Recenzia ETA 7149 90030

Tradičná česká značka ETA sa zameriava na výrobu domácich spotrebičov už od roku 1943 a je symbolom kvality. U plne automatické domáce pekárne ETA 7149 90030 tak budete mať istotu, že ste si zaobstarali kvalitný prístroj. Tomu nasvedčuje aj bezplatná záruka na 5 rokov, ktorú si môžete nechať u výrobcu bezplatne predĺžiť. Pekáreň je nielen krásna na pohľad, ale samozrejme toho veľa vie. Vďaka 12 programom zvládne upiecť nielen najrôznejšie druhy chleba, vrátane toho bezlepkového, ale pripraviť v nej môžete aj domáce jogurty, sekanú alebo buchtu.

Parametre

Maximálna hmotnosť bochníka1500 g
Príkon850 W
Počet hákov na miesenie2
Počet veľkostí bochníka3
Počet stupňov prepečenia3
Možnosť piecť bagetynie
Ovládaniedotykové
Počet programov12
Počet pečiacich nádob1
Pečenie70
Programy70
Vybavení70

Ako pečie

S kvalitnou českou domácou pekárňou ETA 7149 90030 môžete pripraviť celkom tri veľkosti chlebových bochníkov. Ak máte veľkú rodinu a milujete čerstvý chleba, poteší vás maximálna hmotnosť bochníka 1 500 g. Ak však viete, že tak veľký peceň nestihnete zjesť, môžete si zvoliť variantu 1,25 kg alebo 1 kg. Pekáreň tak nie je príliš vhodná pre človeka, ktorý žije v domácnosti sám (konkurenčné zariadenia pečú i polkilové bochníky).

Aby bolo cesto dokonale hnetení, je spotrebič vybavený dvoma hákmi na miesenie. Tie sa postarajú o krásne vláčne cesto, ktoré by ste ručne pripravovali s veľkou námahou. Zvládne vymiesiť cesto na bežný chleba, celozrnný bochník aj bezlepkové pečivo. Pre ľahké čistenie a zabránenie prichyteniu cesta sú háky aj nádoba opatrené antiadhéznou vrstvou.

Pekáreň ponúka možnosť troch stupňov prepečenia. Môžete sa tak tešiť na svetlú, stredné alebo tmavú kôrku. Spotrebič je kompletne automatický, a nepotrebuje okrem pridanie surovín vašu ďalšiu asistenciu. Zvukový signál vás upozorní na možnosť doplnenia ďalších surovín aj na ukončenie pečúceho procesu. Keď budete chcieť vidieť, ako pečenie prebieha, môžete nakuknúť skleneným priehľadom na kryte. Počítajte ale s tým, že akonáhle teplota v pekárni stúpne, viečko sa zaparí.

Ako obvykle disponuje model i funkciou ohrievania – celú hodinu po dokončení pečenia bude chlieb, sekanú či koláč udržiavať teplé. Ak si radi doprajete čerstvé pečivo ráno alebo sa tešíte na chrumkavý chlieb po príchode z práce, môžete využiť funkciu odloženého štartu až o 15 hodín.

Ak budete domácu pekáreň používať často, určite si zaslúži vlastné miesto na vašej kuchynskej linke. A vedzte, že tomuto modelu ho radi doprajete. Má totiž krásny dizajn, a čierne prevedenie poteší aj oko náročnejšieho zákazníka. Malú nevýhodou je viditeľnejšie zachytávaniu prachu a odtlačkov prstov na povrchu.

Ovládanie spotrebiča je veľmi jednoduché a intuitívne, takže ho zvládne aj začiatočník. Všetky informácie máte samozrejme vypísané v návode, a to vrátane základných receptov. Mimo tlačidlá na pekárni nájdete aj prehľadný displej, na ktorom sa zobrazuje nielen čas pečenia, ale aj ďalšie údaje ako je zvolená veľkosť bochníka, stupeň prepečenia aj vybraný program.

Programov ponúka pekáreň celkom 12, čo je o  menej, než niektorí konkurenti. Všetky sú vypísané na prednej strane zariadenia. Napriek tomu zvládnu pokryť všetky bežné aj menej časté recepty. Nevedia napríklad ryžu, pre ňu musíte využiť ryžovar alebo ju pripraviť klasickým spôsobom. Navyše si môžete zvoliť aj vlastný program, ktorý vám umožní väčšiu kontrolu nad celým procesom. Akonáhle program nastavíte, tlačidlá sa automaticky uzamknú, takže sa nemôže stať, že by sa stali obeťou zvedavých detských prstov alebo že by sa vám omylom podarilo pozmeniť nastavenie.

Nepríjemne prekvapiť vás môže komplikovanejšie nasadzovania nádoby na pečenie do pekárne, chce to však len trochu praxe. Poteší fakt, že pekáreň pečie celkom rýchlo. V základnom programe vám chleba pripraví už za tri hodiny. Disponuje príkonom 850 W, čo je štandardná hodnota.

Súčasťou balenia je mimo samotný prístroj jedna forma na pečenie, dva hnetacie háky, odmerky, pohárik a háčik. Cenovo tento model môžeme radiť k vyššiemu priemeru. Ako už ale naznačuje vysoká pozícia na rebríčku obľúbenosti medzi ostatnými konkurentmi, určite sa oplatí do neho peniaze vložiť.

Programy

Vyberať môžete z 12 rôznych programov.

  • Klasik – pripraví biely pšeničný alebo tmavšie chlieb z ražnej múky. Doplniť ich môžete sušeným ovocím či bylinkami.
  • Rýchly – počas krátkej doby upečie biely, pšeničný aj ražný chlieb menšej veľkosti s hutným stredom.
  • Sladký – pre sladké chleby s chrumkavejšiu kôrkou.
  • Celozrnný – vhodný pre chleby z celozrnnej múky. Neodporúča sa používať s odloženým štartom.
  • Bezlepkový – pripraví bezlepkové pečivo.
  • Cesto – uhnetie či premieša cesto, ktoré nepečie. Vhodné pre pizzu, žemle a ďalšie pečivo.
  • Hnetenie – pre prípravu cesta bez kysnutia.
  • Torta – pripraví cesto pre sladké dezerty ako je torta alebo koláč. Pečie po dobu nastaveného času. Nie je možné nastaviť veľkosť „bochníka“.
  • Džem – pripraví marmeládu z čerstvého ovocia.
  • Jogurt – pre výrobu domáceho jogurtu.
  • Pečenie – iba pečenie. Vhodné pre chleba, koláče i sekanú.
  • Vlastný – pre individuálne nastavenie jednotlivých fáz. Všetko nájdete v návode.
Zistiť cenu
7 Total Score
ETA 7149 90030

Spotrebič českého výrobcu ocenia veľké rodiny, pretože zvládne upiecť chlieb s hmotnosťou 1,5 kg. Okrem toho máte k dispozícii ešte ďalšie dve veľkosti chleba. Mimo chleba môžete v pekárni pripraviť cesto na žemle alebo pizzu, marmeládu či jogurt. Pekáreň má krásny dizajn a odložený štart. Jej výkon je priemerný.

Pečenie
7
Programy
7
Vybavenie
7
KLADY
  • preverená česká značka
  • možnosť predĺženia záruky
  • tichá
  • krásny dizajn
  • možnosť vlastného programu
  • jednoduché ovládanie
  • veľká kapacita
ZÁPORY
  • drahšie spotrebič
  • komplikovanejšie usadenie formy na pečenie
  • menší počet programov
Pridaj svoju recenziu

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Skóre

      Čo vybrať
      Logo