Recenzia vákuového mixéra Lauben Vacufit Blender

V marci som mala možnosť otestovať vákuový mixér Vacufit Blender od značky Lauben. Prednosťou mixéra je možnosť mixovanie vo vákuu, vďaka ktorému si rozmixované ovocie dlhšie zachováva svoju pôvodnú vôňu, chuť a farbu. Aby som si účinky vákua vyskúšala v praxi, vykonala som test mixovanie tak vo vákuovom, tak klasickom mixéru, teda skôr smoothie makeru. Ako sa Vacufit Blender osvedčil v praxi? To zistíte v mojej recenziu.

Parametre

Typvákuový, stolný
Príkon300 W
Maximálny počet otáčok / min20000
Nástavceáno
Objem nádoby v l0,7
Výrobný materiáltritan, kov
Možnosť umývať v umývačkeáno
Hmotnosť-
späť na začiatok ↑

Predstavenie

Vo veľkej krabici som dostala starostlivo zabalený mixér so 4 nádobami. Hlavná mixovacia nádoba má objem 0,7 l a dva tritanové keep cupy (nádoby na prenášanie) 0,4 a 0,6 l. Najmenší nádobka je na mixovanie suchých plodov alebo byliniek a jej objem je zhruba 0,5 dcl.

Telo mixéra je vyrobené z kovu v kombinácii s plastom. Zaujme na ňom predovšetkým hadička vedúca k vákuovej pumpe, ktorá sa nasadzuje na stojan z boku mixéra. Spodná strana disponuje otvorom pre uloženie elektrického kábla. Na prednej strane nájdete otočný volič, pomocou ktorého si môžete vybrať dve rýchlosti mixovania alebo možnosť označenú písmenom P, čo je pulzné mixovanie.

Veľká nádoba na mixovanie aj menšie nádobka na mixovanie ovocia sú opatrené nožovým systémom z nerezovej ocele. Mixér je vybavený poistkou proti prehriatiu, a plastové nádoby vrátane nožových systémov je možné umývať v umývačke.

Všetky viečka sú vybavená systémom pre odsávanie vzduchu, takže môžete nielen vo vákuu mixovať, ale aj nápoj vo vákuu uchovávať. Okrem nástavce na odsávanie vzduchu je viečko opatrené tiež praktickým náustkom, takže sa nemusíte báť, že by ste sa pri pití nápoja z fľaše poliali tekutinou

späť na začiatok ↑

Ako mixuje

Aby som zistila, ako mixér s vákuovou technológiou funguje v praxi, porovnávala som výsledky mixovania s bežným mixérom bez vákuové funkcie. Použila som smoothie makier s vyšším príkonom 350 W (Vacufit Blender má 300 W), ale s nižším počtom otáčok 19 000 / min (Vacufit Blender má 20 000 otáčok / min). Na tieto hodnoty som pri celkovom hodnotení nebrala ohľad. Chcela som zistiť, aký rozdiel bude v štruktúre ovocia mixovaného vo vákuu a bez vákua.

Praktická skúsenosť

Aby som vákuový mixér vystavila skutočne podrobnému testovaniu, mixovala som v ňom orechy, zamrznutú zeleninu (ktorá bola náhradou za kocky ľadu), ovocné pyré, pomarančový džús a mliečny kokteil.

Pri mixovaní suchých plodov, konkrétne vlašských orechov, som bola príjemne prekvapená z toho, ako dobre si mixér s plodmi poradil. Rozsekal ich na jemný „prach“, ktorý sa hodí napríklad pri pečení vianočného pečiva. Na dotyk som mala pocit, že v zmesi cítim aj „orechový olej“ – lepšie svoj dojem nedokážem opísať. Hoci sa orechy trošku lepili na obal nádoby, mixér si s nimi poradil dobre. Najlepšie sa osvedčilo pulzné mixovanie.

Chcela som tiež vyskúšať, ako by si mixér poradil s ľadom, ale vzhľadom k dobe testovania (marec), kedy nie je potrebné mať v mrazničke ľad, som po ruke žiadny nemala, a preto siahla mrazené zelenine. Aj v tomto prípade sa mi osvedčilo pulzné mixovanie. Len tak sa dobre rozmixovali aj väčšie kúsky. Zelenina bola namixovaná skutočne na jemno, takže predpokladám, že ľadová triešť by mixéra problém tiež nerobila.

Mixovanie vo vákuu

Na mixovanie vo vákuu došlo pri výrobe ovocných štiav, ovocného pyré a mliečneho kokteilu.

Do mliečneho kokteilu som dala tvrdé i mäkké ovocie, s ktorým si mixér poradil bez problémov. Rovnakú zmes som mixovala vo vákuovom aj klasickom mixéra. Pri mixovaní som využila vákuovú pumpičku, ktorú som odsala vzduch nielen z nádoby na mixovanie, ale následne aj z keep cupu. Koktejl mixovaný v klasickom i vákuovom mixéra som nechala v keep Cupoch zhruba 6 hodín odstáť v chladničke, aby som zistila, ako sa zmení alebo nezmení ich štruktúra. Určitý výsledok bol poznať, ale že by bol ohromujúci, sa nedá tak úplne povedať. Drobné rozdiely v štruktúre aj farbe boli, ale neboli príliš viditeľné. Môžem však povedať, že vo vôni sa tieto dva nápoje líšili. Ten mixovaný vo vákuu mal ovocnejšia vôňu, než ten upravený v klasickom mixéri.

Oveľa výraznejšie vplyv vákua bol pri mixovaní pomarančovej šťavy. Džús mixovaný vo vákuu aj v klasickom mixéri som nechala približne 15 minút odstáť a už po takto krátkej dobe bolo u drinku pripraveného klasickým spôsobom znateľné oddeľovanie dužiny od vody. Džús pripravený vo vákuu si držal konzistenciu celistvú.

Tretím testom bola príprava ovocného pyré vo vákuu a bez vákua. Cieľom bolo zistiť, či ovocie pripravené vo vákuu zoxiduje, teda zhnedne alebo nie. Je dôležité povedať, že každé ovocie má iný obsah vzduchu, preto je potrebné odskúšať, koľkokrát je potreba vzduch z nádoby odstáť. Pyré som pripravovala z jablka, ktoré, ako určite dobre viete, hnedne skutočne rýchlo. Pred samotným mixovaním som vzduch odsala hneď dvakrát, ale bohužiaľ účinok vákua nebol v porovnaní s pyré umixovaným v klasickom mixéri znateľný. Pyré z oboch mixérov vyzeralo po zhruba pol hodine odstátia v miske úplne rovnako.

Drobné postrehy

Pri práci s mixérom sa mi pomerne ťažko pracovalo s tesniacim viečkom hlavnej nádoby. Je potrebné si nájsť správny grif, ako viečko nasadzovať. Je opatrené špeciálnymi úchytkami, ktoré pri otočení na jednu stranu veko na nádobe uzamknú a pri otočení na druhú stranu povolí.

Z praktického hľadiska som ocenila možnosť umývania nádob a nožových nástavcov v umývačke. Praktický je tiež veľký otvor na spodnej strane hlavnej nádoby na mixovanie, vďaka ktorému som z nej mohla dobre vybrať aj našľahané pyré.

späť na začiatok ↑

Video

Zistiť cenu

Premýšľate ako vybrať ten najlepší mixér?

9 Total Score
Lauben Vacufit Blender

Vákuový mixér sa rozhodne skvele osvedčil pri mixovaní suchých plodov a ľadu. Výhodou sú dve rýchlosti mixovania a možnosť pulzného mixovania. Z praktického hľadiska oceníte možnosť umývanie v umývačke. Vákuová funkcia sa najlepšie prejavila u prípravy džúsu z čerstvého ovocia, u ktorého nedošlo k oddeleniu vody od dužiny. Bohužiaľ na oxidáciu mixovanie vo vákuu vplyv nemalo. Ovocie vyzeralo rovnako ako to umixované v klasickom mixéri.

KLADY
  • rozdrví orechy
  • rozdrví mrazenú zeleninu
  • 2 rýchlosti
  • pulzné mixovanie
  • mixovanie vo vákuu
  • možnosť umývania v umývačke
  • poistka proti prehriatiu
ZÁPORY
  • vákuová technika sa neprejavila na oxidácii ovocie
  • zložitejšie manipulácia s viečkom
Pridaj svoju recenziu

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď