Recenzia AeroPress Aerobie Go

Skvelá káva kedykoľvek a kdekoľvek. To je asi snom každého milovníka kávy. S ručným kávovarom AeroPress Aerobie je toto všetko možné. Kompaktný kávovar, ideálny na vyrábanie menšieho množstva kávy, vám poslúži doma v kuchyni rovnako ako na chalupe. Všetko, čo na prípravu kávy s týmto pomocníkom potrebujete, je voda a kvalitná káva podľa vášho výberu. Ako kávovar funguje, čo si vyžaduje jeho údržba a pre koho je vhodný sa dozviete v článku.

Parametre

Materiálpolypropylén/ silikón
Farbačierna
Objem0,25 l
Počet šálok1-3

Obsah balenia

    

Pokiaľ sa radíte medzi kávové gurmány a kávu si radi doprajete nielen v kaviarni, ale aj doma alebo na cestách, je niekoľko zariadení na výrobu kávy, ktoré možno už máte alebo ich obstaranie práve zvažujete. Klasikou pre domácu prípravu kávy sú moka kanvičky a french pressy, ďalej samozrejme automatické alebo pákové kávovary, ktorých obstarávacia cena sa však už nepohybuje rádovo v desiatkach euro. Pokiaľ je vaším cieľom uvariť vždy dobrú kávu, ale zároveň za takýto prístroj neutratiť stovky euro, mohol by vás zaujať práve AeroPress. Tento ručný kávovar na prípravu perfektnej filtrovanej kávy vynašiel v roku 2005 prezident spoločnosti Aerobie Alan Adler. Odvtedy si prístroj získal srdce milovníkov kávy aj profesionálnych baristov. V skratke je princíp prípravy kávy v tomto zariadení nasledovný – stlačením piestu dôjde k tlaku, potrebnému na prefiltrovanie mletých zrniek. Káva spolu s horúcou vodou sa premieša a pretlačí výsledný nápoj priamo do hrnčeka. A vy môžete piť.

Pokiaľ si tento výrobok objednáte, obdržíte v balení:

  • plastovú komoru,
  • plastový valec s piestom,
  • viečko na filter,
  • 350 papierových filtrov,
  • lievik,
  • miešadlo,
  • odmerka.

Výrobné materiály

AeroPress je vyrobený z veľmi odolného kvalitného potravinárskeho plastu, čo zaisťuje aj jeho nízku hmotnosť. Napriek tomu je vysoko tepelne odolný a rezistentný voči poškodeniu. Ľahko sa čistí a udržuje. Po uvarení kávy ho stačí umyť pod tečúcou vodou, ale môžete ho dať aj do umývačky riadu. Priaznivci klasických materiálov môžu mať z plastového prevedenia kávovaru obavy. Výrobca však garantuje, že plast neobsahuje škodlivé BPA a ftaláty. Polypropylén je všeobecne uznávaný ako bezpečný materiál v potravinárstve a oproti iným plastom je aj dobre recyklovateľný. Tento materiál však výrobca používa až od roku 2014, predtým na výrobu ručných kávovarov používal viac záťažové materiály (pre človeka aj prírodu). Okrem spomínaného plastu je súčasťou prístroja aj silikónové tesnenie.

Ako sa s AeroPressom Aerobie Go pracuje?

Kávovar AeroPress Aerobie predstavuje kompaktný a skutočne skladný prístroj, vhodný na domácu prípravu kávy aj na cesty. Ocenia ho najmä jednotlivci alebo menšie domácnosti, na jednu prípravu kávy urobíte dve alebo tri menšie šálky. Okrem kávy a vody na samotnú prípravu s AeroPressom už nič nepotrebujete. Počas pravidelného používania je samozrejme občas potrebné dokúpiť papierové filtre. Tu je možné vyberať medzi papierovými, ktoré sú súčasťou balenia a sú priamo od výrobcu, a kovovými. Kovové samozrejme majú dlhšiu životnosť a sú ekologickejšie, ale paradoxne ich nájdete iba u konkurenčných výrobcov. AeroPress robí iba tie papierové. Výber je samozrejme na vás, u niekoho zvíťazí ekologickejšie a ekonomickejšie riešenie, niekto dá zase prednosť lahodnejšej chuti kávy, ktorú počas prípravy podporí naopak filtre papierové. Nebielené papierové filtre však nie sú nijak nákladné a navyše sa dajú kompostovať, môžete ich tak spolu s kávovým logrom dávať do bioodpadu.

Kávu v ňom je možné pripravovať klasickou alebo obrátenou metódou. Za klasickú metódu označujeme postup, kedy založíte papierový filter do sitka prístroja a zaskrutkujete. Následne položíte prístroj filtrom na šálku a do plastovej nádoby nasypete mletú kávu. Tú následne zalejete horúcou vodou, navlhčíte piest s gumovým koncom, vložíte ho do nádoby a stlačíte.

Tu výrobca upozorňuje na hrubosť namletej kávy – čím hrubšie mletie, tým je potrebné nechať kávu dlhšie extrahovať (táto doba sa pri príprave kávy pohybuje od 20 sekúnd do 2 minút). Jemne mletým zrnom postačí krátka extrakcia. Množstvo kávových zŕn, ktoré spotrebujete na jeden prípravný cyklus je pri AeroPresse až dvakrát väčšie ako napríklad pri bežných automatických prístrojoch. Pokiaľ prístroj beriete na cesty, je nutné mať so sebou kávové zrná už pomleté, čo samozrejme káve postupne uberá na arómu a chuti.

Pri obrátenej metóde je potrebné prístroj postaviť na piest, do jeho hornej nádoby nasypať kávu a zaliať troškou horúcej vody. Túto zmes naozaj dôkladne premiešajte a potom dolejte vodou až po okraj. Lúhovanie sa tu odporúča na cca 30 sekúnd (samozrejme je dobré postupovať podľa hrubosti zŕn). Následne zaskrutkujte sitko s filtrom a otočte celý prístroj na pripravenú šálku. Teraz už stačí iba stlačením vyprázdniť celý obsah do pripravenej šálky a je hotovo. Vhodnú metódu a dobu lúhovania si každý užívateľ nastaví individuálne počas používania AeroPressu.

Každý má rád inú kávu, niekto dá prednosť kyselkavej, niekto zase káve chutiacu po čokoláde a ovocí. Tu sa fantázii medze nekladú, jediné, čo výrobca odporúča, je použitie kávy vhodnej na filter. Okrem dvoch predstavených metód existuje ešte množstvo vychytávok, ktoré sa možno na prvý pohľad zdajú ako úplné maličkosti, ale nakoniec vždy ovplyvnia výslednú chuť kávy. Ide napríklad o navlhčenie filtra pred jeho použitím, čím predídete pachuti kávy. Alebo tempo stlačenia prístroja. Pri rýchlom stlačení dosiahnete výraznejšiu chuť, naopak pri pomalšom zase jemnejšie a nie tak výrazné. Pomalšie stlačenie znamená pozvoľný ťah po dobu 30 sekúnd.

Chuť môžete výrazne ovplyvniť aj teplotou vody. Samozrejme už je to „vyššia dievčenská“ pre gurmánov, ale s AeroPressom môžete naozaj skúšať nepreberné množstvo variantov na prípravu lahodnej kávy. Väčšina ľudí má zažité, že sa káva zalieva vriacou vodou, ale nemusí to tak byť vždy, skvelú kávu môžete uvariť aj pri 79 °C.

Máte zálusk skôr na väčšie automatické kávovary?

Zistiť cenu
9.6Expert Score
Hodnotenie AeroPress Aerobie Go

Ručný kávovar AeroPress Aerobie je vhodný pre laikov aj kávových majstrov. Jeho cenová dostupnosť v kombinácii s jednoduchou prípravou kávy i celkovou údržbou kávovaru osloví mnohých prakticky zmýšľajúcich milovníkov kávy. Výhodou prístroja je samozrejme aj to, že ho môžete vziať kamkoľvek so sebou, je ľahký a naozaj kompaktný. Nevýhodou je nutnosť prípravy iba z mletej kávy, čo sa dá doma vyriešiť kávovým mlynčekom, na cestách je potrebné mať kávu vopred mletú, čo z dlhodobého časového horizontu káve len uškodí. Kávových zŕn na prípravu potrebujete až 2x viac, než pri varení kávy v automatickom kávovare. Aj tak tu jednoznačne prevládajú pozitíva a AeroPress Aerobie určite stojí za pozornosť.

Plusy
  • jednoduchá príprava
  • ľahká údržba a čistenie
  • nízka cena
  • kvalitná káva za minimum času a kdekoľvek
Mínusy
  • kávovar sám nenamelie zrná 🙂
  • celý prístroj je z plastu
  • väčšia spotreba kávy (v porovnaní s automatickými kávovarmi)

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Čo vybrať
      Logo