ručný kávomlynček s keramickým mlecím mechanizmom, ktorý bude v domácich podmienkach úplne postačovať. Pri elektrických mlynčekov na kávu bohužiaľ to isté povedať nemôžeme, platia pre ne totiž v podstate to isté, čo je uvedené u predchádzajúcej kategórie, s tým rozdielom, že už môžete naraziť na podarenejšie výrobky s možnosťou nastavenia hrubosti mletia a väčšou kapacitou. Pri výbere je ale potrebné dávať veľký pozor.

Kvalitné mlynčeky na kávu

Ak zainvestujete do 100 €, môžete vyberať aj medzi skutočne kvalitnými elektrickými mlynčeky, pri ktorých je nastavenie hrubosťou mletia samozrejmosťou a navyše často disponujú keramickými mlecími kameňmi. Počítať môžete aj s väčšou kapacitou (až 250 g kávy) a kvalitnými použitými materiálmi a špeciálnym dizajnom.

Najlepšie mlynčeky na kávu

V top kategórii nad 100 € sa nachádzajú naj a profi elektrické mlynčeky na kávu, ktoré sú často určené pre profesionálne využitie, do prevádzok alebo pre skutočné fajnšmekrov. Kvalita spracovania je na vynikajúcej úrovni, často navyše disponujú veľkým zásobníkom na 250 g, ale aj viac ako 500 g kávy.

späť na začiatok ↑

Ako pripraviť jednotlivé druhy kávy

Medzi najobľúbenejšie druhy kávy a spôsoby jej prípravy patria: espresso, cappuccino, latte, French Press, AeroPress, moka kanvička a filtrovaná káva. Na záver vám preto prezradíme, ako ich správne pripraviť (príp. namlieť), aby ste dosiahli čo najlepší výsledok.

Espresso – pripravuje sa v pákových kávovaroch za vysokého tlaku (9 barov), na jednu šálku (30 ml) potrebujete 7 g kávy, na hladine by malo mať vždy hustú cremu, cappuccino a latte macchiato sú varianty doplnené o mlieko.

Cappuccino – príprava je rovnaké ako pri príprave espressa, šálka má mať ale objem 150-180 ml, z čoho 30 ml je espresso a zvyšok tvoria teplé mlieko a mliečna pena.

Latte – nalieva sa do vysokého pohára s objemom 200-300 ml, v ktorej 30 ml tvorí espresso a zvyšok mliečna pena.

French Press – ide o jednoduchý spôsob prípravy, kedy do špeciálnej kanvice (tzv. French Pressu) nasypete požadované množstvo hrubo mletej kávy a zalejete ju horúcou vodou, necháte 3-4 minúty extrahovať, stlačíte piest so sitkom a ihneď zlejte.

AeroPress – ďalší spôsob prípravy využívajúce plastový piest s papierovým filtrom, kedy do špeciálnej komory nasypete požadované množstvo namletej kávy a zalejete ju horúcou vodou. Následne kávu premiešate a necháte 90 sekúnd extrahovať. Nakoniec na ústí AeroPressu nasadíte šálku a piestom doň kávu vytlačíte.

Moka konvička – (inak tiež bialetka) je hliníková kanvička, v ktorej sa káva pripravuje na princípe pary, voda v spodnej časti sa zahrieva, ako para prechádza cez namletú kávu a je vytlačená do vrchnej časti. Takto pripravená káva chutí zvyčajne trochu ako pripálená.

Filtrovaná káva – klasický spôsob prípravy, kedy sa namletá káva nasype do filtra, ktorým sa nechá pretiecť horúca voda. K filtrovania sa pritom môžu používať rôzne postupy (Vacuum pod, Chemex, kávovar s filtrom a pod.).

späť na začiatok ↑

Tipy na záver

  1. Väčšina elektrických mlynčekov s možnosťou voľby počtu šálok začína až na dvoch šálkach, jednu šálku však možno zomlieť tak, že mletie prerušíte zhruba v polovici.
  2. Pri ručných mlynčekov si môžete mletie uľahčiť obstaraním nástenného mlynčeka na kávu, ktorý jednoducho pripevníte na stenu, a nemusíte ho tak pri mletí držať v ruke. Tento obľúbený typ sa predáva často v retro dizajne.
  3. Ak patríte medzi skutočné fajnšmekrov, potrpíte si na vynikajúce espresso alebo vlastníte menšie kaviarničku, odporúčame zaobstarať si kávový mlynček integrovaný v ďalšom spotrebičmi (na trhu existujú prekvapkávače aj automatické kávovary s mlynčekom na kávu).
  4. Ak si nie ste pri výbere najlepšieho mlynčeka na kávu (či už ručného alebo elektrického) istí, odporúčame vám k prečítaniu tiež užívateľské recenzie alebo nezávislé spotrebiteľské testy mlynčekov na kávu.
  5. Ak ste milovníkmi starých retro mlynčekov na kávu, môžete sa porozhliadnuť aj v bazároch, ktoré sa často zaoberajú tiež predajom starožitných ručných mlynčekov na kávu.
Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď