Ako vybrať tlakový hrniec

Tlakový hrniec je v kuchyni užitočným pomocníkom. Dobu prípravy jedla s ním skrátite až o dve tretiny, a potraviny si vďaka varenie pod tlakom zachovávajú svoje vitamíny. Pri výbere najlepšieho tlakového hrnca sa riaďte jeho objemom, bezpečnostnými prvkami, spôsobom zatváranie i ďalšími funkciami navyše.

Recenzie tlakových hrncov

Do testu tlakových hrncov sme vybrali len tie klasické, nie elektrické. Zastúpené sú všetky cenové kategórie, od najlacnejších pohybujúcich sa okolo 20 € až po papiňák prevyšujúcu obstarávaciu cenu 100 €. Pri hodnotení sme sa zameriavali predovšetkým na kvalitu prevedenia, ale aj na funkcie, ktoré hrnca ponúkajú.

Tefal Secure5 Neo 6L P2530741

Objem6 l
Výrobný materiálnerez
Počet poistiek5
Nastavenie tlakuáno
Záruka10 rokov
Parný košíkáno
Zatváraniebajonetové
Varné plochyvšetky

Tefal Secure 5 je vybavený celkom 5 bezpečnostnými ventilmi, takže sa jeho používanie nemusíte ani za mak obávať. Je vyrobený z nerezovej ocele. Z kvalitnej 18/10 ocele je tiež pokrievka, čo u najnižšej cenovej kategórie hrncov nebýva štandardom.

Hrniec vám umožní variť pod dvoma tlakmi. Vyššia je vhodný na prípravu mäsa a mrazených potravín, nižšie pre varenie zeleniny. Navyše dostanete párový košík, ktorý oceníte pri varení zeleniny a rýb. Hrniec je vhodný na všetky typy sporákov, vrátane indukčného. V umývačke je možné umývať iba telo, nie pokrievku s bajonetovým uzatváraním.

Hoci pre zatvorenie musíte použiť obe ruky, je manipulácia s hrncom jednoduchá. Pre bezpečné otvorenie sa na veku nachádza tlakový ventil, pomocou ktorého je možné páru upúšťať. Postačí len zdvihnúť páčku. Objem hrnca ho predurčuje na použitie 4 až 5 členné domácnosti. Najväčšou prednosťou je hrnca je kvalitné spracovanie, desaťročná záruka a nízka obstarávacia cena, ktorá zahŕňa aj košík na varenie v pare. Poteší tiež fakt, že všetky dôležité diely sú vymeniteľné a dostupné. Para uniká smerom nahor, takže pôjde v prípade používania priamo do digestora a nie do miestnosti.

Ďalšou prednosťou hrnca je jeho prevedenie. Skôr než do šírky je konštruovaný do výšky, takže v skrinke aj na varnej doske zaberie menej miesta.

  • obstarávacia cena
  • nastavenie tlaku
  • regulácia tlaku
  • na všetky typy varných dosiek
  • nezaberie príliš veľa miesta
  • nedá sa ovládať jednou rukou
Zistiť cenu

Tescoma Bio Exclusive+ Duo 4.0 a 6.0 l

Objem4 a 6 l
Výrobný materiálnerez
Počet poistiek4
Nastavenie tlakuáno
Záruka5 rokov
Parný košíknie
Zatváraniebajonetové
Varné plochyvšetky

Za pomerne nízku cenu získate hneď dva tlakové hrnce. Jeden s objemom 4 l, jeden o objeme 6 l. Na obe nádoby sedí jedna pokrievka, čím ušetríte úložný priestor. Vnútorná strana je opatrená praktickou ryskou, ktorá ukazuje nielen objem v litroch, ale jej posledná ryska je tiež ukazovateľom maximálneho naplnenia. Hrniec je vhodný pre varenie na všetkých typoch varných dosiek, od roku 2012 je vhodný aj na indukciu. U hrncov vyrobených pred týmto rokom predajcu kompatibilnosť nezaručuje. To, že je hrniec pre indukciu vhodný spoznáte tak, že ku dnu priložíte magnet, ak bude držať, hrniec bude na indukciu fungovať.

Túto sadu hrncov mám doma a som s nimi maximálne spokojná. Sú to moje prvé tlakové hrnce a zo začiatku som mala problém s nasadzovaniem pokrievky. Čas od času sa mi to stane ešte aj teraz, ale nejedná sa o žiadnu hrôzu. Je potrebné si strážiť, aby výčnelky na hrnci dobre zapadli do veka. Veko je na jednej strane opatrené kovovou tyčinkou, ktorá sa zafixuje do ucha hrnca, takže máte istotu, že pokrievka dobre drží.

To, že sa v hrnci vytvoril tlak, spoznáte podľa ventilu, z ktorého najskôr uniká para, ale neskôr sa zaslepí červenou vložkou a para prestane unikať. V tú chvíľu je vhodné pomaly stlmiť zdroj tepla, para bude ďalej unikať cez tlakový ventil. Unikať by mala len v malej miere. Tlakový ventil je zároveň aj tlačidlom ktorého stlačením uvoľňujete tlak na konci varenia. Ako nevýhodu vidím to, že para uniká šikmo, takže hrniec musím vždy nasmerovať tak, aby išla para do odsávača a nie do miestnosti.

Hrniec umožňuje nastaviť dva stupne tlaku. Na vyššom sa varí mäso, na nižšom zelenina a napríklad lúštenie. V priloženom návode nájdete orientačné časy prípravy a typ tlaku pre celý rad potravín.

Hrnce sú samy o sebe dosť ťažké, a keď je ešte naplníte vodou a potravinami, musím pre prenášanie používať obe ruky. Výhodu vidím v odolných a masívnych plastových uchách, za ktoré sa hrnca ľahko prenášajú. Posledným bodom, ktorý by som chcela spomenúť, je dizajn. Povrchová úprava je prevedená vo vysokom lesku nerezovej ocele, takže hrnce vyzerajú skutočne luxusne. Aj hneď po umytí je však odporúčam utrieť, inak zostanú na povrchu zaschnuté škvrny od kvapiek vody. Oba hrnce sa ľahko udržujú. Ja umývam pokrievku aj samotný hrniec ručne, ale výrobca uvádza, že hrniec je možné umývať aj v umývačke riadu, pokrievku však nie.

  • 2 hrnce za jednu cenu
  • nastavenie tlaku
  • kvalitné uši na prenášanie
  • vnútorná ryska
  • kvalitné výrobné materiály
  • zatváranie vyžaduje grif
  • z povrchu sa musí po umytí ihneď utrieť voda, inak zostávajú mapy
  • tlak nesmeruje priamo hore, ale kolmo
  • hmotnosť
Zistiť cenu

Lamart LTDSD4

Objem4 l
Výrobný materiálnerez
Počet poistiek1
Nastavenie tlakuáno
Záruka5 rokov
Parný košíknie
Zatváraniepákové
Varné plochyvšetky

Hrniec Lamart LTDSD4 spadá do najnižšej cenovej kategórie, ale bez problémov spĺňa základné požiadavky kvalitných tlakových hrncov. Je vyrobený z nerezovej ocele s označením 18/10 a má sendvičové dno. Naviac umožňuje reguláciu tlaku v dvoch úrovniach. Nič iné od hrnca nečakajte.

Hrniec má pákové zatváranie pokrievky, ktoré zvládnete jednou rukou. Je však potrebné si nájsť určitý grif na zatváranie. Hrniec je vybavený len jedným bezpečnostným ventilom, ale aj poistkou proti pretlaku. Prínosné je, že pri upúšťanie para stúpa priamo nahor. Tak bude smerovať priamo do digestore, pokiaľ ju používate. Niektoré modely majú šikmé upúšťanie páry, čo nie je príliš praktické.

Výrobca na hrniec poskytuje päťročnú záruku. Pri manipulácii s pokrievkou je trochu zarážajúce jej vyššia hmotnosť. Nejedná sa však o prekážku, na ktorú by sa nedalo zvyknúť. Vo vnútornej časti nájdete rysku, ktorá poslúži pri orientácii minimálneho a maximálneho množstva vody. Vďaka tomu, že nemá rukoväť vyvedenú do priestoru, nezaberá hrniec toľko miesta.

  • dve úrovne tlaku
  • ovládanie jednou rukou
  • nezaberá veľa priestoru
  • ťažká pokrievka
  • iba jedna bezpečnostná poistka
Zistiť cenu

Orion Profi 5 l

Objem5 l
Výrobný materiálnerez
Počet poistiek1
Nastavenie tlakunie
Záruka2 roky
Parný košíknie
Zatváraniepákové
Varné plochyvšetky

Orion Profi 5l patrí medzi najlacnejšie tlakové hrnce, ktoré na trhu nájdete. S tým sa spája aj menej kvalitné prevedenie. Výrobca bohužiaľ nešpecifikuje, o aký typ nerezovej ocele sa jedná, ale celkovo nepôsobí príliš kvalitným dojmom. Po prvom použití sa na dne objavia usadeniny takého vzhľadu, ako by ste hrniec používali napríklad už desať rokov. Rukoväte sú tiež vyrobené z nerezu, takže nedokážeme presne odhadnúť, ako moc vedú či nevedú teplo. U nášho modelu to nijako hrozné nebolo.

Pokrievka má pákový uzáver a jej výhodou je, že tlakový hrniec nepotrebuje gumové tesnenie. Úplne nepochopiteľne je ryska ukazujúce množstvo na vonkajšej strane plášťa, čo je nepraktické. Spravidla sa ryska umiestňuje dovnútra, čo je pre orientáciu oveľa lepší.

Hrniec má kompaktné rozmery (21 cm priemer a 14,5 cm výška), a vďaka absencii dlhej úchytky nezaberá miesto ani na sporáku, ani v skrinke. Bezpečne v ňom pripravíte akejkoľvek jedlo. Je vybavený špeciálnym tretím silikónovým ventilom, ktorým sa v prípade pretlaku dostane para von. Hrniec neumožňuje nastavenie tlaku, takže sa všetky potraviny varí pri jednom tlaku, čo je trochu škoda, pretože napríklad zelenina sa nemusí pripravovať pod tak vysokým tlakom ako mäso.

  • nízka obstarávacia cena
  • kompaktné rozmery
  • bezpečnostný ventil
  • nekvalitné prevedenie
  • chýba regulácia tlaku
  • nezmyselne prevedená ryska množstva
Zistiť cenu

Tefal P4624833 Clipso Minut Perfect 7,5 l

Objem7,5 l
Výrobný materiálnerez
Počet poistiek5
Nastavenie tlakunie
Záruka10 rokov
Parný košíknie
Zatváraniepákové
Varné plochyvšetky

Tefal Clilpso Minut Perfect rozhodne nepatrí medzi najlacnejšie hrnca, ale za vyššiu obstarávaciu cenu dostanete kvalitný a spoľahlivý tlakový hrniec. Síce nás prekvapilo, že neumožňuje nastavenie tlaku, ale na druhú stranu disponuje chytrou minútkou, ktorá dokáže sama spoznať, kedy sa jedlo začína variť, nastaví odpočet a po dokončení vás upozorní. Nemusíte si teda nastavovať kuchynskú minútku a bez problémov sa venovať iným činnostiam.

Tlakový ventil slúži okrem k dekompresii tiež ako výberový ovládací prvok, ktorým si môžete nastaviť, či budete variť pod tlakom alebo rovnako ako v obyčajnom hrnci. Bezpečnosť zaručuje 5 bezpečnostných ventilov.

Hrniec je samozrejme vyrobený z najkvalitnejšej ocele a je možné v ňom variť na akomkoľvek povrchu. Telo hrnca je možné umývať v umývačke, pokrievku však nie. Papiňák je unikátny spôsobom zatváranie. Pokrievku stačí len položiť na hrniec a preklopiť ucho. Ide v podstate o vylepšený spôsob pákového zatváranie, ktoré je možné pohodlne ovládať jednou rukou.

  • inovatívny a jednoduchý spôsob zatvárania
  • výber varenie pod tlakom a ako v klasickom hrnci
  • 5 bezpečnostných ventilov
  • kvalitné prevedenie
  • digitálna minútka
  • vysoká obstarávacia cena
  • nemá reguláciu tlaku
Zistiť cenu späť na začiatok ↑

Papinov tlakový hrniec, kde sa vzal?

Tlakový hrniec, tlakáč alebo papiňák sú tri rôzne názvy pre jedno kuchynské náčinie. Patrí k jedným najstarším pomocníkom, ktoré v kuchyni nájdete. Hoci svetlo sveta uzrel už v roku 1679, použivatelným sa stal až o 250 rokov neskôr. Kto vynašiel tlakový hrniec? Privlastňovacie zámeno tlakový dostal po svojom objaviteľovi, francúzskom fyzikovi Denis Papin, ktorý prišiel na to, že pri vyššom tlaku voda dosahuje vyššieho bodu varu a potraviny sa tak pripravujú rýchlejšie. Tlakový hrniec do súčasnej podoby zdokonalili páni Georg Gutbrod a Jose Alix Martínez. K masovej distribúcii došlo v New Yorku v roku 1938.

Vývojové míľniky tlakového hrnca

Z hľadiska technológií a fungovania prešiel tlakový hrniec tromi vývojovými bodmi, pričom tretí je ten, v ktorom sa nachádza dnes.

1. generácie hrncov

Prvé modely pracovali s jedným neprerušeným ventilom, ktorý ovládala hmotnosť. Ventil tlak uvoľňoval postupne počas varenia. Zmenou hmotnosti záťaže bolo možné ovplyvniť tlak vnútri hrnca. Pri uvoľňovaní dochádzalo k hlasnému pisklavému zvuku.

2. generácie hrncov

Stretnúť s nimi sa môžete aj dnes. Pre prácu využívajú pružinový ventil, ktorý je u väčšiny modelov poistený viac bezpečnostnými ventilmi. U hrncov je možné nastaviť dve a viac variací tlaku. Niektoré z týchto tlakových hrncov páru upúšťajú buď len pri otvorení hrnca, alebo ako bezpečnostné opatrenie, pokiaľ zdroj tepla nie je dostatočne znížený v prípade, že hrniec dosiahol požadovaný tlak na varenie. U niektorých modelov je možné ovládanie vykonávať za pomoc číselníku niekoľkými kliknutiami. Vďaka tomu dochádza k zmene v nastavení tlaku alebo uvoľňovanie pary počas varenia.

3. generácie hrncov

Jedná sa o elektrické tlakové hrnce, niekedy sa môžete stretnúť aj s pojmom multifunkčný tlakový hrniec. Ich zdroj tepla je elektrický a automaticky sa reguluje tak, aby udržal optimálny pracovný tlak. Disponujú pružinovým ventilom ako hrnce druhej generácie a nedajú sa otvoriť metódou rýchleho uvoľnenia studenou vodou. Veľká opatrnosť je pri uvoľňovaní pary cez ventil najmä, ak varíte šošovicu, fazuľu a zrná. Výrobky disponujú zabudovaným časovačom, vďaka ktorému môžete proces varenia riadiť. Podľa typu časovača je možné hrncie rozdeliť na:

  • Elektrický hrniec s mechanickým časovačom – disponuje iba ručným nastavením času varenia a nenájdete u neho funkciu odložiť varenia na neskôr.
  • Elektrický hrniec s digitálnym časovačom – vďaka digitálnemu časovaču je možné využiť funkcie odkladu začiatku varenia.
  • Elektrický hrniec so Smart programovaním – umožňuje nielen nastavenie odloženie štartu varenia, ale tiež prednastavenia intenzity teploty, tlaku i dĺžky prípravy daného jedla.

Varenie pod tlakom ponúkajú aj pomalé hrnce, o ktorých sme napísali samostatný článok Ako na výber pomalého hrnca.

späť na začiatok ↑

Aký je princíp fungovania

Tlakový hrniec pracuje s vyšším tlakom, vďaka ktorému môže voda dosiahnuť vyššieho bodu varu. Vyššia teplota v tomto prípade znamená rýchlejšiu prípravu pokrmu.

Tlakový hrniec je uzavretým systém, ktorý sa skladá z pokrievky a hrnca. Pokrievka na tlakový hrniec je opatrená tesniacou gumou, takže sa voda pri dosiahnutí 100 ° C nemôže začať odparovať. Para, ktorá sa pri varení v klasickom hrnci začne odparovať v tlakáči zostáva a využíva sa pre varenie potravín.

Tlak pod pokrievkou neustále rastie a až sa dostane na takú úroveň, že pretlačí ventil, môže para z hrnca začať unikať, čím sa zamedzí rastu tlaku. Jedlo sa tak môže postupne dokončiť. Najlepšie tlakové hrnce na trhu majú týchto ventilov na uvoľnenie prebytočnej pary viac pre prípad, že by niektorý zlyhal.

Okrem týchto bezpečnostných ventilov papiňák disponuje pokrievkou s rukoväťou, ktorá sa pred začiatkom varenia zablokuje a počas varenia ju nie je možné odblokovať a hrniec otvoriť. Vďaka tomu je varenie v tlakovom hrnci bezpečné.

späť na začiatok ↑

Parametre pre výber tlakového hrnca

Pri výbere top tlakového hrnca sa riaďte podľa toho, pre koľko osôb budete variť. Pritom nezabudnite, že hrniec sa môže plniť maximálne do 2/3 svojho objemu. Zohľadnite tiež výrobný materiál, bezpečnostné prvky, ergonómiu ovládania a funkcie navyše.

Objem

Na trhu sú dostupné tlakové hrnce najrôznejších objemov. Bežne sa stretnete s tlakovým hrncom s objemom 4, 5, 6, 7, 8, aj 9 l. Zvážte preto pre koľko ľudí a ako často v ňom budete variť. Nezabudnite, že kvôli pare a tlaku je možné ho zaplniť len do 2/3 vyznačeného objemu.

  • malý tlakový hrniec 5 l – vystačí pre prípravu jedla jednej až dvom osobám,
  • tlakový hrniec 7 l – je vhodný pre troch až päťčlennú domácnosť,
  • tlakový hrniec 7-10 l – ocenia predovšetkým veľké domácnosti.

Tlakové hrnce s objemom väčším ako 10 l sa v bežných domácnostiach nepoužívajú. Svoje miesto si však nájdu na sporákoch reštaurácií. Objem najmenšieho tlakového hrnca sa pohybuje okolo 2,5 l. Ešte menšie objemy sú skôr výnimkou.

Viete, že: Ako praktické riešenie sa nám javí nákup tlakového hrnca v sade. Za jednu cenu tak získate hrniec s menším a väčším objemom. Pokrievka je pre oboch hrnca rovnaká.

Čo sa týka rozmerov, tak počítajte s tým, že priemer hrncov sa pohybuje medzi 18 až 32 cm. Výška je 13 až 26 cm. Preto si dobre premyslite, či budete mať na výrobok miesto v skrinke. K rozmerom nezabudnite pripočítať ešte dĺžku rukoväte.

Výrobný materiál

Staršie modely sa spravidla vyrábali zo smaltu a hliníka. V dnešnej dobe však výrobnému materiálu rozhodne dominuje nehrdzavejúca oceľ, teda nerez. Hrúbka stien sa pohybuje v rozmedzí 0,6 až 1 mm a platí, že čím pevnejšie, tým ťažšie hrniec bude.

Hrniec by mal byť vyrobený z potravinárskej nehrdzavejúcej ocele s označením 18/10. Číslo 18 označuje 18% chrómu, ktorý zabraňuje hrdzaveniu a číslo 10 značí 10% niklu, ktorý hrniec chráni proti kyselinám.

Prednosťou nerezu je to, že teplo vo vnútri vedie a udržiava rovnomerne. U nerezu je však potrebné dávať si pozor na poškodenie povrchu nožom alebo agresívne chemikálií. V prípade poškodenia sa na výrobku postupne začne objavovať korózia a štruktúra materiálu tak bude výrazne narušená. Nerez vždy udržujte iba prostriedky na to určenými. Bežné tablety do umývačky ani prostriedky na umývanie riadu by však nerezový povrch rozhodne poškodiť nemali.

Z nerezu by mal byť vyrobený vnútorný i vonkajší plášť a tiež pokrievky. To je značka ideál. Nerezové tlakové hrnce sú vhodné aj na indukciu a ďalšie druhy ohrevu. Dostupné sú aj pokrievky z bakelitu. Rukoväť, ucha a prípadne niektoré časti pokrievky by mali byť vyrobené z plastu odolného proti vysokým teplotám.

Dobrá rada: Pri výbere môžete naraziť aj na keramické a niklové modely, ktorým odporúčame sa vyhnúť, pretože môžu spôsobiť rôzne alergické reakcie.

Niektorí výrobcovia hrncie zaobstarávajú titánovou vrstvou, takže je možné v nich tiež restovat či smažiť, podobne ako na panvici.

Jednoduchá manipulácia

Pri výbere nezabudnite myslieť tiež na ergonómiu. Hrniec je sám o sebe ťažký, nieto keď ho naplníte vodou a potravinami. Preto by mal mať kvalitná a pevná ucha. Bezpečná manipulácia je dôležitá aj vzhľadom k vysokej teplote vody a pary, ktorá sa nachádza v hrnci. Dôležitá je okrem uch tiež samotná rukoväť, ktorá musí pri manipulácii poskytovať maximálny komfort. Hrniec musíme mať možnosť bezpečne prenášať.

Kvalitné tesnenie na tlakový hrniec

Vďaka tesnenie je hrniec vzduchotesný a môže tak plniť základnú úlohu pre vytvorenie tlaku. Nenechá paru uniknúť spod pokrievky. Najčastejšie sa vyrába z gumy alebo zo silikónu v kruhovom tvare. Aby fungovalo správne, je potrebné ho pravidelne a starostlivo umývať. Je to práve tesnenie, ktoré je pri varení vystavené najväčšiemu tlaku a preto je potrebné ho pravidelne meniť. Akonáhle na ňom spozorujete nejaké poškodenie, siahnite po novom gumovom tesnení na tlakový hrniec.

Prevedenia dna

Tlakový hrniec disponuje špeciálnym trojvrstvým alebo tzv. sendvičovým dnom. Skladá sa z troch vrstiev:

  • oceľ,
  • hliník,
  • oceľ.

Pre tlakový hrniec je jeho prítomnosť úplne nevyhnutná, pokiaľ nie je termoregulácia zabezpečená inak. Vďaka trom vrstvám je dno silnejšie než u klasických hrncov, a tak teplo, ktoré sa vďaka hliníkovej vrstve po celom objeme hrnca rozvádza rovnomerne, z hrnca neuniká. Teplota teda nijako výrazne nekolísa, takže nie je potrebný neustály a dlhý príjem tepla zo sporáka, čo sa priaznivo prejaví aj na spotrebe a zároveň nedochádza k pripaľovaniu potravín nad ne.

Dĺžka záruky, servis a náhradné diely

Ide o dôležitý parameter, ktorý má vplyv na riešenie problémov, ak sa vyskytnú. Spravidla platí, že ak je tlakový hrniec európskej výroby, nebýva problém zohnať náhradné diely. Tieto informácie je však dôležité si dopredu overiť. Pamätajte na to, že časom budete musieť vymeniť tesniace gumu, prípadne ventil. Kvalitného výrobcu spoznáte podľa toho, že na hrniec poskytuje 5 aj 10-ročnú záruku.

Starostlivosť

Vzhľadom na to, že vám má hrniec ušetriť čas pri varení, bolo by škoda ním plytvať pri umývaní. Preto je väčšinou telo hrnca možné umývať v umývačke riadu. Naraziť môžete aj na výrobok, u ktorého je možné v umývačke umývať tiež pokrievku. Oveľa pravdepodobnejšie a častejšie je však odporúčanie pokrievku aj s tesnením umývať v ruke. Ide o dôležité a citlivé časti tlakáče, ktoré vyžadujú jemné zaobchádzanie.

späť na začiatok ↑

Bezpečnostné prvky

Za základné bezpečnostné prvky sa považujú tlakové ventily a bezpečnostný uzáver pokrievky.

Tlakové ventily

Hrniec je má minimálne dva, ale naraziť môžete aj na tri či päť. Väčší počet je lepšie v tom, že keď niektorý iný zlyhá, napríklad kvôli upchatiu potravinami alebo z iného dôvodu, nemusíte sa obávať vzniku pretlaku a zničenie hrnca.

Tlakové ventily sú dostupné v dvoch prevedeniach:

  • Pružinovom – začína pracovať, akonáhle voda presiahne bod varu. Tlak počas varenia priebežné reguluje a po skončení pomocou neho upúšťam všetku paru.
  • Hmotnostným so závažím s uzatváracou ihlou – závažie a ihla sa zdvihnú pri príliš zvýšenom tlaku, čím dôjde k uvoľneniu pretlaku.

Bezpečnostný uzáver pokrievky

Okrem gumového tesnenia môže byť pokrievka navyše vybavená bezpečnostným uzáverom, ktorý vám nedovolí hrniec otvoriť, kým sa tlak z nádoby neuvoľní.

U niektorých značiek sa môžete stretnúť s dodatočne nainštalovanými zámky, na ktorých užívateľ musí stlačiť tlačidlo, aby došlo k vytváraniu tlaku vnútri hrnca. Pokrievku možno uvoľniť len vtedy, ak dôjde k poklesu tlaku. Pokrievku nemožno uvoľniť až do tej doby, než sa uzáver úniku tlaku uvoľní.

Indikátor výšky tlaku

Ide o bezpečnostný prvok, ktorý vás automaticky upozorní na nebezpečnú úroveň tlaku tým, že sa zafarbí dočervena. Vy len stlačíte tlačidlo pre rýchle uvoľnenie tlaku.

U starších výrobkov narazíte na otvory vo veku, ktoré začnú páru upúšťať v prípade, že sa niektorý z bezpečnostných ventilov upchá. Ak sa tlak aj napriek tomu zvyšuje ďalej, dôjde k vyfúknutie pary a tým k zníženiu tlaku. Tieto otvory sú zablokované buď kovovou vložkou, alebo zástrčkou zo zliatiny, ktoré po použití vyžadujú výmenu. V podstate ich môžeme prirovnať k airbagu v aute.

Mechanizmus rýchleho uvoľnenia tlaku

Využijete ho v prípade, že do hrnca potrebujete suroviny vkladať postupne. Vďaka rýchlemu uvoľneniu tlaku nedochádza k žiadnym stratám tepla, takže jedlo sa v hrnci stále varí. Pri starých modelov bez tohto vybavenia sa na rýchle uvoľnenie tlaku v hrnci používala studená voda, lenže tá znížila nielen tlak, ale aj teplotu vo vnútri hrnca, takže sa varenie automaticky ukončilo.

Nastavenie tlaku

U väčšiny hrncov je tlak automaticky nastavený na 0,8 – 1 bar. Pri tomto tlaku dosahuje voda bodu varu pri teplote 120 ° C, čo je ideálna teplota pre prípravu mäsa. Je však dobre známe, že niektoré potraviny, ako je napríklad zelenina, sa musia variť pri nižšom tlaku, tak nedôjde k ich prevarení. Preto sa na niektorých hrncoch môžete stretnúť s dvoma alebo viacerými možnosťami nastavenia tlaku alebo teploty.

Časovač, nastavenie tlaku, displej

Všetci kto varí, iste ocenia vnútornú stupnici, podľa ktorej spoznáte, koľko vody je v hrnci. Podobne to má napríklad aj ryžovar. Ďalej môže byť súčasťou hrnca indikátor zvyškového tlaku. Vďaka vnútornej stupnici nemusíte myslieť na to, že je hrniec možné naplniť len do 2/3, pretože to na stupnici spoznáte. Indikátor tlaku vás upozorní na včasné upustenie pary. Časovač vás upozorní na koniec varenie.

Displej vám pomôže predovšetkým pri elektrických tlakových hrncoch. Môžete si na ňom totiž kontrolovať všetky nastavenia. Spravidla ukazuje teplotu, tlak i dobu varenia.

Príslušenstvo

Naj tlakové hrnce môžu mať celý rad príslušenstva. Najčastejším je párový košík / košík na paru, čo je dierovaná vložka so stojanom. Jedlo položíte na stojan, takže nepríde do kontaktu s vodou. Ďalším príslušenstvom môže byť kovový rozdeľovač. Vďaka tomu môžete variť dve suroviny s rôznou dĺžkou prípravy v jednom hrnci naraz. Mäso alebo mrazené potraviny budete pripravovať na dne, zeleninu v párovom košíku hore.

späť na začiatok ↑

Prevedenie pokrievky

Na pokrievke v podstate stojí celej varenie v tlakovom hrnci. Je to práve ona, kto zaisťuje a zabezpečuje vzduchotesnosť a udržiava paru vnútri. Jednotlivé časti sú:

  • Rukoväte – nájdete na nej tlačidlo alebo uzamykateľné zariadenie, ktoré pokrievku zablokuje a nedovolí vám hrniec otvoriť počas varenia.
  • Tesnenie – stretnete sa aj s pojmom tesniaci krúžok. Jedná sa o gumu, ktorá sa nachádza na pokrievku.
  • Odvzdušňovací ventil – používa sa na vypúšťanie pary a reguláciu tlaku. Nájdete ho v hornej časti. Jeho úlohou je v hrnci udržiavať optimálny tlak.
  • Indikátor tlaku – spoznáte podľa neho, či v hrnci je alebo nie je tlak.
  • Bezpečnostné ventily – sú na pokrievke pre prípad, že by odvzdušňovací ventil zlyhal. Ide o záložný prepúšťací ventil.
  • Časovač a merač tlaku – jedná sa o nadštandardnú výbavu, ktorou disponujú predovšetkým drahšie modely.

Pokrievku je možné na tlakovom hrnci uzatvárať dvoma spôsobmi.

  1. Bajonetová pokrievka – pokrievka sa nasadí na hrniec a pootočí. Drážky na hrnci sa zasunú do otvorov na pokrievku.
  2. Páková pokrievka – je opatrená pákou. Pokrievka sa nepokladá na hrniec, ale do hrnca a potom zafixuje pomocou páky.

Oba dva spôsoby uzatvárania sú rovnako bezpečné.

Typ zatváranieako fungujeVýhodyNevýhody
PákovýJedná sa o oválne veko, ktoré šikmo vsuniete pod okraj nádoby.Jednoduchosť, odolnosť, možné ovládať len jednou rukou.Slabší tesnenie.
BajonetovýVeko sa nasadí na hrniec, oká na pokrievku sa nasadí na výstupky na hrnci.Silnejší tesnenie.Veko nie je možné ovládať jednou rukou.
späť na začiatok ↑

Ako variť v tlakovom hrnci

Vďaka najrôznejším bezpečnostným opatreniam je v dnešnej dobe varenie v tlakovom hrnci úplne bezpečné. Navyše to nie je žiadna veda, takže je aj jednoduché a intuitívne. Pokiaľ s varením začínate, mali by ste poznať bezpečnostné zásady používania.

  • Najprv si prečítajte návod a pokyny, ktoré uvádza výrobca. Okrem iného v ňom nájdete aj typy čo a ako dlho variť, prípadne ako vysoký tlak zvoliť.
  • Hrniec naplňte vodou maximálne do 2/3.
  • Pri varení hrniec zahrievajte na vysokú teplotu, kým nedôjde k uzavretiu tlakového ventilu.
  • Dĺžka varenia sa začína počítať od chvíle, kedy došlo k uzavretiu tlakového ventilu.
  • Akonáhle z tlakového ventilu začne unikať para, znížte prívod tepla.
  • Para by z hrnca mala unikať len mierne. V tomto okamihu môžete sledovať indikátor tlaku a tlak pravidelne upúšťať.
  • Po uplynutí doby potrebnej na varenie vypnite zdroj tepla a počkajte, kým tlak v hrnci neklesne na nulu. Upúšťanie môžete vykonávať pomocou spúšťacieho ventilu, ale vždy opatrne a postupne.
  • Akonáhle je tlak v hrnci na nule, uvoľní sa tlakový ventil a vy môžete hrniec bezpečne otvoriť. Nezabudnite, že sa po zdvihnutí pokrievky vyvalí para, tak dajte pozor na obarenia.
  • Prázdny hrniec nikdy nedávajte na oheň a nikdy ho nevkladajte do rúry na pečenie.
  • Po umytí hrniec skladujte otvorený, aby dostatočne vetral.
späť na začiatok ↑

Prečo sa nebáť používať tlakový hrniec

Varenie v tlakovom hrnci vám ušetrí čas, peniaze, a navyše uvaríte jedlo, ktoré si zachováva svoju prirodzenú chuť a vitamíny. Okrem varenia ho využite aj inak, napríklad pri zaváraní.

Rýchla príprava

Jedlo uvaríte až o dve tretiny rýchlejšie ako v klasickom hrnci.

Ako dlho sa v tlakáči pripravuje mäso:

  • kuracie – 15 minút v tlakovom, 30-40 minút v normálnom,
  • bravčové – 30 minút v tlakovom, 60-70 minút v normálnom,
  • hovädzie – 60 minút v tlakovom, 2-3 hodiny v normálnom.

Ako dlho sa v tlakáči varí zelenina:

  • zemiaky – 3-5 minút v tlakáči, 20-30 minút v normálnom,
  • mrkva, brokolica, karfiol – 2-3 minúty v tlakáči, 20 minút v normálnom,
  • kukurica – 10 minút v tlakáči, 40 minút v normálnom hrnci.

Jedná sa len o stručné porovnanie časov tlakového a klasického hrnca. Niektoré hrnce majú naviac ešte ďalšie príslušenstvo, napríklad nástavce pre dvojité varenie. V jednom hrnci tak pripravíte ako hlavný chod, tak prílohu. Prvý sa do hrnca vkladajú suroviny, ktoré sa pripravujú dlhšie.

Šetrí vašu peňaženku

Vzhľadom k výrobným materiálom modernej tlakové hrnce perfektne vedú teplo, majú trojité dno a silné steny. Vďaka tomu sa teplo v tlakovom hrnci dobre udržiava, takže pre jeho vytvorenie nepotrebujete toľko energie. Menšia spotreba energie znamená úsporu peňazí.

Chutné jedlo plné vitamínov

Akonáhle potraviny prejdú bodom varu, prichádzajú o svoju chuť i vitamíny. Časť rozpustených vitamínov, chuti i vône odchádza s odparujúci sa vodou. Vďaka tesnenie v tlakovom hrnci je však zabránené vyparovaniu vody z hrnca, takže si jedlo všetky svoje vlastnosti lepšie uchováva. Ak pripravujete tučnejšie mäso, je možné použiť rošt, ak je súčasťou balenia, takže tuk zostane na dne a mäso bude menej tučné.

Multifunkčné využitie

Papiňák využijete nielen pre varenie, ale aj pri ostatných činnostiach. Je možnom v ňom napríklad zavárať. V tomto prípade je dôležité vybrať hrniec s minimálnym objemom 6 litrov. V tlakovom hrnci je tiež možné pripravovať ovocné šťavy a detskej výživy. Svoju úlohu dobre splní aj pri sterilizovanie predmetov, napríklad častí odsávačiek mlieka, fľaštičiek a cumlíkov.

späť na začiatok ↑

Porovnanie cien tlakový hrncov

Tlakové hrnce sú k zohnaniu v rôznych cenových reláciách. Záleží predovšetkým na vašich požiadavkách.

Lacné tlakové hrnce

Hovoríme o výrobkoch, ktoré kúpite do 100 €. Hrniec bude vyrobený z nerezu, opatrený dvoma tlakovými ventilmi a trojitým sendvičovým dnom. Jeho pokrievka však bude pravdepodobne vyrobená z menej odolného materiálu a čistenie tesnenia bude náročnejšie. Chýbať budú aj všetky prídavné funkcie. Za stovku dostanete spoľahlivého pomocníka, ktorý svoju hlavnú úlohu splní bezpečne a bez problémov. Počítať však musíte s nižšou životnosťou a niekedy aj menej kvalitným prevedením.

Stredná cenová trieda

Za 100 až 200 € dostanete kvalitný hrniec, ktorý hravo spĺňa základné parametre a ešte vám ponúkne niečo navyše. Jeho využitie bude variabilnejšie a ponúkne vám aj ďalšie funkcie, ktoré ešte spríjemnia jeho tak už jednoduché používanie. U týchto produktov sa môžete spoľahnúť na viac bezpečnostných prvkov, možnosti nastavenia tlaku, ľahkú údržbu a odolné prevedenie uch. Ľahko na ne zoženiete náhradné diely.

Profesionálne tlakové hrnce

Kúpite ich za cenu pohybujúcu sa nad 200 €. Tešiť sa môžete na kvalitný základ a širokú ponuku nadštandardných vlastností. Majú spravidla väčší objem a predávajú sa v sadách menšie a väčšie. K dostaniu bude aj ponuka príslušenstva zahŕňajúca trojnožku na naparovanie a ďalšie. Náhradné diely budú ľahko dostupné a záručná doba dostatočne dlhá.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď