Ako vybrať zavárací hrniec

Hoci sa môže zdať, že zaváranie je pre „starý,“ v posledných rokoch to tak rozhodne nie je. V čase bio produktov a preferovania domácej stravy, sa aj zaváranie tešia stále sa zvyšujúce popularite. Doba však pokročila a popri tradičných plechových zaváracích hrncov majú svoje pevné miesto na trhu aj elektrické zaváracie hrnca. V našom radcovi vám vykonáme ich výberom. Predstavíme jednotlivé typy a poradíme, na aké parametre sa zamerať.

Test elektrických zaváracích hrncov

Do našich recenzií sme vybrali elektrické zaváracie hrnce vzhľadom k tomu, že sa u nich dajú dobre zhodnotiť a porovnať parametre. Pri klasických plechových hrncov nie je pravdupovediac veľmi čo hodnotiť.

Domo DO 42325

Objem27 l
Príkon2000 W
Výrobný materiálnerez
Displejáno
Regulácia teploty v ° C30-100
Časovač v min1-120
Zvukový signáláno
Umiestnenie výpustného kohútana strane
Bezpečnostné poistkyáno
Dĺžka prívodného kábla1 m

Tento hrniec patrí k dobrým automatickým pomocníkom, pretože dokáže sám rozoznať dosiahnutú teplotu a potom odpočítavať dobu, ktorá je pre varenie potrebná. Jedná sa vo svojej podstate o multifunkčný hrniec, v ktorom môžete nielen zavárať, ale aj pripravovať mušt, čaj, guláš, detskú výživu a podobne.

Vďaka objemu 27 l do neho do dvoch poschodí pohodlne naskladáte 14-18 klasických pohárov na zaváranie. Poháre sa skladajú na dno na rošt, ktorý je z plastu. Nastaviť dobu zaváranie môžete od 1 minúty po 120 minút, ale nie je problém nechať bežať tiež nepretržitý chod. Vďaka plynulej regulácii teploty ju môžete nastaviť od 30 ° C až do bodu varu, teda 100 ° C. Akonáhle je proces zaváranie u konca, ozve sa zvukový signál.

Výhodou, ale zároveň aj slabinou hrnca je výpustný ventil. Ten je plastový a aj pri pevnom dotiahnutí trochu prepúšťa vodu. Ideálne teda je zakúpiť ventil kovový, obstarávacia cena je zhruba 10 € a sám si ho doma vymeniť. Ak sa stane, že ventil prepúšťa málo vody alebo inej tekutiny, môže byť dôvodom zlé tesnenie. Táto porucha by mala byť reklamácií uznaná.

Druhá vec, ktorá sa spája s ventilom, je jeho umiestnenie. Na trhu nájdete dve verzie tohto hrnca. Starší má ventil umiestnený nad displejom, čo je nepraktické v tom, že by vypúšťaná tekutina mohla zatiecť do elektroniky. Novšie model má už ventil osadený z boku, čo je po praktickej stránke oveľa lepšie. Pozícia ventilu tiež nie je úplne optimálna a zvyškovú vodu teda budete musieť odpustiť tak, že ju z hrnca vylejete klasickým spôsobom.

Z hľadiska bezpečnosti sa môžete tešiť na poistku proti prehriatiu aj varenie na sucho. Všetky informácie súvisiace s priebehom sterilizovanie môžete sledovať na prehľadnom LCD displeji.

Várnice je vyrobená z nerezu, ucha, pokrievky a kohút sú z plastu.

  • bezpečnostné poistky
  • vysoký príkon
  • nerezové prevedenie
  • displej
  • automatický odpočet času
  • ventil a jeho spracovanie
Zistiť cenu

Sencor SPP 2100

Objem27 l
Príkon1800 W
Výrobný materiálsmalt
Displejnie
Regulácia teploty v ° C30-100
Časovač v min20-120
Zvukový signáláno
Umiestnenie výpustného kohútau regulačných gombíkov
Bezpečnostné poistkyáno
Dĺžka prívodného kábla1,2 m

Sencor SSP 2100 spadá do strednej cenovej kategórie, čomu zodpovedá snáď vo všetkých smeroch. Príkon 1 800 W, čo je slušný priemer a objem 27 l vám umožní do neho naložiť až 14 litrových pohárov, ktoré za slušnú dobu zavaríte. Ohrievacia špirála je schovaná pod rovným dnom.

Pre výrobu bol použitý smalt, takže odporúčame s hrncom opatrnejšie zaobchádzať ako pri vkladaní pohárov, tak pri umývaní. Smalt nie je tak odolný ako nerez a môže sa poškriabať alebo aj prasknúť. Zaváranie uľahčujú dva otočné gombíky, vďaka ktorým si môžete nastaviť teplotu a čas zaváranie. Stupnica na termostate nie je úplne 100%, takže si niektorí užívatelia vypomáhajú napríklad tým, že si presnú hodnotu zaznačí medzi už uvedené.

Hrniec nie je plne automatický, čo znamená, že nedokáže po dosiahnutí nastavenej teploty automaticky začať časový odpočet zaváranie. Výrobok vás na dosiahnutie teploty upozorní akustickým signálom, po ktorom je potrebné nastaviť čas zavárania. Čas je možné nastaviť iba v rozmedzí 20-120 minút. Niektoré konkurenčné výrobky ponúka i rozmedzí 1-120 minút, ale je fakt, že stojí viac peňazí. Po uplynutí času hrniec opäť vydá zvukový signál. Je preto potrebné na zaváranie predsa len dohliadať.

Z praktického hľadiska oceníte výpustný ventil, ktorý je síce z plastu, ale usadený dostatočne nízko, takže sa voda z výrobku ľahko vylieva. Ďalšou praktickou vychytávkou je priestor pre zmotania kábla, ktorý nájdete na spodnej strane u nožičiek s protišmykovou úpravou.

V hrnci je možné pripravovať tiež punč, varené víno, čaj alebo iné horúce nápoje. Ucha aj pokrievka sú vyrobené z plastu, čo je tepelne nevodivý materiál, takže sa nemusíte báť, že by ste sa pri manipulácii popálili.

  • regulácia času
  • regulácia teploty
  • výpustný ventil
  • miesto pre zmotania kábla
  • stupnice termostatu
  • odpočet času nezačne automaticky po dosiahnutí nastavenej teploty
Zistiť cenu

Concept ZH0020

Objem27 l
Príkon1800 W
Výrobný materiálsmalt
Displejnie
Regulácia teploty v ° C50-100
Časovač v min20-120
Zvukový signáláno
Umiestnenie výpustného kohútana strane
Bezpečnostné poistkyáno
Dĺžka prívodného kábla1,1 m

Ďalší zo zaváracích hrncov radiacich sa do strednej cenovej kategórie. Tešiť sa môžete na výpustný ventil, ktorý je šikovne umiestnenie na strane pod pravým uchom, takže sa nemusíte obávať, že by voda alebo vypúšťaný nápoj postriekal ovládacie prvky.

Keď už píšeme o ovládacích prvkoch. Na podstavci hrnca sa nachádza otočný regulátor pre nastavenie teploty, ale aj časovač. U nastavenie teploty nás pomerne sklamal ich malý rozsah. Teplotu je možné nastaviť len v rozmedzí 50-100 ° C, čo je pomerne obmedzujúce. Za obstarávaciu cenu, by sme čakali, že bude rozmedzí aspoň 30-100 ° C, čo ponúka celý rad iný a aj lacnejších konkurenčných výrobkov.

Rovnako ako iné produkty spadajúce do strednej cenovej kategórie ani tento hrniec nie je automatický. Odpočet času teda nezačne automaticky, akonáhle sa dovŕši požadovanej teploty. Čas musíte nastaviť separátne. Až zaznie signál oznamujúci dosiahnutí teploty, až potom môžete nastaviť čas. Hrniec má tepelnú poistku.

Pre výrobu bol použitý smalt, takže odporúčame sa k výrobku správať šetrne. Smalt je náchylný na škrabance a v horšom prípade môže aj prasknúť. Avšak hneď po nerezu je to druhý najlepší povrch, ktorý súčasný trh ponúka.

Z hľadiska kapacity model pojme až 11 pohárov o objeme 0,72 l alebo 34 pohárov s objemom 0,37 l. Je vhodný nielen pre zaváranie, ale aj v ňom môžete konzervovať jablkový most, pomaly rozpúšťať med alebo variť a udržiavať teplé horúce nápoje, ako je čaj, varené víno alebo grog.

Musíme tiež upozorniť, že je častým nešvárom to, že pokrievka na hrniec nepasuje. Pokrievka má totiž guľatý tvar, ale hrniec skôr elipsovitý. Pokrievka je našťastie z plastu, takže ju ľahko vytvarujete podľa hrnca.

  • regulácia času
  • regulácia teploty
  • umiestnenia výpustného ventilu na strane
  • zvukový signál
  • možnosť rozpúšťať med a konzervovať jablkový mušt
  • nízky rozsah teplôt
  • tvar veka
  • na nedostatky pomerne vysoká obstarávacia cena
Zistiť cenu

Hyundai PC 200 SS

Objem27 l
Príkon2000 W
Výrobný materiálnerez
Displejnie
Regulácia teploty v ° C50-100
Časovač v min20-120
Zvukový signáláno
Umiestnenie výpustného kohútau regulačných gombíkov
Bezpečnostné poistkyáno
Dĺžka prívodného kábla1,1 m

Napriek tomu, že hrniec Hyundai PC 200 SS spadá do kategórie drahých zaváracích hrncov, len márne by ste u neho hľadali displej alebo automatické spustenie času. To všetko sú atribúty skutočne drahých výrobkov. Preto sa nám cena zdá skôr premrštená.

Pri práci s hrncom je potreba najskôr nastaviť požadovanú teplotu, o ktorej dosiahnutí vás bude informovať zvukový signál. Potom je potrebné ručne nastaviť odpočet. Toto manuálne ovládanie by sme čakali u výrazne lacnejších hrncov, nie pri výrobku, ktorého cena presahuje 80 €. Na druhú stranu je Hyundai jedným z kvalitných výrobcov.

Regulácia teploty vám tiež nedáva zrovna slobodu. Napríklad pri varení marmelády je počiatočná teplota 50 ° C skutočne moc. Hrniec má navyše pomerne tenké dno, takže elektrická špirála ohrieva stred viac ako okraje, čo môže viesť k tomu, že sa hustejšie pokrmy pripaľujú. Je teda potrebné neustáleho miešania. Potom už sa môže nechať takmer bez dozoru. Pri varení piva sa však pripaľovaniu báť nemusíte.

Ako z opisu vyplýva, hrniec neslúžia len na zaváranie, ale aj na prípravu a udržiavanie teplých nápojov. Rovnako v ňom môžete variť omáčky, polievky a guláš. V tomto prípade odporúčame výpustný ventil opatriť záslepkou proti upchatiu ventilu.

Výpustný ventil sa nachádza pri ovládacom paneli, čo nie je práve najšikovnejší, ale je dostatočne dimenzovaný na napúšťanie téglikov či hrnčekov nápojmi. Veľkým plusom je nerezové prevedenie, vďaka ktorému sa hrniec ľahko udržuje a bude mať dlhú životnosť. Nemusíte sa obávať korózie ani absorbovaniu pachov.

Objem 27 l ponúkne dostatok priestoru pre naskladanie 14 zaváracích pohárov s objemom 1 l. Samozrejmosťou je bezpečnostná poistka proti prehriatiu a chodu naprázdno.

  • nerezový povrch
  • možnosť pripravovania omáčok a polievok
  • neviaže na seba vône
  • rozsah regulácie teploty
  • absencia displeja
  • absencia automatiky
  • vysoká obstarávacia cena
Zistiť cenu

Rommelsbacher KA 1801

Objem29 l
Príkon1800 W
Výrobný materiálsmalt
Displejnie
Regulácia teploty v ° C30-100
Časovač v minnemá
Zvukový signálnie
Umiestnenie výpustného kohútau regulačných gombíkov
Bezpečnostné poistkyáno
Dĺžka prívodného kábla1,5 m

Zavárací hrniec Rommelsbacher KA 1801 je nemeckým výrobkom spadajúcim do strednej cenovej kategórie. Pomerne nemilo nás prekvapilo, že vo výbave hrnca absentuje časovač. Je teda možné si nastaviť teplotu pre zaváranie v rozsahu 30-100 ° C, ale čas si musíte postrážiť sami. Výrobok nedisponuje ani zvukovou signalizáciou. O dosiahnutí požadovanej teploty vás bude informovať dióda, ktorá zhasne. Od tejto doby sa bude udržiavať nastavená teplota, ale čas si musíte sami postrážiť.

Pre výrobu bol použitý dvojvrstvový smalt, ktorý sľubuje dobrú odolnosť, ale aj napriek tomu by sme odporučili sa k hrncu správať šetrne. Predsa len to nie je nerez. Výhodou je, že v tomto modeli okrem zaváranie pripravíte aj teplé nápoje alebo polievky či guláš. Hrniec je možné použiť aj na tavenie vosku. Vnútorný objem je úctyhodných 29 l, takže do neho pohodlne naskladáte 14 pohárov s objemom 1 l.

Výrobok disponuje ochranou proti prehriatiu a výpustným ventilom, ktorý je síce umiestnený nad ovládacím panelom, ale vzhľadom k tomu, že má výrobok je jeden regulátor a ventil do neho nezasahuje, jeho umiestnenie ničomu nevadí.

  • výpustný ventil
  • regulácia teploty
  • nemecká výroba
  • multifunkčný hrniec
  • chýba nastavenie času
  • vzhľadom k absencii časovača vysoká obstarávacia cena
Zistiť cenu späť na začiatok ↑

Dva základné typy zaváracích hrncov

Ako sme spomínali už v úvode, rozhodnúť sa môžete medzi klasickým zaváracom hrncom, ktorý poznáte z čias svojich babičiek, alebo sa rozhodnúť pre pokrokovejšie hrniec elektrický.

Plechový zavárací hrniec

Jedná sa o vysoký plechový hrniec s veľkým objemom, ktorý je opatrený pokrievkou s otvorom na teplomer a dvoma uchami. Otvor pre teplomer a uši sú jediné dve vymoženosti, ktoré môžete od zaváracieho hrnca očakávať.

Pri zaváraní sa tento typ hrnca pokladá na sporák alebo kachle a čaká sa, kým nedôjde k zahriatiu vody na toľko stupňov, koľko vyžaduje na zaváranie potravín. Teplota sa potom musí udržiavať reguláciou zdroja tepla, aby nedošlo k prasknutiu pohárov alebo prevarení a tým pádom zničenie produktu.

Udržiavanie a sledovanie teploty je náročnejšie, rovnako ako manipulácia so samotným hrncom. Proces zaváranie musíte sledovať skutočne pozorne, chvíľka nepozornosti môže viesť k znehodnoteniu celej zavárané várky. Po dokončení procesu musíte vodu z hrnca vyliať tradičným spôsobom. Výhodou plechového hrnca je jeho obstarávacia cena, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 30 – 40 €.

  • nízka obstarávacia cena
  • náročnejší manipulácia
  • zdĺhavejšie a náročnejšie proces zaváranie

Elektrický zavárací hrniec

Tento typ hrncov ponúka sofistikovanejšie spôsob zaváranie. O modernom spracovaní svedčí prítomnosť regulátora teploty, možnosti odloženého štartu, LCD displej, ventil pre vypúšťanie, bezpečnostné poistky a rad ďalších „udělátek“, ktorá vám prácu s hrncom uľahčí.

Pokrokom je tiež to, že pre dosiahnutie optimálnej teploty nepotrebujete sporák, pretože hrniec začne vodu ohrievať kdekoľvek, kde ho pripojíte do elektrickej siete. Okrem zaváranie môžete hrniec využiť aj na prípravu guláša, čaju alebo vianočného punču. Za všetky tieto vychytávky vrátane výrobného materiálu si však priplatíte. Cena začína okolo 60 € a môže presiahnuť aj 150 €.

  • regulácia teploty
  • možnosť odloženého štartu
  • ventil pre vypustenie
  • digitálny displej
  • je možné v nich pripravovať aj jedlo alebo nápoje
  • vysoká obstarávacia cena
späť na začiatok ↑

Výrobný materiál elektrických zaváracích hrncov

U plechových hrncov nie je z čoho vyberať, ale u hrncov elektrických sa môžete rozhodnúť, či zvolíte opláštenie hrnce z nerezu alebo zo smaltu. Každý materiál má svoje pre a proti.

Smaltované hrnce

Medzi ich najväčšie prednosti patrí predovšetkým cenová dostupnosť. Nádoby s emailovým povrchom kúpite už od 60 €. Majte však na pamäti, že sa smalt trochu horšie udržiava a musíte s ním i opatrne manipulovať. Pri hrubšom zaobchádzaní môže dochádzať k jeho odlupovaniu alebo prasknutie. Smalt je všeobecne náchylnejšie na škrabance a odreniny.

Elektrický zavárací hrniec z nerezu

Zaváracie hrnce z nerezu sa ľahko udržujú. Nerezový povrch je vysoko odolný, takže znesie aj hrubšie zaobchádzanie a navyše na seba neviaže pachy, takže v hrnci môžete pripravovať najrôznejšie pokrmy bez strachu, že by sa ich odér vzájomne miesil. Obstarávacia cena týchto hrncov sa pohybuje okolo 100 €. Všetko sa však odvíja od vybavenia výrobku.

späť na začiatok ↑

Parametre výberu

Pri výbere najlepšieho zaváracieho hrnca sa riaďte nasledujúcimi parametrami.

Príkon

Príkon je dôležitým parametrom pri výbere elektrického modelu. Má totiž zásadný vplyv na to, akú dlhú vám bude zaváranie trvať. Všeobecne platí, že čím vyšší príkon vo Wattoch (značený W), tým rýchlejšie a efektívnejšie zaváranie bude.

Väčší príkon sa však odrazí aj na spotrebe energie a obstarávacích nákladoch, ktoré budú rozhodne vyššia. Najlacnejšie elektrické hrnce majú príkon okolo 1 000 W, zlatá stredná cesta je 1 800 W a najlepšie digitálne zaváracie hrnce môžu disponovať aj príkonom 2 000 W. Pri zaváraní by sme však neodporúčali chodiť pod hodnotu 1 500 W.

Objem

Objem je parameter, ktorý sa odvíja od toho, aké veľké množstvo chcete zavárať. Než sa rozhodnete pre nákup, zamyslite sa nad tým, či budete v hrnci len zavárať alebo v ňom tiež budete chcieť variť nápoje alebo jedlo. Malé zaváracie hrnce disponujú objemom okolo 16 litrov, ale naraziť môžete aj na veľké s objemom 29 litrov. Zlatou strednou cestou sú hrnce s objemom 27 litrov, kam pohodlne naskladáte približne 18 kusov 0,7 l veľkých zaváracích pohárov.

Nastavenie teploty a času

Ak sa rozhodnete si zaobstarať sofistikovaný hrniec, môžete sa tešiť na to, že bude viac-menej pracovať samostatne. Niektoré modely umožňujú nastavenie teploty v rozmedzí 50-100 ° C, tie najlepšie v rozmedzí 30-100 ° C. Tento teplotný rozptyl vám umožní hrniec využívať nielen na zaváranie, ale aj na varenie.

Niektoré výrobky ponúkajú aj funkciu automatického vypnutia, pre ktorých je dôležitá prítomnosť časovača. Jednoduchšie modely ponúkajú rozsah vypnutie po 20 až 120 minútach, sofistikovanejšie po 0-120 minútach. Navyše môžu mať aj tzv. inteligentný časovač, ktorý zaistí štart odpočtu až v tej chvíli, keď dôjde k dosiahnutiu požadovanej teploty.

Príslušenstvo a funkcie

Hoci sa môže zdať, že je zavárací hrniec len jednoúčelovú vecí, ktorý sám o sebe už nič navyše nepotrebuje, nie je tomu tak. Zohnať sa dajú totiž výrobky opatrené displejom, reguláciou teploty, bezpečnostnými poistkami a ďalšími. Stručný prehľad funkcií uvádzame nižšie.

  • Bezpečnostné prvky – pre bezpečné zaváranie je dôležité, aby bol hrniec vybavený poistkou proti zapnutiu na sucho. Ďalšie poistkou môže byť ochrana proti vyvarení vody – ak by k vyvarenie došlo, hrniec sa automaticky vypne. Vďaka tomu zaváraniny nikdy nespálite ani nepřevaříte na sucho. Dôležitá je tiež dostatočná izolácia, takže nebude vadiť, keď hrniec zľahka pofŕkame alebo polejete tekutinou.
  • Výpustný ventil – strážte, aby nebol osadený príliš vysoko. Jeho primárnou funkciou je vypúšťanie vody po dokončení zaváranie. Pokiaľ by bol ventil príliš vysoko, museli by ste zostávajúce vodou vyliať klasicky tak, že hrniec nakloníte, čo nie je optimálne. Ventil vám dobre poslúži aj v prípade, že budete chcieť z várnice čapovať čaj alebo punč.
  • Časovač – vďaka nemu si môžete dopredu nastaviť celkovú dobu zavárania.
  • Odložený štart – podobne ako pri práčkach si proces zaváranie môžete s istým časovým posunom naplánovať.
  • Termostat s reguláciou – môžete pomocou neho, plynulo regulovať výšku teploty, ktorá bude počas zaváranie udržiavaná.
  • LCD displej – u drahších modelov sa môžete stretnúť aj s LCD displejom, ktorý vás informuje o aktuálnom procese zaváranie, teplote a ďalších parametroch.

Za príslušenstvo, ktoré sa určite hodí, považujeme:

  • zaváracie hlavu, ktorú viečka dobre dotiahnete,
  • otvárač,
  • špeciálne kliešte na vyťahovanie horúcich pohárov,
  • teplomer,
  • rôzne veľkosti lievikov.
späť na začiatok ↑

K čomu všetkému ho budete používať

To, že v hrnci budete zavárať mäso, huby, zeleninu alebo ovocie je jasné. Okrem toho ho však môžete využiť aj na ohrev alebo varenie polievok či gulášov alebo na ohrev či varenie teplých nápojov. Pri niektorých modeloch narazíte na možnosť tavenie medu alebo vosku. Zohnať je aj príslušenstvo, vďaka ktorému zavárací hrniec ľahko premeníte na odšťavovač.

Ak nemáte dostatok miesta na skladovanie objemných nádob, môžete využiť špeciálny nástavec na zaváranie, ktorý obyčajný hrniec pretvorí na hrniec zaváracie. Sada na zaváranie obsahuje nadstavec o priemere 24 cm, ktorý výšku vybraného hrnca navýši o 8 cm, takže doň vložíte aj vysoké poháre. Ďalej naparovacia vložku a pokrievku s teplomerom. Tento spôsob je vhodný predovšetkým pre menšie zaváranie v menších kuchyniach.

Aké potraviny je možné zavárať

Okrem zeleniny a ovocia sa môžu zavárať aj iné potraviny, o ktorých ste to možno ani nevedeli.

  • Mäso a údeniny – zavárať môžete bravčové, hovädzie, jahňacie i teľacie. Mäso sa vkladá do pohárov alebo špeciálnych plechoviek.
  • Ryby – zaváranie rýb nie je príliš obvyklé. Najčastejšie sa takto spracúvajú očistené filety. Ryby bez hláv nasoľte, upečte, nechajte vychladnúť a so špeciálnym nálevom zavárajte.
  • Polievky a hotové jedlá – hodí sa predovšetkým, ak idete na dovolenku, kde si budete variť. Teplým jedlom naplňte poháre, zavíčkujte a pri teplote 95 ° C zavárajte asi hodinu.
späť na začiatok ↑

Cena zaváracích hrncov

Náklady spojené s obstaraním sa budú odvíjať od toho, ako sofistikovaný a veľký model budete chcieť. Takisto sa v nej odrazí aj výrobný materiál, kedy cena nerezových produktov je vyššia ako smaltovaných či plechových.

Lacné zaváracie hrnce

Pokiaľ nepatríte k náročným užívateľom, iste si vystačíte s hrncom, ktorého cena sa pohybuje do 40 €. Na trhu môžete naraziť aj na spotrebiče s objemom zhruba 30 litrov s cenou pohybujúcou sa okolo 20 €. Ako výrobný materiál bude najpravdepodobnejšie zvolený plech a okrem teplomeru nič navyše nedostanete.

Zaváracie hrnce strednej cenovej kategórie

Obstarávacia cena výrobkov sa bude pohybovať v rozmedzí od 40 do 100 €. Vyberať už budete zo základných elektrických modelov, ktorých objem sa bude pohybovať od 25 do 27 litrov a príkon okolo 1 800 W. Ovládanie bude manuálne.

Drahé zaváracie hrnce

Ak ste nároční užívatelia, pohybujte sa v produktoch v cenovej kategórii od 100 do 200 €. Tu totiž nájdete hrnca s objemom 29 l, digitálnym a podsvieteným displejom a vysokým príkonom 2 000 W. V týchto hrncoch už pripravíte aj jedlo alebo nápoje. Tešiť sa môžete na časovač, bezpečnostné prvky, udržiavanie nastavenej teploty alebo možnosť odloženého štartu.

Profi zaváracie hrnce

Za sumu presahujúcu 200 € kúpite už skutočne profi stroje. Podľa našej mienky sa však hodí skôr pre profesionálov a domnievame sa, že s vybavením, ktoré ponúka, ich môžete zaobstarať aj lacnejšie. Rozdiel je podľa nás len v tom, že nádoby za tieto peniaze vyrábajú uznávanej značky, ktoré sú z určitej časti zárukou kvality. Medzi tieto značky sa radí: Bielmeier, Kovo HB, Klarstein, Bravo, Hyundai, Guzzati, Domo a ďalšie.

späť na začiatok ↑

Alternatívy k zaváracom hrncom

Ak nechcete míňať za zavárací hrniec, môžete vyskúšať aj iné alternatívy.

Zaváranie v tlakovom hrnci

Pri tomto spôsobe zaváranie je nutné starostlivo dodržiavať dobru varu, ktorá je v tomto prípade skutočne veľmi krátka. Ak dobu prekročíte, môžete zaváraninu rozvariť.

Než sa do zaváranie pustíte, položte na dno tzv. druhé dno, pre ktoré môžete použiť napríklad naparovacia mriežku alebo malý rošt. Následne do hrnca nalejte približne 25 cm vody, vložte zaviečkovaný poháre a hrniec zakryte pokrievkou. Dajte si pozor na to, aby tlakový ventil zostal odkrytý.

Akonáhle začne z ventilu unikať para, nasadí sa ventil na uzáver a prebehne sterilizovanie. Doba zaváranie sa odvíja od zavařovaného produktu, ale spravidla trvá 3-5 minút. Po dokončení je potrebné nechať hrniec vychladnúť a z ventilu odstrániť regulačné uzáver.

Zaváranie v rúre

Zaváranie je možné vykonať aj v plynovej alebo elektrickej rúre. Pri tomto spôsobe je potreba uzavreté poháre postaviť na plech naplnený do 2 cm vodou. Plech vložte do vopred vyhriatej rúry a Zavárajte tak dlho, ako to vyžaduje daná pochutina. Zavárajte na program, ktorý zodpovedá tradičnému pečenia.

Zavárať možno aj v teplovzdušnej rúre. Rozdiel je v tom, že sa poháre rovnajú na suchý plech. Rúru nastavte na 150 ° C a zhruba po 5 minútach teplotu znížte na 85-90 ° C. Doba zaváranie sa opäť odvíja od zavárané potraviny.

Zaváranie v mikrovlnnej rúre

Zaváranie v mikrovlnnej rúre väčšinou trvá zhruba 6 minút pri výkone 700 Wattov. Takto sa zavára pohára s viečkom o objeme 0,7 l. V prípade, že zvýšite výkon, čas zavárania sa zníži. Pokiaľ chcete zavárať viac pohárov naraz, je potreba tento čas vynásobiť počtom pohárov. Ak sa chystáte zavárať 3 poháre s objemom 0,7 l, bude to trvať 18 minút (3 x 6 minút pri výkone 700 W). Poháre pri zaváraní vždy rozostavte po obvode otočného taniera, nikdy ich neumiestňujte doprostred.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď