Ako vybrať proteínovú tyčinku

Nech naberáte svalovú hmotu, alebo sa zaujímate o zdravý životný štýl a chcete schudnúť, proteínová tyčinka môže byť vhodnou voľbou. Výber proteínových tyčiniek je obrovský a nie všetky pre vás budú zdravú desiatou. Pozreli sme sa niektorým z nich na zúbok a otestovali ich zloženie aj chuť, aby ste si mohli vybrať tú správnu. Aj keď svoju obľúbenú tyčinku v teste nenájdete, neznamená to, že je zlá. Pozrite sa na jej zloženie a zarovnajte ho s tými v článku a uvidíte, či je naozaj tou správnou voľbou.

Recenzie proteínových tyčiniek 2019

Dôležité pre nás bolo zloženie a tiež to, čo vypovedá o tyčinke. Hocikedy sa totiž výrobca snaží používateľa zmiasť a „opiť“ ho marketingovými chytáky. Energetická hodnota – menší je lepšie a pomer bielkovín a sacharidov – väčší je lepší. Na ktoré tyčinke si môžete bez obáv pochutnávať a ktoré sa vyhnúť?

Quest Nutrition Quest Bar 60 g

Energetická hodnota190 kcal
Tuky8 g
Nasýtené mastné kyseliny1 g
Sacharidy23 g
Cukry1 g
Vláknina14 g
Bielkoviny30 g

Nízky obsah sacharidov a slušný obsah bielkovín (24 g sacharidy a 20 g bielkoviny), lahodná chuť a trochu hustejšie konzistencie. Toto je podľa nášho názoru tá najlepšia proteínová tyčinka, čo sa dá u nás kúpiť a víťaz testu.

Tyčinke k víťazstvu rozhodne pomohlo zloženie, ktorého základ tvorí proteínový komplex (mliečny proteínový izolát a srvátkový proteínový izolát), ale ďalej v nej nájdete aj mandle, kukuričná prebiotická vlákna a morskú soľ. Príchute sa od seba líšia nielen aromatickými, ale aj skutočným obsahom reálnych surovín.

veľké množstvo príchutí a každému chutí niečo iné. Radšej na začiatku kúpte niekoľko kusov jednotlivo, než celé balenie, nech si vyberie tú, čo vám chutí najviac. Nám napríklad brownie príchuť prišla celkom chemická. Pokiaľ ide o tuhosť, tak nie je rozhodne tak hutná ako MuscleTech Mission. Pokiaľ ale máte k dispozícii mikrovlnku a tyčinku do nej na chvíľu dáte, tak je hneď ľahšie stráviteľná.

Drobnú vadou na kráse je obsah palmového oleja, ktorý nájdete snáď vo všetkých príchutiach a tiež vysoká obstarávacia cena.

Zistiť cenu

Barebells Protein Bar 55g

Energetická hodnota199 kcal
Tuky8,3 g
Nasýtené mastné kyseliny4,2 g
Sacharidy14 g
Cukry1,7 g
Vláknina4,3 g
Bielkoviny20 g

Prvé čo vás na tejto tyčinke zaujme je jej chuť. Iste, nemusí to tak mať každý, ale karamelová Barebells Protein Bar mi chutila možno najviac zo všetkých proteínových tyčiniek. Aj ďalšie príchute (a že ju je na výber) sú veľmi lahodné. Chuťovo je to teda za jedna, ale ako si vedie v ostatných ohľadoch? 20 g bielkovín v 55 gramovej tyčinke znamená skoro 37% percent bielkovín na celkovej hmotnosti tyčinky. Solídna hodnota. Bohužiaľ, pôvod bielkovín nie je nikde špecifikovaný. Ďalšie drobnú nevýhodou môže pre niekoho palmový olej a vyššia cena. Aj to je dôvod, prečo by som ju nedoporučoval pre častú konzumáciu, ale za situácie kedy máte chuť na niečo sladké a pritom nechcete úplne hrešiť, sa jedná o výbornú voľbu.

Pre zaujímavosť, tyčinku vyrába švédska firma Barebells, ktoré sa zameriava na zdravé fitness potraviny. Zatiaľ som mal možnosť vyskúšať len tyčinky, ale teraz zvažujem aj ďalšie výrobky z ich sortimentu.

Zistiť cenu

Nutrend Excelent 85 g

Energetická hodnota438 kcal
Tuky14,9 g
Nasýtené mastné kyseliny10,6 g
Sacharidy37 g
Cukry27,6 g
Vláknina1,2 g
Bielkoviny20,9 g

Proteínová tyčinka Nutrend Excelent 85 g patrí medzi lacnejšie, ale bohužiaľ aj medzi menej vhodné. A to z dôvodu vysokého obsahu sacharidov, z ktorých skoro polovicu tvoria cukry. Vďaka tomu má tyčinka dobrú chuť, ale jej užívanie možno odporučiť jedine osobám s veľkým výdajom energie. Napríklad ako doplnok pre chudnutie je absolútne nevhodná. V podstate si dávate takúto o trochu lepší veľkú Snickers.

Väčšine osôb neznalých problematiky zloženie bude chutiť, pretože obsahuje veľké množstvo cukrov. Pri bližšom preskúmaní zloženia však zistíte, že do proteínových sa radí len kvôli tomu, že proteíny obsahuje. Inak je zloženie skutočne tragické. Tyčinky sú presladené, sladká chuť je u niektorých druhov ešte viac umocnená nezmyselnú polevou.

Zistiť cenu

Allnature Protein Bar 35% 45g

Energetická hodnota177 kcal
Tuky11 g
Nasýtené mastné kyseliny6,2 g
Sacharidy18 g
Cukry10 g
Vláknina0,3 g
Bielkoviny16 g

Stojí si podobne ako tyčinky od Nutrend. Síce vás môže tešiť hodnota bielkovín 16 g, ale horšie je to s obsahom sacharidov a najmä cukrov. Mínusom je aj poleva v podobe mliečnej čokolády, ktorá tyčinke moc nepridá, pretože obsahuje cukor. Cukor v celej tyčinke zastupuje zložka glukózového a fruktózového sirupu. Kladne však hodnotíme mliečny proteín, ďalším zdrojom proteínu je hydrolyzovaný kolagén, ktorý je síce živočíšnou bielkovinou, ale jeho využitie pre rast svalovej hmoty je nízke. Dôležité však je, že hlavným zdroje bielkoviny je mliečny proteín. Proteínová tyčinka tiež obsahuje žalostne málo vlákniny.

Tyčinka dobre chutí predovšetkým vďaka vysokému obsahu cukru, takže nie je vhodná pre osoby, ktoré chcú zredukovať svoju hmotnosť.

Zistiť cenu

Grenade Carb Killa Protein Bar 60g

Energetická hodnota214 kcal
Tuky7,9 g
Nasýtené mastné kyseliny4,2 g
Sacharidy13,5 g
Cukry1,4 g
Vláknina6,7 g
Bielkoviny23,2 g

Grenade Carb Killa neurazí ani nenadchne. Všeobecne je jednou z najobľúbenejších kvôli chuti, pretože z nej nie je cítiť chémia. Poteší tiež náhrada cukru, ktorým je xylitol, maltitol a sukralóza. Plusom je tiež mliečny a sójový proteín. O niečo horšie je to so želatínovým hydrolyzátom, ktorý nie je pre rast svalového tkaniva tak prospešný ako iné bielkoviny. Škoda je tiež hlavného zdroja proteínu, ktorým je kasínom vápenatý.

Najhoršie to nie je ani s obsahom sacharidov, ktorých je 13,5 gaz toho cukru iba 1,4 g. Konzistencia tyčinky je pomerne mäkká, takže sa ľahko hryzie, a ak by ste s tým predsa len mali problém, stačí ju dať na 20 sekúnd do mikrovlnky.

Zistiť cenu

Pomohol vám náš test vybrať ten správny produkt? Chýba vám v nákupnom radcovi alebo testu nejaká informácia? Chcete doplniť vašu skúsenosť pre ostatných? Podeľte sa o svoje názory a pripomienky v diskusii pod článkom, pomôžete tak ostatným ľuďom, ktorí vyberajú.

Proteínová tyčinka vám pomôže navýšiť dennú porciu bielkovín a čiastočne doplní minerály. Je rýchlu a vhodnou alternatívou, ak nemáte čas na bežné jedlo. Má príjemnú chuť a pripomína klasické tyčinky typu Margot, Mars alebo Twix. Takže neprídete o príjemný pocit „dať si niečo sladké pod zub“.

späť na začiatok ↑

Najlepšie proteínové tyčinky (zloženie)

Zloženie je zo zákona uvádzané zostupne od zložky s najväčším podielom, až po tú čo má podiel najmenší. Ak sú na prvom mieste v zložení sacharidy, tak aj bez toho, aby u nich bol uvedený počet gramov alebo percentuálny podiel na zloženie tyčinky, je jasné, že sa nejedná o dobrú voľbu. Najlepšie proteínové tyčinky budú mať na prvom mieste v zložení bielkoviny.

Ako rýchlo vybrať kvalitnú proteínovú tyčinku:

  • Sacharidy nesmie byť prvý zložkou na obale.
  • Pomer sacharidov nesmie dvojnásobne prevyšovať pomer bielkovín.
  • Cukry by mali byť nahradené umelými sladidlami. Najlepšou voľbou sú tie končiace na -ol alebo prírodné sladidlá (stévie, brezový cukor, erytritol, xylitol).
  • Obsahuje 10 a viac g proteínu na jednu porciu.
  • Má menej ako 400 kalórií.
  • Sú v nej obsiahnuté zdravé tuky a menej ako 3 g tukov nasýtených.
  • Je obohatená najmenej 3% vlákniny.

Teraz sa pozrieme na aké ingrediencie si dať v zložení tyčinky pozor a aké naopak vyhľadávať.

späť na začiatok ↑

Obsah bielkovín

Celkový obsah bielkovín je najdôležitejším faktorom. Práve on rozhoduje o tom, či sa tyčinka môže pýšiť priezviskom „proteínová“.

Bielkoviny najlepší proteínové tyčinky by mali tvoriť 30-40% jej celkovej hmotnosti. Hovoríme teda o číslach 17-25 g, ale pokojne aj vyšších.

Pôvod bielkovín / proteínov

Okrem obsahu je dôležité sa pozerať aj na pôvod bielkoviny, teda na to, ktorá konkrétna surovina sa nachádza v tyčinke. Nie je totiž proteín ako proteín.

Za kvalitný zdroj je považované predovšetkým mlieko. Ktoré bielkoviny sa v ňom vyskytujú:

  • bielkovina mliečna (prirodzene obsahuje 20% srvátkových a 80% kazeínových bielkovín),
  • srvátkový koncentrát,
  • srvátkový izolát,
  • hydrolyzát srvátkové bielkoviny,
  • micelárny kazeín,

Z ďalších kvalitných zdrojov sa v tyčinke môže objaviť bielkovina vaječný albumín. Vzhľadom k vysokej biologickej hodnote týchto zdrojov, dokáže náš organizmus tieto bielkoviny zakomponovať presne tam, kam potrebujeme, teda do svalov.

Kvalita zdrojov sa samozrejme premietne na obstarávacej cene proteínové tyčinky. Vyššia cenová kategória môže (ale nutne nemusí) vypovedať o vysokej kvalite, nízka o nekvalite.

Akým zdrojom sa vyhnúť

Mali by ste sa vyhnúť tým zdrojom, ktoré majú nižšiu biologickú hodnotu. Ľudský organizmus je nie je schopný tak efektívne využiť a zabudovať do vlastných telesných bielkovín ako pri biologických zdrojov. Lacné zdroje sa spoznajú na celkovej cene, pretože tá bude nižšia. Výrobca tak dáva najavo, že na surovinách šetrí.

Vyhnite sa:

  • Izolátu sójové bielkoviny – v porovnaní s mliečnymi proteínmi nemá taký vysoký obsah BCAA a nie je ani tak efektívny pri tvorbe svalových bielkovín.
  • Kolagénu čiže želatíne (hydrolyzované) – hoci ide o živočíšnu bielkovinu, jej využitie pre tvorbu svalovej hmoty je nízke. Obsah esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre stimuláciu rastu svalových bielkovín dôležité, je nízky.
  • Kazeinátu vápenatému – jedná sa o denaturovanú a teda lacnejšiu formu kazeínu, ktorá neposkytuje tak prínosné vlastnosti ako kazeín. Dôvodom je strata pôvodnej bioaktívne frakcie. Vo všeobecnosti sa nejedná o až tak zlý proteín. Napríklad v potravinárskom priemysle sa využíva pomerne často, pretože má z technologického hľadiska lepšie vlastnosti (napríklad rozpustnosť) než micelárny kazeín.
  • Rastlinným zdrojom proteínov – teda ak nie ste vegan. Za rastlinné zdroje sa považuje proteín hnedej ryže, hrachový proteín alebo proteín konopný. Pre vegánov zrejme nie je lepšia cesta ako spojenie týchto proteínov, pretože takto vznikne plnohodnější bielkoviny, ale pre nevegany je jasnou voľbou proteín biologický.

Viac zdrojov bielkovín

Na obale výrobku sa často stretnete s viacerými zdrojmi bielkovín. V tomto prípade je pre vás najdôležitejšie to, v akom poradí sú suroviny uvedené. Toto poradie totiž značí aj ich skutočné poradie v závislosti na použitom množstve. Suroviny, ktoré sú uvedené na prvom mieste, sú v potravine zastúpené najviac. Najmenej sú zastúpené tie, ktoré sú až na konci zoznamu.

Pomer bielkovín a sacharidov

Množstvo bielkovín v tyčinke by nemalo byť o mnoho nižšia než množstvo sacharidov (z nich časť tvoria cukry). Ako hraničný pomer možno brať, aby tyčinka mala maximálne o 10 g sacharidov viac než bielkovín na 100 g výrobku. Nenechajte sa nalákať na marketingové slogany typu „proteínová tyčinka bez sacharidov“, jedná sa vo väčšine prípadov len o chytrú hru so slovami a cukry sú v niektorej forme v tyčinke obsiahnuté.

späť na začiatok ↑

Sacharidy a ďalšie zdroje, ktoré robia tyčinku sladkú

Diskusie nad sacharidy delí užívateľov na dve skupiny. Pre niekoho je ich obsah úplne neprípustný, pre iných je dobrým zdroje energie.

Na čo v tyčinkách bežne narazíte:

  • Cukry (mono a disacharidy) – v tyčinke sú preto, aby bola sladká. Výrobcovia najčastejšie volia formu glukóza-fruktozového sirupu, ale stretnúť sa môžete s klasickým i trstinovým cukrom alebo glukózou a fruktózou.
  • Komplexné polysacharidy – obsahujú je obilné vločky, škroby a múky.
  • Polyalkoholy – nie nejedná sa o žiadny zdroj alkoholu, ako by sa na prvý prečítanie mohlo zdať. Ide o látky prírodného pôvodu, ktoré v tyčinke nahrádzajú prítomnosť bežných sacharidov. Výrobcovia po nich siahajú kvôli ich sladkej chuti, ale zároveň tiež menšiemu obsahu energie než majú sacharidy.

Sacharidy sú jedným z hlavných faktorov, podľa ktorých spoznáte kvalitu produktu. Nejedná sa však o množstvo, ale skôr o konkrétny obsah cukrov, zložitých sacharidov a polyolov. Všeobecne platí, že obsah cukrov by mal byť čo najmenší a obsah zložitých sacharidov a polyolov by mal jednoznačne prevažovať.

Maximálne množstvo sacharidov v jednej tyčinke

Aby sme vám orientáciu v tejto problematike trošku uľahčili, môžeme si povedať, že 20-25 g sacharidov v jednej tyčinke (50 – 60 g) je úplne prijateľné. Celkový energetický príjem z jednej tyčinky by však nemal presiahnuť hranicu 1 000 kJ (približne 240 kcal). Tento obsah zapadá aj do redukčného jedálnička dievčat a žien, ale je fakt, že jedna tyčinka nemusí úplne zasýtiť.

Čo je to polypol

Polypol je látka, ktorá sa štruktúrou blízko podobá sacharidom. Proteínové tyčinky najčastejšie obsahujú polyoly maltitolu a erytritol.

Od sacharidov sa líšia predovšetkým tým, že majú výrazne nižší obsah energie. U maltiolu sa jedná o 2,4 kcal / g a u erytritolu o 0 kcal / g. Malitol takmer vôbec neovplyvňuje hladinu cukru v krvi a jeho sladivosť sa uvádza medzi 75-90% sladivosti klasického repného cukru. Všetci, ktorí neradi navštevujú zubára, iste ocenia, že sa táto látka nepodieľa na vzniku zubného kazu.

Pozor! Majte na pamäti, že nadmerná konzumácia polypov môže vyvolať tráviace ťažkosti. Spravidla sa jedná o laxatívne účinky, o ktorých by mal výrobca na obale tyčinky informovať.

Pomer bielkovín a sacharidov

Množstvo bielkovín v tyčinke by nemalo byť o mnoho nižšia než množstvo sacharidov (z nich časť tvoria cukry). Ako hraničný pomer možno brať, aby tyčinka mala maximálne o 10 g sacharidov viac než bielkovín na 100 g výrobku. Nenechajte sa nalákať na marketingové slogany typu „proteínová tyčinka bez sacharidov“, jedná sa vo väčšine prípadov len o chytrú hru so slovami a cukry sú v niektorej forme v tyčinke obsiahnuté.

späť na začiatok ↑

Proteínová tyčinka ako zdroj vlákniny

Ďalšou dôležitou zložkou pre ľudský metabolizmus je vláknina. Podľa výživových poradcov by sme do tela mali každý deň dostať 30 g vlákniny. Skutočne kvalitné tyčinky jej môžu obsahovať 10-15 g (na 50 – 60 gramovú tyčinku), takže vďaka nej do tela dostanete polovicu odporúčanej dávky, čo je veľmi pekné číslo.

Vlákninu môžete na výrobku nájsť pod označením: rozpustná rastlinná, kukuričná, ovsená alebo inulín z čakanky. Okrem toho však môže byť „schovaná“ aj za pojmy ako Izomalt-oligosacharidy alebo fruktro-oligosachardiy.

späť na začiatok ↑

Zastúpenie tukov

Nie všetky tuky sú zlé a toho sú si vedomí aj výrobcovia. Za dobré tuky z hľadiska zastúpenia mastných kyselín a kvality surovín sú tie, ktoré pochádza z týchto zdrojov:

  • kakaové maslo alebo bôby,
  • mandľové maslo,
  • extra panenský kokosový olej,
  • mliečny tuk,
  • repkový olej,
  • orechové maslo,
  • celé orechy,
  • ľanové semienko.

Tuky sa však vyberajú aj na základe možností ich technologického spracovania. Zjednodušene môžeme povedať, že niektorý zdroj tuku síce môže mať výborné zloženie mastných kyselín, ale do zloženia tyčinky sa nebude hodiť napríklad kvôli tomu, že by s jeho použitím tyčinka nedržala konzistenciu alebo preto, že by sa jeho cenné látky pri výrobe zničili.

Najčastejšie sú v tyčinke obsiahnuté tuky:

  • palmové,
  • palmových jadier,
  • kokosové.

O pôsobení tukov na naše zdravie nerozhoduje len ich množstvo, ale predovšetkým skladba mastných kyselín. Vzhľadom na to, že jedna proteínová tyčinka väčšinou neobsahuje viac ako 10 g tukov a zdroje tukov sú kombinované z viacerých surovín, nemá tuk na vaše zdravie takmer žiadne negatívne dopady.

späť na začiatok ↑

Ďalšie látky bez pridanej energetickej hodnoty

Okrem vyššie spomenutých látok proteínové tyčinky obsahujú ešte ďalšie zložky bez pridanej energetickej hodnoty. Ktoré to sú?

  • Vitamíny, minerály a stopové prvky,
  • potravinárske prísady potrebné na výrobu (ide o stabilizátory, plnidlá, farbivá, zvlhčovadlá, arómy a podobne),
  • umelé sladidlá.

Vitamíny, minerály a stopové prvky v tyčinke byť môžu, ale nemusia. Ich prítomnosť či neprítomnosť nie je ukazovateľom kvality. Potravinárske prísady sú nutné, aby tyčinka držala určitú konzistenciu.

Obsah týchto pridaných látok by mal byť čo najmenší. Zistíte ho tak, že od celkovej gramáže tyčinky odčítate:

  • bielkoviny,
  • sacharidy,
  • tuky,
  • vlákninu.

To, koľko pridaných látok tyčinka obsahuje, spoznáte podľa zastúpenia, ktoré je udávané poradím na obale výrobku.

„Zlé“ ingrediencie

  • Cukor – nadmerná konzumácia cukru zvyšuje šancu cukrovky, obezite, uľahčuje tvorbu plesní v tele a vedie tiež k demineralizáciu nášho tela. Ideálne sú proteínové tyčinky s minimom cukru alebo iné formy sladidlá.
  • Glukózo-fruktózový sirup – jedná sa o lacnejšie náhradu cukru, ktorá je asi 2,5-krát sladší ako klasický biely cukor. Bez debát je ešte viac škodlivý ako klasický cukor.
  • Fruktózový sirup – nebezpečenstvo fruktózy spočíva v tom, že sa v našom tele premieňa na tuk, ktorým sa obaľujú vnútorné orgány.
  • Palmový tuk – jeden z najčastejšie používaných stužených rastlinných tukov v proteínových tyčinkách, usadzuje sa v cievach, tým je upcháva a zvyšuje tak riziko infarktu.
  • Umelé farbivá a arómy – sú súčasťou skoro všetkých potravín v dnešnej dobe, ale ako dobre viete, aj u nich platí čím menej, tým lepšie.

„Dobré“ ingrediencie

  • Sušené ovocie – čím viac ovocia, tým lepšie. Za predpokladu, že sa nejedná o sírené ovocie. Sírenie je úprava ovocie siričitany, vďaka ktorej má pôvodnú farbu a menej sa scvrkáva. Môže vyvolať bolesti žalúdka alebo hlavy.
  • Vláknina – vláknina napomáha čistenie tráviaceho traktu a môžeme povedať, že čím viac jej tyčinka obsahuje, tým lepšie. Tiež nadrobno pomáha pri chudnutí.
  • Srvátka – vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov alebo tvarohu. Jej hlavnou výhodou je dobrá stráviteľnosť, aminokyseliny zo srvátky sa počas niekoľkých hodín od požitia dostanú do krvi a poskytujú tak výživu pre svaly.
  • Proteínový izolát – technicky upravená srvátka, z ktorej sa tak stáva najčistejšie a skvele stráviteľná forma proteínu, ktorý napomáha rastu svalov.

Energetická hodnota

Preferujeme tyčinky s nízkou energetickou hodnotou. To znamená do cca 1600 kJ (382 kCal), maximálne 1900 kJ (453 kCal) – zase sa bavíme o klasické tyčinke o gramáži 50 – 60 g.. Vo väčšine prípadov platí, že prítomnosť polevy zvyšuje energetickú hodnotu tyčinky o cca 20%.

späť na začiatok ↑

Kedy jesť proteínové tyčinky

Rozhodne nie je dobré tyčinkou nahrádzať bežná jedla a jesť ich pravidelne viac za deň. Berte ju ako doplnok pre prípad núdze, keď nie je po ruke lepšia možnosť. Určite odporúčame dlhodobo užívať maximálne jednu tyčinku denne a to ešte nie každý deň. Maximálne odporúčané množstvo je 3 – 4 tyčinky za týždeň. Užívané s rozmyslom sú proteínové tyčinky doplnkom zdravej výživy, ale pri každodennom užívaní prinesú do vášho tela viac energie, než je väčšina z nás schopná využiť.

späť na začiatok ↑

Recept na domácú proteínovú tyčinku

Ak nechcete za tyčinky míňať veľa peňazí, môžete si ich vyrobiť aj doma. Ich výhodou bude odľahčenie od konzervačných látok a väčší obsah nutričných hodnôt, ktoré potrebujete pri budovaní svalovej hmoty a k celkovému telesnému zdraviu.

Čokoládové proteínové tyčinky

Jedna tyčinka bude cca obsahovať:

  • 117 kalórií
  • 6,9 g proteínu
  • 16,1 g sacharidu
  • 3,6 g tuku

Na 8 tyčiniek budete potrebovať:

  • 1 hrnček mandľového masla
  • 3 polievkové lyžice nesladeného mandľového mlieka,
  • ¼ hrnčeka agávového sirupu alebo medu,
  • 1 polievkovú lyžicu práškového kakaa,
  • 4 odmery proteínu True Whey (príchuť čokoláda),
  • ½ hrnčeka namletých ovsených vločiek,
  • ¼ hrnčeka vysokopercentný čokolády.

Všetky tekuté ingrediencie (maslo, mlieko a sirup) rozmixujte a pridajte suché ingrediencie (kakao, proteín, vločky a kúsky čokolády). Všetko dôkladne premiešajte. Vytvorte cesto, ktoré bude štruktúrou podobné cestu na cookies. Cesto naformuje do nádoby s rozmerom 8 x 8 cm vyloženú papierom na pečenie a pritlačte. Nádobu vložte na 30 minút do chladničky, následne cesto nakrájajte na obdĺžničky a skladujte vo vzduchotesnej nádobe alebo sáčku v chladničke či mrazničke.

späť na začiatok ↑

Proteínové tyčinky na chudnutie

Proteínové tyčinky pri diéte sú vhodným doplnkom vašej výživy, ak v práci nemáte možnosť dať si desiatu ako napr. jogurt so zeleninou. Určite myslite na odporúčané dávkovanie, o ktorom sme sa bavili v predchádzajúcom odseku. Stále je lepšie dať si proteínovú tyčinku s relatívne nízkou energetickou hodnotou, než hladovať a nabúrať si tak hladinu cukru v tele.

Použité zdroje:

  • Nutribase. The NutriBase Guide to Protein, Carbohydrates and Fat: In Your Food. 2001. ISBN 9781583331170.
  • Jessica David. DIY Protein Bars at Home. 2015.  ISBN 9781512120578
  • William Shurtleff, Akiko Aoyagi. History of Soynuts, Soynut Butter, Japanese-Style Roasted Soybeans. 2012. ISBN 9781928914532.
  • Marie Dunford, J. Doyle. Nutrition for Sport and Exercise. 2007. ISBN 9780495014836.
  • William D. McArdle, Frank I. Katch, Victor L. Katch. Exercise Physiology: Nutrition, Energy, and Human Performance. 2010. ISBN 9780781797818.
  • Frances Sizer, Ellie Whitney. Nutrition: Concepts and Controversies, MyPlate Update. 2011. ISBN 9781285226002.
Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď