Ako vybrať sporák

Ak zvažujete nákup nového sporáka, máte na výber hneď niekoľko možností. Siahnuť môžete po plynovom, kombinovanom, alebo elektrickom sporáku, ale aj po sporáku na tuhé palivá. Druh sporáka vyberajte predovšetkým podľa dostupného zdroja energie, ale tiež podľa možností kuchyne. Siahnuť totiž môžete po vstavanom alebo samostatne strojícím spotrebiči. Čo všetko je pred nákupom najlepšieho sporáka potrebné zvážiť, sme pre vás spísali v tomto článku.

Recenzie na sporáky

Do nášho testu sporákov sme zaradili voľne stojace elektrické spotrebiče, ktoré patria k najobľúbenejším. Štyri modely sú kompletne elektrické, jeden je kombinovaný a využíva plyn a elektrinu. Môžete si teda prečítať recenzie na elektrické indukčné aj sklokeramické sporáky či na kombinovaný sporák s plynovou varnou doskou. Pri testovaní sme hodnotili predovšetkým možnosti sporákov a cenovú kategóriu.

Electrolux EKC54952OW PlusSteam

Typelektrický
Zdroj energieelektrina
Typ ohrievaniasklokeramika
Tepelná úprava v rúreventilátor, kruhové výhrevné teleso
Počet varných zón4
Oválna zónaáno
Multizoneáno
Indikátor zvyškového teplaáno
Ovládaniemechanické
Typ rúryteplovzdušná
Čistenie rúrykatalýza
Vnútorný objem rúry58 l
Teleskopické výsuvyáno
Rozmery v cm85,8 x 50 x 60
Energetická triedaA
Príkon8,605 W
Napätie230 V

Voľne stojace Electrolux funguje kompletne na elektrinu. Varná doska je sklokeramická a disponuje Multizone, vďaka ktorej si môžete ohrev nastaviť na menšie či väčšie hrniec. Je len škoda, že nastaviť si môžete iba dve veľkosti. Určite totiž čas od času varíte len jedno vajce alebo pripravujete zápražku v malom hrnci, na ktorého ohrev nepotrebujete mať zapnutú tak veľkú platničku.

K dispozícii je tiež oválna zóna, ktorá vám umožní varenie v pekáči. Tento model nemá veko, takže pri jeho inštalácii odporúčame za varnú dosku inštalovať sklo alebo iný obklad, ktorý stenu chráni od nečistôt.

Ovládanie celého spotrebiča je mechanické pomocou gombíkov. Rúra má pomerne malý objem okolo 58 l, ale je opatrená teleskopické výsuvy, vďaka ktorým sa k plechom alebo zapekacej miske jednoducho dostanete, bez toho aby ste sa museli báť popálenia či toho, že celý pokrm prevrhne na zem. Do rúry sú určené plechy s veľkosťou 42,2 x 37 mm. Celkom k rúre dostanete 2 plechy.

Rúra pre čistenie využíva katalýzu. Steny sú vyrobené zo špeciálneho materiálu, ktorý absorbuje tuky a mastnoty. Dosky by sa mali zhruba 1x za 5 rokov vymeniť. Teplota vonkajšej strany dvierok dosahuje cca 65 ° C, takže sú skôr teplá, popálenie sa však báť nemusíte. V rúre môžete grilovať či využiť prípravu v pare.

  • parné funkcie
  • multizone
  • plechy súčasťou
  • menší objem rúry
  • zahrievanie dvierok
Zistiť cenu

Mora E 110 AW

Typelektrický
Zdroj energieelektrina
Typ ohrievanialiatinové platničky
Tepelná úprava v rúrevykurovacie horné a spodné teleso
Počet varných zón4
Oválna zónanie
Multizonenie
Indikátor zvyškového teplanie
Ovládaniemechanické
Typ rúryklasická
Čistenie rúryEco Clean
Vnútorný objem rúry68 l
Teleskopické výsuvynie
Rozmery v cm85 x 50 x 60
Energetická triedaA
Príkon7,7 W
Napätie230 V

Mora E 110 AW patrí k medzi lacné výrobky a ocenia ho predovšetkým tí najmenej nároční užívatelia. Výrobok by sme s pokojným srdcom odporučili na chatu alebo všade tam, kde sa menej varí.

Ako zdroj energie využíva výrobok elektrinu. Výrobca síce uvádza, že je možné výrobok zapojiť aj na jednu fázu, ale pod podmienkou, že bude sporák pripojený k ističi 40 Ampér, ktorý nemusí byť v každom byte. Pre Moru E 110 AW sa odporúča trojfázové pripojenie s ističom 3 x 16 ampér.

Sporák je vybavený liatinovými platničkami, od ktorých sa dnes už skôr upúšťa. Varenie na nich totiž nie je ekonomicky výhodné. Dlho trvá, než sa nahrejú a dlhou chladnú. Rúra disponuje vykurovacím telesom v hornej a spodnej časti. Pri pečení tak môžete používať obe zároveň alebo si zvoliť len horný či spodný ohrev. Prednosťou rúry je určite Eco Clean, ktorý vám uľahčí čistenie rúry. Stačí len do pekáča naliať približne 0,4 l vody, pekáč položiť na dne rúry, termostat nastaviť na 50-60 ° C nechať „piecť“ asi 30 minút. Mastnota sa namočí a vy vnútro len vytrite.

Ovládanie varných platničiek aj sporáku je mechanické pomocou koliesok. Súčasťou bohužiaľ nie sú plechy, ktoré si musíte prikúpiť zvlášť, pričom jeden plech vás vyjde zhruba na 15 €.

  • nízka obstarávacia cena
  • program na čistenie rúry
  • liatinové platničky
  • chýbajú plechy
Zistiť cenu

AEG CIB56400BX

Typelektrický
Zdroj energieelektrina
Typ ohrievaniaindukcia
Tepelná úprava v rúreventilátor, kruhové výhrevné teleso
Počet varných zón4
Oválna zónanie
Multizonenie
Indikátor zvyškového teplaáno
Ovládaniemechanické
Typ rúryelektrická s parnou funkciou
Čistenie rúryAqua Clean
Vnútorný objem rúry58 l
Teleskopické výsuvyáno
Rozmery v cm85,8 x 50 x 60
Energetická triedaA
Príkon9,9 W
Napätie230 V

Indukčný sporák AEG je vyrobený z nerezu, ktorý má špeciálnu úpravu proti odtlačkom prstom. Ako zdroj energie využíva elektrinu. Rúra je vybavená parnú funkciou, ktorá slúži na pečenie zlatej kôrčičky. Pri pečení môžete využiť aj gril. Pečenie prebieha za pomoci kruhového vykurovacieho telesa a ventilátora.

Trochu nás prekvapilo, že za pomerne vysokú obstarávaciu cenu dostanete sporák, ktorý nemá varnú dosku s multifunkčnou alebo oválnou zónu. Ovládanie je mechanické a jeho výhodou je, že je možné ho zatlačiť do ovládacieho panelu, takže nenarušuje jednoliaty vzhľad. Pomocou ovládacích tlačidiel môžete nastaviť teplotu, ale tiež funkciu detského zámku, automatického ohrevu, automatické vypnutie alebo posilnenie výkonu. Pre zapnutie funkcií sa využíva kombinácia otočných voličov, ktorá je opísaná v manuáli.

Rúra disponuje teleskopickými výsuvmi, čo je pre manipuláciu s plechmi alebo hrnci na nezaplatenie. Spoločne s rúrou dostanete aj jeden plech na pečenie koláčov a jeden pre zachytávanie mastnoty. Rúra sa čistí pomocou Aqua Clean, čo znamená, že dovnútra rúry nalejete vodu, necháte ju zahrievať a zhruba po pol hodine mastnotu z vnútorného priestoru vytrite. Tento spôsob čistenia nie je tak efektívný ako pyrolytický alebo katalýza.

Výhodou indukčných dosiek je skutočne rýchle ohrievanie a eliminácia pripečených zvyškov. Je však nutné počítať s tým, že potrebujete riad s feromagnetickým dnom, aby varná doska fungovala. Dvierka rúry nemajú spomaľovacie funkciu ani funkciu proti zahriatie.

  • indukcia
  • plechy súčasťou
  • funkcia varnej dosky
  • pečenie na grile aj s parou
  • zložitejšie ovládanie
  • chýba pomalé dovieranie dvierok
Zistiť cenu

Zanussi ZCV550 K1WA

Typelektrický
Zdroj energieelektrina
Typ ohrievaniasklokeramika
Tepelná úprava v rúreventilátor, výhrevné teleso
Počet varných zón4
Oválna zónanie
Multizonenie
Indikátor zvyškového teplaáno
Ovládaniemechanické
Typ rúryklasická
Čistenie rúrynie
Vnútorný objem rúry57 l
Teleskopické výsuvyáno
Rozmery v cm85,8 x 50 x 60
Energetická triedaA
Príkon7,6 W
Napätie230 V

Voľne stojaca Zanussi ZCV550K1WA je spotrebič, ktorý vyžaduje istenie 3 x 16A. Varnú plochu tvorí sklokeramická doska so 4 varnými zónami. Bohužiaľ chýba multifunkčná zóna pre varenie v hrncoch menších priemerov a tiež zóna oválna pre varenie napríklad v pekáči. Na doske však nechýba indikátor zostatkového tepla, čo je prínosné ako bezpečnostné opatrenie pred popálením.

Sporák nedisponuje detskou poistkou. Multifunkčná rúra využíva dolného a horného výhrevného telesa v kombinácii s ventilátorom, takže umožňuje aj grilovanie. Rovnako je možné v nej piecť na pare, pretože má parnú funkciu. Súčasťou vybavenia sú teleskopické výsuvy a dva plechy na pečenie, jeden zo smaltu a druhý hliníkový. Plechy môžete jednoducho schovať do spodnej časti, kde sú dvierka. Praktickejšie by bol výsuvný šuplík, ale tým bohužiaľ spotrebič nedisponuje.

Objem rúry je pomerne malý, len 57 l. Za štandardný sa považuje objem 60-68 l. Prednosťou modelu sú dvierka rúry, ktorá idú demontovať, takže ich môžete dobre umyť z oboch strán. Rúra bohužiaľ nemá samočistenie v podobe katalýzy, aj keď katalytické plechy sú súčasťou.

Zanussi je sporák najnižšej cenovej kategórie, u ktorého vás poteší nízka obstarávacia cena. Za tú dostanete výrobok, ktorý síce nemá žiadne exkluzívne funkcie, ale dobre na ňom uvaríte a tiež upečiete.

  • pečenie s funkciou pary
  • možnosť grilovania
  • ukazovateľ zvyškového tepla
  • chýba Multizone
  • chýba oválna zóna
  • nepraktické uschovanie plechov
Zistiť cenu

Amica 510GE1.23PF(W)

Typkombinovaný
Zdroj energieelektrina, plyn
Typ ohrievaniaplyn
Tepelná úprava v rúrevykurovacie horné a spodné teleso
Počet varných zón4
Oválna zóna-
Multizone-
Indikátor zvyškového tepla-
Ovládaniemechanické
Typ rúryelektrická
Čistenie rúryručne
Vnútorný objem rúry69 l
Teleskopické výsuvynie
Rozmery v cm85 x 50 x 60
Energetická triedaA
Príkon2 W
Napätie230 V

Kombinovaný voľne stojaci sporák Amica využíva pre varenie plyn a pre pečenie elektrinu. Z výroby je určený pre pripojenie na zemný plyn, ale plynár je schopný ho prenastaviť na propán bután. Trysky na propán bután sú súčasťou balenia.

Obstarávacia cena sporáka je skutočne veľmi nízka a nedosahuje ani 160 €. Z tohto dôvodu nemôžete od spotrebiča očakávať zázraky. Chýba mu napríklad elektrická iskra, ale zato má poistku proti úniku plynu, keď sa zhasne plameň.

Rúra má veľký objem 69 l, čo ocenia všetci, ktorí často pečú pre veľkú rodinu. Počítať však musíte s atypickými rozmermi plechu 43 cm šírka a 38 cm hĺbka. Je dosť pravdepodobné, že plechy z predchádzajúcej rúry nebudú do Amicy sedieť. Plechy nie sú súčasťou balenia a je potrebné si ich prikúpiť zvlášť. Ukladajú sa do spodnej časti rúry, ktorá však nemá dno, takže plechy ležia na zemi, čo nám príde trochu škoda. Niekomu sa to môže javiť ako nehygienické.

Rúra umožňuje horný a spodný ohrev. Ovládanie rúry môže byť z počiatku trošku mätúce, pretože sa pre neho využíva iba jeden otočný volič. Tým nastavíte ako typ ohrevu, tak svetlo a teplotné stupne. Súčasťou sporáka nie je horný kryt, ktorý bohužiaľ nemožno ani prikúpiť. Preto za varnú dosku odporúčame položiť obklad alebo iný chránič steny pred bublajúcim jedlom.

  • nízka obstarávacia cena
  • poistka horákov
  • veľký objem rúry
  • možnosť prepojenia na propán bután
  • atypické plechy
  • plechy nutné prikúpiť
  • k dispozícii nie je horný kryt
  • nie je elektrická iskra
Zistiť cenu

Čo je to sporák

Ide o spotrebič, ktorý v sebe kombinuje varnú dosku a rúru. Spravidla sa jedná o jeden spotrebič, ktorý je voľne stojaca. U vstavaných spotrebičov vyberáte zvlášť rúru na pečenie a varnú dosku.

Je však možné zvoliť aj polyvalentný sporák, čo znamená, že varná doska aj rúra sú zvlášť a je možné ich integrovať do kuchynskej linky. Ovládanie varnej dosky je spravidla na ovládacom paneli rúry, takže je dôležité, aby k sebe tieto spotrebiče pasovali. Dosku aj rúru by ste mali kupovať u jedného výrobcu. Len tak budete mať istotu, že budete môcť obaja dva spotrebiče ovládať. Vzhľadom k tomu, že je ovládací panel varnej plochy umiestnený na rúre, je dôležité, aby oba spotrebiče boli určené pre kombináciu. Inak by ste varnú plochu nemohli ovládať.

Pred nákupom si ujasnite

Než sa rozhodnete pre konkrétny model, odpovedzte si tieto otázky:

  • Chcem zabudovateľný alebo samostatne stojaci spotrebič?
  • Aké zdroje energie doma mám? Plyn a elektrinu alebo len elektrinu?
  • Pre koľko ľudí sa chytám variť a koľko platničiek nebudem potrebovať?
  • Bez ktorých funkciou sa nezaobídem?
  • Koľko peňazí chcem za minúť?

Štyri základné druhy sporákov

Medzi základné druhy sporákov patria tieto tri:

  • elektrický sporák,
  • plynový sporák
  • a kombinovaný sporák.

Štvrtým a menej rozšíreným je sporák s výmenníkom, ktorý môžete poznať aj pod pojmom: na tuhé palivá.

Elektrický sporák

Ako už názov napovedá, rúra aj varná doska využívajú k svojmu chodu elektrickú energiu. Aby spoľahlivo a plnohodnotne fungoval, je dôležité ho napojiť na zdroj 380-400 V. Je možné aj napojenie na 230-240 V, čo však obmedzí jeho používania. Výnimkou sú sporáky s 3 liatinovými varnými doskami.

Pre celo elektrický model sa rozhodnite vo chvíli, keď doma nemáte prípojku na plyn. Pre úplnú funkčnosť je dôležité napojenie na napätie 380-400 V. Ak nie ste elektrikár, ani nezvažujte otázku, ako zapojiť elektrický sporák, pretože zapojenie vyžaduje odborníka. Elektrický sporák je vhodnou voľbou aj pre všetkých, ktorí radšej pečú, než varí.

Pokiaľ si chcete varenie užiť, mal by byť spotrebič čo najvýkonnejší. Preto by mal byť trojfázový, ktorý vám umožní používanie rúry aj varných zón súčasne. Trojfázové zapojenie znamená, že do jedného okruhu sa zapája rúra, do druhého najväčšie a najmenšie platnička a do tretieho dve stredné platničky. V prípade, že by ste takto výkonný sporák pripojili na jednu fázu istenú 16 A ističom, nebudete môcť pustiť všetko naraz, pretože by došlo k vyhodenie poistiek.

Podľa typu varnej dosky sa elektrické sporáky delia na:

Liatinové elektrické sporáky

Patrí medzi najlacnejšie a najstaršie modely, od ktorých sa dnes v moderných domácnostiach skôr upúšťa. S liatinovú varnou doskou sa stretnete napríklad na chatách a chalupách či v študentských bytoch, pretože majú najvyššiu spotrebu energie. Dlho trvá, než sa nahrejú na potrebnú teplotu a dlho dobu chladnú. Na druhú stranu to sú jediné elektrické sporáky, ktoré umožňujú napojenie na nižšie napätie, teda 230-240 V, a to pri variante s 3 varnými zónami. Ovládanie je mechanické, pomocou otočných gombíkov.

Sklokeramické sporáky

Sporáky so sklokeramickou doskou patrí v dnešnej dobe k najrozšírenejším modelom. Povrch je tvorený zo skla a keramiky a je mechanicky silne odolný, je však nutné si dávať pozor, aby ste ho zlým spôsobom čistenia nepoškriabali (nepoužívajte drôtenky, abrazívne prostriedky ani nože či iné ostré predmety). Pod povrchom je zabudované odporové vykurovacie teleso, ktoré sa po pripojení k zdroju elektrickej energie začne zahrievať, čím ohrieva dosku.

Na doske sú vyznačené varné zóny, ktorých môže byť 4 až 6. Sú rôzne veľké a na niektorých je dokonca možné variť aj v oválnych pekáčoch. Vďaka absolútne rovnému povrchu dochádza k plynulému prenosu tepla medzi dnom hrnca a platňou. Dosky môžu byť opatrené infračerveným senzorom, ktorý neustále sleduje teplotu a prispôsobuje jej priebeh varenia. Vďaka nemu by nemalo dochádzať k pretekaniu jedla cez hrniec kvôli neprimeranému varu.

Sklokeramika má menšie teplotné straty než liatinová doska a je v podstate zlatou strednou cestou medzi liatinou a indukciou. Povrch sa rýchlo zahrieva a tiež rýchlo chladne. Variť na nej môžete vo varnom skle, v riadu z nerezu alebo s povrchom z teflónu. Obľube sa tieto dosky teší vďaka pomerne rýchlemu ohrevu, modernému vzhľadu a jednoduchej údržbe. Ostatne o tom, ako udržiavať sklokeramiku a indukciu sme písali tu.

Ovládanie je dostupné hneď v niekoľkých variantách, záleží len na tom, pre čo sa rozhodnete. Vyberať môžete z ovládania mechanického pomocou otočných voličov, z dotykového alebo výsuvného. Najrozšírenejší možností je ovládanie dotykové.

Indukčný sporák

Sporáky s indukčnou varnou doskou patrí medzi tie najlepšie, ktoré sú v súčasnosti k dostaniu. Na pohľad sú podobné sklokeramickým, ale odlišuje je rýchlosť a spôsob ohrevu.

Najväčšou výhodou je úspora energie aj spomínaná rýchlosť ohrevu. Teplota sa ľahko reguluje a po dovarení doska skutočne rýchlo vychladne. Doska sa totiž v podstate nezahrieva. Nahrieva iba nádobu na nej položenú, takže je veľmi bezpečná. V prípade, že na varnej zóne nie je položený žiadne riad, doska sa nezohreje, ani keď je zapnutá.

Indukčná doska však vyžaduje špeciálný riad s feromagnetickým dnom, ktoré umožňuje vedenie tepla. Preto, než pristúpite k obstaranie týchto najlepších elektrických sporákov, skontrolujte si, či vaše riad toto dno má. Test je jednoduchý. Ku dnu stačí priložiť magnet, a ak na dne drží, budú hrnce na indukciu fungovať. V prípade, že nemáte riad s touto úpravou, budete musieť zaobstarať buď sklokeramiku, alebo nový riad.

Vďaka tomu, že samotná doska nezahrieva, znižujú sa aj nároky na údržbu, pretože nebudete musieť odstraňovať pripečené zvyšky.

Medzi najobľúbenejšie varné dosky patrí sklokeramické a indukčné, ktorých porovnanie sme pre vás spísali v nasledujúcej tabuľke.

Sklokeramická doskaIndukčná doska
Príkon2,2 kW2,8 kW
Efektívny výkon1,32 kW2,52 kW
Účinnosť60 %90 %
Približná doba dosiahnutie varu9 min5 min
Zvyškové teploznižuje sa inteligentnou elektronikounie je
Údržba a starostlivosťnáročnejšie, pretože nečistoty sa pripečújednoduchšie, zvyšky sa nepripekajú
Typ riaduakejkoľveks feromagnetickým dnom
Orientačná cenaod 150 €od 500 €

Ak neviete, akú značku sporáku vybrať, spoľahnite sa na kvalitného výrobcu s dlhou tradíciou. Medzi najobľúbenejšie samozrejme patrí Mora, česká klasika. Luxusnejšieho tovaru sa dočkáte napríklad od Gorenje a jednoduché ovládanie zase ponúka Amica. Medzi spoľahlivých výrobcov sa však radí napríklad aj Electrolux alebo Bosch.

Plynový sporák

Celoplynový sporák nepatrí medzi najrozšírenejšie, ale aj s touto možnosťou sa môžete v obchode stretnúť. Prednosťou je presnejšie kontrola a regulácia plameňa plynových horákov na varnej doske. Varná doska disponuje horákmi a stabilnými rošty. Rošt môže byť delený alebo celý. Delený sa lepšie udržuje. Rošty udržujú nádoby na varenie priamo nad plameňom horákov.

Dobrá rada: Vzhľadom k tomu, že sa mriežka na plynový sporák nemusí zmestiť do drezu, je vhodné ju omotať namočenou gázou v octe, nechať asi 1,5 hodiny pôsobiť a zmäknuté nečistoty následne odstrániť pomocou hubky a saponátu.

Horákov býva rôzny počet, od troch až po päť. Štandardne sa však stretnete so 4 horákovým prevedením. Nádoby sa nad plameňom zahrievajú takmer okamžite a regulácia teploty je veľmi presná a jednoduchá. Kto si raz vyskúšal varenia na plyne, už nechce inak. Varenie je rýchle a regulácia presná.

Moderné a najlepšie plynové sporáky bývajú vybavené poistkou proti úniku plynu a poistkou vypnutie prívodu plynu v prípade, že plameň zhasne. Varenie je teda skutočne bezpečné. Zapaľovanie horákov je v dnešnej dobe tiež pohodlné. Už nemusíte používať zápalky alebo iné prístroje, ktoré hádže iskru.

Plynové spotrebiče sú vybavené piezo zapaľovaním. Stačí teda len stlačiť a otočiť voličom pre spustenie plynu a vďaka piezoelektrickému javu dôjde aj k jeho okamžitému zapálenie. Ide teda v podstate o integrovanej škrkátko. S touto vychytávkou sa môžete stretnúť aj u plynových záhradných grilov. Vďaka presnej regulácii dochádza k minimálnym teplotným stratám, čo znižuje náklady na varenie.

Nedostatkom plynových varných dosiek je zložitejšia údržba. Hoci sa horná časť horáka dá vybrať a očistiť (postupuje podľa návodu výrobcu), postupom času sa horáky zanesú a potrebujú profesionálne čistenie.

Čo sa týka pečenia v plynovej rúre, tu bohužiaľ tak presná regulácia ako pri elektrických rúr nie je. Teplota sa teda upravuje pomocou najrôznejších kuchárskych trikov. Vzhľadom k tomu, že teplo sa v plynovej rúre šíri odspodu, je častým nešvárom spálená spodná časť pokrmu a horná nedopečené. Ohrev je možný väčšinou len zospodu, takže pečenie nie je rovnomerné. Pripečeniu spodnej časti je možné predchádzať obalením roštu hliníkovou fóliou čiže alobalom. Pečenie v plynovej rúre je možné len v rozmedzí 150-260 ° C.

Zapojenie

Plynový sporák musí vždy zapojiť odborník, pričom cena sa pohybuje okolo 15 €. Cena prehliadky plynového sporáka sa pohybuje okolo 10 €. Ale vždy záleží na odborníkovi, ktorého si pozvete. Periodickú kontrolu a servisnú prehliadku plynových sporákov by ste mali podstúpiť 1x ročne.

Cena uzatváracieho ventilu k plynovému sporáku sa pohybuje od 10 až po 50 €, cena novej hadice začína zhruba na 10 € a končí hodnotou presahujúcou 40 €.

Kombinované sporáky

Tvoria najpočetnejšiu skupinu. Kombinuje to najlepšie a najobľúbenejšie z ponuky plynových a elektrických výrobkov. K dostaniu je teda sporák s plynovou varnou doskou a elektrickou rúrou. Kombinované varianty netrpia neduhom nedopečených alebo pripečených jedál v rúre a zároveň varenie na plyne nie je tak finančne náročné ako na elektrike. Aby ste si kombinovaný model mohli dovoliť, je dôležité, aby ste v kuchyni mali prívod plynu.

Kombinácia vám ponúkne výkonnosť a presnú reguláciu plynových horákov a programovú variabilitu a široké možnosti úpravy teploty elektrické rúry. V elektrickej rúre tak môžete teplotu regulovať od 35 ° C do po 350 ° C, k dispozícii máte spodný aj horný ohrev, prípade pečenia na teplovzduch. Takto skombinované sporáky optimalizujú výsledky varenie a pečenie.

Sporáky na tuhé palivá

Nejedná sa o tak rozšírenú variantu, ale stretnúť sa s ním môžete. Spravidla si svoje miesto našiel v chatách a chalupách, ale stáva sa súčasťou aj bežných domácností. Kuchynský sporák na tuhé palivá je viacúčelový spotrebič, ktorý slúži nielen pre varenie, ale aj vykurovanie a pečenie.

Prednosťou je nezávislosť, pretože pre jeho chod nepotrebujete elektrinu ani plyn. Kúrenie a varenie za pomoci tuhého otopu patrí k finančne najvýhodnejšiemu, ale na druhú stranu musíte počítať s väčšou fyzickou i časovou náročnosťou, ktoré zaberie príprava otopu.

Pri výbere sporáka na tuhé palivá zohľadnite výkon. Výkon vyberte podľa veľkosti miestnosti a najbližších prepojených priestorov. Zvyčajne sa môžete stretnúť s hodnotami od 5 kW do 10 kW, ale spravidla sa využívajú sporáky o výkone 5-7,5 kW. V prípade sporáka s výmenníkom, ktorý vykúri celý dom a umožňuje i ohrev TUV a radiátorov, sa výkon pohybuje okolo 20 kW. Skôr než s modelom s výmenníkom sa stretnete s teplovzdušnými sporáky.

Parametre pre výber nového sporáku

Pri výbere zohľadnite jeho rozmery, počet varných zón, ovládanie vzhľad i spotrebu.

Rozmery

Sklokeramický, kombinovaný, elektrický a niekedy aj plynový sporák môžete zohnať v rozmeroch so šírkou 40, 50-60 cm aj 90 cm. Šírka je najviac dôležitú veličinou, voľte ju podľa toho, koľko miesta v kuchyni na spotrebič máte. Najrozšírenejší je šírka 60 cm, ale ako sme už písali, naraziť môžete aj na 40cm šírku či veľkú 90cm šírku. U 90cm modeloch môžete celkom iste počítať s viac ako 4 varnými zónami, pri modeloch 40cm naopak s menej ako 4 zónami. Šírka sporákov je taká, aby ste k nemu bez problémov zohnali digestor.

Varné zóny

Ako sme už napísali, sa šírkou súvisí aj počet či veľkosť varných zón. K dispozícii sú spotrebiče so 2-6 varnými zónami, ktoré môžu byť rôzne veľké. Najčastejšie variantom sú 4zónové variče. Predovšetkým sklokeramika a indukcie sú opatrené rôzne pokročilými funkciami, vďaka ktorým je umožnený rôzne rýchly ohrev zón. Všeobecne platí, že čím väčšia rodina ste, tým viac varných zón upotřebíte.

Možnosti ovládania

Ovládanie by malo byť čo najjednoduchšie. Stretnúť sa môžete s dvoma typmi: mechanickým a dotykovým. S mechanickým sa spravidla stretnete u plynových varných dosiek alebo sporákov. Pri plynových modelov je štandardom integrované piezoelektrické zapaľovanie, ktoré pri stlačení začne nahadzovať iskru a po spustení plynu dôjde k zapáleniu. Nepotrebujete tak žiadne zápalky ani iný typ zapaľovača na plynový sporák.

Elektrické varianty disponujú dotykovým ovládaním. Vybrať si môžete z číselného nastavenia, kedy najvyššie číslo znamená najvyšší stupeň ohrevu, ale k dispozícii je tiež škála, po ktorej len prejdete prstom, a ohrev zvýšenie alebo zníženie na základe toho, kde ste prstom zastavili.

Design

Z hľadiska vzhľadu si budete okrem farieb a typu ovládania vyberať aj možnosť samostatne stojaceho alebo vstavaného kombinovaného sporáka.

  • Voľne stojace sporáky – zasúvajú sa do medzery v kuchynskej linke. Veľkosť medzery musí zodpovedať šírke výrobku, ktorá sa najčastejšie pohybuje medzi 50-60 cm. Výhodou tejto možnosti je nižšia cena, jednoduchá inštalácia a premiestňovanie v prípade sťahovania alebo iného rozmiestnenie kuchynskej linky. Nevýhodou však medzery, ktoré vznikajú okolo spotrebiča a do ktorých zapadajú nečistoty. Kuchynská linka nepôsobí celistvo.
  • Vstavané sporáky – rúra aj varná doska sa integrujú rovno do kuchynskej linky. Majú svoje pevné miesto, ktoré sa už nedá zmeniť. Je teda potrebné počítať s dostatočne veľkým otvorom na rúru a výrezom na varnú dosku. Oba dva spotrebiče potrebujú priestor pre odvetrávanie, na ktoré je potrebné pri realizácii myslieť. Vstavané spotrebiče vyzerajú elegantne, ale je potrebné počítať s ich vyššou obstarávacou cenou.

Obe dve varianty sa dajú kúpiť v rozličných dizajnových prevedeniach. Dostupné sú predovšetkým nerezové kombinované aj klasické sporáky. Naraziť však môžete aj na kov rôznych farieb. Do dedinsky zariadených príbytkov je jasnou voľbou retro sporák s oblúkovým sklom dvierok rúry a špecifickým mechanickým ovládaním. Elektrické varné dosky sú spravidla buď z liatiny, alebo zo skla. Medzi najbežnejšie farby patrí biela, čierna a strieborná.

Dobrá rada: Pri varení často dochádza k bublanie a aj nejšikovnějšímu kuchári sa môže stať, že sa pokrm rozprskne na všetky strany. Pokiaľ na stene nemáte obklad z dlažby, sú veľmi efektívne ochranné sklenené dosky na sporák. Sklo môžete nainštalovať buď len za sporák, alebo po celej dĺžke pracovnej dosky. Povrch sa ľahko udržuje a nezostávajú na ňom škvrny.

Funkcie, ktoré vám uľahčia varenie

Pri výbere nového kuchynského sporáka zvážte možnosti pečenia a údržby, ktoré vám ponúka rúra. Okrem rúry by ste sa mali pozastaviť aj nad funkciami samotnej varnej dosky, pretože tá neponúka len reguláciu teploty.

  • Gas stop – dôležitý bezpečnostný prvok plynových sporákov, ktorý vypne prívod plynu v prípade, že zhasne plameň. Riziko vznietenia a úniku plynu sa tak znižuje na úplné minimum.
  • Piezoelektrické zapaľovanie – vybavenie plynových výrobkov, vďaka ktorému nepotrebujete zápalky ani iné zapaľovače plynu. Pomocou stlačení tlačidla vznikne iskra, ktorá zapáli plyn.
  • LED podsvietenie – nájdete predovšetkým na varných doskách. Podsvietenie ovládacích prvkov vám uľahčí celkové ovládanie panelu, a navyše sporák získa luxusnejší vzhľad.
  • Wok horák – nájdete ho na plynovej doske a môže mať dvojaké prevedení. Mono horák pre wok má jednotnú reguláciu výkonu pre oba okruhy plameňu. Dual horák umožňuje reguláciu výkonu plameňa pre oba okruhy zvlášť.
  • Hight-light zóna – jedná sa o varnú zónu, ktorá sa dokáže zahriať rýchlejšie na prevádzkovú teplotu, takže môžete začať variť prakticky ihneď. Táto zóna predlžuje životnosť dosky a znižuje jej spotrebu.
  • Indikátor zvyškového tepla – ukazuje, ako veľmi je varná zóna po ukončení varenia teplá. Pomôže predísť popáleninám ako u dospelých, tak u detí. Vďaka indikátoru môžete zvyškové teplo využiť aj pre ohrev jedla, čím ušetríte energiu.
  • Detská poistka – užitočná vychytávka, ktorú ocenia najmä rodiny s deťmi. Po nastavení ohrevu ju stačí aktivovať, čím predídete nechcené neskoršej manipulácii.
  • Časovač – funguje v podstate ako minútka. Stačí len nastaviť dobu varenia alebo ohrevu. Po jej uplynutí vás bude časovač informovať napríklad pomocou pípanie, takže, ak to pokrm nevyžaduje, nemusíte pri jeho príprave stáť pri sporáku a ani sa báť, že by ste ho pripálil, kvôli tomu, že ste zabudli, že sa na platni pripravuje.
  • Automatické vypnutie – varná doska sa sama po niekoľkých sekundách vypne v prípade dlhšej nečinnosti.
  • Stop & Go, Restart – pri aktivovaní nechcené funkcie alebo nastavenia niečoho, čo ste nechceli, môžete využiť funkciu Stop & Go, ktorá vypne alebo následne zapne ohrev dosky. Reštartom vrátite všetky nastavenia do pôvodného stavu, napríklad pri nečakanom vypnutí kvôli rozliatiu tekutín.
  • Power Boost – šikovná funkcia, ktorá umožňuje rýchle ohriatie varnej zóny. Pri nastavení dôjde k jej rýchlemu ohriatie, takže na zóne môžete začať variť prakticky okamžite.
  • QuickStart – funguje podobne ako Power Boost s tým rozdielom, že spozná varnú dosku, na ktorú ste položili nádobu a na ktoré si prajete rýchle varenie. Vy si len navolíte stupeň ohrevu.
  • Informácie o spotrebe – napríklad naj indukčné sporáky zobrazujú spotrebu a umožňujú v budúcnosti nastaviť napríklad úspornejšie program pre varenie alebo pečenie.
  • Blokácia varného panela – ide v podstate o taký sporákový vypínač, hodí sa predovšetkým pri dovarení. Akonáhle funkciu aktivujete, ovládací panel sa zablokuje a nemôže dôjsť k jeho zapnutiu napríklad zvedavými deťmi.
  • Multizone – jedna varná zóna je rozdelená napríklad na tri rôznych veľkostí, takže si môžete veľkosť varnej plochy zvoliť podľa veľkosti nádoby.
  • Oválna zóna – spravidla sa jedná o dve varné zóny, pričom môžete variť buď len na jednej, alebo na oboch. Vďaka oválnemu tvaru môžete na zóne pripravovať aj pokrmy v pekáči.

Ako sa vyznať v energetickom štítku

Ak stále váhate nad tým, aký sporák vybrať, riaďte sa energetickým štítkom. Čo všetko z neho vyčítate?

  • Energetická trieda – je znázornená farebnou škálou, pričom zelená je najúspornejší, červená najmenej úsporná. Sporáky sa v súčasnosti pohybujú v triedach A +, A, B. Najhoršie triedou môže byť maximálne C. Najviac modelov sa nachádza v kategórii A, avšak A + sa pomaly rozrastá.
  • Typ spotrebiča – na štíte nájdete obrázok, ktorý odkazuje k tomu, aký zdroj energie spotrebič využíva (elektrina / plyn).
  • Spotreba – v prípade elektrických sporákov sa spotreba uvádza v kWh, u plynových sporákov v megajouloch MJ.
  • Hlučnosť – uvádza sa v dB,
  • objem vnútorného priestoru – hodnota uvedená v litroch l,
  • Spotreba energie počas jedného cyklu ohrevu.

Obstarávacia cena sporákov

Cena sa odvíja od typu sporáka. Inú cenu zaplatíte za kombinovaný sporák a inú za elektrický alebo plynový. Samozrejme tiež záleží na funkciách i prevedenie.

Lacné sporáky

Zhruba do 400 € zaobstaráte lacný plynový sporák, prípadne sporák kombinovaný so sklokeramickou doskou. Ponúkne vám základné funkcie a pre nenáročných užívateľov je rozhodne dobrou voľbou.

Kvalitné sporáky

V rozmedzí 400 až 1 000 € budete mať na výber predovšetkým kombinované modely, a to vrátane vstavaných. Za túto cenu zaobstaráte kombinované najúspornejší modely, ktoré sú na trhu dostupné. Naviac sa vám otvorí ponuka indukčných varných dosiek alebo dosiek s piatimi varnými plochami. Rúra ponúkne otočný ražeň alebo teleskopické výsuvy.

Top sporáky

Nad 1 000 € zaobstaráte voľne stojace sporáky z nerezu. Objem rúry presahuje 69 l, čo je viac ako štandard. Štandard sa pohybuje v rozmedzí 60-68 l. Väčší objem znamená aj väčšiu šírku a celkovo atypické rozmery. Tešiť sa môžete na luxusný vzhľad i prevedenie a samozrejme nadštandardnú výbavu a zodpovedajúci výkon.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď