Ako vybrať udiareň

Udiareň nebýva štandardným vybavením každej domácnosti, ale keď už ju doma niekto má, rozhodne ju využije. Domáce údené mäso sa totiž rozhodne nemôže rovnať tomu, ktoré si kúpite v obchode. Ak uvažujete nad zaobstaraním udiarne, mali by ste vedieť, že sú dnes dostupné nielen drevené a tehlové, ktoré si kutilovia stavajú doma sami, ale aj elektrické alebo plynové varianty. V našom radcovi vás zoznámime s jednotlivými typmi, poradíme ako na stavbu udiarne svojpomocne a nezabudneme ani na návody a postupy tejto technológie prípravy dobrôt.

Recenzie udiarní

Do nášho testovania udiarní sme zahrnuli predovšetkým tie elektrické. Niektoré z nich je možné používať aj v interiéri. Zamerali sme sa predovšetkým na nastavenie, ktoré ovplyvňuje výslednú chuť pokrmu a jednoduchosť ovládania. Rozhodne môžeme povedať, že vyššia obstarávacia cena odráža kvalitu výrobku.

Bradley Smoker Original

Hmotnosť18,4 kg
Prevádzkaelektrina
Spôsob údeniana roštoch
Vonkajšie rozmery79 x 43 x 36 cm
Kapacita15 kg
Rošty4
Konštrukciavnútro z hliníka
Objem76 l
Výkon vykurovacieho telesa500 W
Maximálna regulovateľná teplota160
Teplomer súčasťou baleniaáno

Bradley Smoker Original je elektrická udiareň, v ktorej je celý proces údenia riadený automaticky. Teplo vydáva vykurovacia špirála, o dym sa stará generátor dymu.

Udiareň disponuje ovládacím panelom, ktorý umožňuje nastavenie teploty v udiarni. Udržiavanie teploty je presné, takže vždy dosiahnete rovnako kvalitných výsledkov. Prípadne sa môžete použiť z chýb a nastavení pri nasledujúcom údení upraviť inak.

Do udiarne sa vkladajú špeciálnou brikety s výdržou tlenia 20 minút. Brikety produkujú vytúžený dym. Zásoba brikiet sa vloží do zásobníka a dávkovanie prebieha automaticky. Po vyhorení briketa odpadne do misky na odkvapkávajúci tuk, do ktorej by ste mali naliať aj vodu. Brikety je možné zaobstarať s rozdielnymi vôňami.

Súčasťou udiarne sú 4 nastaviteľné rošty, ale môže ich byť aj 6. V spodnej časti je zberač mastnoty, z ktorého mastnota odkvapkáva do misky. Pod miskou sa nachádza ešte pekáč.

Udiareň je multifunkčná, a pokiaľ ju budete používať bez generátora dymu, poslúži aj ako pomaly rúra na pečenie alebo sušička ovocia. Veľkostne ju môžeme prirovnať k menšej chladničke.

  • zdravá príprava údenín
  • všetko plne automatické
  • údenie je presné
  • na prípravu väčšieho množstva údenín
  • vysoká obstarávacia cena
  • špeciálne brikety, ktoré sa dokupujú zvlášť
Zistiť cenu

Borniak UW-150

Hmotnosť29 kg
Prevádzkaelektrina
Spôsob údeniarošty i tyče
Vonkajšie rozmery121 x 52 x 71,5 cm
Kapacita20 kg
Rošty7
Konštrukciaplech aluzinok, nerez
Objem150 l
Výkon vykurovacieho telesa1400 W
Maximálna regulovateľná teplota120
Teplomer súčasťou balenianie

Udiareň odborníka UW-150 je vhodná pre profesionálov a svoju funkciu dobre splní aj na komerčných akciách. Jedná sa o izolovanú udiareň, v ktorej môžete údiť celoročne. Izolácia je prevedená polyuretánovou metódou vstrekovania. Komora na údenie je teda maximálne utesnená, a tým aj úsporná. Na stenách navyše nevzniká kondenzát, kvôli ktorému by sa údenina mohla pokaziť.

V udiarni pripravíte až 20 kg mäsa. Je možné v nej údiť buď na 7 roštoch, ale možné je aj zavesenie údiacich tyčí. Výkon vykurovacieho telesa je možné nastaviť na dve úrovne podlet toho, koľko mäsa je potrebné pripraviť. Výkon sa teda pohybuje v rozmedzí 700 – 1 400 W, čo je slušné. Regulovateľná teplota je do 120 ° C.

Celý prevádzka je riadený automaticky. Udiareň funguje na elektrinu. Vzhľadom k tomu, že je udiareň automatická nás nemilo prekvapil fakt, že jej chýba displej, na ktorom by ste mohli jednotlivé parametre nastavovať a upravovať. Odkvapkávajúci mastnota steká do zbernej nádoby. Veľmi oceňujeme komín s regulačnou klapkou, vďaka ktorej môžete regulovať hustotu dymu. Generátor dymu disponuje zásobníkom pre údenárske drevo. Je doň možné vtesnať údenárske drevo, ktoré vydržia vydávať dym po dobu 8 hodín.

  • kvalitná izolácia
  • celoročné využiť
  • komín s regulovateľnou klapkou
  • automatický proces
  • veľký objem
  • vysoká obstarávacia cena
Zistiť cenu

Bradley Smoker 6 Digital

Hmotnosť21 kg
Prevádzkaelektrina
Spôsob údeniana roštoch
Vonkajšie rozmery107 x 51 x 46 cm
Kapacita22 kg
Rošty6
Konštrukcianerez
Objem108 l
Výkon vykurovacieho telesa500 W
Maximálna regulovateľná teplota160
Teplomer súčasťou balenianie

Bradley Smoker Digital 6 patrí ku kvalitným udírnám. Oproti svojmu predchodcu sa líšia v tom, že je ovládaná digitálne za použitia displeja. Na displeji si môžete nastaviť hodnoty týkajúce sa údenie komory (teplota, čas) i generátora dymu.

Teplo v udiarni vytvára elektrická špirála, ktorá je chránená proti odkvapkávaniu mastnoty. Mastnota kvapká na špeciálny perforovaný plech a z neho do odkvapkávacej misky. Tú by ste mali z časti naplniť vodou, pretože do nej automaticky odpadávajú vyhorené brikety.

Celý proces údenia je automatický. Stačí si nastaviť požadované hodnoty a udiareň prácu urobí za vás. Naviac umožňuje aj populárne údenie studeným dymom, ktorého dosiahnuť je najmä u klasických udiarní pomerne ťažké a vyžaduje to určitý cvik a skúsenosť.

Generátor dymu disponuje zásobníkom na brikety, ktoré sa dávkujú automaticky. Je možné ich kúpiť v niekoľkých vôňach. Vnútorná časť udiarne je vyrobená z kvalitného nerezu. Dym je možné regulovať pomocou otočnej klapky na hornej strane udiarne. Horná prieduch je možné napojiť na komín aj na digestor. Klasický teplomer nie je súčasťou, pretože teplotu si regulujete na displeji.

  • displej
  • presné nastavenie
  • nerezové prevedenie
  • automatický proces
  • vysoká obstarávacia cena
Zistiť cenu

EZIDRI Anuka

Hmotnosť5,4 kg
Prevádzkaelektrina
Spôsob údeniana roštoch
Vonkajšie rozmery56 x 26 x 26 cm
Kapacita8 kg
Rošty2
Konštrukcia-
Objem-
Výkon vykurovacieho telesa500 W
Maximálna regulovateľná teplotanie
Teplomer súčasťou balenianie

Ezidri Anuka je prenosná elektrická udiareň, v ktorej môžete údiť ako mäso a ryby, tak zeleninu alebo syr. Pre údenie sa používajú piliny. Údi sa na 2 roštoch.

Teplota v tejto udiarni nie je regulovateľná, z čoho vyplýva, že v nej rozhodne nebudete môcť údiť treba studeným dymom. Všetky potraviny sa pripravujú pri 180 ° C. Nastaviť si môžete len dobu údenia. Udiareň môže nepretržite pracovať len 60 minút. Nastavenie času je podobné ako pri kuchynskej minútke. Otočíte voličom, ktorý následne začne s odpočtom. Akonáhle dôjde do nuly, ozve sa zvukový signál a jedlo je pripravené.

Kryt udiarne je opatrený niekoľko otvormi, ktorými uniká dym. Dostupné však bohužiaľ nie sú žiadne regulátory, takže hustotu dymu nie je možné regulovať. Udiareň bohužiaľ nemá ani teplomer, na ktorom by ste mohli kontrolovať teplotu. Na druhú stranu, vzhľadom k tomu, že sa stupňa nedajú nastavovať, bola by prítomnosť teplomeru pomerne zbytočná. Negatívne hodnotíme tiež to, že mastnota môže stiecť na piliny, z ktorých vychádza dym. Oveľa lepšie by bolo, ak by „ohnisko“ bolo chránené.

  • kompaktné rozmery
  • možné používať v kuchyni
  • ľahké ovládanie
  • chýbajúce regulácia teploty
  • chýbajúce regulácia dymu
  • ohnisko bez krytu
Zistiť cenu

Základné delenie udiarní

Pred tým, než sa rozhodnete, ktorá udiareň pre vás bude najlepšie, by ste sa mali zamyslieť nad zásadnými otázkami, ktoré vás nasmerujú k správnemu výberu.

  • Ako chcete udiareň využívať?
  • Aké množstvo potravín v nej chcete pripravovať?
  • Kam ju chcete postaviť, prípadne koľko miesta na ňu máte?

Na základe odpovedí zistíte, či sa rozhodnúť pre udiareň prenosnú alebo pevnú.

Prenosné udiarne

Ako už názov napovedá, prenosné udiarne sú ľahké, skladné a môžete ich prenášať z miesta na miesto. Nie ste teda limitovaní jedným miestom a udiareň so sebou môžete vziať napríklad na chatu. U týchto modelov sa však musíte pripraviť na to, že ste limitovaní kapacitou, ktorá obyčajne dosahuje maximálne 5 kg surovín. Ďalšie obmedzenia vidíme vo funkciách a použitých technológiách. Zaradiť sem môžeme najmenší stolné udiarne, ktoré využijete predovšetkým na údenie rýb alebo přeuzování hotových údenín. Kvôli ľahkému premiestňovanie si obľubu získali aj udiarne teleskopické, s ktorými môžete údiť aj na balkóne. Ich ďalšou výhodou je jednoduchá skladnosť aj nízka hmotnosť.

  • nízka hmotnosť
  • malé rozmery
  • transport
  • menej funkcií
  • použité technológie
  • kapacita

Pevná udiareň

Pevnú udiareň pozná asi väčšina z nás zo záhrad. Táto udiareň má svoje stále miesto a je veľká. Stredne veľké udiarne pojmú 10-12 kg surovín, veľké udiarne sú kapacitne vhodné pre údenie 15-25 kg surovín. Údiť v nich môžete buď vo zvislej polohe, alebo na roštoch.

V prípade, že sa rozhodnete pre pevnú záhradnú udiareň%3

      Čo vybrať
      Logo