Ako vybrať moka kanvičku alebo french press

Radi si ráno či po obede radi uvaríte šálku dobrej kávy? Ak uvažujete nad tým, ako si tento tradičný nápoj urobiť ešte chutnejším a nechcete utrácať hromadu peňazí za elektrické kávovary, skúste obyčajne neobyčajnú moka kanvičku a možno vás prekvapí, ako sa chuť kávy, na ktorú ste boli doteraz zvyknutí, môže premeniť.

Recenzie moka konvičiek

Do testu moka konvičiek sme tentoraz zaradili štyri obľúbené modely a jeden french press, pretože nie všetci milovníci kávy baží práve po klasickej talianskej kanvici. Nižšie si okrem iného predstavíme jednotlivé rozdiely práve medzi týmito dvoma zástupcami.

Ďalej sa zameriame, ako sa správne o kanvičky starať, dozviete sa, k čomu je dobrá patina, akú kávu do prístroja nasypať a trebárs aj to, ako správne a dobre si kávu v jednotlivých strojoch pripraviť.

Bialetti Moka Express 3

MateriálPotravinársky hliník + plast
FarbaStrieborná / čierna / zlatá / zelenočervená
Objem0,15 l
Počet šálok2-3

Klasika s dlhoročnou tradíciou, presne tak sa prezýva kanvičke Bialetti Moka Express, ktorá je stálicou na trhu už od roku 1933 (zdroj), kedy jej jej zakladateľ Alfonso Bialetti prvýkrát uviedol na trh. Základný princíp je však stále rovnaký, možno bolo vykonané len pár „kozmetických“ zmien.

Ak siahnete po tomto kúsku, môžete si byť istí, že ste si domov zaobstarali osemhranovú kanvičku so silným dnom, ktorá sa postará o rovnomerný ohrev vody. Plastová rukoväť je zase praktická pre bezpečný úchop.

Kanvička sa skladá celkom z piatich častí, a to zo spodnej, osemhranné nádoby, piestu, tesnenia, jemného sitka a horného dielu, ktorý sa na ten spodný jednoducho naskrutkuje. Hoci výrobca píše, že je kanvička je vhodná na prípravu až troch šálok, počítajte s tým, že to sú naozaj maličké šálky, spravidla z neho pripravíte buď 2 malá ristretta alebo jeden štandardný šálku kávy. Výhodou je, že náhradné diely zoženiete bez problémov.

Výrobným materiálom tela je tu hliník, rukoväť je potom vyrobená z plastu. Farebných variantov je viac, od klasickej striebornej cez zlatú až po netradičnú kombináciu zeleno-červenú.

Rozhodne by sme vám odporučili nevymývať kanvicu žiadnymi saponátmi, ale obyčajnou vodou, a to neplatí len v tomto prípade, ale všeobecne.

Istú nevýhodu predstavuje fakt, že viečko kanvičky nejde úplne odňať a pri vymývanie nepatrne vadí. Vzhľadom k tomu, že má kanvička malé dno, je aj najmenší platnička na varnej doske väčší. Z tohto hľadiska sa lepšie hodí pre varenie na plyne.

  • originálny osemhranný dizajn
  • vrchný diel nemožno úplne odňať
  • nevhodné na indukčné dosky
Zistiť cenu

French press TESCOMA TEO 0,6 l

MateriálSklo, nerez, plast
FarbaČierno-strieborná
Objem0,6 l
Počet šálok4-6

V prípade, že dávate prednosť klasickému zaliatie kávy pred varením v moka kanvici, ale napriek tomu vám vadí zrniečka medzi zubami, potom skúste French Press TEO od výrobca Tescoma, ten sa hodí nielen pre už spomínaný lahodný čierny mok, ale je vhodný aj na prípravu sypaného čaju.

Túto kanvicu je možné zaobstarať si buď vo veľkosti 0,6 l, alebo aj 1 l. Jednoduchý a čistý dizajn sa žiaruvzdorným borosilikátovým sklom, luxusným stojanom a ergonomickým tvarom sa vám v domácnosti bude iste hodiť.

Samotná príprava je veľmi jednoduchá. Viečko s filtrom vyberiete z kanvice, nasypete dostatočné množstvo kávy, zalejete horúcou vodou, necháte zhruba tri minúty lúhovať a ako posledný vložíte sitko a stlačíte.

Veľkou výhodou je, že sklenenú časť je možné vložiť do umývačky, nevýhodou potom ale, že časť so sitkom a samotný držiak už nie. Ak si kanvicu kúpite priamo u výrobcu, potom vám ponúka záruku po dobu troch rokov.

  • sklenenú časť možno umývať v umývačke
  • záruka až 3 roky
  • kávu je treba ihneď podávať a nelouhovat v kanvici príliš dlho
Zistiť cenu

BANQUET JADE 6

MateriálHliník, plast, nerez, silikón
FarbaStrieborná
Objem0,4 l
Počet šálok6

Banquet Jade 6 patrí k tradičným konvičkám guľovitého tvaru, ktorá bola vyrobená z potravinárskeho hliníka. Ten je vhodný pre všetky druhy varičov, bohužiaľ okrem indukčnej dosky.

Stačí niekoľko správne uvarených káv a telo kanvičky získa nepostrádateľnou patinu, ktorá je nutná pre ešte lahodnejšia kávu. Práve v tom spočíva najvýraznejšia výhoda potravinárskeho hliníka, lebo s čisto nerezovým materiálom toto nedokážete.

Ďalšiu výhodu predstavuje fakt, že kanvička je vybavená bezpečnostným ventilom, ktorý zabráni akékoľvek nehode a obarenia.

Nevýhodou je, že kanvičku nemôžete vložiť do umývačky a ani úplne odklopiť jej vrchný diel, a tak sa nedá vo vnútri poriadne vymyť. Na druhú stranu sa neodporúča využívať k čisteniu žiadny saponát ani hubku s príliš hrubou čistiace častí, teda nadmerné drhnutie nie je vlastne ani žiadané.

Posledná vec, ktorú by ste naopak oceniť mohli je pomer cena vzhľadom ku kvalite, ktorá je viac než priaznivá.

  • lacnejší varianta
  • veľký objem
  • nemožno umývať v umývačke
Zistiť cenu

PEZZETTI Steelexpress 6

MateriálNerez
FarbaStrieborná, matná strieborná, citrónová
Objem0,3 l
Počet šálok5-6

Pezzetti Stelexpress 6 je nerezovým výrobkom od talianskej firmy s rovnakým názvom, ktorá je na trhu od roku 1948 a od tej doby patrí vo svete kávy k dobre známym produktom. Kanvica je vhodná ako pre sporáky elektrické, sklokeramické a plynové, tak aj pre indukčné varné dosky.

Príprava kávy je rovnaká ako u ostatných moka konvičiek, len si dajte pozor pri nalievaní do hrnčekov, pretože zobáčik kanvičky by mohol byť predsa len o niečo väčší a zodpovedať danému objemu.

Na druhú stranu, ak by ste pri sebe v kuchyni či kancelárii privítali menej obvyklý tvar ako typicky guľatý či osemhranný, potom iste siahnite po tejto nerez moka kanvičke s plastovými úchytkami a originálnym vzhľadom. Iste vás tiež poteší, že kanvičku je možné umývať v umývačke riadu.

Pred samotnou kúpou si však overte, že budete schopní práve tento model používať aj na svoje indukcii, pretože niektoré variče tohto typu vyžadujú minimálnu priemer dna – dno tejto kanvice meria vo svojom priemere 7 cm.

  • originálny vzhľad i tvar
  • moka kanvička vhodná na indukciu
  • menšia veľkosť zobáčiku
Zistiť cenu

Ariete Scarlett 1368/01

MateriálKov, plast
FarbaČierna, biela
Objem0,3 l
Počet šálok2-4

Tento výrobok spoločnosti Ariete patrí k elektrickým moka konvičkám, ktoré vám pripravia „prekvapkávanú“ kávu kdekoľvek a kedykoľvek. Stačí len pripojenie do elektrickej zásuvky. Preto je ideálna všade tam, kde nemáte prístup ku klasickému variči – napríklad v kancelárii či na dovolenke, ktorú trávite v rodinnom karavane či pod stanom, keďže prístup k elektrine je väčšinou už aj v tom najmenšom stanovom mestečku.

Ovládanie je veľmi jednoduché, stačí len stlačiť tlačidlo a káva sa automaticky začne pripravovať. Po automatickom vypnutí zostáva stroj aktívny a káva vydrží teplá až po dobu tridsiatich minút. Kanvičkou je možné otáčať o celých 360 °, a tak ju môžete vysúvať i zasúvať zo všetkých možných svetových strán.

Ovšem je nám trochu ľúto, že keď už sa jedná o elektrickú kanvicu, postráda časovač, ktorý by daný výrobok doviedol k dokonalosti – len by ste večer nariadili „budík“ a ráno by vás prebudila vôňa kávy vychádzajúci po celej kuchyni. Avšak to už by bol komfort navyše, ktorý by zdvihol priaznivú cenu výrobku.

  • rýchla príprava
  • uvarení kávy aj bez sporáku
  • plastová horná časť
Zistiť cenu

Kanvice slúžiace na prípravu kávy

Existuje niekoľko variantov, ako si pripraviť lahodnú kávu a s tým súvisí aj množstvo kanvíc a konvičiek, ktoré sa k tejto príprave dajú použiť.

Moka konvička

Tento malý pomocník má svoje korene v Taliansku, práve tam sa totiž v roku 1933 zrodil a od tej doby sa usadil v 90% domácností. U nás toľkých percentami nedisponuje, však si svoju obľubu získal aj u nás. Popri klasických hliníkových variantov sa objavujú aj varianty sklenené, varianty s automatickou prípravou aj varianty pre indukčné dosky.

Výsledná káva by mala disponovať silnou chuťou a na každú šálku by malo pripadnúť zhruba 30 ml tekutiny – tá sa pripravuje pod tlakom 1,5 baru.

French press kanvica

Na rozdiel od klasickej moka kanvičky, ktorá funguje tak, že sa vriaca voda dostane piestom a cez sitko s kávou ďalej nahor, sitko french presse tlačí všetku usadeninu späť dole, kde ju udržuje a káva je s ňou po celý čas v kontakte aj naďalej. Veľa milovníkov kávy má vďaka tomu tento mechanizmus oveľa radšej, pretože káva má ďaleko viac času rozvinúť sa vo svojej plnej chuti.

Spomínané kanvice sú vhodnejšie pre tých, ktorí preferujú veľkú, zato však slabšie kávu, ktorú nie je možné ani v top moka kanvičke správne pripraviť.

Varná kanvica

Obyčajná kanvička, ktorú postavíte na sporák a čakáte, než vám dá zvukové znamenie, že je voda uvarená. Samozrejme, že si v nej kávu nepripravíte, ale ak ste zástancami pravého a nefalšovaného „turka“ do pohára, potom vám v príprave určite pomôže.

Rýchlovarná kanvica

Samozrejme, že ani ona vám nevykúzli kávu, ale je to rýchlejšie obdoba klasických varných kanvíc – iste nemusíme siahodlho vysvetľovať.

Džezva

Tú má iste každý spojenú hlavne s Tureckom, kde od tohto tradičného postupu v príprave kávy ešte úplne neupustili. Jednoducho nasypete kávu spolu s vodou, postavíte na sporák a necháte celú kávu prejsť varom. Bohužiaľ sa vám vtieravá zrniečka nevyhnú.

Viete, že: Náš „turek“ nie je pravá turecká káva? V histórii našej krajine sa začal objavovať od konca 2. svetovej vojny, pretože išlo o najrýchlejší a najlacnejší prípravu kávy. Kávovar bol pre väčšinu dopyt obyvateľstva cenovo neprístupný. Pravá turecká kávy je veľmi silná a má plnú chuť. Pripravuje sa v špeciálnej nádobe zvanej dževa z kvalitnej kávy. Najlepším spôsobom je príprava v piesku rozpálenom na 160-180 ° C, ale samozrejme ju môžete variť aj na sporáku. Rozdiel medzi naším Turkem a tureckou kávou je v tom, že u našej varianty zostáva usadenina na dne šálky, kvôli čomu sa do kávy zbytočne dlho uvoľňujú látky, ktoré v nej byť nemajú. Z džezvy sa káva nalieva do šálky bez usadeniny.

Perkolátory

Môžete si ho zameniť s moka kanvičkou, pretože tvarovo sú si veľmi podobné. Na druhú stranu sa princíp v príprave výrazne líši. V perkolátory para cirkuluje cez kávu niekoľkokrát dookola a káva sa zhromažďuje len v dolnej časti. Naproti tomu moka kanvica vytlačí vodu parou nahor, a to iba raz.

Najlepší moka kanvičky

Keďže náš poradca teraz nezvyčajne pojednáva o dvoch sebe príbuzných produktoch (Frenc press a moka kanvičky), zameriame sa preto na oba jeden po druhom.

Výrobný materiál

Moka kanvičky sa najčastejšie vyrábajú z týchto materiálov:

  • Hliník – na trhu stále prevláda tento výrobný materiál, a ak sa rozhodnete pre neho, budete si môcť vybrať z najrôznejších variantov. Výhodou je, že sa vo vnútri kanvička veľmi rýchlo potiahne patinou a kávová aróma sa uchováva ešte dlhšie. Už je to pomerne dlhú dobu, čo sa hliník z domácností vyhadzoval vo veľkom, pretože sa ľudia obávali o svoje zdravie. Terajší zdravotne nezávadný hliník nemá s tým z predchádzajúcich rokov absolútne nič spoločné a môžete ho použiť na všetky typy sporákov, teda okrem indukcie.
  • Nerezová oceľ – moderná varianta posledných rokov, ktorú si môžete zaobstarať nielen na sklo-keramiku, ale aj na indukčné dosky, ktoré sú čím ďalej tým viac obľúbenejšie.
    Výhoda je v ich lesklom povrchu a jednoduchej údržbe.

Veľkosť moka konvičiek

Ak chcete ušetriť a kúpiť si veľkú kanvičku pre prípad, že máte v pláne kávu takto pripravovať pre návštevu, ale rovnako tak aj pre vás, nebude vám to fungovať.

Celý princíp správnej prípravy a vyváženej chuti je založený na vyváženom pomere kávy, vody a potrebného tlaku, ktorý pri varu vytlačí vodu práve cez dostatočne nadžganú nádobku. Ak sa naopak rozhodnete nasypať viac kávy len pre vás, potom zase nič neušetríte.

  • Jeden šálka – ideálne pre jednotlivcov a ich kávový rituál 30mililitrového lahodného moku.
  • Dva až štyri šálky – táto konvička vám ponúkne 90 až 120 ml kávy.
  • Šesť až deväť šálok – ak často organizujete posedenia pri káve s priateľmi, alebo máte radi veľkú, silnú kávu v kelímku, ktorý zásadne nosí americkí detektívi stále plný, siahnite po tomto variante, ktorá je schopná ponúknuť vám 180 – 360 ml tekutiny.
  • Dvanásť šálok – najväčší varianta, ktorá bola zatiaľ vynájdená. Pre vašu predstavu sa jedná o 390 a viac ml.

Typy moka konvičiek

Na trhu sa môžete stretnúť s niekoľkými typmi konvičiek.

  • Klasické kanvičky – predpokladajú, že máte po ruke sporák. Jednoducho nalejte vodu do spodnej časti nádobky, vložte sitko, kde utlačíme dostatočné množstvo kávy, priskrutkujte horný diel, položte na sporák a počkajte.
  • Elektrické kanvičky – hodí sa najmä v prípade, keď odchádzate pod stan, ale komfortu čerstvé a chutné kávy sa vzdať nechcete. Obstarávacia cena je síce o niečo vyššia, ale zato môžu títo zástupcovia disponovať tiež časovačom, ktorý vám rannú kávu pripraví na minútku presne.

Design

Aj keď to nie je jediná prednosť, pre mnoho ľudí je aj tento aspekt dôležitý. Tradičné kanvičky majú už roky nemenný dizajn, rovnaký tvar i farbu. Ak by ste však chceli modernejšie variantu, nie je to žiadny problém, avšak aj za to si budete musieť niečo málo priplatiť – najširšom spektrom naprieč najrôznejších dizajnov ponúkajú kanvičky značky Bialetti.

Tesnenie

Myslite na jeho pravidelnú obmenu, pretože inak vás táto malá, nenápadná vecička dokáže trošku potrápiť tým, že si nepripravíte tak kvalitnú kávu, ako by mala byť. Hlavne si poriadne zmerajte priemer a hurá do obchodu.

Návod na prípravu kávy v moka kanvici

  1. Spodnú nádobu naplňte ideálne horúcou vodou až po spodnú hranu ventilu.
  2. Na spodnú nádobu nasaďte lievik so sitkom.
  3. Do sitka nasypte kávu a zarovnajte.
  4. Priskrutkujte hornú časť kanvice.
  5. Kanvicu umiestnite na varič a nechajte variť – akonáhle konvička začne „chrčet“, všetka voda už je v hornej nádobe.
  6. Kanvicu zložte z variča a nalievajte do pripravených hrnčekov.

Vždy dbajte na to, aby ste kávu do moka kanvičky mali čerstvú a stredne namletú, teda nie tak jemnú, ktorú by ste použili na espresso, ale zároveň nie tak hrubú ako do french press.

Tiež myslite na správny pomer vody a kávy, ktorý by mal ideálne byť 1:11 – 11 dielov vody na 1 diel kávy.

Ako sa o moka kanvicu starať?

Starostlivosť o produkt vyžaduje špeciálny prístup.

  1. Na umývanie používajte len teplú vodu.
  2. Nedávajte do umývačky.
  3. Nepoužívajte drôtenky, piesok, hrubú hubku, …
  4. Pravidelne venujte pozornosť tesnenia.
  5. Zvyšky kávy odstraňujte starostlivo, ale pozor na patinu.
  6. Skladujte kanvičku uloženú, ale nikdy neuťahujte závit, ničíte si tak životnosť tesnenia.
  7. Nikdy nezahrievajte kanvičku bez vody.

Cena moka konvičiek

Moka kanvičky sú k dostaniu v rôznych cenových reláciách.

Do 20 €– najmenší a najlacnejší produkty

– väčšinou hliníková konštrukcia

– pre občasné varenie kávy

20 – 40 €– kvalitnejšie prevedenie stredne veľkých produktov
40 – 60 €– obmeny rôznych tvarov i farieb

– kvalitné materiály aj materiály pre indukčné dosky

– objavujú sa elektrické kanvice

Nad 60 €– precizní elektrické konvičky

– pre obyčajných užívateľov je táto kategória zbytočne luxusná

French press

Druhá časť nášho poradca je zameraná práve na tieto vecičky, aby ste si mohli v pokoji porovnať, ktorá z variant je pre vašu prípravu kávy tou vhodnejšie.

Výrobný materiál

French press sú dostupné v niekoľkých variantoch.

  • Nerez – dobrá varianta, ak sa rozhodnete cestovať spolu s ním. Cestovný french press síce nie je priehľadný, na druhú stranu je ďaleko pevnejšie a takmer nerozbitný, avšak náročnejšie a údržbu.
  • Sklo – jedná sa o materiál prispôsobený vysokej teplote, a preto sa nemusíte báť do neho naliať horúcu vodu. Materiál navyše vyzerá elegantne a obsah kanvice máte stále prehľadne na očiach.

Veľkosť french pressov

Podľa svojich nárokov si môžete vybrať veľkosť presne podľa vašich predstáv.

  • Objem do 150 ml – vhodný pre jednu osobu.
  • Objem do 300 ml – dá sa využiť pre jednotlivcov na prípravu jedného sypaného čaju, prípadne pre dve kávy.
  • Objem do 600 ml – ideálna pre prípravu kávy pre 2-4 osoby.
  • Objem 800 ml a viac – french press do 800 ml sú vhodné najmä, ak je v domácnosti väčší počet ľudí, alebo často pripravujete kávu pre väčší počet hostí. Zástupcovia, ktorí disponujú viac, než 800 ml sú na trhu už vzácnejším tovarom.

Príprava kávy vo french presse

Niektorým druhom káv sme sa venovali napríklad tu, a preto vieme, že každá z nich potrebuje odlišný čas pre rozvinutie svojich charakteristických chutí a vôní. Preto množstvo milovníkov kávy siahne práve po princípe lúhovania a filtrácie. Oveľa radšej tak dávajú prednosť french presse než káve z moka kanvičky.

  1. Do nádoby vsypte kávu namletú priamo pre french press (zrniečka o veľkosti kryštálového cukru),
  2. zalejte takmer vriacou vodou,
  3. kávu dobre premiešajte a následne prikryte filtrom, zatiaľ nestláčajte,
  4. počkajte približne 3 minúty a začnite opatrne stláčať ku dnu,
  5. následne celý obsah kanvičky rozlejte do šálok,
  6. dlho lúhovania kávu rozhodne nepite, po prvé nebude chutí a po druhé to nie je zdravé.

Ceny french pressu

Levné french pressy do 10 €– malý objem

– nižšia kvalita

– vhodné pre jednotlivcov

10 – 20 €– menšie zástupcovia

– kvalitnejšie materiály

20 – 50 €– kvalitné kúsky s citom pre detail

– dizajnovo viac prepracované

Nad 50 €– zbytočne drahí zástupcovia pre domácnosti

– dajú sa zaobstarať aj lacnejšie s pomerne rovnakou kvalitou

– tu nájdeme predovšetkým french press pre kaviarne

Či už sa chystáte kúpiť si najlepší elektrickú moka kanvičku, kanvičku na indukciu alebo french press, iba si premyslite, ktorá z variant vám bude chuťovo aj časovo vyhovovať najlepšie a zbytočne si neobstarávajte veľký a drahý kúsok, keď vám rovnakú službu zaistí aj kvalitne vykonanej urobené na trhu.

Budeme radi počuť vaše myšlienky

      Dajte nám odpoveď

      Čo vybrať
      Logo