Ako vybrať výčapné zariadenie

Pár priateľov na záhrade, dobrá hudba, čerstvo grilované mäso, ak tomu pekne vychladené, kvalitne natočené pivo s? Len málokomu by sa taká predstava nepáčila. Aby sme si mohli splniť posledný bod z tohto príjemného programu, potrebujeme na to kvalitné výčapné zariadenie. Jednou z možností je jeho vypožičanie, ale pokiaľ ho budete využívať po celé leto, oplatí sa ho rovno kúpiť. Ak nechceme pri výbere urobiť chybu, je nutné získať aspoň minimálne základné znalosti o domácom výčape. Položiť si pár dôležitých otázok, ako napríklad, ako často budete zariadenie používať, koľko pív sa pri akcii vypije, akú čiastku ste ochotní zaň minúť, atď. Chcete zariadenie s chladením alebo bez, prípadne aké chladenie? Výber skrátka nie je zas taký jednoduchý. My sme pre vás v tomto článku pripravili to najdôležitejšie, čo by ste mali vedieť, informácie doplníme recenziami niekoľkých domácich výčapných zariadení a pridáme aj zopár rád, aby výsledné natočené pivo malo ten správny šmrnc.

Recenzie

V našej recenzii testovaných výrobkov sme sa zamerali na výrobky najznámejších výrobcov. Jedná sa o 2 českých výrobcov Lindr a Sinop CB a nemeckého výrobcu Klarstein. Celkom sme sa zamerali na päticu rôznych výrobkov.

NázovCelkom
1.Lindr KONTAKT 40/K Green LineZistiť cenu
95%
2.Lindr Pygmy 25/K Green lineZistiť cenu
93%
3.Lindr Pygmy 20/K Green lineZistiť cenu
92%
4.Lindr Soudek 20 Green LineZistiť cenu
90%
5.Sinop ANTA MK 24Zistiť cenu
88%
6.Klarstein SkalZistiť cenu
79%

Klarstein Skal

Chladiaci výkondoba chladenia 19 - 21 hodín (5l)
Chladiaca technológiaintegrovaný chladiaci systém
Tlačné mediumCO2
Hmotnosť6,5 kg
Rozmery v cm27 x 48 x 45
Hlučnosť38 dB
Príkon-
Približná cena150 €

Toto výčapné zariadenie sa trochu vymyká ďalším recenzovaným produktom. Je určené pre malé, 5 l súdky všetkých značiek. Integrovaný chladiaci systém zaistí až 6 teplôt chladenia od 2 do 12 °C, pričom doba chladenie 5 litrov lahodného moku je od 19 do 21 hodín. Ako vidíte, je nutné ho predchladiť. Tlak zaisťuje tlakový systém CO2. Nájdete ho v čiernej alebo striebornej variante.

Ako sme už uviedli, toto zariadenie je určené pre 5 litrové súdky, teda má iný systém, než klasické domáce výčapy. Optimálny tlak je zaistený tromi CO2 plynovými kartušami. Aby sa dali pripojiť aj súdky Heineken, pre ktoré nie je potrebný tlak CO2, je dodávaný vhodný pripojovací adaptér.

Disponuje tichým chodom, takže nebude rušiť vás alebo hostí. Ovládanie je veľmi jednoduché, všetko sa nastavuje na LCD displeji. Stačia vám k tomu iba dve tlačidlá plus a mínus. Pivo si môžete prechladiť podľa potreby, a to od 2-12 °C. S podporou 0,8 l vody pracuje pivný chladič ešte efektívnejšie. Odkvapkávacia odnímateľná ľahko umývateľná miska v spodnej časti zachytí všetko, pokiaľ by vám pri čapovaní niečo vytieklo, takže s týmto zariadení ľahko udržíte čistotu na stole. Toto zariadenie z lesklej ušľachtilej ocele má štýl. Predáva sa v dvoch farebných variantoch: so zlatou pákou a čiernym telom alebo so striebornou pákou a nerezovým telom.

Balenie obsahuje 1x výčapné zariadenie, 1x misku na odkvapkávanie, 3x CO2 kartuše, 1 x Heineken adaptér, čistiacu vložku a samozrejme manuál na použitie.

Pokiaľ potrebujete jednoduchý výčap pre malé súdky, s týmto výrobkom chybu neurobíte. Len musíte počítať s tým, že rýchlosť chladenia je skutočne malá. Cena je prijateľná a zodpovedá kvalite výrobku.

  • Nízka cena
  • Kvalitné chladenie
  • Pekný dizajn
  • Jednoduchá manipulácia
  • Určené iba pre 5l súdky
Zistiť cenu

Lindr Pygmy 20/K Green line

Chladiaci výkon20l/hod
Chladiaca technológiasuchá
Tlačné mediumintegrovaný vzduchový kompresor
Hmotnosť15,5 kg
Rozmery v cm42,8 x 36 x 16,7
Hlučnosť41 dB
Príkon322 W
Približná cena600 €

Tento domáci kvalitný výčap je kompaktný a vcelku ľahký so svojimi 15,5 kg. Vďaka nemu budete mať pivo na vašej domácej oslave veľmi rýchlo vychladené v priebehu niekoľkých minút. Za hodinu stihnete natočiť cca 40 pekne vychladených pív. Disponuje vstavaným vzduchovým kompresorom. Dizajn výrobku je podarený, jedná sa o klasický kovový kváder.

Výrobok je určený na narážanie a točenie piva z klasického pivného suda. Kvalitne vychladené pivo budete mať pripravené v termobloku už po 5–10 minútach od zapnutia prístroja. Počas jednej hodiny v pokoji natočíte 40 pív, ktoré budú pekne vychladené aj v tom najväčšom sparne.

Výrobcom je firma Lindr, ktorá zaručuje kvalitné spracovanie. Nájdete tu vstavaný kompresor a suché chladenie. Výhodou tohto výrobku je integrovaný tichý kompresor, ktorý obsahuje tlmič sania s molekulovým filtrom vzduchu. Nízke rozmery a tiež madlo uľahčí prenášanie na iné miesto. Tento model Green Line je prívetivý k životnému prostrediu, využíva ekologické chladivo R-290, spotrebuje menšie množstvo elektrickej energie, oproti iným ušetríte až 20 %. Má bohaté príslušenstvo, kde nájdete termostat, výčapný kohút, kľúče na kohúty, odkvapové misky a rýchlospojky aj preplachovaciu sadu. Užívatelia uvádzajú veľkú spokojnosť, ako s prevádzkou, tak s čistením tohto výrobku.

Výborná varianta pre domáce oslavy a párty, kvalitné spracovanie, dostatočný výkon aj prijateľná cena.

  • Prijateľná cena
  • Ekologický variant
  • Výborný chladiaci výkon
  • Pekný dizajn
  • Jednoduchá manipulácia
  • Jeden kohút
Zistiť cenu

Lindr Pygmy 25/K Green line

Chladiaci výkon25l/hod
Chladiaca technológiasuchá
Tlačné mediumintegrovaný vzduchový kompresor
Hmotnosť16,5 kg
Rozmery v cm42,8 x 36 x 16,7
Hlučnosť42 dB
Príkon368 W
Približná cena750 €

Tento domáci kvalitný výčap je veľmi podobný vyššie uvedenému modelu. Je o niečo drahšie, ale jeho chladiaci výkon je silnejší. S hmotnosťou 16,5 kg je o niečo ťažšie. Za hodinu stihnete natočiť až 50 vychladených pív. Disponuje aj vstavaným vzduchovým kompresorom a rovnako ako predchádzajúci model suchým chladením.

V podstate sa jedná o veľmi podobný, aj ekologický model, ktorý sme recenzovali vyššie, len so silnejším výkonom. Je veľmi rýchlo pripravený na prevádzku, už počas 2-4 minút od zapnutia môžete točiť vychladený prvý kúsok. PYGMY 25/K Green Line obsahuje vstavaný vzduchový kompresor (automatický 2,4 – 2,6 bar), ktorý sa dá vypnúť vypínačom na zadnej strane a alternatívne tlakovať napríklad CO2. Má pekný dizajn, zrkadlovo lesklý nerezový povrch vyžaduje starostlivú údržbu, pokiaľ si potrpíte na poriadok. Je tu vidieť každá kvapka. To ale mužov, pre ktorých je určený, asi trápiť veľmi nebude. Použitie úplne jednoduché, tlak v sude si rieši kompresor sám, chladenie krásne nastaviteľné a regulácia kohúta suprová. Súčasťou balenia je aj sada na prepláchnutie vodou.

Toto je výborný, o niečo silnejší varianta pre domáce oslavy a party. Ide o kvalitný výrobok spoľahlivého dodávateľa, pokiaľ potrebujete pekný darček pre muža, ktorý má rád pivo, myslíme, že jeho radosť z darčeka bude veľká. Ide o veľmi dobrý pomer ceny, výkonu aj kvality.

  • Prijateľná cena
  • Veľmi dobrá kvalita
  • Výborný chladiaci výkon
  • Pekný dizajn
  • Jednoduchá manipulácia
  • Jeden kohút
Zistiť cenu

Lindr KONTAKT 40/K Green Line

Chladiaci výkon40l/hod
Chladiaca technológiasuchá
Tlačné mediumintegrovaný vzduchový kompresor
Hmotnosť29 kg
Rozmery v cm42, x 33 x 22,5
Hlučnosť40 dB
Príkon391 W
Približná cena800 €

Toto výčapné zariadenie je síce určené aj na domáce použitie, ale jedná sa už o veľmi profesionálne chladenie, stáčanie aj podávanie piva. S výkonom 40 l/hodinu ho môžete použiť na väčších akciách, napríklad na firemných akciách, veľkých oslavách alebo na festivale. Je už celkom ťažký, váži 29 kg, ale vďaka dvom madlám si s ním pri prenose ľahko poradíte. Počas hodiny natočíte až 80 pív a to snáď uhasí aj veľký smäd hostí.

Výčapné zariadenie rady KONTAKT 40 má veľmi solídny výkon chladenia. Je vybavený úplne ojedinelým systémom tichého vstavaného a veľmi kvalitného kompresora. Súčasťou je tlmič sania, ktorý má molekulový filter nasávaného vzduchu. Tlak sa nastavuje úplne automaticky (2,8 – 3,2 baru) Tento model disponuje 2 výčapnými kohútikmi, môžete ho použiť napríklad pre dva druhy piva alebo pivo a limonádu.

Jeho výhodou je tiež univerzálnosť použitia, je možné ho kombinovať s výčapným stojanom. V jeho výbave nájdete termostat, ktorý umožňuje presnú reguláciu teploty, súčasťou je aj odkvapkávacia miska, rýchlospojky pre ľahké pripojenie. Štandardnou súčasťou je termostat umožňujúci plynulú a presnú reguláciu teploty nápoja, výčapné kohútiky, odkvapkávacia miska a rýchlospojky pre ľahké pripojenie. Výrobok je z nerezovej ocele, a to ako kompletná konštrukcia, tak aj slimák. Jedná sa tiež o ekologickú variantu, pri ktorej je použitý typ chladiva R290 a spotreba elektrickej energie je o niečo nižšia.

S týmto výrobkom natočíte už úctyhodných vychladených 80 pív za hodinu, je teda určený pre väčšie akcie. Je spoľahlivý, kvalitný a spotrebitelia sa v podstate na nič nesťažujú.

  • Profesionálny výčap pre domáce použitie
  • Veľmi dobrá kvalita
  • Vysoký chladiaci výkon
  • Pekný dizajn
  • Vyššia cena
Zistiť cenu

Lindr Súdok 20 Green Line

Chladiaci výkon15 - 20l/hod
Chladiaca technológiasuchá
Tlačné mediumnie je súčasťou
Hmotnosť14,9 kg
Rozmery v cm24,5 x 44 x 46
Hlučnosť42 dB
Príkon267 W
Približná cena700 €

Toto luxusné výčapné zariadenie v tvare súdka sa bude vynímať vo vašej kuchyni, bare alebo na terase. Kvalitné spracovanie dubového dreva a nerezu má veľmi vydarený design. Natočíte s ním za hodinu 30-40 vychladených pív a na natočenie prvého vychladeného piva vám bude stačiť od zapnutia 5 minút.

Najprv treba podotknúť, že súčasťou tohto zariadenia nie je vstavaný kompresor, preto je potrebné použiť externé tlakovanie (pumpičku, kompresor alebo plyn).

K samotnému chladeniu je nutné dokúpiť hadice, rýchlospojky a narážaciu hlavu alebo si vybrať niektorú z kompletných zostáv. Chladiaci výkon je 15 – 20 litrov za hodinu, pre menšie párty úplne dostačujúce.

Celkové spracovanie je kvalitné a pekne designovo spracované. Myslíme si, že urobí radosť tomu, kto si potrpí na kvalitu, design a chce mať výčap niekde vystavený. Spĺňa aj všetky hygienické normy.

Moderná kompresorová chladiaca jednotka Lindr Soudek 1/8Hp8 využíva vstupnú energiu na priamy prevod na chlad a tým zaručuje minimálnu energetickú náročnosť. Súčasťou balenia tohto súdka je výčapné zariadenie Lindr Soudek 20 Green Line, ďalej výčapný kohút, ktorý má drevené madlo, odkvapová miska, narážač BAJONET, autoventilek, hadice (štandardne sa dodávajú všetky hadice o dĺžke 2 m), patričné ​​rýchlospojky a aj návod obsluhe.

Cena tohto výčapu v pomere k jeho výkonu nie je malá. Tu ale platíme samozrejme aj za dizajn, a taktiež kvalitu. Musíte počítať s tým, že cena ešte narastie za ďalšie doplnky, ktoré je nutné dokúpiť, preto na to pamätajte, a pokiaľ budete kupovať tento produkt ako darček, kúpte aj všetko ostatné potrebné, nech nedôjde k rozčarovaniu obdarovaného, ​​keď si bude chcieť natočiť treba svoju prvú vychladenú dvanástku.

  • Podarený dizajn
  • Veľmi dobrá kvalita
  • Primeraný výkon pre domácu párty
  • Spoľahlivý výrobca
  • Vyššia cena v pomere k výkonu
  • Nutnosť dokúpiť príslušenstvo
Zistiť cenu

Sinop ANTA MK 24

Chladiaci výkon24 l/hod
Chladiaca technológiasuchá
Tlačné mediumintegrovaný vzduchový kompresor
Hmotnosť21 kg
Rozmery v cm23,5 x 37,5 x 27,5
Hlučnosť42 dB
Príkon150 W
Približná cena600 €

Tento malý domáci výčap Sinop je určený pre menšie až stredné párty, načapujete s ním zhruba 40 pív za hodinu. Výrobca Sinop nemá vo svojom sortimente iba výčapy, ale kvalitou výrobku vás určite nesklame. Nájdete tu vstavaný kompresor, suchý typ chladenia, pekný design aj kvalitný materiál.

Výrobok spĺňa všetky základné kritériá, ktoré od neho očakávate. Je spoľahlivý, má dostatočný výkon, vstavaný kompresor na jednoduché používanie. Jeho nevýhodou je vyššia hmotnosť, 21 kg, teda na prenášanie s jedným madlom nie je úplne ideálna, avšak, pre pivom posilnených chlapov to určite nebude problém.

Na druhú stranu je výrobok robustný a určite neutrpí pri grilovačke žiadne šrámy. Je potrebné k nemu dokúpiť narážaciu hlavu. Spotrebitelia sú s týmto výrobkom vcelku spokojní, pivo sa im týmto výčapom točí dobre. Niektorí uvádzajú prílišné penenie piva, čo by vyriešil silnejší kompresor, ktorým ale prístroj nedisponuje. Preto, ak chcete istotu, použite redukčný ventil a nechajte pivný sud pred narazením vychladnúť a nenarážajte hneď po prevoze.

  • Kvalita
  • Dizajn
  • Primeraný výkon pre domácu párty
  • Spoľahlivý výrobca
  • Vyššia hmotnosť
Zistiť cenu

Čo je výčapné zariadenie a ako funguje?

Pre zoznámenie s výčapným zariadením je potrebné si povedať, z akých základných častí sa zariadenie skladá:

  • narážače s rýchlospojkami,
  • vzduchového kompresora pre natlakovaním,
  • stlačeného plynu,
  • chladiaceho zariadenia s pípou,
  • hadica pre ľahké prepojenie.

Príslušenstvo:

  • narážacia hlavica,
  • spojky pre narážač,
  • hadica (ideálne 4 metre dlhá),
  • keď si zaobstaráte chladenie bez kompresora, využijete tiež ventil na plyn.

Pokiaľ sa budeme baviť o domácom výčape, jedná sa vlastne o spojenie ako pípy, tak aj chladiaceho zariadenia v jedno telo. Tento systém u klasického krčmového zariadenia nenájdete. Tu sa stretnete skôr s podstolovými chladičmi a na bare potom nájdete výčapný stojan, ktorý je vstavaný, neprenosný, s niekoľkými kohútikmi. Tým sa ale dnes venovať nebudeme.

Ďalšou dôležitou súčasťou domáceho zariadenia je tlakové médium. Preto je dôležité venovať pozornosť tomu, či ide o funkciu s kompresorom. Väčšinou sa jedná o integrovaný kompresor, môžete ale nájsť aj zariadenie s vonkajším kompresorom alebo aj s tlakovou fľašou. Nemenej dôležitými doplnkami domáceho výčapu sú prepojovacie hadice, rôzne spojky, a hlavne narážacie hlavice, pomocou ktorej sud piva narazíte.

Úlohou výčapného zariadenia je dostať pivo, ktoré je v sude do vášho pollitra, a to najlepšie pekne vychladené na požadovanú teplotu. V princípe to funguje všetko veľmi jednoducho. Po prvé, na zapojenie zariadenia je potrebná elektrická energia, existujú síce tipy s ručnou pumpou, tie ale pivo príliš nevychladí. Sud s pivom, ktorý je vratný, je potrebné naraziť pomocou narážača – narážacej hlavice, tú napojíte na dve hadičky. Jedna vedie z kompresora (ďalší variantou je tlaková fľaša) do suda, sem je privádzaný vzduch, ktorý pivo riadne natlakuje. Druhá hadička má za úlohu pivo zo suda vytlačiť. Tento proces prebieha cez chladič priamo do pípy. Vašou úlohou je potom už len správne natočiť vaše orosené pivo do pollitra.

Alternatívne riešenie – 5l súdok piva

Ďalšou možnosťou, ako si užiť doma čapované pivo je zaobstarať si malý 5l súdok piva. Sudky sú síce označované ako party, avšak s 10 pollitrovými pivami veľkú party neurobíte. K domácemu grilovaniu ale určite príde vhod. Poteší aj to, že tieto 5 litrové súdky sa dajú znova naplniť. Navyše k nemu nepotrebujete žiadnu externú pípu. Má zabudovaný praktický systém, s ktorým pivo ľahko načapujete.

Chladiaci výkon a typy chladenia

Až budete vyberať výčapné zariadenie, je nevyhnutné položiť si otázky:

  • ako často budem zariadenie používať,
  • aké množstvo točeného piva sa vypije a tiež za akú dobu.

Samozrejme teplé pivo asi nikomu veľmi chutiť nebude, preto aj chladiaci výkon zohráva dôležitú úlohu. Vyjadruje nám počet ochladených litrov nápoja o 10 – 15 °C za hodinu. Platí tu úmera veľkosť zariadenia a množstvo vychladeného piva.

  • Pokiaľ chcete organizovať bežnú párty u vás na záhrade, mohlo by vám stačiť zariadenie s rozmedzím 15-25 litrov/hodina.
  • Ak sa chystáte na väčšie akcie, napríklad so sto ľuďmi, s týmto zariadením si už určite nevystačíte. Vyberajte výčap, ktorý vychladí minimálne 50 l nápoja za hodinu.
  • Pokiaľ máte veľkú rodinu a poriadnu bandu smädných kamarátov alebo skôr organizujete menší festival, hľadajte výčapné zariadenie s výkonom nad 100 l za hodinu, už sa bude ale pravdepodobne jednať o drahšie a profesionálne zariadenie, ktoré môže mať aj viac ako jeden čapovací kohút.

Typy chladenia

Prvým typom je vodné chladenie, kedy sa pivo ochladzuje pomocou vody, ide o „vodnú kúpeľ“. Vodné chladenie má priamo v sebe nádobu s vodou, ktorú chladí vo vnútri ponorená chladiaca slučka. Vďaka tomu vzniká ľadová banka, ktorá následne chladiacu slučku nápojovú. Toto chladenie je ale určené skôr do reštaurácií, vychladí veľké množstvo piva, je síce ekonomickejšie, ale vyžaduje jednak väčšiu údržbu a tiež je náročnejšie aj na inštaláciu, hodí sa skôr na napojenie na výčapný stojan.

Druhým typom je suché/kontaktné chladenie, tu sa chladí nápojová slučka o slučku chladiacu. Vďaka kontaktu týchto dvoch slučiek a vďaka špeciálnemu termobloku, v ktorom sú tieto slučky zabalené, je kvalitne vychladený nápoj do pár minút, bez potreby dlhého prechladzovania.

Toto chladenie sa hodí práve pre domáce použitie, oslavy, nárazové akcie, tu žiadna voda nie je potrebná, musíte však počítať s vyššou spotrebou elektrickej energie. Čo sa týka údržby, inštalácie a rýchlosti vychladenia piva, budete v tomto ohľade s týmto variantom spokojní.

Zmieniť sa musíme aj o type bez chladenia, avšak, táto varianta prichádza do úvahy len v „núdzi“. Potrebujete rýchlo vytočiť vychladený sud piva, narazíte pípu a bez chladenia rýchlo vytočíte. Je to rýchle riešenie, ale v podstate nejde o výčapné zariadenie.

Technológia tlakovania, tlačné médium

Aké kompresory zvoliť?

Vstavaný kompresor

Najjednoduchším riešením je kúpiť zariadenie so vstavaným kompresorom. Ideálne potom s automatickým, ktorý bude sám strážiť tlak v sude, len si nastavíte požadované hodnoty, kompresor sa podľa dosiahnutých hodnôt sám zapne alebo vypne. S týmto riešením budete mať najmenej starostí. Pokiaľ zvolíte zariadenie so zabudovaným kompresorom, bude sa vám tiež lepšie prenášať. Nevýhodou je rýchlejšie zvetrávanie piva. Zhruba po 24 hodinách dochádza k zmene kvality piva, na chuti to určite spoznáte, a tak sa tento typ tlakovania hodí pre maximálne 3-dňové akcie. Počítať musíte aj s trochou hluku, čo ale väčšinou pri párty nikomu nevadí. Malá rada, pokiaľ je v názve produktu za lomítkom /K, môžete si byť istí, že zariadenie má kompresor už zabudovaný.

Bez vstavaného kompresora

Pokiaľ si zvolíte druhú možnosť bez zabudovaného kompresora, budete potrebovať prídavné tlačné médium. To môže byť aj kompresor, autopumpa, prípadne klasická tlaková fľaša s CO2 alebo biogónom. Pri použití oxidu uhličitého pivo síce neoxiduje, ale na druhú stranu sa po dlhšej dobe od narazenia oxidom presýti, pivo s toľkými bublinkami potom pripomína skôr sekt. Preto sa tento typ hodí skôr pre kofolu, limonádu a podobne. Naopak, pokiaľ je použitý potravinársky dusík, ktorý má opačný efekt, z piva je čoskoro tzv. „koza“. Biogon kombinuje oba plyny a výsledok je ideálny. Sud môže byť narazený až 3 týždne, pivo kvalitu nezmení. Avšak aj to má svoje proti, a nie malé. Fľašu si môžete iba prenajať a zaberá veľa miesta.

Narážacie hlavy

Zásadnou informáciou je to, že nie s každou hlavou narazíte každý sud. Pivovary používajú väčšinou sudy s uzáverom pre jeden určitý typ narážača. Treba si na to dať pozor a informovať sa, ktoré hlavy používajú vaše obľúbené pivovary.

Výhoda narážacích hláv je v tom, že ich pomocou rýchlospojky môžete použiť na ktorýkoľvek typ výčapného zariadenia.

Pípa s viacerými kohútikmi

Výčapný kohút, ktorý je koncovým zariadením každého výčapu, je určený na reguláciu peny a prietoku piva. Kohúty nájdete v rôznych tvaroch aj materiáloch. Pri výbere domáceho výčapného zariadenia narazíte aj na možnosť zaobstarať si pípu s 2 kohútikmi. Ich výhodou je možnosť čapovania dvoch druhov nápojov, napríklad piva a obľúbené Kofoly.

Vzhľad a materiál

Čo sa týka vzhľadu týchto výrobkov, väčšinou nájdete klasický kovový kváder alebo kocku. Vyzerá dobre a určite s ňou chybu neurobíte. Pokiaľ budete chcieť nejakú dizajnovú špecialitu, ktorá by sa dobre vynímala na vašej terase alebo vonkajšej kuchyni, na trhu nájdete medzi výčapnými zariadeniami napríklad kúsok, ktorý vyzerá ako drevený súdok. Inak ale z hľadiska designu veľa možností na výber nemáte. V prípade tohto výrobku skrátka nejde príliš o vzhľad, ale skôr o funkciu.

Domáce výčapy bývajú väčšinou prenosné, preto s nimi môžete vyraziť napríklad aj na chatu alebo k priateľom. Pri výbere preto myslite aj na to, či s nimi budete veľa manipulovať alebo nie. Bežné výčapné zariadenia majú hmotnosť od 10-30 kg.

Rozmery sa pohybujú v týchto parametroch:

  • dĺžka 30-50 cm,
  • šírka 15-30 cm a
  • výška 20-30 cm.

Vždy počítajte aj s tým, že okolo výčapu musí byť priestor minimálne 10 cm.

Materiál a kvalita spracovania týchto výrobkov sa samozrejme odvíja od jej ceny. Lacnejšie varianty ponúkajú obvykle kombinácie plastu a kovu. Preto buďte pri vyberaní obozretní, výčap musí odolať často vonkajším poveternostným vplyvom, a pokiaľ ho budete často prenášať, budete musieť byť opatrní. Prenosné modely bývajú najčastejšie vyrobené z hliníka, ktorý je ľahký alebo aj z ťažšieho, ale odolnejšieho nerezu. Pri výbere venujte pozornosť aj tomu, či jednotlivé diely k sebe pekne pasujú a či časti výčapného kohútika nemajú žiadnu vôľu.

Údržba, sanitácia

Nezabúdajte výčapné zariadenie udržiavať v dobrej forme. Frekvencia údržby samozrejme záleží na frekvencii využívania. Po každom vytočení posledného piva, musíte zariadenie prepláchnuť čistou vodou. Pri častejšom užívaní je nutné taktiež zhruba 1x za 3 týždne vykonať chemické čistenie sanačnou kvapalinou. Kondenzátor je treba vyčistiť kefou cca 1x za mesiac. Prefúknutie stlačeným plynom patrí tiež k potrebnej údržbe.

Vykonávanie sanitácie výčapného zariadenia je nevyhnutné. Inak kvalita piva pôjde rapídne dole. Pri sanitácii musí byť chladenie vždy vypnuté a voda na sanitáciu musí mať najviac 30 °C.

Pridávame presné pokyny na vykonanie

Pri preplachovaní vodou je treba sanitačný adaptér pripojiť k vodovodnému poriadku pomocou ½“ hadice. Až vytočíte sud, narazte narazeč do sanitačného adaptéra. Musia sa vypláchnuť všetky zvyšky nápoja aj usadeniny. Otvorte teda páku výčapného kohútika a čakajte, kým z neho nepotečie čistá voda. Samotné prepláchnutie vodou úplne nezabráni mikroorganizmom, aby sa ďalej množili. Bujnenie mikroorganizmov okrem sanitácie obmedzíte aj tým, že budete narazený sud skladovať v max. teplote 15 °C.

Na sanitáciu potrebujete sanitačný sud s vodou, sanitačný prípravok, umývaciu kefu na kohút a na narážač, kľúč na kohútiky, vedro a prípadne aj sanitačné guličky.

Chemické čistenie vám zaberie viac času. Pri ňom postupujte týmto spôsobom: odskrutkujte hlavicu zo sanitačného súdka, do súdka nalejte zriedený sanitačný roztok v predpísanom pomere, ktorý odporúča výrobca. Akonáhle naskrutkujete späť hlavicu na sanitačný sud, musíte naraziť narážač a to rovnako, ako keď narážate sud. Musíte skrátka vykonať natlakovanie rovnakým spôsobom. Otvorte páku výčapného kohútika a čakajte, kým sanitačný roztok nevytlačí zvyšky nápoja. 10 minút na pôsobenie roztoku postačí. Potom odrazte narážač, vložte do hadice za narážač sanitačnú guľôčku a nechajte ju prejsť vedením.

Nezabudnite z výčapného kohútika demontovať kompenzátor pre ľahšie vybratie sanitačnej guličky. Ak je to potrebné, postup zopakujte. Potom nalejte do sanitačného súdka čistú vodu min. 5 litrov a vedenie vypláchnite. Pri sanitácii nezabudnite na výčapný kohút a narážač. Je potrebné ich rozobrať, namočiť do sanitačného roztoku a dôkladne vyčistiť a odstrániť všetky usadeniny. Roztok všetko vydezinfikuje, je však nutné potom zase všetko dostatočne opláchnuť vodou, aby sa prípravok nedostal do piva. Je to celkom náročné, ale vďaka pravidelnej údržbe si zaistíte kvalitu vášho točeného piva, navyše aj predĺžite životnosť výčapného zariadenia.

Keď výčapné zariadenie zamrzne

Nie, nehovoríme o zamrznutí z dôvodu veľkých vonkajších mrazov. Dávajte si pozor, aby ste nemali zosilnené chladenie na maximum, pretože týmto spôsobom môže naozaj pri výkonných chladiacich zariadeniach dôjsť k zamrznutiu. Ale pozor musíte dať aj v prípade menej výkonných zariadení. Stáva sa, keď si ľudia pri grilovačke chodia točiť pivo sami, že si niekto zmyslí, že pivo viac nachladí, pootočí nastavením chladenia, nepovie nikomu nič a “nešťastie” je na svete. Naozaj môže pivo zmrznúť. Čo potom? Nie je to malý problém, pretože niekedy trvá trebárs aj hodinu, kým sa pivo zase roztečie. To potom bývajú pivári veľmi mrzutí.

Najznámejší a najosvedčenejší výrobcovia výčapných zariadení

Ktorí výrobcovia výčapného zariadenia patria k najobľúbenejším?

  • Lindr je značka, ktorá bola založená v roku 1992 a zaoberá sa iba výrobou a distribúciou výčapného zariadenia. Vďaka tomu, že ponúka ucelený program, môžeme povedať, že jeho výrobky patria medzi tie najkvalitnejšie a považujeme ho za jednotku na slovenskom trhu. Lindr kladie dôraz nielen na kvalitu, ale aj dizajn. Používa leštenú nerez oceľ v kombinácii s tvrdým drevom, a preto tu nájdete tu celý rad luxusných výrobkov.
  • Sinop CB je spoločnosť založená v roku 1995. Zaoberá sa širším sortimentom. Je popredným výrobcom priemyselného chladenia, klimatizácií, ale venuje sa samozrejme aj výčapnej a nápojovej technike.
  • Klarstein zastrešuje ešte širšie portfólio výrobkov, od klimatizácie, ohrievačov, chladničiek, výrobcov ľadu, kuchynské roboty po výčapné zariadenie. Vysoká kvalita výrobkov spolu s nadčasovosťou a farebnou hravosťou robí z toho výrobcu jedného z najzaujímavejších.

Tipy na čapovanie piva

Po prečítaní vyššie uvedeného máte dôležité informácie o tom, aké zariadenie by bolo pre vás vhodné. Pokiaľ chcete, aby vám aj vašim hosťom pivo chutilo, je potrebné si osvojiť aj hlavné zásady pri točení piva. Fajnšmekri vedia, že existuje nespočet štýlov čapovania piva.

Samozrejmosťou je ale vždy čistý mokrý pohár, ktorý je ideálne aj prechladený na teplotu piva. S pohárom nikdy netraste, aby sa pivo napenilo. Lahodný mok vždy čapujeme v uhle 45 ° s čo najmenšou vzdialenosťou pípy od pohára. Najprv ťahom páky od seba napustíme malé množstvo peny, potom zatiahnutím páky k sebe točíme pivo, vždy po stene pohára. Pivo je ideálne natočiť na jeden alebo dva záťahy. Pivná pena by mala byť hustá ako šľahačka a pivo bez veľkých bublín.

Cenová hladina

Keď budete zariadenie vyberať, dôležitým parametrom bude samozrejme cena. Nájdete ich v rôznych cenových reláciách zhruba od 400 do 1 000 €.

Lacné výčapné zariadenie

(do 400 €)

Tie najlacnejšie nebývajú vybavené kompresorom a chladiaci výkon sa pohybuje okolo 20 litrov piva za hodinu. Pokiaľ disponujete väčšou čiastkou, odporúčame investovať trochu viac a zamerať sa na výrobky s kompresorom.

Zlatá stredná cesta

(do 800 €)

U týchto výrobkov už väčšinou kompresory nájdete, rovnako tak chladiaci výkon už dosahuje slušnú hodnotu. Môžete tu nájsť zariadenie aj s 2 kohútikmi, ak si prajete čapovať viac druhov piva alebo nápojov.

Kvalitné výčapné zariadenie

(od 800 €)

Táto cenová hladina už ponúka skvelé výrobky, ktoré disponujú veľkým chladiacim výkonom, samozrejmosťou je kompresor. Nájdete tu aj krásne designové kúsky z veľmi kvalitných materiálov. Ak ste pivným fanúšikom, či potrebujete stroje s väčšou kapacitou, na akcie, kde sa vytočí mnoho litrov piva, choďte do toho.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Čo vybrať
      Logo