Recenzia ETA Raggio 5225 90000

Hľadáte spoľahlivého pomocníka s upratovaním? V tom prípade vás určite osloví robotický vysávač ETA Raggio 5225 90000, ktorý nielen vysáva, ale aj vytiera. K tomu všetkému má luxusne prepracovanú aplikáciu v češtine a obstarávacia cena rozhodne nepatrí k najvyšším. Začítajte sa do recenzie a zistite o vysávači viac.

Parametre

Doba nabíjania120 min.
Automatické dobíjanieáno
Hlučnosť60 dB
Indikátor batérieáno
Kapacita batérie1800 mAh
Výdrž na jedno nabitie75 min.
Rozpoznanie schodováno
Možnosť diaľkového ovládaniaáno
Funkcia dokončiť upratovanieáno
Typ navigáciekamerová
Snímač prekážokáno
Indikátor stavu zásobníkaáno
Objem zásobníka0,55 l
Plánované upratovanieáno
Virtuálne bariéry súčasťou balenianie
Wi-Fiáno
Počet hlavných kief2
Počet bočných kief1
HEPA filteráno
Zvuková signalizáciaáno
Čistiaci režim SPOTáno
Počet čistiacich režimov3
Maximálna výška prekážok1,6 cm
Výška9,2 cm
Priemer35,1 cm
Držadlo na prenášanieáno
Pohybsystematický
Funkcia vytieranie
Funkcia vysávanie
Počet mopovací utierok

Čo nájdete v balení

Robotický vysávač ETA Raggio 5225 90000 dostanete spoločne nabíjacou stanicou, adaptérom, mopovacím nástavcom, 2 mopovacími utierkami, 2 náhradnými bočnými kefami, s čistiaci kefkou na filter a rotačnou kefou, s HEPA, molitanovým a sieťovaným filtrom a skrutkovačom pre uvoľnenie postranných kefiek.

Zoznámenie s vysávačom

Robot vás na prvý pohľad zaujme svojím čiernym dizajnom. Čierna farba nie je u robotických vysávačov príliš šťastnou voľbou, pretože ide na nej prach a odtlačky prstov vidieť viac než napríklad na bielej. Avšak povrch vysávača je matný, takže s odtlačkami nebude problém a prach čas od času zotrite handričkou.

Na hornej strane tela vysávača vidíte strieborné koliesko, ktoré ukrýva laserovú navigáciu. Nad kolieskom sa nachádza veko nádoby na prach s objemom 0,3 l, čo nie je veľa. Nádoba sa z vysávača jednoducho vyberie stlačením tlačidla s ikonou odpadkového koša. V prednej časti sa nachádzajú dve ovládacie tlačidlá.

Spodná časť disponuje dvoma bočnými pri metacími kefami, ktoré sú k telu vysávača pripevnené pomocou skrutiek. Ďalej tu nájdete všesmerové koliesko, dva nabíjacie piny a senzory proti pádu zo schodov. Nechýba ani kombinovaný rotačná kefa, ktorý spoľahlivo uprace tvrdé i kobercované plochy.

Ovládanie

Vysávač môžete ovládať pomocou aplikácie, ale aj bez nej. Ak sa rozhodnete pre ovládanie iba pomocou tlačidiel, budete môcť vysávač spustiť a zastaviť, poslať do dokovacej stanice alebo aktivovať režim lokálneho upratovania. Hoci vysávač nemá samostatné tlačidlo pre aktivovanie režimu lokálneho upratovania, veľmi oceňujem, že výrobca na túto často používanú funkciu myslel, preto je jej aktivácia možná dlhším stlačením tlačidla s ikonou domčeka.

V súčasnej dobe sa väčšina vysávačov vyrába bez príslušného tlačidla pre režim SPOT (lokálne upratovanie) a jeho aktivácii spustíte iba v aplikácii, čo mi príde nezmyselne komplikované. Za túto vychytávku má odo mňa vysávač rozhodne palec hore.

Aplikácia

Aby ste využili všetok potenciál vysávača, je potrebné si stiahnuť aplikáciu. Tá je dostupná zadarmo ako pre jablíčkáře, tak pre užívateľov Android. Buď ju stiahnete z obchodu, alebo môžete využiť QR kód, ktorý nájdete v návode. Aplikáciu nájdete pod názvom ERA Raggio. Stiahnutie aplikácie a spárovanie s vysávačom je hračka.

Čo všetko vám aplikácia ponúkne? Samozrejmosťou je plánované upratovanie na vybrané alebo všetky dni v týždni v rôznu alebo rovnakú hodinu. Ďalej si tu môžete zvoliť intenzitu sania, nastaviť zakázanej zóny alebo v mape vyznačiť rôzne izby.

Vyznačenie izieb je výhodné v tom, že si pre jednotlivé miestnosti môžete naplánovať individuálne upratovanie v rôzny deň, dobu a s rôznou intenzitou sania. Vysávač si však dokáže zapamätať len jednu mapu, ktorá sa následne delí na izby, čo je trošku nevýhoda, ak bývate v poschodovom dome.

Okrem toho sa môžete v aplikácii pozrieť na históriu upratovania, kapacitu batérie alebo informácie spojené s údržbou samotného robota. Ten vás upozorní napríklad na výmenu filtra alebo starostlivosť o ďalšie časti, čo je určite prínosné a musím povedať, že rade vysávačov táto funkcia chýba.

Samozrejme aplikácia umožňuje robota ovládať aj manuálne a aktivovať lokálne upratovanie. Pri lokálnom upratovaní vysávač vysaje priestor s rozlohou 1,6 x 1,6 m. Ak sa vám napríklad pri pečení vysype cukor alebo múka, stačí povolať na upratovanie robota.

Senzory a navigácia

Vysávač disponuje laserovou navigáciou, vďaka ktorej si dokáže celý priestor oskenovať a uložiť do aplikácie v podobe mapy. Vďaka presnému zmapovanie sa robot po miestnostiach pohybuje systematicky a pri vysávaní nevynechá ani kúsok. Samozrejmosťou sú senzory proti pádu zo schodov a Anti-collision systém, vďaka ktorému vysávač pred prekážkou spomalí, takže nedôjde k nárazu alebo ťukancům do nábytku. Nechýba ani senzor detekcie steny.

Ako vysáva

Robotický vysávač ETA Raggio 2 v 1 je vysávačom a mopom zároveň. Vďaka kombinovaným kefám a nastavenia 3 intenzít vysávanie si hravo poradí ako s tvrdými podlahami, tak s kobercom. Na koberec sa všeobecne hodia vyššia intenzita sania než na tvrdé podlahy. Len je trošku škoda, že vysávač nedokáže vyhodnotiť sám, kedy nabehne napríklad na kusový koberec a intenzitu sania automaticky zvýšiť. Na druhú stranu si v danej miestnosti môžete zvoliť intenzitu sania, takže ak v nej máte koberec, len nastavíte vyšší level.

Čo sa týka nádobky na vodu, tá je plochá a na jedno naplnenie vystačí pre mopování plochy zhruba 50 m2. Nádoba je riadená gravitáciou, čo znamená, že sa voda prepúšťa, akonáhle nádobku otočíte priepustnými kanáliky k zemi. Nemusíte sa obávať, že by voda vytiekla na zem, kde by vytvorila kaluž. Skôr ide o to, že akonáhle sa kanálikmi dostanú do kontaktu s mopovací utierkou, tak vodu začnú prepúšťať.

Celkom ma udivuje, že aktivácia mopovacího režimu nie je nutná v aplikácii. Pri iných robotických vysávačov kombinovaných s mopom je mopovania nutné v aplikácii aktivovať, a to ako u elektronicky riadených tak u gravitačných nádobiek na vodu. Pri aktivácii totiž automaticky dôjde k nastavenie nižšieho výkonu sania, aby sa voda nedostala dovnútra vysávača. Avšak verím, že výrobca vysávač vymyslel tak, aby pri mopovania nedošlo k žiadnym komplikáciám. V návode sa však dočítate, že mopovania je lepšie vykonávať vtedy, ak máte vysávač plne pod kontrolou. Neodporúča sa teda mopovania v čase, keď nie ste prítomní doma. Pred nabíjaním je potreba nádržku z vysávača vybrať a vyprázdniť ju. Mopovací utierku pred mopovaním namočte, vyžmýkajte a pripevnite na mopovací nádobu.

Prevádzka vysávača je pomerne hlučný. Pri maximálnom výkone sa dostane až na 75 dB, čo už celkom trhá uši. Naposledy som mala možnosť taký hlasný prístroj testovať, keď som doma mala poľský vysávač Puron PR10. Pri strednom a nižšom výkone je hlučnosť nižšia, ale nepočítajte, že sa jedná o ktovie ako tichý výrobok.

Vysávač na rozdiel od väčšiny konkurenčných výrobkov s užívateľom nekomunikuje. Napríklad iRobot Roomba i7+ s užívateľom komunikuje slovensky, spomínaný Puron PR 10 alebo Xiaomi Roborock S5 Max v angličtine. ETA Raggio síce nekomunikuje, ale má aplikáciu, ktorá je v slovenčine, za čo rozhodne pridávam plusové body.

Robot dokáže prejsť prekážky s výškou až 1,5 cm a je vhodný na koberce s maximálnou dĺžkou vlasu 1 cm. Nerobí mu problém prechádzaní z tvrdej podlahy na koberec. Všetkých majiteľov rozhodne poteší, že si ETA poradí aj so srsťou domácich maznáčikov. Jedinou nevýhodou je v tomto prípade malý objem nádoby na prach, ktorý činí len 0,3 l. Čoskoro sa chlpy zaplní, takže bude potrebné nádobku častejšie vysypávať. Na rotačným kefami zostávajú namotané dlhé vlasy, ale to je neduh väčšiny kombinovaných a čisto štetinových kief. Našťastie ho chlpov a vlasov ľahko zbavíte pomocou čistiaceho náradia, ktoré dostanete v balení.

Rozhodne musím pochváliť trojakú filtráciu, vďaka ktorej sa späť do miestnosti nedostávajú takmer žiadne nečistoty. Dva predné filtre navyše chráni HEPA filter, čím predlžujú jeho životnosť. Houbičková a sieťový filter je možné umývať pod vodou. HEPA filter pod vodou neumývajte, znížili by ste tým jeho účinnosť. HEPA filter poriadne vyklepte alebo vysajte klasickým vysávačom.

Je potrebné tiež upozorniť na neúmerný pomer medzi dobou nabíjania a výdržou na jedno nabitie. Tento robotický vysávač sa nabíja celých 5 hodín, pričom na jedno nabitie dokáže pracovať len 1,40 hodín. Výdrž na jedno nabitie je slušná, ale doba nabíjania je skutočne dlhá. Priemerne sa doba nabíjania pohybuje od 2 do 3 hodín, výnimočne sa môže jednať aj o 4 hodín alebo len 90 minút.

Zistiť cenu
6.5 Total Score
ETA Raggio 5225 90000

ETA Raggio 5225 90000 rozhodne poteší svojimi výsledkami upratovania, a to aj majiteľov chlpatých miláčikov. Pravda, v prípade chlpáčov by si vysávač zaslúžil väčšiu nádobku na prach, ale ak doma psy a mačky nemáte, bude pre vás objem nádoby dostatočný. Okrem vysávanie sa môžete tešiť aj na mopovací funkciu. Plusom je aj jednoduchá aktivácia režimu SPOT. Ani z obstarávacej ceny sa vám nezatmí pred očami.

Výdrž
4.9
Prevádzka
7.5
KLADY
  • obstarávacia cena
  • trojaká filtrácia
  • tri intenzity sania
  • mopovania
ZÁPORY
  • čierny dizajn
  • malá nádoba v prípade chlpatých miláčikov
  • pamätá si iba jedno podlažie
  • dlhá doba nabíjania
Pridaj svoju recenziu

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Skóre

      Čo vybrať
      Logo