Recenzia ETA Moneto 6449 90000

Tyčový vysávač ocení v dnešnej dobe každá moderná domácnosť. Ich veľkou výhodou je ľahšia manipulácia, rozmer a skladnosť. Tento akumulátorový vysávač ETA Moneto 6449 90000 je dokonca 2v1, takže máte po ruke ako vysávač tyčový, tak aj ručný pre Vaše každodenné malé katastrofy. Oceníte určite aj to, že je v predaji v mnohých farebných prevedeniach. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo ďalej nám tento model ponúka a čo by Vám pri ňom naopak mohlo chýbať.

Parametre

Typakumulátorový, bezvreckový
Dĺžka kábla-
Akčný rádius1,215 m
Typ batérieLi-lon
Kapacita batérie21,6 V
Doba nabíjania360 min
Výdrž na jedno nabitie55
Stupne výkonu2 stupne
Ručný vysávačáno
Objem nádoby na prach0,55 l
Hmotnosť3 kg
Účinnosť vysávania na kobercevýrobca neuvádza
Účinnosť vysávania na podlahuvýrobca neuvádza
Príkonvýrobca neuvádza
Hlasitosť80 dB
Rozmery VxŠxH (cm)121,5x27x22
HEPA filteráno
LED osvetlenieáno
Mokré vysávanienie
Zvislé parkovanienie
Teleskopická rukoväťnie
Odnímateľná rukoväťnie
Indikátor batérieáno
Indikátor plnostinie
Príslušenstvorotačná elektrická kefa na parkety a tvrdé podlahy, štrbinová hubica, kefka s jemnými štetinkami, adaptér, základňa na nabíjanie a uskladnenie

Predstavenie produktu

Tento tyčový vysávač značky ETA Moneto je akumulátorový, preto si nemusíte robiť starosť so žiadnymi káblami počas vysávania. Nachádza sa v ňom batéria Li-lon s výkonom 21,6 V a s výdržou 55 minút, čím sa radí medzi tyčové vysávače s dlhou výdržou batérie. Z nášho testu sú na tom najlepšie vysávače, ktoré na jedno nabitie dokážu vysávať až 60 minút. Konkrétne sa jedná napríklad o Miele Triflex HX1 alebo Electrolux Pure F9 PF91-ALRGY. V porovnaní so starším modelom Eta Moneto 1449-90000, ktorý dokázal vysávať iba 25 minút je to skutočne veľký posun! Samozrejme pri výdrži má vplyv na aký výkon vysávate. Pri nižšom výkone vydržia akumulátorové vysávače pochopiteľne výrazne dlhšie.

Nemusíte sa ale báť, že by ste si museli merať čas upratovania, pretože na vysávači sa tiež nachádza svetelná kontrolka, ktorá vás upozorní, kedy je potrebné vysávač opäť nabiť. Nižší stupeň nabitia batérie sa potom negatívne prejavuje na výkone vysávača. Táto batéria sa potom nabíja zhruba 6 hodín. Pomer medzi dobou nabíjania a dobrou prevádzkou na jedno nabitie je uchádzajúci. Celková výdrž tejto batérie sa pohybuje medzi 350 – 500 nabíjacími cyklami, neskôr musí užívateľ batériu vymeniť.

Vysávač má 2 stupne intenzity, vyššie na koberce a nižšie na podlahy. V balení spolu s vysávačom nájdete tiež napríklad rotačnú kefu na parkety a podobné tvrdé podlahy, ktorá je k tomuto typu povrchu šetrnejšia a mala by zabrániť prípadnému poškriabaniu. Ďalej môže užívateľ oceniť aj štrbinovú hubicu na čistenie ťažko dostupných miest (napríklad medzery v radiátore) alebo tiež kefka s jemnými štetinkami na vysávanie prachu z obrazov či nábytku. Všetko toto príslušenstvo si užívateľ môže ľahko uložiť na nabíjaciu základňu, takže sa len tak nestratí a je vždy po ruke.

Vysatý prach a podobné nečistoty sa zbierajú do nádoby o veľkosti 0,55 l, pričom po jej naplnení nádobu jednoducho vyberiete a vyprázdnite. Nechýba ani HEPA filter vzduchových častíc, ktorý dnes nájdete takmer v každom vysávači a vďaka vysokej účinnosti odfiltrovania nečistôt je vhodný aj pre alergikov. Svoju účinnosť nám tento vysávač dokazuje aj tým, že využíva tzv. cyklónovú technológiu, ktorá ovplyvňuje čistotu vzduchu vracajúceho sa späť do miestnosti. Nenájdeme tu indikátor plnosti, teda si užívateľ musí sám postrážiť, kedy je nádobu s nečistotami potrebné opäť vyprázdniť. Táto nádoba je však úplne priehľadná, čo kontrolu používateľovi veľmi uľahčuje. Navyše nevytvárate žiadny prebytočný odpad, pretože vysávač je bezvreckový, takže si nemusíte robiť starosti so žiadnym dokupovaním sáčkov do vysávača, čím šetríte ďalšie výdavky svojej domácnosti. Výhodou je tiež to, že nádobu je možné ľahko vyčistiť, takže je opäť pripravená na použitie, a navyše vyzerá ako nová.

Upratovanie zjednodušuje aj malá ručná variana vysvača, ktorý ľahko vyberiete z hlavnej konštrukcie. Môžete tak vždy upratať čokoľvek rýchlo a jednoducho od omrviniek na stole až po rozsypanú kávu. Po vašom upratovaní môžete vysávač jednoducho postaviť do nabíjacieho stojana a sklopiť jeho rukoväť pre ešte väčšie ušetrenie miesta. Môžete ho navyše takto mať vždy po ruke a pripravený na každodenné použitie.

Ako vysáva

Pri takomto bezdrôtovom tyčovom vysávači oceníte najmä jeho rýchlosť a jednoduchosť použitia. Vážia iba 3 kilogramy, čo ale pri dlhšom užití už najskôr pocítite. Predsa len je to od klasického typu vysávača rozdiel, pretože zrazu držíte celé telo, nie iba tyč s nástavcom. Počas celej doby vysávania tak držíte vysávač v ruke takmer celou jeho váhou. Tiež by sa u tohto prístroja mohla hodiť teleskopická rukoväť, ktorá pri produkte ale chýba. Dosiahnuť teda do horšie dostupnejších miest (strop, priestor pod posteľou) môže byť zložitejšie. Navyše keď si človek nemôže nastaviť výšku podľa seba, po dlhšom upratovaní ho môže začať bolieť chrbát.

Na druhej strane môžeme oceniť jeho ergonomickú rukoväť, ktorá skvele padne do ruky a zľahčuje manipuláciu s prístrojom. Zaujímavou vychytávkou je aj LED svetlo na hubici vysávača, vďaka ktorému si môžete na nečistoty v tmavších zákutiach posvietiť, aby ste ich lepšie videli. Jeho hlučnosť sa pohybuje okolo 80 dB, čo ho síce výraznejšie neodlišuje od konkurencie, ale predsa len môžete na trhu nájsť aj tichšie modely, ktoré pracujú pri hlučnosti treba 72 dB, ide konkrétne o Dyson V10 absolute. Náročnejší užívatelia by mohli postrádať funkciu mokrého vysávania, teda takú kombináciu vysávača s mopom. Pokiaľ by ste uprednostnili vysávač s takou funkciou, je potrebné pozrieť sa nie v kategórii tyčových vysávačov 2v1, ale 3v1.

Porovnanie s modelom ETA Moneto 1449 90000

V čom si polepši nami recenzovaný vysávač od svojho predchodcu?

 ETA Moneto 6449 90000ETA Moneto 1449 90000
Výdrž na jedno nabitie v min5525
Doba nabíjania v min300300
Hlučnosť v dB8083
Objem nádoby v l0,50,5
Malý ručný vysávačánoáno
HEPA filteránoáno
Pořizovací cena v €12090

Medzi modelmi z hľadiska vzhľadu ani vybavenia nie je až taký viditeľný rozdiel. Oba majú LED osvetlenie aj malý oddeliteľný vysávač. Parkovanie je možné vo zvislej polohe a žiada si držiak, ktorý je zároveň nabíjacou stanicou. Oba modely sú vybavené HEPA filtrom. Výrazný rozdiel je však vo výdrži na jedno nabitie. Pri dĺžke nabíjania 300 minút vydrží novší ETA Moneto 6449 90000 pracovať celých 55 minút, zatiaľ čo predchodca ETA Moneto 1449 90000 len 25 minút. Vzhľadom na rozdiel cien, ktorý činí len 30 € je rozhodne lepšie investovať do novšieho modelu.

Máte záujem o iné bezásáčkové tyčové vysávače?

Zistiť cenu
6.8Expert Score
ETA Moneto 6449 90000

Tento vysávač je vhodný pre všetkých užívateľov, ktorí ocenia obzvlášť jeho nízku hmotnosť a menší variantu do ruky. Jeho vysoký výkon spolu s LED osvetlením hubice nám vytvára veľmi zaujímavú a praktickú kombináciu pre každú domácnosť. Nevýhodou je, že vysávaču chýba teleskopická rukoväť, ktorá by umožnila ľahšiu manipuláciu a prístupnosť každému z členov domácnosti. Hlavnou prednosťou je ale iste to, že je akumulátorový, teda prináša oslobodenie od zakopávania o drôty a prepínanie do zásuviek v iných miestnostiach, čím užívateľovi túto domácu prácu veľmi zrýchľuje a zjednodušuje. Navyše z toho množstvo jeho farieb si vyberie snáď každý. Nevýhodou je, že si nemôžete nastaviť výšku na vysávanie, čo však nie je možné pri väčšine výrobkov. Zamrzí tiež hlučnejšia prevádzka.

Vysávanie tvrdých plôch
9
Vysávanie kobercov
7
Hlasitosť
5
Výdrž
7
Výbava
6
Plusy
  • príslušenstvo
  • ručný vysávač
  • vysoký výkon
Mínusy
  • nemá mokré vysávanie
  • nemá indikátor plnosti nádoby
  • nemá teleskopickú rukoväť

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Čo vybrať
      Logo