Ako vybrať najlepší plynový gril Test

Plynové grily sú čistejšie a na obsluhu komfortnejší varianta ku grilom na drevené uhlie. Pokiaľ po nich pokukujete, tak vám poradíme ako vybrať kvalitný záhradný gril na plyn a pomôžeme vybrať najlepšie vďaka testu a recenziám.

Najlepšie plynové grily – Test 2023

NázovHodnocení výkonuHodnocení variability a funkceHodnotenie spracovaniaCelkom
1.Rösle Videro G3-S Vario+Zistiť cenu78%74%85%
78%
2.Campingaz 4 Series Classic LS PlusZistiť cenu70%81%80%
77%
3.Weber Spirit II E-320 GBSZistiť cenu64%85%80%
77%
4.Campingaz 3 Series Premium SZistiť cenu70%75%90%
76%
5.G21 California BBQ PremiumZistiť cenu71%75%75%
74%
6.Napoleon Freestyle 365Zistiť cenu100%40%90%
71%
7.Hecht ADELLE 5Zistiť cenu79%60%70%
69%
8.G21 Oklahoma BBQ Premium LineZistiť cenu76%60%70%
68%
9.Weber Spirit SP-335 Premium GBSZistiť cenu65%55%90%
66%
10.Hecht CONTACT 3Zistiť cenu77%55%60%
64%
11.Campingaz 3 Series Classic LS Plus DZistiť cenu66%55%80%
64%
12.Fieldmann FZG 3003Zistiť cenu79%50%70%
64%
13.Fieldmann FZG 3013Zistiť cenu68%55%70%
63%
14.Compass Gril MASTER CHEEF Flame TamerZistiť cenu94%35%65%
62%
15.Campingaz 2 SERIES CLASSIC LX VARIOZistiť cenu68%45%55%
55%
NázovVeľkosť grilovacej plochy (cm2)Počet horákovVýkon hlavných horákov (kW)Materiál roštovPočet roštovHmotnosť (kg)KolieskaPrídavný bočný horákSkrinkaVýhodyNevýhody
1.Rösle Videro G3-S Vario+2700310,5liatinový4434ános dvierkamiSizzle zóna na steaky 2 rošty s okrúhlym roštom uprostred (variabilita), Box na údenie, Čiastočne priehľadné veko, Dlhšia záruka 5 a 2 rokov
2.Campingaz 4 Series Classic LS Plus3500412,8liatinový2604ános dvierkamiDo skrinky sa zmestí aj 10 kg PB bomba, Jeden rošt má okrúhly rošt uprostred pre panvicuHlavná plocha rozdelená na 2 polovičky - 1x tácka a 1x rošt (horšia variabilita)
3.Weber Spirit II E-320 GBS264038,8liatinový2552ánolen polička2 rošty s okrúhlym roštom uprostred (variabilita), Dlhšia záruka 10 rokov
4.Campingaz 3 Series Premium S2806310,2liatinový2694ános dvierkamiTuk odkvapkáva do šuplíka s vodou, Do skrinky sa zmestí aj 10 kg PB bomba, Hlavná plocha rozdelená na 3 diely - 1x tácku a 2x rošt s okrúhlym roštom uprostred pre panvicu, Dlhšia záruka 5 rokovHorizontálne rebrovanie roštu
5.G21 California BBQ Premium2816310,5liatinový3414ános dvierkamiVeľké odkladacie plochy, Veľa variabilné rošty, Dlhšia záruka na 2+2 roky
6.Napoleon Freestyle 3652295312liatinový1472niezakrytie vpreduDo skrinky sa zmestí aj 10 kg PB bomba, Hliníková vaňa a veko, Bytelné spracovanie, Dlhšia záruka 10 rokov1 rošt v kuse - malá variabilita
7.Hecht ADELLE 52542410,5liatinový3352ános dvierkami
8.G21 Oklahoma BBQ Premium Line2640310,5liatinový2374nies dvierkamiVeľmi variabilné roštyNeuložíte 10 kg PB bombu
9.Weber Spirit SP-335 Premium GBS276039,4oceľový3544ános dvierkamiSizzle zóna na steaky, Do skrinky sa zmestí aj 10 kg PB bomba, Dlhšia záruka 10 rokov
10.Hecht CONTACT 32604310,5liatinový3252niezakrytie vpredu látkouMalé odkladacie plochy, Základný model, Látkové zakrytie skrinky grilu
11.Campingaz 3 Series Classic LS Plus D280039,6liatinový2564ános dvierkamiHlavná plocha rozdelená na 2 polovičky - 1x tácka a 1x rošt (horšia variabilita), Neuložíte 10 kg PB bombu
12.Fieldmann FZG 3003196938,1liatinový3382niezakrytie vpreduHoršie spracovanie
13.Fieldmann FZG 3013252039liatinový2344ános dvierkamiSúčasťou roštu je tácka (menší priestor na grilovanie)
14.Compass Gril MASTER CHEEF Flame Tamer2432412oceľový125,42ános dvierkamiPrídavný varič v odkladacej ploche nie je schovaný, aby šiel ľahko využiť ako odkladacia plocha, Horšie spracovanie, Neperforované flavorizéry, Len jeden rošt (nízka variabilita)
15.Campingaz 2 SERIES CLASSIC LX VARIO210027,5oceľový2322niezakrytie vpreduV balení je grilovacia tácka navyšeNeuložíte 10 kg PB bombu

Víťazom testu plynových grilov sú 2 modely. Najlepšie sú: G21 Oklahoma BBQ Premium Line a Campingaz 2 Series RBS LXS. Obaja sú veľmi dobrou voľbou. Vynikajú dobrým grilovacím výkonom, veľkou grilovacou plochou a dobrým spracovaním.

Ako vybrať plynový gril?

Na začiatok si férovo porovnáme plynové grily proti ostatným typom grilov (predovšetkým tým na drevené uhlie).

Výhody plynových grilov

  • Jednoduché zakladanie ohňa tlačidlom
  • Teplotu regulujete ľahko otočením gombíka
  • Rýchle zapálenie a rozohriatie grilu
  • Zdravší varianta grilovania (na jedle nezostanú zvyšky po spaľovaní dreveného uhlia)
  • Veľa odkladacích plôch a miesta pre príslušenstvo
  • Po čase je grilovanie lacnejšie ako s uhlím a podpaľovačom

Nevýhody plynových grilov

  • Vyššia obstarávacia cena grilu aj prvej bomby (záloha a cena plnej bomby)
  • Čiastočne chýba klasická chuť grilovaného mäsa po ohni a dyme
  • Horšia manipulácia s grilom, pretože býva ťažšia (aj vďaka plynovej bombe)
  • Nutnosť dokupovať či plniť plynové fľaše
  • Nutnosť manipulácie s plynom (niekto môže mať obavu z výbuchu, alebo skladovania)

Grilovací systém a typy plynových grilov

Grily, ktoré fungujú na plyn môžete podľa typu horákov rozdeliť na 2 podtypy. Každý z nich je veľmi vcelku odlišný a má svoje výhody a nevýhody. Zároveň horáky môžu definovať to, aký gril bude a ako bude fungovať.

1. Horáky z ocele s tzv. flavorizérmi/aromatizérmi

Toto je najčastejší spôsob vedenia plynu z bomby do vane grilmi pod grilovaciu plochu. Horáky sú najčastejšie (cca 90% plynových grilov) jeden až tri a sú umiestnené pod grilovacou plochou. Medzi horákmi a grilovacou plochou sú tzv. flavorizéry. Ich názov vychádza z anglického „flavor/flavour“ – to znamená „chuť“ (hovorí sa im aj aromatizéry – od slova aróma – vôňa). Flavorizéry sú také striešky nad horákmi a grilovacou vaňou. Z grilovacej plochy totiž obvykle steká a kvapká olej a marinády, padajú malé kusy zeleniny a mäsa, atp. A aby tie nespadli priamo na horák, neupchali dierky v horáku z ktorých horí plyn a prípadne nezačali hneď horieť, tak je nad horákmi strieška. Okrem tejto ochrannej funkcie majú flavorizéry aj pozitívny efekt – tuk, ktorý na ne steká a ten sa pomaly vyparuje a dym z neho potom stúpa späť hore k mäsu, ktoré je tak mierne očudené, zaúdené, ovoňané týmto dymom.

Horáky bývajú umiestnené rovnobežne s tým, ako pozeráte gril, keď grilujete. Obvykle máte 2-3 gombíky, ktoré ovládajú každý horák zvlášť, alebo viac naraz – ide tak mať vľavo inú teplotu, než vpravo a obvykle sa vľavo robia steaky na vyššej teplote a po zatiahnutí sa posunú doprava do nie tak rozpálenej časti.

flavorizéry – striešky medzi horákmi a grilovacou plochou

2. Horáky z keramiky – RBS

RBS znamená Radiant Burner System. Toto je špecialita drahších grilov Campingaz. Ide o keramické horáky umiestnené pozdĺž dlhších strán grilu. Princíp je jednoduchý – horáky sú väčšie keramické dosky, ktoré sa celé rozpália vďaka malých dierok a žeravia. Uprostred môže byť ešte zahnutá kovová plocha, ktorá môže sálajúce teplo zo strán odrážať smerom nahor pod grilovaciu plochu. Má to pár špecifík:

  • jednoduchšie čistenie (flavorizér je u RBS celistvejší, čo sa čistí lepšie, než flavorizéry u bežných plynových grilov),
  • u RBS sú 2 horáky – každý môžete ovládať zvlášť a tak mať teplo „v zadnej časti grilu“ iné, než „v prednej časti grilu“. Takže váš naučený princíp zľava doprava (z bežných plynových grilov) sa preučíte na „zozadu dopredu“.

RBS horáky po stranách dlhších stien vane grilu

3. Prenosné kompaktné plynové grily

Ide o menšie grily – veľké tak akurát na stôl. Hovorí sa im aj balkónové plynové grily. Vďaka malým rozmerom s nimi môžete grilovať aj na balkóne. Za mňa je to veľmi nerozumný nápad čoudieť susedom z balkóna do ich domovov, ale niekto to môže mať dohodnuté a potom ide asi o OK riešenie. Na záhradu sa hodia väčšie grily.

Občas sa môžete stretnúť s tým, že plynový gril má nad horákmi priestor na lávové kamene – potom sa tomu hovorí plynový gril s lávovými kameňmi. Výhoda je, že lávové kamene po rozohriatí lepšie rozvádzajú teplo pod celým roštom a udržujú teplo trochu zotrvačnejšie – pretože sa po nahriatí udržia dlhšie žeravé. Dobré je aj to, že kvapkajúci tuk sa často z kameňov vyparí a pošle do mäsa viac tejto chuti. V neideálnom prípade sa ale na kameňoch tuk vznieti a horí a kamene sa potom zle čistia, resp. musí sa nechať vypáliť, alebo vymeniť.

Občas uvidíte aj plynové grily s infračerveným keramickým horákom – veľmi sa to nevidí, ale existujú. Ide často o drahšie plynové grily s bežnými horákmi as jedným alebo dvoma infračervenými horákmi navyše. Často jeden býva na zadnej strane grilu a je tam kvôli ražneniu (rotisérie). Alebo je jeden infrahorák súčasťou bočnej odkladacej plochy, ktorý môžete rozpáliť na veľmi vysokú teplotu a dotiahnuť si steak na veľmi vysokej teplote. Hovorí sa tomu často „sizzle-zóna“ (sizzle znamená „praskanie“ tuku pri smažení steaku).

Rozmery grilu a veľkosť roštu

Veľkosť grilovacej plochy je jednoznačne to hlavné, čo si pred nákupom plynového grilu musíte premyslieť. Pokiaľ máte 4 člennú rodinu a občas grilujete pre priateľov na záhradných párty, tak potrebujete relatívne veľký gril s veľkým výkonom, aby ste mohli robiť dostatočne veľa jedla naraz. V Česku je obvyklé veľkosť grilovacej plochy (roštu) ukazovať ako veľkosť roštu vo výške a šírke. Lepší by bol americký prístup prepočtu na uhlopriečku – ako pri televíziách. Prípadne môžete vidieť rozmery v cm2. To je relatívne dobrý prepočet a funguje lepšie, než len výška a šírka roštu samy o sebe.

Pre jedného človeka uvažujte minimálne 300 cm2 (polovica A4 – 15*20 cm), skôr 400 cm2 plochy roštu. 300 cm2 je málo keď budete potrebovať zložiť mäso z jednej horúcej zóny do druhej odpočinkovej, 400 cm2 už celkom ide. Pokiaľ budete grilovať ryby, tak by som radšej počítal 400 cm2 na osobu, možno radšej 500 cm2, keď to bude plakatá pražma.

Odporúčam si spočítať buď uhlopriečku, alebo veľkosť roštu v cm2. Ale aspoň nahrubo nastrelím vhodnej veľkosti grilov:

Rozmery griluRozmery roštuPočet ľudí/porcií
do 1500 cm2cca 33*45 cm (cca 2 A4 papiere)pre max 4 ľudí
1501 až 2500 cm2cca do 45*55 cm (4 A4)pre 5 až 7 ľudí
2501 až 3500 cm2cca do 50*70 cm (6 A4)pre 8 až 10 ľudí
nad 3501 cm2nad 50*70 cmpre 11 a viac ľudí

Horáky

Pokiaľ sa budeme držať väčšiny plynových grilov, tak tie bývajú dvojakého typu:

  • horáky z relatívne tenkých rovných nerezových trubiek – väčšina plynových grilov bude mať tento jednoduchý typ horákov. Jeho výhoda je nízka cena a relatívne dobrá spoľahlivosť v pomere k cene. Nevýhoda je priamočiare vedenie tepla a tým môžu vznikať chladnejšie medzery medzi plameňmi. V reále to spoznáte prakticky len pri griloch s málo horákmi a veľkými rozostupmi medzi horákmi.
  • horáky z relatívne tenkých nerezových rúrok zahnutých do tvaru – toto je špecifikum základných nerezových horákov, kedy pri väčších modeloch je potrebné mať 3-4 grilovacie zóny, ale zároveň nechcete mať 8 rovných horákov s 8 tlačidlami. Robí to napríklad Campingaz – majú 3-4 zóny a každá zóna má jeden horák a jedno ovládacie koliesko. Horák je v tvare pripomínajúci písmeno U – je tak viac výhrevný do šírky (ako 2 bežné rovné horáky), ale ovláda sa jedným tlačidlom.
  • horáky z relatívne hrubostennej zliatiny v rôznych tvaroch – vďaka rôznym tvarom sa tieto horáky snažia lepšie rozvádzať teplo pod roštom a pokiaľ sú z nejakej zliatiny, obvykle bývajú dlhodobo spoľahlivejšie. Zároveň sú ale drahšie, takže ich nájdete spravidla pri drahších modeloch grilov (až tisíce euro).

Horáky v tvare U

99% plynových grilov u nás (v mainstream sekcii) má nerezové horáky. Campingaz máva niektoré modely aj so zahnutými nerezovými horákmi do tvaru U. Horáky zo zliatiny v SR prakticky nestretnete – aspoň nie v mainstreame.

Gombíky ovládajúce intenzitu ohňa chcete najmenej 3. Tzn. 3 gombíky na 3 horáky. Pokiaľ budete mať viac horákov, tak samozrejme aj viac ovládacích gombíkov. A to preto, aby ste mohli mať minimálne 3 nezávisle vyhriate sekcie na rošte – mäso totiž potrebuje inú teplotu na začiatku grilovania a na jeho konci (najprv sa zatiahne na vyššej teplote a potom dorobí v nižšej), prípadne zelenina, syr, atď vyžadujú tiež iné teploty. Dnes je relatívne štandardné, že každý horák má vlastné koliesko na ovládanie.

Obvykle je grilovacia plocha rozdelená na 2 časti – ľavú a pravú a do každej z nich môžete umiestniť iný rošt – napríklad liatinovú dosku na rozohriatie syra, alebo rošt s okrúhlym výkrojom, do ktorého sa dá umiestniť liatinová panvica a môžete mať panvicu v grile. Pre takéto prípady sú nezávislé sekcie veľmi dôležité. Dnes je to ale prakticky štandard – každý horák máva vlastný ovládač.

Horáky sa zapaľujú najčastejšie piezo zapaľovačom – čo je tlačidlo na grile, ktoré po stlačení vytvorí iskru v blízkosti horákov a tá zapáli plyn. Ide o piezoelektrický jav, ktorý je rovnaký ako poznáte zo zapaľovania pri plynovom sporáku.

Grilovací výkon kW

Táto hodnota je veľmi často vcelku mimo a skôr mätúce – bohužiaľ. Najčastejšie sa dočítate, že 10 kW je ok pre veľký gril a 5 kW pre malý gril – to je nesprávne.

Grilovací výkon v kW vypovedá len o tom, koľko tepla a ako rýchlo vytvára horáky vo vnútri grilu. Vyššia hodnota znamená obvykle to, že rýchlejšie gril zahrejete. Zároveň bude možné gril vyhriať na väčšiu teplotu a udržovať ju.

Výkon voľte radšej takto:

  • počítajte 3 kW na každý horák vo vnútri grilu, alebo
  • 3 kW na každých 1000 cm2 grilovacej plochy/roštu.

Pokiaľ hľadáte gril s 3 horákmi, tak výkon musí byť minimálne 9 kW. Pokiaľ hľadáte gril s 2500 cm2 plochy roštu (cca pre 7 ľudí), tak potrebujete 3*2,5 kW – tj. 7,5 kW. Všeobecne je ale výkon relatívne zložitou otázkou – záleží aj na vzdialenosti plameňa od roštu, rozvádzania tepla po celej ploche roštu, „termoizolačné“ schopnosti vane a veka (aj jeho veľkosť) grilu, atď. všetko ovplyvňuje, ako si gril bude teplotu udržiavať.

Tieto hodnoty sú vcelku optimálne. Nižšie hodnoty nebudú problém, s ktorým nič neugrilujete – len dlhšie potrvá gril rozohriať a udržiavať v ňom teplotu, keď bude plný, alebo ho budete často otvárať (skôr hypoteticky).

Veľmi dobre si preštudujte z čoho sa počíta celkový výkon grilu. Niekedy totiž grily majú okrem horákov pod hlavným roštom ešte doplňujúce horáky bokom (napríklad v odkladacej ploche) a do celkového výkonu počítajú aj výkon toho bočného doplnkového horáka na ohrievanie omáčok, atď. To je však podľa mňa zavádzajúce informácie opticky navyšujúce výkon grilu. Na to si dajte pozor.

Rošty

Ak chcete mať na ugrilovanom mäse známu vypálenú vzorku, tak musíte nutne vybrať liatinový (zliatinový) rošt s hrubšími kontaktnými plôškami. Je to kvôli tomu, že liatina lepšie drží vysokú teplotu, takže keď ju rozpálite na plné kôstky a potom na ňu dáte mäso, tak dotykovú plochu liatina na mäsu až spáli – takže vznikne krásna „vzorka“ na mäsu. Pokiaľ vás zaujíma návod ako urobiť opálenú mriežku na grilovanom mäse, tak mrknite na youtube.com a hľadajte „grilled marks“.

Bežné lacnejšie rošty sú prakticky len kovové okrúhle tyče navarené na seba a obvykle sú z materiálu, ktorý teplotu na povrchu udrží len chvíľu a nemá tak „výkon“ na to, aby vypálilo typickú vzorku na mäsu.

Odporúčam voliť liatinu a pevnejší vzhľad. Pokiaľ bude povrch roštu mierne zdrsnený, je to lepšie, aj keď sa potom horšie čistí.

Dôležité je, aby roštov bolo na grilovacej ploche viac. Pokiaľ budú aspoň 2, tak jeden môžete vymeniť za iný (s guľatou dierou uprostred na liatinovú panvicu, alebo s plnou plochou na grilovanie syra, alebo jemne nakrájanej zeleniny priamo na rošte) a mať tak viac možností grilovania.

Odkladacie plochy

Vedľa grilovacej plochy sú prakticky vždy odkladacie plochy. Obvykle sú to sklopné plochy, ktoré môžete a nemusíte používať. Väčšina ľudí ten priestor využije kvôli odkladaniu taniera/misy s mäsom (prípadne tu môže byť aj doska na krájanie) naľavo od grilu a potom misa na ugrilované jedlo vpravo. Zodpovedá to tomu, ako praváci postupujú pri grilovaní.

Požiadavky na veľkosť plochy sú vcelku dané – obvykle sú odkladacie plochy adekvátne veľké k veľkosti grilovacej plochy. Takže ak grilujete na grile pre 10 ľudí, tak s ohľadom na veľkosť mís s neugrilovaným a hotovým mäsom, sú volené aj veľkosti odkladačiek. V tomto si veľmi nemôžete vybrať – veľkosť sa líši medzi rôznymi modelmi len relatívne málo.

Niektoré drahšie grily majú odkladacie plochy s dvojakou funkciou. Na jednej odkladacej ploche môže byť aj priestor na misu s ľadom, alebo sizzle-zóna na grilovanie steakov vo vysokej teplote, prípadne ďalšia grilovacia plocha (skôr vhodná na ohrievanie omáčok, alebo varenie príloh) atp. Samostatná grilovacia plocha v odkladacej ploche máva vlastný ovládač a väčšinou okrúhly horák (varič) podobný ako na plynovom sporáku. Za mňa je to super vec a odporúčam ju jednoznačne zvážiť.

Odkladacia plocha vyrobená z dreva je podľa mňa trochu horšia, než z nerezu – ale je to skôr pocitové. Gril bude rovnako počas dažďa, zimy a nepoužívania zakrytý, alebo pod plachtou, takže drevo vydrží.

Konštrukcia a materiál grilu

V neposlednom rade potrebujete, aby gril mal nejakú rozumne pevnú konštrukciu, ktorá sa nebude klopať vo vetre a pri drsnejšom zaobchádzaní, keď sa grilmaster trochu rozvášni.

Vzhľadovo sú grily buď vstavané, alebo voľne stojace. Vstavanie do záhradnej kuchyne vyzerá božsky, ale za takú vonkajšiu kuchyňu vyberiete celkom vysoké čiastky, takže to nie je pre každého. Väčšina ľudí siahne po voľne stojacom grile – je to najpredávanejší varianta.

Na 99% ho budete potrebovať niekedy posunúť, takže potrebujete kolieska. Stačí na jednej strane grilu. Hlavne, aby s tým bolo možné pohnúť jedným človekom – napríklad keď chytí mäso a bude horieť, tak chcete posunúť gril ďalej od domu, alebo horľavých vecí na stole.

Gril býva vyrobený z jedného z 2 typov materiálov – nerez, alebo liatina – pri liatine ide často len o vzhľadovú povrchovú úpravu. Oboje je OK, len na čiernej liatinovo vyzerajúcej farbe ide horšie vidieť hrdzu, ktorá sa na nereze môže vyskytnúť (aj napriek tomu, že je to nerez).

Stabilitu grilu obvykle nemusíte veľmi riešiť – na rozdiel od grilu na drevené uhlie, ktorý môže byť ľahký a nestabilný. Plynové grily majú obvykle desiatky kg a zároveň sa pod gril umiestňuje ťažká propán-butánová bomba, to konštrukciu zaťaží a býva pevná.

Pokiaľ budete gril často schovávať a presúvať, zvážte aký by mal byť ťažký – nech sa vám nestane, že ho neuzdvihnete.

Skrinka pod grilom

Pod grilom býva priestor, kam sa dá odložiť príslušenstvo, ktoré na grilovanie potrebujete – napríklad plynová PB bomba, rôzne čističe, niekedy aj oleje, soľ, drevo na zaúdenie, atď. Bežné sú 3 riešenia:

  1. Jedna polička na úrovni koliesok bez dvierok a krytu – minimalistický model, najčastejšie k videniu pri lacných griloch. Jeho nevýhoda je, že veci vo vnútri (bomba, čističe, atď) sú vidieť.
  2. Jedna polička na úrovni koliesok s neotvárateľným krytom vpredu – podobný ako model hore, len predná a niekedy aj bočná časť grilu je zakrytá plechom, aby nešlo vidieť PB bomba pri pohľade spredu. Je to trochu lepšie, veci schováte a spredu býva niekedy pod tlačidlami umiestnená malá polička na drobnosti ako soľ, korenie, korenie, atp.
  3. Skrinka s dvierkami – Toto je najelegantnejšie riešenie. Skrinka je uzavretá, dovnútra nepadá binec zo záhrady, nejde vidieť nečistoty, ktoré tam môžete mať, soľ vám neolíže jeleň, atď.

To samozrejme často je odvodené od ceny grilu. Drahšie mávajú skrinku, najlacnejší len otvorený priestor s poličkou.

V skrinke musí byť priestor pre propán-butánovú bombu – najčastejšie sú 10 kg a 5 kg varianty. Skoro všetky grily majú pod grilovacou vaňou, alebo v skrinke priestor na 10 kg bombu. Pokiaľ kupujete menší gril, radšej si overte, či v ňom je možné skladovať aj väčšiu 10 kg bombu. Väčšinou to tak bude.

V priestore pod grilovacou vaňou nájdete aj malú odkvapkávaciu misku, kam steká všetok tuk a tekutiny, ktoré pri grilovaní padajú z potravín. Raz za čas ho treba vyčistiť – stačí cca raz za kvartál.

Plynové fľaše, bomby a kartuše

Plynové fľaše ku grilu sa obvykle pripájajú navyše zakúpenou pripojovacou sadou (áno, napríklad u Campingaz nebýva súčasťou nového kúpeného grilu). Závit na 5 kg a 10 kg PB fľašiach je štandardný, takže pripojovacie sady sú úplne v pohode a nie je problém s pripojením.

Kovové fľaše mávajú 5 alebo 10 kg – to je štandard. Cena PB fľaše je väčšinou rozdelená na cenu plynu a zálohu na PB fľašu. Propanbutanový plyn stojí obvykle okolo 20 € za 10 kg, záloha býva 50 €. Jedna bomba vám vydrží cca 10-20 grilovaní. Niektoré grily majú v manuáli aj informáciu o spotrebe plynu za minútu, alebo hodinu grilovania, z toho sa potom dá lepšie odhadnúť spotreba. V reáli je ale spotreba relatívne nízka a grilovanie na plyne je v dlhšom horizonte vcelku lacné.

Existujú aj malé cestovné plynové kartuše – tie sa dávajú do malých kompaktných plynových grilov. Pre klasický plynový gril nie sú použiteľné.

Pokiaľ gril nepoužívate, tak musí byť PB fľaša schovaná v mieste, kde nie je horúco, ani svit slniečka a musí byť uzavretý ventil na PB fľaši, aby nehrozil únik plynu niekde v časti grilu.

Príslušenstvo

Ku grilu budete možno aj potrebovať:

  • nepremokavý obal na gril – proti dažďu, snehu, peľu, lístiu, atp. (Gril je ale lepšie skladovať mimo)
  • čistiace prostriedky a náčinie – pretože po každom grilovaní treba chemicky aj fyzicky gril očistiť
  • výmenné rošty – na grilovanie aj iných potravín než len mäsa
  • otáčacie rotisérie – vedia točiť motorčekom a grilovať mäso v tvare valčeka – makrely, pokus o kebab, menšia hydina atp.
  • potreby na údenie – misku na voňavé drevo, samotné drevo na údenie, atp.
  • grilovacie náradie – kliešte napríklad – otáčať steak pichnutím vidličkou je nezmysel – treba byť trochu grilmaster, užiť si grilovanie a dodržiavať aspoň základnú etiketu grilovania a dobre pri tom vyzerať 🙂
  • grilovacie rošty na ryby – bez nich sa ryby ako pstruhy prakticky grilovať nedajú, pretože sa prichytia a ľahko ich pri otáčaní poškodíte – ako kožu, tak ich môžete aj zlomiť.
  • vpichovací teplomer – prakticky všetky plynové grily majú na veku vstavaný teplomer. Ten je dobrý na meranie teploty vo vnútri grilu, ale potrebujete sledovať aj teplotu u niektorých mäs – napríklad väčších kusov vcelku, alebo vysokých stejkov
  • a ďalšie: jednorazový riad, grilovacie ihly na ražniči, nože, zástery, rukavice, stojan na hydinu, alobal, atp. Jednoducho pouvažujte o tom, že potrebujete skrinku 🙂

Často kladené otázky

1️⃣ Aký je najlepší plynový gril? – Kto je víťaz testu?

Najlepší plynový gril sa líši podľa množstva vecí – musíte sa najprv zamerať na to čo potrebujete a či je plyn vôbec to správne „palivo“ do grilu pre vás. Porovnali sme plynové grily podľa ich veľkosti grilovacej plochy, výkonu v kW, kvalitu horákov a roštov, atď, aby sme vybrali tú najlepšiu. Pre výsledky mrknite na tabuľku s porovnávacím testom plynových grilov 2023.

2️⃣ Ako vybrať plynový gril – Ktoré parametre a vlastnosti sú dôležité?

Ako sa vyznať vo výbere plynového grilu sme vám radili v 10 veľmi detailných kapitolách. Pokiaľ to zhrnieme do hlavných bodov: Začnite tým, koľko ľudí chcete pohostiť, od toho sa odvodzuje veľkosť grilu a počet a výkon horákov. Musíte zvážiť čo všetko budete grilovať a aké funkcie teda gril musí mať a vedieť. Na nich žmurknite v nákupnom radcovi.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Čo vybrať
      Logo