Ako vybrať sušičku ovocia a potravín

Sušičky potravín ocenia hlavne záhradkári, ale aj všetci tí, ktorí chcú žiť zdravo. Potraviny si sušením zachovávajú takmer všetky vitamíny. Výnimku tvorí beta-karotén, ktorého obsah sa znižuje zhruba o polovicu a vitamín C, u ktorého dochádza k strate asi 80%. Aj napriek tomu, je sušené ovocie veľmi zdravé, pretože vám napríklad počas športu alebo výletu dodá toľko potrebnú energiu. Na konci článku poradíme, ako sušiť jednotlivé suroviny, pre čo najlepší výsledok.

Najlepší sušičky ovocia a potravín 2018

Concept SO-1020

Typguľatá
Príkon245 W
Časovačnie
Regulácia teplotyáno
Ochrana proti prehriatiuáno
Počet plat9

Veľká a priestranná sušička ovocia do ktorej sa vojde celých 9 plat. Každé z nich má priemer 32 cm, takže môžete sušiť veľké množstvo ovocia. Milovníkov byliniek musím sklamať, v základnej výbave nenájdete bylinkové sitko. To si musíte dokúpiť samostatne. Jeho cena je cca 5 .

Uvádzaná hlučnosť je 46 dB. Ale ako je to v praxi? Najmä ak máte malý byt, tak je to pre vás dôležitý ukazovateľ. Sušenie totiž nejaký čas trvá a bežne sušička beží cez noc. V rovnakej miestnosti s ňou by som asi spať nedokázal, stále počujete jemné šušťanie vzduchu. Pokiaľ ju necháte vo vedľajšej miestnosti, tak cez zavreté dvere nič počuť nie je. Prístroj zvláda aj niekoľko dňovú prevádzku v kuse, neprehrieva sa.

A ako je na tom sušenie? Ovládanie je veľmi jednoduché, len nastavíte niektorú z teplôt (35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, 70 ° C) a sušenie začína. Jednotlivé plata príliš neprepĺňajte. Manuál hovorí, že by aspoň desať percent ich plochy malo zostať voľné pre prúdenie vzduchu. S tým možno len súhlasiť. Bohužiaľ distribúcia tepla medzi jednotlivými poschodiami nie je rovnaká. Dole je teplo najväčšie a v horných poschodiach je teplota o veľa nižšia.

Ak si nastavíte 70 ° C, tak reálna teplota v najvyšších poschodiach je niekde okolo 30-35 ° C. S tým je nutné pri sušení počítať a prípadne poradie plat prehadzovať, aby bol výsledok na všetkých platoch rovnaký. Samozrejme možno sušiť aj menej ako 9 plat súčasne, ale spotreba energie je v zásade rovnaká. Preto sa vám sušenie s menej platy predraží. Keďže sú jednotlivé pláty dierované, nie je príliš vhodné sušiť rôzne druhy ovocia alebo byliniek. Môže ľahko dôjsť k premiešaniu pachov.

Spracovanie nie je práve robustné a odporúčam sa k nej správať opatrne, aby vám dlho vydržala. Celkovo mám z prístroja pomerne dobrý pocit. Cez spomínané nedostatky svoj účel plní dobre a všetkým nadšeným bylinkářům, hubárom alebo sušitelům ovocie ide jej kúpiť odporučiť.

Zistiť cenu

Gorenje FDK 24

Typguľatá
Príkon240 W
Časovačáno
Regulácia teplotyáno
Ochrana proti prehriatiuáno
Počet plat5

Tento prístroj je svojou kapacitou o niečo menšia ako ten predošlý. Má „len“ päť plat. Tie sú výškovo nastaviteľné (2 polohy). Väčšine užívateľov by to mohlo stačiť, ale pre nadšených spracovateľov ovocia a zeleniny môže byť tento počet nedostatočný. Potešilo ma, že okrem klasických plat bol v balení aj plato na sušenie byliniek alebo veľmi drobného ovocia. Spracovanie zodpovedá cene, plata sú pomerne krehká a ak ho nedopatrením rozbijete, tak nové vás vyjde na cca 6 .

Ovládanie nie je žiadna veda. Pri spustení prístroja máte automaticky nastavenú teplotu 70 ° C a čas sušenia 10 hodín. Oboje je možné zmeniť. Teplotu nastavujete v piatich stupňoch v rozmedzí 35-70 ° C. Čas po pol hodine v rozmedzí 0,5-20 hodín. V návode je informácia, že spotrebič je možné používať max. 20 hodín a že sa po 20-tich hodinách má 2x po sebe stlačiť tlačidlo Start / Reset. Pravdepodobne to bude mať vplyv na životnosť prístroja, takže odporúčam túto informáciu rešpektovať. Jednotlivé plata možno bez obáv umývať v umývačke.

U sušenie bohužiaľ dochádza ku klasickému javu, kedy je v nižších poschodiach vyššia teplota (zodpovedá tej nastavenej) a vo vyšších je teplota nižšia. Tu je výhodou fakt, že má len päť poschodí. Preto rozdiely nie sú také rozsiahle, ako u sušičiek s viacerými platy (poschodiami). Nerovnomerná distribúcia teploty je bežný jav medzi všetkými „lacnými“ sušičkami, ktoré som mal možnosť stretnúť. Ak existujú výnimky, tak budem rád, keď sa o nich zmienite do diskusie pod článkom, skúsime sa k nim dostať a vyskúšať ich.

Prístroje, ktoré to dokážu lepšie stojí podľa mojej skúsenosti od 200 € viac. Zvážte či vám to stojí za to a alebo radšej budete pláty v priebehu sušenia prehadzovať. Hlučnosť je subjektívne o niečo nižšia ako u konkurencie od Conceptu, ale rovnako by som u nej spať nedokázal. Ale to snáď nikoho trápiť nebude. Pri ukončení sušenia vydá prístroj hlasný zvuk, ktorý je pomerne nepríjemný a môže vzbudiť aj z vedľajšej miestnosti.

Zistiť cenu

DOMO DO 325 VD

Typguľatá
Príkon400 W
Časovačnie
Regulácia teplotyáno
Ochrana proti prehriatiuáno
Počet plat5

Lacná sušička, ktorá má niekoľko veľa silných a tiež slabých stránok. Ponúka päť sušiacich poschodí kruhového tvaru, ktoré sú z prekvapivo kvalitného a tvrdého plastu. Aj u nej je problém s nerovnomernou úrovňou sušenia, teda že v spodnej poschodí je vyššia teplota než vo vyššom. Pravidelnému prehadzovania poradie plat sa nevyhnete. Ešte k nastavenie teploty. To je tu možné len v troch úrovniach. Nastavenie 1 – 55 ° C, nastavenie 2 – 65 ° C, nastavenie 3 – 75 ° C. Ak hľadáte spotrebič, ktorý bude schopný sušiť pri nízkych teplotách, tak sa musíte pozrieť inde. DOMO DO 325 VD nie je vybavená časovačom. To znamená, že beží kým ho nevypnete. Z počiatku mi to prišlo ako veľká nevýhoda, ale vzhľadom k tomu, že je potrebné stav priebežne kontrolovať a prehadzovať pláty, tak mi to až toľko kritické nepríde.

slušný príkon 400 W a na rýchlosti sušenia je to poznať. Príde mi lepšie ako obdobne drahá konkurencie. Kde naopak zaostáva je vyššia hlučnosť, najmä keď je nastavená najvyššia teplota. Ak máte rodinný dom alebo veľký byt, tak vám to môže byť jedno, ale v menších priestoroch je to trochu nepríjemné. Taktiež by som uvítal o trochu dlhší prívodný kábel. Len pre zaujímavosť, je možní dokúpiť klasické náhradné plata, ale nie sú k dispozícii plata pre sušenie byliniek. Ide to riešiť tak, že ich položíte na papier na pečenie.

Hodnotenie je za mňa také rozporuplné. Na jednej strane tu máme výbornú rýchlosť sušenia (pozor na presušeniu ovocie, keď ho necháte cez noc) a kvalitné materiály. Na druhej slabšie výbavu a vyššia hlučnosť. Finálne rozhodnutie je na každom záujemcovi, či sú pre neho klady dostatočným prevážením nad zápory. Škoda, že nie je cena o niečo nižšia, potom by sa za mňa išlo o jasnou voľbou v segmente najlacnejších sušičiek ovocia. Ale distribútor si svoju cenu stráži a tá je tak rovnaká naprieč všetkými eshopy. Alternatívou môže byť vyšší model Domo DO 600, ktorý má časovač a zároveň ešte vyšší výkon. Avšak aj jeho cena je cca o ďalších 20  vyššia.

Zistiť cenu

ETA 0302 90000

Typhranatá
Príkon630 W
Časovačáno
Regulácia teplotyáno
Ochrana proti prehriatiuáno
Počet plat9

Hneď v úvode musím priznať, že nie je úplne fér porovnávať túto sušičku ovocia s ostatnými v teste. Už len z jej ceny, ktorá je v zásade rovnaká ako cena všetkých ostatných štyroch dohromady. Už z toho je jasné, že z pohľadu výbavy alebo sušiaceho výkonu musí konkurencii rozdrdit. Berte ju skôr ako inšpiráciu čo všetko môže tento typ spotrebiča vedieť a v prípade, že máte veľký rozpočet alebo je pre vás tento štýl úpravy potravín veľkým koníčkom, tak vás môže jej kúpa zlákať.

Ovládanie je jednoduché. Páči sa mi, že teplota aj čas idú nastavovať ako smerom dole, tak i hore. Nehrozí rovnaká nepríjemnosť ako pri G21 Paradiso BIG, kedy po „minutie“ požadovanej teploty musíte stláčať ako zbesilí, aby ste sa na ňu opäť dostali. Predvolené nastavenie je 50 ° C. Počas sušenia sa na displeji môžu ukazovať na striedačku dve teploty. Tou prvou je teplota nastavená (má pri sebe svietiace zelenú bodku) a teplota ktorá v tejto chvíli v sušičke je. Keď je teplota nižšia ako 30 ° C, zobrazujú sa takto „-„. V prvej chvíli to môže užívateľa vydesiť a myslia si, že sa jedná o nejakú chybu.

Podľa očakávaní suší úplne výborne. Plocha je veľká, potraviny sú presušené rovnomerne. Na rozdiel od lacnejších sušičiek nie je nutné v priebehu sušenia meniť poradie jednotlivých plat. Rovnaká teplota je v spodnej, aj v hornej časti. Z tohto pohľadu teda všetko na výbornú. Okrem klasického sušenie toho vie tento prístroj oveľa viac. Umožňuje pripravovať RAW stravu, sušiť domáce cestoviny, kysnúť cesto alebo napríklad domáci jogurt. Inštrukcie ako v týchto prípadoch postupovať nájdete v návode. Na ňom si dala ETA naozajležať. Je zrozumiteľný a detailné. Na asi štyroch stránkové tabuľke je veľké množstvo ovocia, zeleniny ale aj rýb a pri každej je odporúčaná dobu sušenia. V naplnenie plat sa netreba príliš obmedzovať aj keď sú preplnené, tak je sušenie úspešné.

Avšak aj tu nájdete pár nedostatkov. Niekto by možno u takto drahého prístroja očakával ešte menšiu hlučnosť, tá je porovnateľná s ostatnými hodnotenými prístrojmi. To mi dôležité nepríde. Na druhú stranu plata nie sú z extra tvrdého plastu a mal by som obavy o ich životnosť, hlavne ak pri väčšom zaťažení. To isté platí pre bočné lišty, ak máte väčšie množstvo jogurtu alebo cesta. Náhradné plata sú tiež celkom drahé. Aj napriek tomu si myslím, že sa jedná o skvelý prístroj, ktorý dokáže úžasné veci. Obávam sa ale, že pre väčšinu domácností je cena príliš vysoká a preto zvolí, niektorú z lacnejších variant.

Zistiť cenu

G21 Paradiso BIG

Typhranatá
Príkon550 W
Časovačáno
Regulácia teplotyáno
Ochrana proti prehriatiuáno
Počet plat6

Veľká sušička s nadštandardným príkonom 550 W. Zmestí sa doň šesť plat, pri ktorých možno ľahko zmeniť výška (stačí plata otočiť hore nohami) a vďaka tomu sušiť aj objemnejšie kusy potravín. Väčšieho príkonu sa báť nemusíte, záleží samozrejme na zvolenej teplote ale v priemere vás 10 hodín sušenia vyjde na nejakých 0,2 . Sušenie má napriek umiestnenie kúrenia a ventilácie na boku prístroja svoje muchy. Vďaka svojej konštrukcii nie je taký problém s teplotou hore a dole, ale skôr u krajov a uprostred. Takže aj tu je dobré je v priebehu sušenia prehadzovať. Na rozdiel oproti podobne drahé konkurencii vie nastaviť časovač až na 40 hodín. Potom potrebuje chvíľu pauzu, zmienim o pár riadku nižšie.

Hlučnosť je veľmi rozumná, pri bežnej dennej prevádzke v domácnosti si ju zrejme nevšimnete. Oka (medzery) v platoch mi prídu celkom veľká, možno kúpiť prikúpiť variantu s menšími a alebo si môžete pomôcť sami a vystlať plata treba papierom na pečenie (čo trochu narušenie prúdenia teplého vzduchu). Teplotu sušenia ide nastaviť v rozmedzí 40-70 stupňov v krokoch po jednom stupni. Čas sušenia 1-40 hodín, najmenším krokom je tu jedna hodina. Nepríjemné je, že tieto hodnoty je možné len pridávať. Takže keď namiesto 10 hodín nastavíte omylom 11 a chcete späť na 10, tak musíte urobiť „celej koliesko“. Všetky tieto operácie vykonávate pomocou troch tlačidiel. Jedno je pre vypnutie / zapnutie, druhé pre teplotu a tretí pre čas.

Páči sa mi na tento typ prístroja pomerne podrobný manuál, v ktorom sú uvedené aj odporúčané časy pre jednotlivé druhy potravín. Tých je uvedená skutočne celá rada, takže každý by mal nájsť to čo potrebuje, bez potreby experimentovať s časom sám. V realite sú pravdivejšie hodnoty pri hornej hranici intervalu, ktorý je v návode uvedený. Pozor na maximálnu dobu prevádzky bez prestávky. Výrobca pred ňou varuje v manuáli – Nenechávajte prístroj v prevádzke dlhšie ako 40 hodín, prístroj sa zahrieva a mohlo by dôjsť k vzniku požiaru. Prístroj musí byť maximálne po 40tich hodinách vypnutý tlačidlom do polohy „OFF“ a musí byť vytiahnutý zo zásuvky, tak dlho, aby vychladol. Pre istotu by som toto odporúčanie dodržiaval. Jednotlivé pláty možno bez obáv umývať v umývačke. Celkovo sa jedná o veľmi slušný nákup s ohľadom na svoju cenu. Pre väčšinu domácností bude dostatočná a s pár drobnými negatívy môžete žiť. Navyše sú pri tejto cene bežné aj u konkurencie.

Zistiť cenu späť hore ↑

Ako funguje sušička potravín

Potraviny v sušičke sa zahrievajú. Tým dochádza k postupnému odparovaniu prebytočnej vody. Otvory v sušičke nasávajú vzduch, ktorý sa ohrieva na vami nastavenú teplotu. Ventilátor ho potom vháňa dovnútra sušičky a vzduch cirkuluje okolo plat, na ktorých sú naskladané potraviny. Časť vzduchu zo sušičky odchádza von, časť sa nasáva späť, dohrieva sa na požadovanú teplotu a znovu cirkuluje okolo jednotlivých plat.

späť hore ↑

Ako vybrať kvalitnú sušičku ovocia

Než si kúpite sušičku potravín, odpovedzte si na základné otázky, ktoré vám uľahčia rozhodovanie a samotný výber:

Ako často budem sušičku potravín používať

  • ak budete sušičku potravín používať každý deň, oplatí sa vám investovať do drahšieho prístroja. Kúpte si hranatou (policovú) sušičku na ovocie s časovačom.
  • ak budete ovocie a zeleninu sušiť len párkrát do roka, môžete si zaobstarať lacnejšie kruhovou sušičku vyrobenú z lacnejších materiálov. Síce budete musieť jednotlivé pláty medzi sebou prehadzovať, aby dochádzalo k rovnomernému sušenie, ale to vás pri nepravidelnom sušení nebude obťažovať.

Guľatá alebo hranatá varianta

Okrúhle a hranaté sušičky potravín sa od seba líšia hlavne spôsobom rozvádzanie tepla, a to je jedna z najdôležitejších vecí, ktorá vám sušenie môže výrazne uľahčiť.

Okrúhla sušička potravín

  • motor sa nachádza v spodnej časti
  • teplo stúpa zdola hore
  • potraviny, ktoré umísíte bližšie k stredu, sa budú sušiť rýchlejšie, než tie na okraji. Preto budete musieť jednotlivé podnosy (plata) prehadzovať
  • podnosy sú naskladané nad sebou, pri prehadzovania tácok ich budete musieť všetky vyndat
  • šťava zo šťavnatejšie plodov môže odkvapkávať na spodnej časti a môže sa dostať až do motora. V tomto prípade chcite, aby sušička mala aj špeciálne tácku bez otvorov, ktorý zachytí kvapkajúcej šťavu. Ďalšou variantou sú sušiace vložky, ktoré tekutinu zachytí.
  • jedná sa však o lacnejšiu variantu

Hranatá sušička potravín

  • motor je umiestnený zboku sušičky
  • vzduch prúdi k potravinám horizontálne a tým pádom aj viac rovnomerne
  • nemusíte prehadzovať jednotlivé podnosy, kontrola sušenie je pohodlnejšie
  • odkvapkávajúci šťava sa nedostane do motora
  • plata sú vysúvacie, je ľahšie sa k nim dostať
  • pokiaľ zo šťavnatejšie plodov odkvapkáva šťava, môžete ju zachytiť sušiacimi vložkami
  • ide o drahšie variantu

Materiál: Nerez alebo plast

Sušička potravín z nerezu bude kvalitná a slúžiť vám bude, pri správnej údržbe, veľa rokov. Plastové sušičky potravín môžu tiež vydržať veľa rokov, ale záleží na tom, z ako pevného plastu sú vyrobené.

Ako zistíte kvalitu plastu?

  • sušičku si dobre prezrite a osahejte, kvalitu plastu môžete zistiť poklepaním nechtom: menej kvalitné a tenké plasty budú vydávať drnčivý zvuk
  • všímajte si ceny. Sušičku ovocia môžete zaobstarať od cca 20 . Tie kvalitnejšie sa budú pohybovať v cenovej relácii okolo 100 – 200 .
  • čím väčšia hmotnosť sušička bude mať, tým pevnejšie a odolnejšie bude

Kapacita

4 až 6 tácok: stačí pre menšie rodinu, alebo jedného človeka
9 až 11 tácok: hodí sa pre rodiny, ktoré sušia často a pravidelne, ocenia ju tiež záhradkári a hubári

Hmotnosť a rozmery

Veľa záleží na použitom materiáli, tvare i veľkosti sušičky. Tie najmenšie majú okolo dvoch kilogramov. Veľká nerezová môže mať pokojne aj cez desať. Nejde o príliš dôležitý parameter pre výber. To čo vás môže zaujímať viac, sú jej rozmery. Predsa len je potrebné ju niekde uskladniť. Hranaté tvary sú zvyčajne o niečo skladnejšie. U okrúhlych počítajte s výškou 30 – 40 cm a priemer môže presahovať pol metra.

späť hore ↑

Vybavenie

Výkon a príkon

Príkon je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje množstvo energie dodanej za jednotku času. Jeho jednotkou sú watty (W). U sušičiek ovocia sa pohybuje v rozmedzí 200 – 800 W. V podstate sa jedná o informáciu, koľko elektrickej energie si prístroj berie.

Oproti tomu výkon vyjadruje, koľko z prijatej elektrickej energie dokáže spotrebič premeniť na teplo, s ktorého pomocou suší. Pomer medzi príkon a výkonom je vlastne energetická účinnosť. Platí, že prístroje s vyššími hodnotami zvládnu vyššie teploty, prípadne viac plat.

Za solídny priemer možno považovať hodnoty okolo 400. Ale či nemusíte sušiť veľa a pravidelne, pokojne vám poslúži aj základné spotrebiče s príkonom cez 200 W. Len počítajte s tým, že bude sušenie chvíľu trvať. Potraviny sušte pozvoľne pri správnej teplote – pri rýchlom a intenzívnom sušenie nemusí byť potraviny usušené správne

Nastavenie teploty

  • najdôležitejšou funkciou je termostat s reguláciou teploty, rozsah by sa mal pohybovať od 30 do 70 ° C
  • 35 – 40 ° C – vhodné pre sušenie bylín, kvetín a korenia
  • 50 -55 ° C – vhodné pre huby, ovocie a zeleninu
  • 56 – 60 ° C – ideálné pre sušenie mäsa

Vo väčšine manuálov je podrobnejší rozpis odporúčaných teplôt pre konkrétny potraviny. Prípadne môžete bez problémov dohľadať na internete. U najlacnejších modeloch termostat nemusí byť a pokojne je len jedna možná teplota, pri ktorej možno sušení prevádzkovať. To už je naozaj obmedzujúce, kvôli tomu že pre každú surovinu je vhodná iná teplota.

Často tiež chcete nechať sušenie zvoľna dobehnúť. Takže znížite teplotu, aby výsledok nebol presušený a necháte ho bežať. Špičkové prístroje umožňujú nastavovať teplotu po jednom stupni Celzia. Ale bežné je mať k dispozícii len niekoľko prednastavených teplôt.

Časovač

Jednoduchá funkcia, ktorá umožní nastavenie času, počas ktorého sa bude ovocie, zelenina a ďalšie potraviny sušiť. Väčšina modelov je ním vybavená, ale niektoré lacnejšie ho nemajú. Nie je to zásadný problém, ale prichádza tak o časť komforte kedy môžete zapnúť sušenie s časovačom a pokojne odísť do práce. Viete že za určený čas, je práca dokončená.

Vedeli ste, že väčšina sušičiek ovocia a zeleniny má zabudované čidlo proti prehriatiu? Táto poistka proti prehriatiu v kritickej situácii prístroj vypne a nenechá vás vyhorieť.

Programy

Hlavným programom je pochopiteľne vždy sušenie. Ale okrem neho je tu široká plejáda ďalších programov, ktoré niektoré prístroje dokážu. Ale úprimne, väčšina z nich je skôr marketingovým lákadlom:

  • Meat – niekedy tiež označovaný ako „fast“ program. Nejde o nič svetoborné, vo väčšine prípadov sa prístroj pustí na maximálnu teplotu a počas 8-12 hodín urobí z plátku mäsa luxusné sušené jerkey.
  • Herbs – niekedy tiež označovaný ako „low“, je opak predošlého. Tentokrát sušenie pri nízkych teplotách, ktoré je určené najmä pre bylinky. Ak nechcete čakať až sa vysuší samé, je tento program správnou voľbou. Teplota by pri tomto programe nemalo presiahnuť 40 ° C, ale môžete sa stretnúť aj s teplotami okolo 30 ° C.
  • RAW – jeden zo smerov v oblasti stravovania. Spočíva v tom, že sa potraviny upravujú maximálne pri teplote 42 ° C. Tá má zaručiť, že sú všetky živiny a vitamíny zachované. Ak ste priaznivcom tohto smeru stravovanie, tak skúste prístroj vybavený týmto programom. Počítajte však s o niečo vyššou cenou.
  • Combo – program určený pre materiál s vyšším obsahom vody. Typicky paradajky alebo vodnaté ovocie. Pri tomto programe často dochádza k striedaniu teplôt.

Plata

V prvom rade ide o ich počet. Od toho sa odvíja, koľko materiálu budete schopní spracovávať naraz. Takým dobrým priemerom, ktorý môžete očakávať je päť sušiacich plat. Ďalšou vecou je či majú nastaviteľnú výšku. Pod tým sa najčastejšie skrýva možnosť otočiť je hore nohami. Z jednej strany sú okraje vyššie ako z druhej a vďaka tomu je možné výšku plata upraviť. Zvýšiť, prípadne znížiť výšku je možné aj o viac ako jeden centimeter. To sa hodí na sušenie väčších kúskov potravín, treba si môžete urobiť domácu sušené paradajky.

Zvukový signál

Ak je vybavená časovačom, na ktorom možno voliť dĺžku programu, tak po jeho ukončení vydá zvukový signál. Podobne fungujú aj práčky alebo sušičky na bielizeň. Na rozdiel od nich, ale nejde u niektorých sušičiek ovocie tento signál vypnúť. A navyše môže byť veľmi výrazný a hlasný. Ale nebojte sa. Aj s takýmto prístrojom možno žiť v malom byte. Len musíte dĺžku programu zvoliť tak, aby nekončila uprostred noci a nevzbudila celý dom.

späť hore ↑

Príslušenstvo

Jeho ponuka nie je nijako bohatá, pretože ide z princípu o jednoduché spotrebiče, ktoré majú jasne dané svoje funkcie aj dodatočné vybavenie. Napriek tomu je vo väčšine prípadov možné doplniť o ďalšie vybavenie. Hlavne sa jedná o náhradné plata. Tá môžu slúžiť ako prostá náhrada pôvodných, napr. kvôli poškodeniu. Alebo môže ísť o špeciálny plata určené pre špecifické druhy potravín.

Náhradné plata

Niektoré sušičky umožňujú pridať ďalšie kusy a zvýšiť tak kapacitu sušenia. Iné majú kapacitu plat fixne danú, ale náhrada sa vám môže hodiť keď sa pôvodná rozbije. Niektorý bývajú z tenkého plastu, ktorý je na rôzne poškodenia náchylný. Ich cena sa pohybuje od pár euro až po napríklad dvadsať.

Bylinková plata

Často nie sú súčasťou základného balenia a je nutné ich dokúpiť zvlášť. Spoznáte ich ľahko. Majú oveľa jemnejšie sieťovanie, aby skrze neho neprepadli jemné časti byliniek. Ak si ich nechcete kupovať, stačí do klasického plata dať papier na pečenie. Nie je to tá elegantné riešenie, ale funguje dobre.

Odkvapkávacia plata

Hodí sa v prípade, že chcete sušiť ovocie, ktoré je veľa vodnaté. Odkvapkávajúci ovocná šťava zostane v platu, ktoré sa ľahko čistia. A nedostáva sa do vnútra sušičky, kde je čistenie ťažšie. V krajnom prípade by mohlo hroziť aj poškodenie motorku.

Otočný kruh

Jedná sa o nadstavbu do okrúhlych sušičiek. Vďaka nej sa plato môže pomaly pohybovať po smere hodinových ručičiek a tak zaistiť lepšiu cirkuláciu vzduchu a rovnomerné presušenie. Pri drahších modeloch sa obvykle jedná o súčasť základného vybavenia, u niektorých je to príslušenstvo, ktoré možno prikúpiť.

Nepriľnavá vložka

Je väčšinou z teflónu alebo niektorého podobného materiálu. Položíte ju na plato a potom na ňu vybavíte ovocia alebo inú surovinu, ktorá má tendencie sa prichytávať k platu.

Poháre k sušičke

Niektoré modely toho vie oveľa viac než len prosté sušenie. Medzi také špeciálne funkcie patrí napríklad aj príprava jogurtu. A práve pre takto vytvorené jogurty sú poháre určené. To už je ale naozaj veľmi okrajové príslušenstvo, ktoré s hlavným zmyslom sušičky súvisí pramálo.

späť hore ↑

Ako udržiavať sušičku potravín

Najdôležitejšie je miesto, kam ju umísíte. Úplne nevhodné sú vlhké a prašné miesta. Ideálne sú suché, čisté a dobre vetrané priestory. Sušičku čistite len vodou alebo vlhkou handričkou, použiť môžete aj neagresívný detergent. Veľkou výhodou sú sitá, ktorá jednoducho umyjete v umývačke. Základnú dosku s ventilátorom čistite len vlhkou handričkou. Dajte si dobrý pozor, aby bola počas čistenia vychladnutá a hlavne vypnutá z elektriky!

späť hore ↑

Ako správne sušiť

Vedeli ste, že sušiť ovocie bez sušičky je možné? Ľudia väčšinou používajú novinový papier alebo plechy, ktoré potom položí na radiátor. Nie každý však môže mať dostatok priestoru pre túto „sušiace“ akciu. Oveľa jednoduchšie je sušiť potraviny v sušičke.

Aby ste zeleninu, ovocie, huby, mäso a ďalšie potraviny dobre usušili, musíte poznať dĺžku sušenia, ktorá je u každej potraviny odlišná. Bylinky môžete sušiť 6 hodín, ale melón, ananás alebo hrozno trebárs aj 1,5 dňa.

Všeobecné rady

  • plody, ktoré chcete sušiť, by mali byť čerstvé, ale nie prezreté
  • ovocie a zeleninu nakrájajte na plátky o sile 0,5 až 1 cm
  • nekrájajte na príliš malé kúsky, potraviny sa počas sušenia zmenší
  • ovocie a zeleninu zbavte kôstok a ďalších nejedlých častí
  • pred sušením je dobré plody blanšírovať = rýchlo ich povaríte vo vode alebo v pare, vďaka ktorej sa nezmení chuť a vzhľad
  • ak nechcete, aby vám ovocie počas ovocie zhnedlo, namočte ich do roztoku z citrónovej šťavy a vody alebo do pomarančového džúsu
  • plody, ktoré obsahujú viac vody, namočte pred sušením do vody. Vďaka namočení dôjde k prasknutiu šupky a plod sa rýchlejšie usušia

Rady navyše

  • ak budete sušiť aj cez noc, alebo budete sušičku používať v kuchyni, ktoré je prepojená s obývacou izbou, zistite si jej hlučnosť. Kvalitné sušičky sú tiché, hlučnosť sa pohybuje okolo 48 – 50 decibelov, hlučnejší sušičky vás budú rušiť hlukom okolo 60 až 70 decibelov. A to už budete musieť pri hovore zvýšiť hlas.
  • ak sa rozhodnete do sušičky investovať, zistite si, či sú dobre dostupné náhradné diely

Ako sušiť paradajky

Viete, ako chutia sušené paradajky v sušičke? Sú naozaj vynikajúce a skvelé využitie nájdu hlavne v talianskej kuchyni.

  • vyberte pevnejšie paradajky
  • paradajky umyte a odstráňte stopku
  • rozkrojte je napoly alebo je nakrájajte na 6mm kolieska
  • paradajka môžete zbaviť dužiny
  • sušte 5-9 hodín
  • teplota sušenia: 52 ° C

Ak ste sušili správne, budú domáci sušené paradajky v sušičke tuhá. Ak ich budete sušiť dlhšiu dobu, budú krehká. Paradajky môžete pred sušením zbaviť šupky. Šupku na spodnej časti rajčiakov narežte do sporu, paradajka ponorte na chvíľu do horúcej vody a šupka sa tak zlúpne skoro sama. Na niektorých sušičkách si môžete zvoliť už vopred definovaný program na sušenie paradajok.

Ako sušiť slivky

Sušené slivky sú veľmi zdravé. Môžu nahrádzať rôzne sladkosti a navyše sú zdraviu prospešné. Veľmi často sa stretnete s recepty, v ktorých sú sušené slivky nepostrádateľné.

  • slivky sa do sušičky väčšinou nezmestia celej
  • pred sušením slivky umyte, rozpoľte a odstráňte kôstku
  • slivku sušte šupkou dole
  • ako dlho sušiť slivky v sušičke: 8-16 hodín
  • teplota sušenia: 57 ° C

Ak ste sušili správne, budú slivky tuhé.

Ako sušiť jablká

Sušené krížalky sú výbornou a zdravou náhradou za slané zemiakové chipsy. Okrem jedení ich môžete skvele využiť na dekorácie do bytu. Veľké uplatnenie nájdu hlavne počas doby vianočné.

  • jablká pred sušením môžete, ale nemusíte lúpať
  • vykrojte jadrovník
  • nakrájajte na plátky hrubé 5 mm, čím tenší plátok bude, tým chrumkavejšie krížalky získate. Pokiaľ nakrájate silnejšie plátky, budú krížalky viac šťavnaté
  • môžete ich posypať škoricou
  • akú dlhú sušiť jablká v sušičke: 7 – 15 hodín
  • teplota sušenia: 57 ° C

Ak ste sušili správne, budú krížalky mäkké.

Ako sušiť huby

Sušenie húb v sušičke vám uľahčí ich spracovanie. Nemusíte ich variť a následne zamrazovať, ani ich nemusíte okamžite spotrebovať. Sušené huby sa vám budú hodiť napríklad v zime, kedy si budete chcieť uvariť skvelú hubovú polievku alebo lahodný hubový guláš.

  • huby očistite od nečistôt
  • nakrájajte na plátky od 4 mm do 1 cm
  • sušte 3 – 7 hodiny
  • teplota sušenia: 52 ° C

Správne usušené huby by mali byť tuhé a pri sesypávání z plata by mali príjemne chrastit.

Ako sušiť mäso

Sušené mäso, čiže „jerky“ môžete vyrobiť z rôznych druhov mäsa. Najčastejšie sa pripravujú z hovädzieho, zverinového, hydinového, ale aj rybieho mäsa. Mäso by malo byť chudé bez tuku. Čím viac tuku bude mäso obsahovať, tým menší bude mať trvanlivosť.

  • mäso nakrájajte na tenké pláty 2,5 cm široké a 0,5 cm hrubé
  • ak budete mäso krájať cez vlákna, bude po usušení tuhej
  • ak mäso nakrájate po vláknach, po usušení bude krehké
  • mäso môžete naložiť do marinády, alebo len nakořenit
  • sušte 4 -6 hodín (rybie mäso sa suší 12 – 14 hodín)
  • teplota sušenia: 68 ° C

Ak ste sušili správne, bude jerky pri ohnutí praskať, ale nezlomí sa.

Sušenie byliniek

Sušené bylinky sa vám budú hodiť po celý rok, navyše si sušením zachovávajú svoju arómu, takže pokrmom a čajom dodajú svoje najlepšie vlastnosti.

  • zbierajte vždy mladé bylinky
  • nesušte je príliš navrstvené na seba
  • nemiešajte viac druhov byliniek na jednom tácke
  • bylinky netrhajte, ale strihajte nožnicami
  • odstráňte zlé časti
  • bylinky sušte 2 – 4 hodiny
  • teplota sušenia: 35 ° C

Správne usušené bylinky spoznáte tak, že šuštia, sú drobivé a krehké.

Ak sa pýtate, ako dlho sušiť ovocie v sušičke, tak to záleží na množstve, hrúbke a obsahu vody. Preto potraviny počas sušenia pravidelne kontrolujte a veďte si o sušenia záznamy. Nabudúce sa vám budú hodiť.

Uchovávanie sušených potravín

Sušené potraviny by ste mali uskladniť do chladného a tmavého prostredia. Čím chladnejšie, tým lepšie. Potraviny môžete schovať napríklad do uzatvárateľných sáčkov alebo do tmavých nádob. Proste nejaká forma vzduchotesnej nádoby, ktorá zaručí dlhú trvanlivosť uchovaných potravín, pretože v nich nemôžu navlhnúť. Vlhkosť je všeobecne najväčším nepriateľom sušených potravín, pretože vytvára vhodné prostredie k množeniu baktérií. Všeobecné odporúčanie je, že skladovať by ste ich nemali viac ako rok. Sú prípady, keď vydrží aj výrazne dlhšie, ale tam už môžu hroziť komplikácie.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Napíšte odpoveď