Recenzia ETA Moneto AquaPlus 5449 90000

Tyčový vysávač ETA Moneto AquaPlus 5449 90000 patrí medzi bezvreckové, akumulátorové vysávače. Je pomerne všestranný – môže vysávať aj mopovať a disponuje aj ručným vysávačom. Jeho výkon je dostačujúci na bežné nečistoty v domácnosti. Ako obstál v našej recenzii.

Parametre

Typakumulátorový, bezvreckový
Dĺžka kábla-
Akčný rádius1,2 m
Typ batérieLi-ion
Kapacita batérievýrobca neuvádza
Doba nabíjania300 min
Výdrž na jedno nabitie55
Stupne výkonu2
Ručný vysávačáno
Objem nádoby na prach0,55 l
Hmotnosť3,47 kg
Účinnosť vysávania na kobercevýrobca neuvádza
Účinnosť vysávania na podlahuvýrobca neuvádza
Príkonvýrobca neuvádza
Hlasitosť80 dB
Rozmery VxŠxH (cm)121,5x27x21
HEPA filteráno
LED osvetlenieáno
Mokré vysávanieáno
Zvislé parkovanieáno
Teleskopická rukoväťnie
Odnímateľná rukoväťnie
Indikátor batérieáno
Indikátor plnostinie
PríslušenstvoRotačná elektrická kefa, mopovací nástavec, 3 druhy mopovacích textílií z mikrovlákna, štrbinová hubica, kefka s jemnými štetinkami, adaptér, základňa na nabíjanie a praktické uskladnenie

 

<

Predstavenie produktu

Vysávač ETA Moneto AquaPlus 5449 90000 disponuje hneď tromi funkciami:

  • suché vysávanie
  • mokré vytieranie
  • ručný vysávač

Tyčový vysávač má dva stupne sania, takže môžete prispôsobiť jeho výkon ako povrchu, tak miere znečistenia. Na jedno nabitie vydrží vysávať takmer hodinu, čím sa radí medzi vysávače s najdlhšou dobou vysávania na jedno nabitie. Pochopiteľne na nižší stupeň výkonu, ktorý je skutočne na hranici použiteľnosti. Pri vyššom výkone výdrž batérie pomerne výrazne padá a bavíme sa maximálne o dvadsiatich minútach. Podobne je na tom treba Electrolux Pure F9 PF91-ALRGY, o päť minút menej má Sencor SVC 8621TI. Zvládnete tak bez problémov vysať celý stredne veľký byt. Stav batérie vám pritom signalizuje kontrolka, takže vždy vidíte, kedy je potrebné dať ho znova nabiť. Nabíjanie zaberie päť hodín, teda viac-menej rovnako ako pri podobných konkurenčných prístrojoch.

Nádoba na prach má objem 0,55 l, čo je ľahký nadpriemer. Vysávač má HEPA filter a je teda vhodný aj do rodín, v ktorých sú alergici. Praktické LED osvetlenie vám posvieti aj do tmavých priestorov, takže žiadne nečistoty neprehliadnete. Nevýhodou vysávača je jeho hlučnosť, ktorá dosahuje 80 decibelov. Najtichší vysávač z nášho testu vysáva pri hlučnosti 72 dB, ide o Dyson V10 absolute, ktorý má však vysokú obstarávaciu cenu.

Mopovací nástavec má nádržku s objemom 150 ml, čo je bohužiaľ pomerne málo. Výhodou však je, že v základnej výbave dostanete tri typy mopovacích handričiek, ktoré sa ľahko vymieňajú a dajú sa prať v práčke. Každý má trochu inú funkciu:

  • jeden je určený na bežné čistenie,
  • druhý na citlivejšie povrchy a
  • posledný na hrubšie nečistoty.

Počas mopovania môžete tiež používať čistiaci prostriedok, ktorý nalejete do danej nádržky.

Ručný vysávač, ktorý ľahko odoberiete z tela vysávača tyčového, sa najlepšie hodí na vysávanie drobných nečistôt, čalúnenie alebo napríklad na upratovanie auta. Vie vysávať na sucho aj na mokro. Navyše k nemu je možné pripevniť aj štrbinovú hubicu, s ktorou sa ľahko dostanete do malých kútikov.

Vysávač má v základnej výbave pomerne veľa príslušenstva, vrátane rotačnej kefy na vysávanie kobercov alebo kefky s jemnými štetinkami, ktorá je určená na citlivejšie povrchy. V tomto spočíva veľká výhoda prístroja – môžete ho rôzne variovať podľa konkrétnej potreby.

Ako vysáva

Vysávač vysáva pomerne dobre. Logicky nedosahuje taký sací výkon ako vysávače klasické, napriek tomu dokáže zbaviť podlahy všetkých bežných nečistôt a osvedčil sa aj pri vysávaní vlasov alebo chlpov.

Hodí sa skôr do stredne veľkých bytov alebo domov. Vysávanie väčších priestorov síce batérie vydrží, horšie je to s nádobou na prach, ktorá sa tu môže rýchlo zaplniť a treba ju príliš často čistiť.

Ovládanie je ľahké, a hoci má vysávač cez tri kilá, dobre sa s ním manipuluje. Vďaka tomu, že funguje na akumulátor, neprekáža počas vysávania šnúra. Bohužiaľ je dosť hlučný, čo môže byť značne nepríjemné nielen vám, ale aj susedom. Dosahuje totiž hlučnosť až 80 decibelov, čo by sme mohli prirovnať k silnej dopravnej premávke. Na trhu sú pritom dostupné prístroje tichšie, pohybujúce sa v rozmedzí od 70 do 80 decibelov, pričom 76 dB ešte patrí do komfortnej zóny.

Veľkým problémom je však hlavica vysávača, ktorá nie vždy dobre priľne k podlahe. Predovšetkým pri zmene polohy počas vysávania zostáva hlavica vo vzduchu a je nutné ju priklopiť ručne, prípadne si pomôcť nohou. Proces upratovania sa tým sťažuje.

Naopak príjemné je svietenie LED svetlom priamo na podlahu. Perfektne osvieti upratovaný priestor, takže si nemusíte ani svietiť klasickým svetlom. Navyše vidíte každé smietko, takže vám pri vysávaní žiadna špina neunikne.

Nasadzovanie mopovacieho nástavca ide hladko. Vysávač môže v jednom okamihu vysávať aj mopovať zároveň. Táto funkcia na prvý pohľad šetrí čas, v praxi má však svoje muchy. Na mop sa totiž lepia nečistoty a vysávač potom zanecháva na podlahe nevzhľadné šmuhy. Preto je lepšie najskôr podlahu povysávať a až potom samostatne mopovať. Dosiahnete tým dobré výsledky, ale bude vás to stáť viac času aj práce.

Hlavica tyčového vysávača sa bohužiaľ ťažko dostáva do rohov. Na tento účel je lepšie využiť pridružený ručný vysávač. So štrbinovou hubicou ide vysávanie nedostupných priestorov viac ako dobre. Ručný vysávač sa dá tiež výborne využiť na menšie nečistoty – vysypané omrvinky, alebo napríklad neporiadok okolo kuchynskej linky, ktorý vznikne pri varení. Výhodou je, že sa nemusíte zdržiavať s veľkým vysávačom a behom pár sekúnd máte čisto. Ručný vysávač je výborným pomocníkom rodičov malých detí, pretože práve tie najčastejšie rozsypú cukríky, chrumky či omrvinky.

Celý vysávač je pekne skladný. Pokiaľ bojujete s nedostatkom priestoru, nemusíte sa teda báť, že by vám nejako prekážal. Vo zvislej polohe v nabíjacej stanici nezaberá veľa miesta, takže je vhodný aj do malých bytov. Rukoväť sa dá navyše sklopiť – v tejto polohe potom môžete vysávač ľahko upratať napríklad do police v skrini.

Súčasťou vysávača je aj rôznorodé príslušenstvo. Väčšinu z neho bežný používateľ určite upotrebí. Najviac využitia najskôr nájdete pre praktické vymeniteľné handričky na mop. Vďaka nim môžete vytierať podlahy z rôznych materiálov aj rozličné druhy nečistôt. Handričky sa dajú prať aj v práčke takže je ich údržba jednoduchá a časovo nenáročná.

Prídavná rotačná kefa je dobrá hlavne na koberce. Dokáže z nich vysať celkom obstojne vlasy aj chlpy, takže ho ocenia majitelia domácich miláčikov.

Kefka s jemnými štetinkami možno nevyužije každý. Pokiaľ nemáte v pláne vysávať prach z drahého nábytku alebo pavučiny z obrazov, možno vám bude tento prídavný prvok skôr len ležať v skrini.

Máte záujem o iné recenzované tyčové vysávače?

Zistiť cenu
7.5Expert Score
ETA Moneto AquaPlus 5449 90000

V rámci celkového hodnotenia je potrebné povedať, že vysávač možno nie je úplne stopercentný a puntičkári po ňom nájdu tu a tam drobné chybky. Avšak pomer ceny a kvality výkonu je veľmi dobrý. Pre veľké dôkladné upratovanie sa úplne nehodí, ale pre každodenné vysávanie „prevádzkového“ neporiadku je vítaným pomocníkom.

Vysávanie tvrdých plôch
9.5
Vysávanie kobercov
8
Hlasitosť
4
Výdrž
8
Výbava
8
Plusy
  • funkcia 3v1 ponúka možnosť vysávania, mopovania a využitia ručného vysávača
  • vysávač má dobrý sací výkon, ktorý sa dá regulovať v dvoch stupňoch
  • batéria vydrží dlho nabitá
Mínusy
  • hlavica občas nepriľne k podlahe
  • pri vysávaní a mopovaní zároveň zanecháva vysávač šmuhy
  • hlučnosť je pomerne vysoká

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Čo vybrať
      Logo