Talianska značka Guzzanti sa špecializuje na domáce elektrické spotrebiče, medzi ktoré patrí aj domáce pekárne. Model Guzzanti GZ 620 sa stane vítaným spoločníkom vašej kuchyne, pomocou ktorého budete môcť piecť nielen domáce chleby, ale vďaka 19 programom si môžete pripraviť aj ďalšie dobroty ako sú koláče, domáce jogurty, zaváraniny alebo ryžu. Zvládne vytvoriť tri veľkosti bochníkov s rôznym stupňom prepečenia. Prístroj ponúka možnosť odloženého štartu, jednoduché ovládanie aj pečenie bezlepkového chleba.
Parametre
Maximálna hmotnosť bochníka | 1000 g |
Príkon | 500 W |
Počet hákov na miesenie | 1 |
Počet veľkostí bochníka | 3 |
Počet stupňov prepečenia | 3 |
Možnosť piecť bagety | nie |
Ovládanie | dotykové |
Počet programov | 19 |
Počet pečiacich nádob | 1 |
Pečenie | 50 |
Programy | 90 |
Vybavení | 50 |
Ako pečie
Domáca pekáreň Guzzanti zvládne upiecť bochník s maximálnou hmotnosťou 1 000 g. Ďalej máte možnosť zvoliť si hmotnosť 500 a 750 g. Ide o stredne kapacitnú pekáreň, ktorá uspokojí stredne veľkú rodinu. Zároveň je vhodná aj pre prípad, že bývate doma sami a viete, že veľký chleba by ste nezvládli spotrebovať. V prípade, že chcete piecť pre väčší počet stravníkov, radšej sa však poobzerajte po pekárni s kapacitou 1,5 kg.
Pretože sa jedná o stredne veľký spotrebič, bohato mu na prehnetení stačí jeden hnetací hák. Ten zvládne pripraviť cesto na najrôznejšie druhy chlebov, a to vrátane bezlepkového. Pozor si dajte v prípade, že budete piecť z celého 1 kg múky, môže sa stať, že cesto vystúpi až k veku, kde sa môže ľahko zdeformovať. Aby sa cesto nepripekali, je samozrejme povrch nádoby aj hnetací hák vyrobený z nepriľnavého povrchu, ktorý sa ľahko čistí.
Na svoje si prídu milovníci svetlých i tmavých kôrok. V ponuke prístroja máte rovno tri druhy prepečenia – od svetlej cez stredné až po tmavú. Priebeh pečenia môžete sledovať cez sklenený priezor veka. Akonáhle bude chlieb dopečený, zariadenie bude ešte hodinu chleba ohrievať – to sa hodí nielen pre milovníkov čerstvého a teplého chleba, ale aj v prípade, že sa rozhodnete v pekárni pripravovať ryžu – to sa hodí keď doma nemáte ryžovar.
Pekáreň ovládate pomocou dotykových tlačidiel. Zvolený program uvidíte na displeji, rovnako ako fázu pečenia, v ktorej sa chleba práve nachádza. V ponuke je 19 programov, takže možností je skutočne veľa. Programy sú vypísané nad ovládacími tlačidlami, bohužiaľ však iba v angličtine. Ak viete, že chcete mať chleba ráno na raňajky, môžete využiť možnosť odloženého štartu. Začiatok pečenia možno odložiť až o 15 hodín. Ak by ste sa báli, že bude pekáreň moc hlučná, môžeme vás upokojiť. Prístroj je pomerne tichý a až na občasné pípanie vás určite nebude rušiť. Niektorí užívatelia si príliš nechváli bezlepkový program – je potrebné v prvej fáze hnetenie cesto stierať z hornej časti nádoby, inak pekáreň dobre nespracuje cesto.
Pre stabilitu je pekáreň opatrená protišmykovými nožičkami, ktoré sa hodí hlavne pri fáze miesenia. Má elektrický kábel o dĺžke 1,2 m, tak si radšej postrážte, aby bola zásuvka v dosahu. Čo sa týka príkonu, je tento model o niečo slabšie ako konkurenti – príkon je púhych 550 W. Napriek tomu si užívatelia nemôžu pekáreň vynachváliť, a to aj vzhľadom na priateľské cene.
Programy
Tento model ponúka 19 programov, čo je naozaj dosť. Vyberú si tak aj náročnejší z vás.
- Basic (základná) – vhodný pre biele chleby alebo bochníky so zmiešanou chlebovou múkou. Farbu kôrky môžete upraviť v nastaveniach.
- Quick (rýchle pečenie) – keď potrebujete mať upečené rýchlo, program urýchli proces miesenie, kysnutie i pečenie. Bochník u tohto programu bude menšia a hutnejšie.
- Sweet (sladký) – určený pre pečenie sladkého pečiva. Do cesta možno pridať ovocnú šťavu, sušené ovocie či čokoládu.
- French (francúzsky) – vytvorí jemné chleby z bielej múky. Pečivo je nadýchané a s chrumkavou kôrkou. Nehodí sa pre recepty s obsahom masla, margarínu či mlieka.
- Whole wheat (celozrnný chlieb) – ak chcete bochník z ťažších druhov múky, ktorú je potrebné dlhšie hniesť. Vhodný pre ražnú alebo celozrnnú múku.
- Rice bread (ryžový chleba) – pre miesenie a pečenie varenej ryže s vodou v pomere 1: 1
- Gluten free (bezlepkový chlieb) – ak máte bezlepkovú diétu alebo sa lepku chcete vyhýbať, využijete tento program. Hodí sa nielen pre bezlepkovú múku, ale aj sladkú zemiakovú múku, kukuričnú či ovsenú.
- Dessert (dezerty) – pripraví pokrmy s väčším množstvom bielkovín,
- Mix (miešanie) – hnetie vodu s múkou a ďalšími prísadami.
- Dough (cesto) – pre miesenie a kysnutie bez pečenia. Vhodné na cesto pre knedle či pizzu.
- Knead (miesenie) – možné nastaviť dobu miesenie v závislosti na množstve.
- Cake (koláč) – pre miesenie, kysnutie a pečenie cesta s pridaným kypriacim práškom alebo jedlou sódou.
- Jam (džem) – pre varenie marmelád a džemov.
- Bake (pečenie) – ak potrebujete dodatočne dopiecť chlieb, ktorý je príliš svetlý alebo nedostatočne prepečený. V tomto programe nie je zahrnuté miesenia ani kysnutia.
- Yogurt (jogurt) – pripraví jogurt.
- Sticky rice (ryža) – využijete na prípravu lepkavej aj bežné ryže.
- Rice wine (ryžové víno) – hodí sa ku kysnutie a pečenie ryže.
- Defrost (rozmrazovanie) – rozmrazí potraviny.
- Stir-fry (opečenie) – pre miešanie a opekanie sušeného ovocia, ale aj orieškov.
Vyštudovala som umenia a estetiku na olomouckej univerzite (Česko). Mojou najväčšou vášňou je cestovanie za cudzími kultúrami, miestami a zážitky. Výlety a práca v zahraničí ma naučili angličtinu, dodali odvahu a posilnili v pokore. Rada spoznávam nových ľudí a miluje dobré jedlo. Vo voľnom čase sa mimo turistiku, prírodu, hudbu, knihy a písanie venujem kreslenie portrétov a ilustrácií.