Recenzia ETA Gratus 0028 90030

Kuchynské roboty sa vyznačujú svojou miltufunkčnosťou a model Gratus 0028 90030 od značky ETA toto rozhodne spĺňa. Vie sekať, hniesť, mixovať, šľahať – no jednoducho všetky základné funkcie, ktoré by ste mohli využiť počas svojho tvorenia v kuchyni. Poďme sa spolu pozrieť na jeho vlastnosti.

Parametre

Príkon1 200
Sklopné ramenoáno
Objem misy5,5 l
Počet rýchlostných stupňov8
Plynulá regulácia rýchlostiáno
Pulzný spínačáno
Planetárny systém miešaniaáno
Displejnie
Šľahanieáno
Hnetenieáno
Mixovanieáno
Sekanieáno
Strúhanieáno
Mlynček na mäsonie
Mlynček na kávunie
Odšťavovanienie
Lis na citrusynie
Hranolkovačnie
Maximálne množstvo spracovávaného cesta2,5 kg
Protišmykové nožičkyáno
Poistka proti preťaženiunie
Dĺžka napájacieho kábla150 cm
Rozmery (v x š x h)35 x 39 x 29
Hmotnosť7,6 kg

 

Predstavenie

Tento kuchynský robot ETA Gratus má výkonný motor s príkonom 1 200 W a tichým chodom. Jeho výraznou prednosťou je univerzálnosť použitia, pretože s ním môžete ako uhniesť cesto, tak aj šľahať, mixovať, miešať, strúhať či krájať. To všetko v jednom stroji, ktorý si zostavujete pomocou komponentov na základe toho, čo budete práve robiť. Navyše k nemu je možné dokúpiť mnoho sprievodných nástavcov pre náročnejších užívateľov. Nemáte teda doma množstvo nástavcov navyše, ktoré nevyužijete, ale iba tie, ktoré naozaj potrebujete. Svojím atraktívnym vzhľadom v celokovovom prevedení, ktoré zaručuje už od pohľadu väčšiu stabilitu, dlhšiu životnosť a odolnosť, sa stane vašim všestranným pomocníkom do kuchyne.

Funkcie a príslušenstvo

Že je určený na univerzálne použitie, už bolo povedané. Ako ale vlastne funguje? Tento prístroj využíva tzv. planetárny systém miešania, čo znamená, že sa metla točí zároveň ako okolo svojej osi, tak aj po obvode misy, kde suroviny zachytia predĺžená časť nástavca, čo vytvorí kompaktnejšie spracované cesto a ušetrí čas aj energiu. Cesto je teda dokonale premiešané, čo som ocenila hlavne pri pečení, pretože donedávna som vlastnila iba ručný mixér, a ten rozdiel v spracovaní i výslednom výtvore ide naozaj spoznať hlavne pri tuhších cestách. Nenájdete v ňom žiadne nerozmiešané suroviny ani hrudky. Pokiaľ zvyšujete počas výkonu otáčky, samy sa plynule regulujú a nedochádza k žiadnemu zadrhávaniu prístroja. Pre ešte poctivejšie uhnetené či premiešané cesto môžete zvoliť funkciu Pulse.

V balení spolu so samotným telom prístroja nájdete aj veľkokapacitnú nerezovú misu s objemom 5,5 l (až pre 2,5 kg cesta) vrátane priehľadného krytu na zamedzenie vzniku neporiadku, ďalej sklenený mixér s objemom 1,4 l, nástavec na strúhanie s 3 diskovými strúhadlami spolu s prevodovkou pre zaistenie optimálnych otáčok, hnetací hák, šľahaciu metlu a miešaciu metlu.

Sklenený mixér nepohlcuje pachy ani farby mixovaných potravín, teda v ňom môžete miešať ako slané, tak aj sladké aromatickejšie suroviny bez strachu, že vám nabudúce bude buchta chutiť po medvedom cesnaku.

Šľahaciu aj miešaciu metlu je možné výškovo nastaviť podľa množstva cesta. Nerezovú misu je nutné starostlivo zafixovať do svojho miesta, inak počas práce hrozí, že sa bude hýbať a rôzne kývať. Robot nezaberá toľko miesta, koľko by človek pri všetkých tých dieloch a multifunkčnosti čakal, ale je samozrejme nutné si preňho a jeho príslušenstvo v kuchyni vyhradiť nejaký priestor. Ideálne niekde priamo na kuchynskej linke, nech nemusíte celého robota neustále vyťahovať a schovávať niekam do skrine alebo komory.

Ako značnú výhodu pre ušetrenie času aj energie vnímam to, že vybrané nekovové komponenty je možné dať do umývačky. Celkové zostavenie prístroja je jednoduché rovnako ako výmena jednotlivých dielov. O plastový kryt nachádzajúci sa na mise som ale mala trochu obavy, aby počas prevádzky nepraskol, pretože išlo občas počuť, ako sa počas prevádzky ľahko pohybuje. Rovnako sa niečo podobné deje u tenkého plastového kusu zakrývajúceho čelo robota, ktorý mi raz pri vyklápaní hlavy robota zostal v ruke. Celkovo by sa teda dalo povedať, že jednotlivé plastové komponenty sú také nestabilné a občas má človek pocit, že správne nedoliehajú, poprípade že teoreticky po čase môžu prasknúť. Hlavné komponenty tohto kuchynského robota sú ale kovové a pôsobia veľmi kvalitne a stabilne.

Porovnanie s ďalšími kuchynskými robotmi

Tu môžete vidieť porovnanie 2 kuchynských robotov od značky ETA, konkrétne ETA Gratus 0028 90030 a ETA Gratus Retro 0028 90064. Ich kľúčové parametre môžete porovnať v nasledujúcej tabuľke.

ParametreETA Gratus 0028 90030ETA Gratus Retro 0028 90064
Približná cena v EUR400600
Príkon vo W1 2001 200
Plynulá regulácia otáčokánoáno
Objem misy v l5,55,5
Šľahanieánoáno
Hnetenieánoáno
Mixovanieánoáno
Sekanieánoáno
Mlynček na mäsonieáno
Strúhanieánoáno
Plnenie údenínnieáno
Tvorítko na pečivonieáno
Výroba zmrzlinynieáno
Rozmery v cm35 x 39 x 2934 x 39 x 29
Možnosť dokúpenia výbavyánoáno

Celkovo by sme mohli povedať, že tieto dva stroje rovnakej značky sa líšia iba cenou a počtom príslušenstva. Ak viete, že využijete iba základné vybavenie, určite vám postačí zaobstarať si iba ETA Gratus 0028 90030, ktorý stojí zhruba 400 €, a poprípade si k nemu môžete časom prikúpiť taký kúsok príslušenstva, ktorý sa vám bude hodiť.

V prípade, že ste ale veľkým milovníkom varenia v kuchyni, odporúčame zaobstarať rovno model Gratus Retro 0028 90064, ktorý stojí asi 600 €, a ktorý zakúpite s určitým príslušenstvom navyše oproti predchádzajúcemu modelu. V balení nájdete konkrétne mlynček na mäso, nástavec na plnenie údenín, tvorítko na pečivo i nástavec na výrobu zmrzliny či mrazeného krému alebo jogurtu.

Otázka čo sa ponúka je o koľko výhodnejšia je kúpa „celého setu“ v podobe modelu Retro alebo či je výhodnejšie nakúpiť jednotlivé príslušenstvo samostatne. Tu bude záležať na aktuálnych cenách, čo som to skúšala tak keď si dáte práce a nakúpite príslušenstvo z rôznych e-shopov tak je možné ušetriť viac ako 40 €. Ale musíte zaplatiť cca 20 € za poštovné, alebo žiť vo väčšom meste, kde si môžete osobne dôjsť na pobočku alebo výdajné miesto.

Rozmerovo sú prakticky totožné, príkon motora s reguláciou otáčok rýchlosti je tiež rovnaký a objem misy taktiež. K obom robotom je možné tiež dokúpiť ešte ďalšie doplnkové príslušenstvo, ale občas bohužiaľ môže byť trochu problém s jeho dostupnosťou.

Pozrite si ďalšie recenzované kuchynské roboty.

Zistiť cenu
8Expert Score
ETA Gratus 0028 90030

U robota vás prekvapí jeho tichý chod a kompaktnosť. Pri pojme kuchynský robot si totiž predstavíte veľký hluk a veľa zabraného miesta a riadu. Určite sa hodí aj to, že má zospodu protišmykové nožičky, vďaka ktorým sa pri prevádzke nepohybuje po kuchynskej linke. Pri spracovávaní tuhšieho cesta, ako je napríklad cesto na chlieb, má tendenciu sa o kúsok posunúť. Ako značnú výhodu vnímame aj to, že k nemu je možné dokúpiť rôzne príslušenstvo, napríklad brúsik nožov, mlynček na mäso, rôzne nástavce na výrobu cestovín alebo citrusovač. Za cenu 400 EUR máte niekoľko prístrojov v jednom a iba meníte jednotlivé menšie komponenty. Pre obyčajného používateľa by sme ho odporučila. Navyše so svojim dizajnom hodí asi do každej kuchyne. Je tiež nutné oceniť, že k prístrojom tejto značky je možné dokupovať rad príslušenstva, takže si každý dokúpi presne to, čo využije, a nezaberá mu doma miesto zbytočný rad nástavcov, ktoré nevyužije.

Plusy
  • univerzálnosť
  • tichý chod
Mínusy
  • nedoliehavosť niektorých komponentov
  • plastové komponenty

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Čo vybrať
      Logo